Image and video hosting by TinyPic

26 January 2011

tanda-tanda sakit!

i think this is a good information.
check it out which one is YOURS.

Tanda-tanda sakit yang selalu kita rasakan berhubung kait dengan fungsi badan yang lain. Bacalah untuk menilai sejauh mana kesihatan diri anda :

 MATA Bertindak balas dengan keadaan hati -
 i) Mata menjadi merah : Hati mengandungi paras toksin yang tinggi.
Mata menjadi merah menandakan badan kita sedang dalam proses pembuangan toksin.
 ii) Mata menjadi kabur : Sering berlaku pada waktu pagi. Menandakan proses penyeimbangan hati sedang
berlaku.
iii) Keluar tahi mata : Fungsi hati lemah, pembuangan toksin sedang berlaku... Ini juga menunjukkan badan
mengandungi asid berlebihan.
iv) Keluar air mata : Gangguan emosi yang bersangkut dengan hati atau bebanan kerja
v) Ketegangan mata dan kelopak : Tekanan perasaan kerana tidak puas hati atau bebanan yang berat.


HIDUNG Hidung mempunyai hubungan rapat dengan paru-paru dan kerongkong.

i) Selesema : Proses pembuangan toksin di bahagian kerongkong. Badan mengandungi asid berlebihan (biasanya suhu badan meningkat).
ii) Hidung sumbat : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan.Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.
iii) Bersin
a. Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
b. Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.


Batuk
a. Batuk keluar kahak : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
b. Batuk tanpa kahak : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan. Biasanya kahak pekat keluar selepas
beberapa hari memakan RG..
c. Batuk dan berasa gatal di kerongkong : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong dan paru-paru,biasanya berlaku pada orang yang banyak merokok atau terdedah kepada udara yang tercemar.


KERONGKONG
 i) Kerongkong kering. Proses membuang toksin sedang berlaku di seluruh badan. Ini adalah tanda bahawa badan kita memerlukan banyak air untuk membuang toksin.
ii) Sakit kerongkong. Seperti di atas. Paras keracunan lebih serius.



BIBIR(Berkaitan dengan fungsi sistem penghadaman)
i) Bibir pucat
a. Sistem penghadaman yang lemah.
b. Perut mengandungi angin.
c. Kurang darah yang disebabkan oleh sistem penghadaman yang kurang sempurna dan mengakibatkan kekurangan zat besi. Sepatutnya diperkuatkan fungsi penghadaman dahulu dengan RG sebelum memakan zat besi.
ii) Bibir kering dan pecah. Perut mengandungi banyak bahan toksin.



MULUT DAN LIDAH :Berkaitan dengan fungsi jantung dan sistem pengedaran darah.
i) Lidah atau gusi bengkak, sakit : Menunjukkan jantung mempunyai masalah, seperti lemak yang berlebihan,
injap menjadi lemah, saluran koronari tersumbat dan lain-lain lagi.
ii) Lidah, tisu mulut atau gusi menjadi pecah-pecah (ulser). Menandakan darah mengandungi asid berlebihan.
iii) Mulut berbau busuk . Proses penyeimbangan fungsi perut untuk pembuangan toksin.


TELINGA:Berkaitan dengan buah pinggang.
i) Telinga terasa tersumbat : Buah pinggang mengandungi toksin berlebihan.
ii) Telinga berdengung : Sedang merawat buah pinggang yang lemah.Biasanya tapak kaki terasa sakit ketika
bangun pagi dan sakit itu hilang setelah berjalan-jalan.



KULIT Berpeluh:
a) Peluh masin : Badan mengandungi lebihan asid urik.
b) Peluh berbau : Badan menyingkirkan toksin melalui perpeluhan.


RUAM DAN BISUL :Badan menyingkirkan toksin yang berlemak dan toksin yang tidak larut dalam air.


KULIT GATAL DENGAN RUAM :Proses menyingkirkan toksin melalui kulit akibat terlalu banyak memakan ubat yang mengandungi bahan kimia.


KULIT PECAH DAN BERAIR :Proses pembuangan toksin yang larut dalam air.Sapukan serbuk Ganoderma pada kulit berkenaan.

RAMBUT GUGUR :Menandakan fungsi buah pinggang yang lemah. Selepas proses gugur, rambut akan tumbuh semula dengan lebih sihat dan subur.


SENDI-SENDI, TANGAN DAN KAKI
 a. Sakit Sendi
i) Rasa panas. Menunjukkan terdapat luka di bahagian sendi berkenaan dan tanda- tanda penyakit pirai (gout).
ii) Tidak rasa panas Tanda-tanda sakit lenguh (rheumatism) .
iii) Sakit di bahagian bahu. Menandakan saluran darah telah menjadi keras dan fungsi metabolisme tidak
seimbang.
b) KEBAS TANGAN : Pengaliran darah di bahagian atas badan tidak lancar.
c) KEBAS TANGAN KIRI DAN LENGAN : Tanda-tanda lemah atau sakit jantung. Jika rasa kebas menjadi sakit di bahagian lengan dan kekal di sana, ini menandakan serangan sakit jantung mungkin berlaku.
d) KEBAS KAKI : Pengaliran darah di bahagian bawah badan tidak lancar.
e) SAKIT TAPAK KAKI : Menandakan buah pinggang lemah. Biasanya disebabkan oleh kekurangan senaman dan duduk terlalu lama.
f) SAKIT TUMIT KAKI : Menunjukkan kelemahan fungsi alat kelamin.
g) RASA PANAS DI TAPAK KAKI : Penyeimbangan fungsi buah pinggang akibat lemah tenaga batin.
h) GATAL DI CELAH-CELAH JARI KAKI : Menunjukkan tanda awal penyakit kaki busuk (Hong Kong Foot).



TANDA-TANDA DALAMAN
a). KEPALA. Secara amnya, segala tindak balas yang berlaku di bahagian kepala mempunyai kaitan dengan sistem pengaliran darah, jantung dan saraf otak.
b). PENING/SAKIT DI BAHAGIAN DEPAN KEPALA
Menandakan sakit tekanan jiwa (neurosis) akibat bebanan mental dan banyak berfikir.
c).PENING/SAKIT DI BAHAGIAN BELAKANG KEPALA
i) Bahagian atas . Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi.
ii) Bahagian bawah (tengkuk). Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi atau tekanan darah.
d). SAKIT KEPALA DAN RASA GAS KELUAR DARI TELINGA :Menandakan penyakit migrain.
e). BISUL TERJADI DI KEPALA
Tanda pembuangan toksin sedang berlaku. Kadang-kadang dikaitkan dengan penyakit migrain.
f).  RASA PENING YANG MEMUSING
Tanda kurang darah atau pengaliran darah tidak lancar.


MULUT/KERONGKONG/ LIDAH
a. LOYA/MUNTAH . Tanda penyakit lelah. Pembuangan bahan toksik dari bahagian perut.
b. MUNTAH DARAH
i) Darah merah : Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian kerongkong dan
ii) Darah hitam: Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian perut; misalnya penyakit ulser.


LIDAH RASA TEGANG DAN PENDEK : Tanda sakit jantung.

KELUAR AIR LIUR YANG PEKAT . Proses pembuangan toksin dari kerongkong akibat jangkitan kuman

KENCING (kuat kencing = PENIPU! hehehe gurau je )
a) KERAP KENCING
Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran
b) AIR KENCING BERKAPUR Menunjukkan penyakit batu karang dalam buah pinggang.
c) AIR KENCING BERMINYAK : Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran berlemak.
d) AIR KENCING PEKAT BERWARNA COKLAT : Menandakan proses pembuangan toksin sedang berlaku.
e) AIR KENCING BERDARAH : Penyakit batu karang atau buah pinggang luka.


BUANG AIR BESAR
a) CIRIT-BIRIT/ KERAP BUANG AIR BESAR : Membersihkan kotoran/keracunan dari usus besar. Cirit-birit dengan serta merta selepas memakan RG, menandakan penyakit barah di bahagian usus besar.
b) SEMBELIT: Membersihkan toksin dari usus kecil.
c) NAJIS BERDARAH
i) Darah merah : Masalah penyakit buasir atau barah di bahagian usus.
ii) Darah hitam: Masalah penyakit ulser perut.
d) NAJIS BERWARNA HITAM : Menunjukkan proses pembuangan toksin di bahagian usus sedang berlaku.


BADAN
a) RASA SAKIT : Secara amnya, segala kesakitan badan adalah disebabkan saluran darah.
i) Sakit menyucuk : Proses menyeimbangkan urat saraf.
ii) Sakit sengal: Menandakan luka di dalam badan.
iii) Sakit menyentap: Proses menyeimbangkan urat saraf yang berkaitan dengan organ-organ badan.
iv) Sakit menegang : Proses melancarkan pengaliran darah.
b) BADAN TERASA BERAT/ MALAS/ LENGUH . Badan mengandungi asid yang berlebihan. Proses penyeimbangan
c) BADAN TERASA PANAS . Badan mengandungi asid yang berlebihan. Ini menandakan badan memerlukan banyak air untuk menjalankan proses pembuangan toksin.
d) BADAN TERASA RINGAN :Menandakan badan segar dan proses awet muda sedang berlaku.


RASA TAKUT MENGEJUT : Lemah fungsi buah pinggang. Tenaga batin lemah. (aik!)

CEPAT NAIK DARAH/MARAH : Fungsi hati lemah. Tekanan darah tinggi.

RASA BIMBANG DAN TAKUT : Sistem paru-paru yang lemah.

RASA SERONOK ATAU BIMBANG TANPA SEBAB : (ni pon mcm tak logik)
i) Sistem jantung yang lemah.
ii) Sistem saraf otak yang lemah.
iii) Masalah pengaliran darah.

SUKA BERFIKIR DAN BERKHAYAL : Sistem penghadaman yang lemah (mcm tak logik kan?)



thanks google syg!

24 January 2011

monday bluesss~


yeah.today is MONDAY.
y eh sume org tak suke monday.termasuk i.
argghh~mcm mana nk suke,hari 1st nk keje afta bersenang-senang,
bersuke-suke,rest-rest kt rumah.
then if smooth je monday tu takpe gak.
ni tak,pagi tu kena bangun awal-awal semata-mata taknak stuck tgh jalan.
bile kena bangun awal,ofcoz la kena tido awal.haih.
then pg isnin wajib kua awal.then dh kua awal,
mesti ada org lain gak yg kua awal kan.
sbb they thought yg pg isnin pasti jem melampau (ak pon tak phm knp)
yang tak tahan tu.ada gak lah pemandu yg drive mcm nk g holiday.
WOI! ko nk g keje ke nk mkn angin.
cargas lah sket.
ni yg wat ak hangen 1 badan ni.pg-pg dh buat i marah.ich~
but relax,cool,chill.senyum smile smile. =)
pasang radio kuat-kuat.just ignore them.kalo nk senang HON mereka KUAT2
hahahahaha padan muke.bg mereka tersedar dr lamunan cket,kikiki jahat kan.
org suh drive dye g mkn angin sape suh.hambek ko.

22 January 2011

nak JUJAK!

ceritanya begini.i ske gak g kt blog moodak cumill ni.namanya NADIA ROSLE ble g page dye tenang je rasa.cumill je.page yg tak heavy.then terlihat 1 entry dye.wahhh 'terlihat' tak bley blah.hehehe.entry bout

30 things in 30 days challenge

nice huh!rasa tak cabarannya?hehehe.
then i pom mcm nk wat gak.tp bile nk mula eh?tu yg tak tau tu.
oke apa kata buat start 01.02.11
tp bulan feb ada 28hari jek.
hurmm but moleh kot curik bulan 3 pny hari.
mintak kat bulan 3 tu 2 ari je.hee~
nk tgk apa challenge nya?jom terjah blog cik NADIA ROSLE ni.

21 January 2011

weDDing fair MV.

last weekend i,my future mama mentua,future adik ipar n future husband g lah MV.
p/s : perluke sebut FUTURE tu?haih~whuteva.hahaha

MidV ada lah wat wedding fair.
kami ni semangat lah g.haih~berkobar2 ni.
walaupon jem kami rempuhi jua.
tak kire,nk g gak wedding fair tu.then dh sampai2
wahhh~canteknya.
but masuk2 dlm kuciwa.rupanya wedding fair 4 photoshoot,
gift n dress yg ala-ala cinderella gitu.alaaaaa~
ala-ala rapunzel tak de ke?haih~
kami ngt kan wedding fair 4 malay pny,pelamin ke kan.
syok gak jamu mata.tp not bad lah yg ni,best gak.
photoshoot ke bali just Rm1688 jerk!
murah kan
tapi hari yg kami tu adalah last day for book.
HAMPEH!
tak pe.tgu bulan 2,my future adik ipar kata (ceh poyo ag)hee~
ada wedding fair kt S.A lak.
see u there ya!

syg perluke buat tgn mcm tu gak.i sorg je dh lah!haih~hehehehe

almost 1month.

mcm tak percaya je.almost 1 month tak blk ipoh.
i miss my fam damn much.
rasa dh tak tahan sgt2.rasa mcm nk blk NOW!
plzzzz nk sayap.tak dpt sayap,pintu doremon pon jd lah.
cik DOREMON nk pinjam jap leh tak?
plzzzz.plzzz.
mak ari2 call.ewan call mlm td,ckp dh mcm baim wong dlm cite BUKAN DIRIKU tu.
huh seday rasa.
dh mcm gile dh.kakaka.
addict sgt ngn cite tuh.
tp mmg best pom cite tu.


si poyo.
 
shazli!

.adik call pg td,nk cite yg rabbit dye tak gerak.
myb gaduh ngn ELFi si kucing yg jeles ble nmpk binatang lain dlm umah.

my mom n twins
beriye2 nanges nya.baby dh mati sbb kena langgar ngn jiran
miss u BABY.hayat mu tak pjg.kakak will remember our moment.hee~

arwah BABY. =(
mmg seday sgt.
nk BALIK.plzzzzzz.
moleh tak???
wendoo gak kat makcik ni.ntah dh besar mana perot dye agaknya.

18 January 2011

sabtu yg 'GILA'

knp gila?haaa meh nk story,last saturday my sis from kulim kedah mai.&friday nyte tu syg wat seperais lah konon.n 1st tyme menjadi.hahaha.ak mati2 ngat dye g jog,but dan dimati-matikan juga ak ditipu.rupanya dh sampai kL.hampeh.tetipu tetipah.& yg tak leh tahan my future mama in law pon bpakat dlm surprise tu.haih~ syabas bete.hehehe.

then saturday monink tu my sis sampai kul 6am.ak pon yoyo ooo lah nk bgn,nk mandi,nk lelap lagik 5min,rupanya jaga2 nk dekat kul7 dh.adooiii siannya dorg tgu kat bJ nk dekat 2jam.terok tok ak ni.then pg tu bwk mereka2 breakfast at Qbistro.then mandi-manda,touch up manyak2,then yeah~gurllzz day out.i loikeee! then 1st destination is SOGo.haih sape g soGo last saturday.adooiii mmg gile.SALE yg gila.amat gila.org yg sangat ramai gila dan org lain pon dh gila cm ak gak.hahaha.bile masuk2 je sogo,sume mcm tak keruan nk g sana g sini.then HILANG.every socond ada je HILANG.jap2 call.ahahahaha kelakar.yg paling kesian k.Fara lah,tgu lame kt ujung escelator.tu lah,hp bg lagi org lain bwk.hehehe.nasib ak tak g customer service wat announcement.hahaahah.then afta dh berabis di sogo.kami g kedai mayak2 kt depan sogo tu.ce teka apa?opcoz la j.TAR.u oullssssss mst suke g jalan TAr kan.jgn tipu la.i tau.heee~
g sana borong tudung lak.ish2.sabo jelah.kalo cm ni simpan gaji 4bulan pom bleh abes.tu lah WANITA.heee~


afta smpai SWISS INN
then tbe2 i rasa kenapa dh gelap je langit tu,rupenya dh mlm.haih~~hotel tak check in ag.then kami pom bergegas pulang(ceh pehal ntah ayat skema.plzz la rara,eh jgn nk rara sgt ye.).nk cr hotel ag 1 hal.i pom pakar sgt lah jln kL,nasib ada en.GPS i.hehehehe.
tp tk jumpa gak jalan.pusing pny pusing pom tak jumpa gak hotel.pe lah payah nya nk cr SWISS INN hotel ni.dh lalu dh depan KOTA RAYA tu.knp tak jumpa pom.last2 patah blk cheras n tgu en.GPS.hee~
ada nya en.GPS trus jumpa.rupanya kite kena masuk simpang kiri tu.dekat china town.hampeh tol.mana lah nk tau SWISS INN tu kt celah bedah tu,ich.

then arrive hotel around 10pm.siap-siap sis-sis ku mam2 jap,then kua ag.g lah ke DANAU.haih~
jalan ag.masing2 mata dh rabak dh.tp jalan pny pasal oke kan aje.jalan-jalan belibeli belah ag then bli shawl ag.bli mcm2 ag lah.ntah bape juta lah kami abes.JUTA?haih tak leh blah.hehe.but mmg best.1hari suntuk kua,bejalan sopink2 n mam2.ahadnya mereka2 bjalan2 n sopink2 ag tanpa saya.im too tired,cant go.just rest.huu~jeles sbb mereka shopink di IKEA.n mlmnya mereka ke ICT.eeeuuwwwww jeles.but hepy tgk mereka hepy.my sis nt dtg ag k.LOVE u oullsss....

p/s:picca tak manyak sbb i tak bwk cam =(

14 January 2011

bermalam bersama semut MERAH.

hee~nice huh.korg hado?
nan hado!
kelmarin ak diganggu mimpi2 ngeri.adoi.
mmg tak leh tido.
sbb nya semut2 merah yg merayap kt dinding tu sume naik nk tdo ngn i kt atas katil.
cube byg kan,setiap second kaki di gigit semut.arggghhhhh.
tekanan kot.last2 tgk jam dh kul 5,kul 5.30 nk bgn ni.
yg semut tu pon satu,kt katil gak nk naik.
g lah tmpt lain.kasik lah can ak nk tido.
then lastly ptg smlm ousmate i kemas2 bilik tu,
rupeya mmg penuh semut merah tu kt tepi katil.
woi!takde tmpt lain ke nk dok.haih~

FAKTA bout SEMUT
*Semut Lebih Pintar Daripada yang u oulsss Pikirkan
Binatang yg  otaknya paling besar jika dibandingkan dengan tubuhnya adalah SEMUT. Mereka dikenal sebagai species paling cerdas di antara serangga-serangga lainnya dengan sekitar 250.000 sel otak

*Jumlah Semut adalah Sangat-sangat banyak

Jika dikira, 10% dari semua total haiwan merupakan semut. Dan jika total semua semut di bumi sama dengan total semua manusia di bumi. erk!

*Semut Suka Beternak


aiyakkk!

MACAM-MACAM SEMUT


Semut Pristomyrmex punctatus dengan aphid yang menjadi pasangan simbiosisnya:

 Semut Crematogaster sp. bersama anakannya di dalam kayu lapuk:


Semut Paratrechina longicornis saling berinteraksi:


Semut hitam Dolichoderus thoracicus di permukaan daun:


SEMUT TERBESAR DI DUNIA


SEMUT PALING BERBAHAYA DI DUNIA


Ternyata, haiwan yang bernama Semut (Ant) ada juga yang berbahaya, meskipun bentuknya tak lah seberapa besar, namun akibat yang dihasilkan sangat fatal. Semut ini bernama : Coptotermes Formosanus Shiraki. Adalah sejenis semut perang yang merupakan hama tanaman. Bentuk semut ini besar, berbisa dan boleh dijumpai di tanah pekuburan, bukit berwarna kemerahan.

korban semut


semut adalah pemangsa utama terhadap invertebrata kecil. Semut dapat menggali sejumlah besar tanah sehingga menyebabkan terangkatnya nutrisi tanah. Semut membentuk simbiosis dengan berbagai serangga, tumbuhan, dan fungi. Tanpa bersimbiosis dengan semut, organisme tersebut akan menurun populasinya hingga punah. Selain sebagai pemangsa, semut juga adalah mangsa yang penting bagi berbagai serangga, laba-laba, reptil, burung, kodok, bahkan bagi tumbuhan karnivora

huh takot kan.bahaya semut ni kan kan.haih~

11 January 2011

FASHA SANDHA

FASHA SANDHA.
oke!
*cantek-check
*cute-check
*bergaya-check
*fav artis-myb not
alahai.dulu mmg fans dye,giler2 pny lah.
apa org ckp sal dye mst nk fight blk.
but td saw her picca kt kosmo.
wah!terkejut beruk mak nyah!myb i terlewat nk tau,
yelah 2 3 hari ni mak bz lah nyah.hahahaha.
oke2 back to da story.
dulu sah2 cite dye ngn si jejai tu.sian giler kt nora danish.dh cukup vouge dh.
myb suara nora danish tak tepati citarasa jejai kot.hee~
start dr tu mmg dh membuang nama nya dr 'list of my fav artis' dh.
now pic berbikini di bali.eh hello.u tu public figure.
lantak lah kau nk sambut taun baru ke hape ke,but kau tu tumpuan ramai.
takkan nk cr publisiti murahan kot.tau lah dh slow.
kalo ak yg berbikini mst org tak heran.haih~takmo lah ak.
then ble org kecoh pasal ko leh lak ko kata
"saya insan yang tak sempurna"
"tak lepas dr melakukan kesilapan"
hello,insan tak sempurna apa ke hal nya,kalo dh berbikini kt tepi pantai tu.
tu bukan tak sempurna nama nya.tu saje nk cr publisiti,yelah ko mst tau yg org akn upload picca dlm facebook lah,tweet lah,blog lah then tup2 nama jd sebutan.eeeuuwww.plzzz.
 

nyawa ada 7 ke?

bukan lah saje nk merepek2,but kdg2 sakit hati sgt bile tgk insan2 yg tak syg nyawa ni.
eh hello.nyawa ko ada 7 cm kucing ke.
okeyh~story begin.hahahahah wekssss*
pepagi ak kua umah kul 7,mmg kalo hari skolah paham2 lah jln nk ke loke yew tu.
ok tak pe lagi lah.then mst lah ikut jalan masing2 ryte.
takut salah lane susah lak nt nk cross.ok.takpe lagi.
but yg mslhnya *perlu ke ko bg signal then trus nk masuk.tak boleh ke tunggu?
org lain tgh laju ke.hape ke.ni yg ko tau,ko bg signal ko trus nk msk. (but ok lagi yg bg signal dr yg
naik kete *mewah2 ni but tak reti nk bg signal,ke kete korg mmg tak de signal.)

ok.2nd case.si mat-mat or pakcik-pakcik yg naik motor ni.
ok naik motor.takpe.naik lah.tak marah pon.jalan jem.nk laju2 apa ke hal nya.
kalo ye pon nk mencelah2 n nk show kehebatan pepagi ni,stay lah kt tempat yg btol.dh nmpak org mecelah sume ke belah kanan.yg ko nk meyelit blah kiri tu pehal.kan habis sume side mirror org kau langgar.
then kalo tergolek depan tu,ko slh kan DRIVER.ok fine, + if driver tu PEREMPUAN n yang ala-ala rapunzel cm i ni kan,
mula lah ko kata pompuan yg tak reti bwk kete bagai.

ok 3rd case.yang en-encik teksi ni.haih~pon satu.tau lah ko bwk teksi.
tp agak2 lah.nk masuk ke,nk kua ke,nk amik penumpang ke.
cube lah hormat sket driver lain.jgn ikot dan je.kalo ye pon taxi tu bukan ko pny,
but cube lah tanam sifat kasih sayang dlm harta benda,even bukan ko pny.ich~
tiru mcm saya~heee.

4th case.pg td.ada makcik ni nk melintas.ok takpe lah lintas lah.
tak mrh pon.but CARA tu slh.ada jambatan tak nk naik.
then melintas kat depan traffic light.
dh sah2 traffic light tu ijau,yang ko berusaha gak nk melintas tu knp?
even ko dh lambat sekalipon,boleh SABAR x?
boleh tak tggu lampu tu merah.
ni tak,org nk jalan ko pon nk jalan gak,
ble kena hon ko maki blk,tp slh sape yg sebetolnya.cuba bg tau sket.sket jeeee.

cube lah sayang sket nyawa tu,if nyawa ko ada 7,dh mati idup blk takpe.
hargai lah nyawa anda ye!ingatlah org tersayang
jgn g ingat org yg tak syg anda,kalo ingat org yg tak sayang,
mmg rasa nk bunuh diri LOL!
bye.

07 January 2011

aku jadi juri ANUGERAH SERI ANGKASA.

hahahahah pagi td i bgn awal.pakai baju liplap2 byk manik2.
haih~konon nya semangat lah nk g keje ni,sbb ari jum kan.
beselah jum ni nama je g keje,tp tak mood sgt pon.ngat nk berjimba2 je lah.
tyme break lak ngn nk g lah sopink2.
but kusangka panas sampai ke ptg.tp ujan di pagi hari.blm tgh ari lagi,ujan dh turun lebat2.
haih~sangkaan ku untuk berjimba2 ngn opis2 mate ku telah hancur musnah dan berkecai dan berderai.
adooooi~
jumpa mamat ni td.haih~tp dlm poster je.jd lah kan.
pg2 lagi dh menerima arahan pergi FINAS.
alahai,ngt kan kena wat pe.rupenya kena jd juri.haih~
ceh!perasan lebih.jd juri pe-ke-hal nya.
rupanya kena sort listing kan nama2 calon yg masuk bertanding.
haih~jd lah.korg ada ke?nan hadooo!
actually walaupon penat best gak.kelakar tgk org yang nk msk bertanding ni.
nk masuk bertanding.tp borang pon isi tak lengkap.dh lah tak lengkap.isi pon slh.
adoyai,padahal syarat2 dlm bhs melayu tu.bukan bhs jepun.
kalo bhs jepun mst ntah  hape2 di isi nya.nk pitam jugak lah rasanya.
ok tak pe lah.lagi 1 yg tak bestnya leh lak sampai2 sana leh lak ada akk ni corak bju dye same ngn ak!
ceh!pe lah nasib.tebalkan muka lah kan.wat bodo jelah.
last2 kul 8 lbh baru sampai umah.baru je berangan2 kalo leh blk ptg tu moleh lak g snap2 pic ngn cik badak ke.cik elepant ke kat lua zoo tu.tp hajat tak kesampaian.
redha jelah kan.haih~
cik badak.

06 January 2011

dewi remaja 2010 & HOT.

wah.pagie yg hujan.sangat lebat.
sape tgk dewi remaja smlm?mst dh tau sape top 5 n winner kan?
not bad lah top 5 nya.but nk ckp sket.knp lah yg 'berbaju biru' smlm tu over confident n
'gedik' SGT!
eh hello.org tak vote kau yg ala2 MANJA tu lah.haih~
manja biarlah bertempat.
respect lagi sha tempat ke-3 tu.even dye 'boleh lah',but ble dengar cr dye ckp.
wah amat confident n lagi 1 dye boleh guna bahasa melayu sepenuhnya & juga dengan baik.
yg si melayu ni,terhegeh2,n bleh lak rojak2 kt atas tu.
then da winner.ok lah.comel,cantek,yg penting dye tak makeup pon cantek.
mmg best.gud luck 4 u oullss.sume nk kejar dunia glamour kan?
soalannya : best ke jd artis?
korg jwp lah yea.



then pg2 ni dtg ada isu hangat yg diperkatakan kt blog.
apa yg ak faham adalah tentang shawl n bju yg kaler2.
haih~skng ni btudung pon slh.si artis yg tak bertudung but pakai bju kurung lak yg dikatakan sedap mata memandang.ye pakai bju kurung mmg cantek,but rambut still keluar ryte.
huh~ntah lah.fakta dye mmg btol.but yg slh nya,dye dh mention nama.tu silapnya.
knp perlu mention.knp perlu nk jatuhkan maruah org?
now u dh bina 1 persengketaan dgn gurl2 tu.
hello elok ke tu?u ada adik,u ada kakak,u ada gf,n u akan ada anak perempuan nt.
so pk lah sblm jari tu pantas je menaip.
n i sokong statement en.hazwan ni.si penulis kena bc buku MARS & VENUS.
bg tau sket pasal fitrah manusia.
korg nk baca? KLIK SINI.

05 January 2011

minyak oh minyak

seluruh rakyat malaysia mst tau kan.minyak RON 97 naik lagi.
apa lah nk jd kan.minyak rasanya paling truk naik.ngat lagi dulu,mula2 i pakai myvi.
papa i suggest pakai RON97 sbb ok.nk jaga enjin.kete baru lah katakan.hehe
lagipon tak mahal sgt.afford lah nk pakai.just RM2.10
n now.dh naik RM2.40.
heeeii haloo.apa kes?
sape nk jawap ni?

gaji takat tu je,but minyak still naik dan naik dan naik.boleh tak tak yah naik
dgr lah rintihan hatiku ni.ngee~gedikk jap*
tp btollah.if myvi tu leh tukar pakai air takpe.ni tak boleh.kena isi myk.kalo naik dan naik.
fine,tak yah mkn lah.gaji sume utk isi myk je.
so, ryte now.i dh decide.kena tukar blk pakai RON95.
sian baby i.baru ngt nk bg makanan yg terbaek.tp ibu tak mampu nak.haih~
ibu ni pon cukup2 je nak.sabar jelah ye nak.ibu syg kamu.
kikiki~



kalo RON95 pon naik.kite bli kude jelah.bg mkn rumput.abes cite.ceh..
tp boleh ke i yg gojes ni tunggang kuda?hmm jap.imagine jap.hahahaha.
met kelakar kan.eh kuda2 benti.lampu merah.eh eh eh dye paham ke.
aiyakkkk!


04 January 2011

26 monthsary.

today dh 4th jan yek.
heh~tak terlewat ag kot nk wish monthsary kt syg.
hepy monthsary syg yg ke 26 oke!
kire2 bp taun tu?
hehehe



love u syg.

kusus tawen2 chapter 2.

okeyh,last entry i gtau i ada amek ayat2 yg best from ustaz mat noor kan.
but,tertinggal dlm diary.today i heret skali diari i msok opis.hee~
*gedixx oke!
ni lah ayat2 yg i rasa oke n funny.
hope uolsss pon feel da same.layannn~
  • berbahagia dgn perbezaan
  • Indahnya hidup bila kita Faham
  • isteri solehah isteri yg tak meminta
  • pertunangan adalah proses mengenal pasangan
  • gunakan kunci anda sepenuhnya since dh jd isterinya
  • lelaki 'MARAH' bermaksud 'TEGUR'
  • rumah tangga adalah kehidupan SEPENUH MASA
  • masa bercinta adalah masa lelaki 'SHOOTING'
  • win win situation
  • 1 PERBUATAN suami adalah 1000 TAFSIRAN isteri
  • JANGAN sekali2 buat keputusan when MARAH,SEDIH, or TERASA HATI
  • isteri 'HAVE TO' GEDIXx LEBIH
  • jgn BERHENTI cr PERSAMAAN
  • suami isteri tak ubah mcm AYAM & ITIK
  • mintak maaf even TAK buat salah
  • KEBAHAGIAAN akan dtg SELEPAS masalah

Suami vs  Isteri
(suami adalah musuh ketat kite.yg paling ketat + musuh dlm selimut.then ustaz gelak. means?)

i totally agree with kebahagian dtg slps mslh.if xde mslh kite tak kan tau sejauh mana pasangan kite syg kite n terima kite seadanya. DAN afta dats prob,bahagia akan dtg dgn sendiri.
hah!tyme tu.DUNIA aku yg punya.ceh~
tyme gaduh dh mcm bumi terbelah dua.ouch.
adat lah kan.
yg penting "be +ve always"
pray for us.
amin~




mak....nanti nk pakai DRESS cm ni taw taw. =)

03 January 2011

hanya kerana ZARA!

lepas kusus kawen i terus pergi mendapatkan my bro kt LOT10.
akibat jammed,kami park kt Times Squre je.
then suh dye dtg Times Squre
smpai2 dye kata.kakak org tgk kasut kt ZARA.
tp nk suh kakak tgk dulu smart ke x.
then i tny,kt ner?
LOT 10!
owh gosh.how to go there.kan dh park.
so nk taknak kenalah menapak kesana.dgn wedges nya,i go there.masa g tu ok lah.
tak rasa sgt penatnya.but fun lah even jln jauh.sbb ramai org lain pon berjalan.mmg ramai sgt.
sllu tak mcm tu.rasa cm kt obersea.haha.but,jgn over pura.
u hanya di tengah2 KL je oke!damn.
then sampai ZARA.
oke!smart kasut ni.mintak size 42.
owh gosh.abes.then how?
kakak jom g PAVI.kt PAVI ada.
hahahah so funny.have to walk lagi.
oke lah.jalan.then nk melintas.leh plak dye g melentok kepala kt ank omputeh tepi jln tu.
peramah tak henggat.haih.
baby tu pom usha dye pelik.hahah.
smpai PAVI.wahhhh~so ramai.
then dye cr kasut.nk dekat 2 jam dlm ZARA oke!
bp pasang kasut dye try ntah.
but ni yg smpat snap.
ini lah EVAND ZAHARI ble dye dh start shoppink.kalah kakak kan!
then afta berjam2 dye decide amik kasut ni!
oke.lega.
nice huh!
oke.jom blk.penat dh.but suddenly.
opppppsss i did it again~
i saw "her".
wow!so nice.mmg tertarik.ouch tak tau knp skng ske kasut cm tu.
i pgg n sarung kan kekaki.wah~sgt suke n selesa.
then ask syg!
syg,can i buy?
up to u.
wah,hati melonjak gembira.
afta en.tunang blk dr kusus kawen,dye lebih memahami.hahahaha.
(statement nk amik hati oke!)
then i buy that shoe from ZARA too.tu lah.
mengata dulang paku serpih,mengata dulang dye yg lbh.hahaha.
apa kata survey?myb biasa.but i loikee!
oke jom blk.evand dh sakit tengkok.
en.tunangan smpat plak jumpa kwn lame.haih~
berdua yg sekepala.

i mcm biasa lah.snap-snap.

HIJAB style is from eilalalala TUTORIAL.
thnks.

tqvm to syg too.coz sgup teman jenjalan even penat.love u bamBAM.

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com