19 April 2011

PMR tak laku dah!

SPM pon dh tak laku skrg ni.apa tah lagik PMR kan.masa dgr berita pg td. CEUPACS dh mengeluarkan cadangan "jgn mengambil lagi penjawat awam yg berKELULUSAN PMR ke bawah". gred 1-16 juga akan dihapuskan. fuhhh~ nasib i gred 17. =) 

agak bagus jugak cadangan tu.sbb dorg (cehh~ mcm kwn i je dorgdorg kan) nk bagi gaji yg selaras dgn kos sara hidup skrg ni.bygkan kalau masuk dgn gred 1-16.bp gajinya nk bg.kalau duk KL ke penang ke.mana nk cukup.

so knp adik-adik.*termasuk adik i jugak.tolong lah g blaja.pas ni nk keje apa kalau harapkan spm je.kalau luck baik.boleh lah bukak bisness.if x,nk keje mana.haih.takut nya lah kan.ramai penganggur skrg.even i 17 je.bersyukur jugak.ada jugak kerja & dpt rezki halal.
alhamdulillah.

“Kita tidak mahu terlalu ramai kakitangan kerajaan buat kerja sambilan kerana rakyat dan pelanggan akan mempertikaikannya, kita mahu mereka fokus kepada kerja, kita tidak mahu lihat lagi selepas ‘punch card’ terus mereka buat kerja sambilan kerana bimbang tidak cukup duit,” katanya. (kalau gaji naik ok gak kan =))

for more info HERE

6 comments:

kucarkacir said...

x laku?
nyesal je dpt straight A's utk pmr =.=
x laku rupenyer..

Cik Azizah said...

bagus tu..atleast amik SPM pon jadi la kan..ni PMR ape la sgt...huhu

Puan Kutu said...

emm memang skang pun dh nak hapuskan sikit2. 17 pun skang semua budak diploma kan..yg penting belajar jer klu ada kemampuan dan peluang.lepas belajar jgn memilih kerja.tu ja yg penting!

Solihin Zubir said...

penat je sy dpt result gempak pmr dlu.. hehehe..

rara pinkmafia said...

kucar-heheheh sabo je lah eh.nasib i dpt 8B

cik azi-hmm tu lah.dorg nk byr gaji pon tak tau cane kan.

p.kutu-aah.sume dak2 sijil n dip.ok lah tu.rs nya pas ni spm pon tak tak leh pakai.

solihin-heheheh takpe.sekurg2 nya kami tau awak bijak.hehehe

kerisperak said...

Bagus juga kerajaan buat mcmtu. Kite perlukan pekerja yang berkualiti + berilmu. Setidak2nya kerajaan memberi peluang kerja tersebut lebih kepada lepasan graduan, dan menggalakkan pelajar2 lepasan PMR mahupun SPM teruskan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi.

Dengan itu masyarakat bukan sahaja celik ilmu secara pengalaman tetapi juga secara ilmu yang ditimba.

Diploma sekarang pun dah ramai kat luar nun, takkan majikan nak amik lepasan SPM coz Diploma is better. Unless majikan tu jenis kedekut dan nak mengira untung lebih dgn menggajikan lepasan SPM lebih murah berbanding pelajar lepasan U. (especially private sector)

~just my point of view = )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...