11 May 2011

maksud UNIk VISITOR and VISITOR only

mungkin untuk perkongsian bersama bg sapesape yg
masih lagik tak tau even dh lame berbelog,
selain BE,CPC,yg sllu diperkatakan,
dulu i tak tau apa maksud UV.jenuh la nk paham
tak jugak pahampaham.dulu ingat UV ni,
visitor yg unik,OKU ke,VIP ke,VVIP ke.
heheheh.mongok kan.but bukan lah.UV is : 

Unique visitor (UV): Pelawat yang menggunakan alamat IP address tertentu men"loading" blog u oulsss dalam tempoh sejam.

View Visitor(VV): merujuk kpd berapa kali blog korang di view (lihat). Setiap klik/refresh/loading di dalam blog korang akan dikira sebagai view visitor.

Unique Visitors (pelawat unik) ialah kunjungan pertama dari seseorang individu yang datang dari IP address unik dalam jangka waktu yang telah ditentukan. Contohnya unique visitor per jam, dalam satu jam itu katakanlah u oulsss mengunjungi blog u oulsss sebanyak 4 kali. Ia tetap dikira sebgai 1 unique visitors. Robot hanya mengira kunjungan pertama saja dalam sejam tue. Kunjungan ke 2 ke 3 dan ke 4 diabaikan kerana ia tidak mengira berapa kali pun korang berkunjung ke blog tue/meloading/refresh.

:tapi if after jam kedua cane lak kan?if pg kite dh view.kira 1unik.then ptg kite view lagik.hehehe.suke buat soalan yg memeningkan kepala sendiri.but sedikit sebanyak dah faham lah.u oulsss faham x?
hope faham mcm i jugak.tu sbb bile kite tgk analytic kite,mmg UV sikit je berbanding VV. betul x?


g cek nuffnang u oulsss cepat. =)

4 comments:

Ayie said...

Ohh.. baru taw.. kalau main main tukar IP Address, boleh dapat banyak UV la yep..?? hahaha

THE LEKAT LEKIT STORY said...

akak dulu pun tak paham.. jenuh jugak la dok study pekebenda uv pg bagai tu.. skrg ni tau la sikit2

eLLa said...

ooohhh..okay baru pham,,,huhu

faizal said...

gud gud la info ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...