18 May 2011

MELAYU TETAP MELAYU

heeee~ i dah ada pasport.yeay.1st tyme ok.
yelah,kan tak pernah melancong.
so tak penah buat lah kan.kalau buat pon nk g mana?
TEXAS KEMAMAN ke?muahahahah.
so next 2 week insyALLAH i follow syg FAM ke singapore.
so,WAJIB lah buat pasport kan.
pagi tu mangun awalawal sgt sbb adik ipar i namau
queue panjang masa buat tu,i pon 1st tyme buat,so takut lambat.

kul 5.30am dh mangun mandi.huaaaa semangat kan i?
heee.so 6.45am kami gerak.
tapi tu pun dh jammed.huh!giler teruk KL.
mmg jammed dimanamana kan.
sabooo jelah.kalau tak jem bukan kl lah namanya.
so after arrived i saw ramai sgt org kat tepitepi tu,i ngat buat apa.
ada rusuhan ke ni,ahaksss.tampo pp sket,i kan suke imagine kuat.
yelah,bukan sbb apa,we all kuar je kete,ramai org jeritjerit dr atas,
we all rasa we all bukan artis.
but knp dorg kena jeritjerit cenggitu kan.

PANG! tampo pp lagik skali. =) jgn imagine lebih sgt boleh?heeee.
rupenya kakak kat atas tu jeritjerit sbb nk tarik pelanggan,
dgn ada sorg cina tua tu pon nk tarik kami.huh! kalah artis nyah!
padahal mak nk g buat pasport je kot.i pon tgk adikadik ipar i,
we all dh mcm tak keruan.sian kami taw.hahahaha.

lastly kami g lah kat kedai kakak melayu ni,
then dye kata lah,yg ramairamai tu sume agen je.
cr pelanggan,then hantar kt kedaikedai lain.owhhhh macam tu.
patut lah sume terjeritjerit td.haih~ tu blum i jd artis lg tu.
teeeeeeeeeeeeeeeeeeetttttttttttttttttttt.ok then,
adikadik ipar i g lah tangkap gambar pasport,sbb dorg nk renew je.
i pon dgn confident nya ckp,sy dh siap tangkap dh kak.
dgn senyum meleretttttttttttttttttt.
then akk tu ckp,ni tak boleh dik,sbb pakai contact lense.
what! WTFishhhhhh.knp tak boleh.
sy tangkap gambar tu 12rm kak.rugi,
saye nk buat apa gambar ni,lekat kat setiap penjuru rumah ke?
huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa,rugi 12rm aku.
rupanya bile kite nk tangkap
piccy for pasport ni,kite tak BOLEH pakai contact lense taw.
dorg nk piccy original.then gambar pulak,mesti nampak KENING.
telinga tutup xpe akk tu kate.heeeee~
so pas ni sape nk g buat tu,jgn lah gedikgedik nk pakai contact lense,
konon nk bg piccy nampak cantik,but,nan HADO!,
dpt rugi lagik adalah.

haih~oke,kat situ dh pas dh.akk tu pun kata,
adik g amik borang.then nanti akk tolong isikan.freee je.
huaaaa molek sgt lah tu.kami mmg rajin
sgt nk isiisi ni kan. =)

then selepas beberapa second,terjadilah satu kejadian.
akak tu kata "bang,bang mari tangkap gambar sini bang,
kami tolong isi borang skali,free je bang,mari bang"

oke fine,nothing yg pelik kan bile akk tu ckp cm tu,
then nk tau dialog PAKCIK tua tu apa?
"tak payah lah,nak tangkap gambar je,
borang boleh je isi sendiri,kami 
SEKOLAH TINGGI,bukan tak reti isi borang sendiri"

tibetibe telinga i keluar asap.bukan sbb panas geget cili,
but panas sbb terbakar hati,i terus jadik nk marah.eh hello.
kau sekolah tinggi mana?org berbudi,kite berbahasa.
sile ingat pepatah tu boleh?kalau sekolah tinggi,
tapi tak belajar cr nk berbahasa ngan org buat apa.

yes! kalau tak nk sekali pon kakak tu 
tolong isi borang,knp tak tolak cr baik?
knp tak ckp,takpelah,terima kasih ye.ni tak,mcm tu balasannya.
knp lah kan.knp melayu kite mcm ni.
knp melayu kena treat melayu mcm sampah.
tau lah akk tu keje situ je,
jgn memandang rendah pd org.if akk tu kata,
"bang marilah tangkap gambar sini,sy isi borang skali,abg bayar singgit je"
hah kalau mcm tu ye.boleh lah guna dialog tu,
but ni akk tu nk tolong je.salah ke?salah ke?

i mmg kesal giler,pakcik tu.i rs kalau i dh boleh paggil bapak,
tapi knp pakcik dh tua tp tak reti nk berbahsa ngan org?
knp kena ckp mcm tu.i sgt bernasib baik,
sbb papa i bukan jenis yg mcm tu,kalau g memana,
mmg kalau tak nk papa ckp baikbaik,siap buat lawak lagik.
if papa i mcm pakcik tu mst i malu kot.haih~sabojelah kan.

ok berbalik ke cerita pasport i td,pas isiisi borang cm biasa lah,
beratur,amik num sume kan.heee~then number i kena panggil,
1040 kaunter 18,i pun dgn gaya nya jalan g kaunter 18,
then i rs mcm pelik,knp blakang sgt ni.
knp mcm takde org,then i tunjuk borg,then akk tu kata,
bukan dik,g depan ye.

opsssssssssssssssss.slah dgn.rupanya kaunter 14,
huaaaaaaaaaaaa,malu nya.malu sgtsgt kot,
then i pon dgn muke tak bersalah
g balik kaunter 14.hah! amek kau ketepek.malu kot.
ala org yg sebut number tu lah salah.
knp laju sgt.dgr mcm 18,then sebut lain,
number lain yg kua kat screen tu.ich! sabo jelah
lagik skali.muahahahha.jom usha pic pasport i.
heeee.malu,mcm kena penyekkkk je muke.

13 comments:

mrcrazee said...

haha...texas kamaman eak hehehe...
owh klu pkai cntct lens xleyh tgkap pic passport upenyer...bru tau huhuuu

mOon jOhari said...

comelnya makwe nih...!

Syuxer said...

wau bestnya ada paspport hehhe...boleh ar gi mana2 kan..wat passport ni harganya rm100 ke untuk 2 tahun??

ღ p!nk veLvet ღ said...

waaa~ bestnyer na g singapore, huhu!

leya said...

yup..kesal gk ngn sikap sesame mlayu nie...
xde manner kdg2..malu je kt bngsa2 yg lain kalo dorg tgk bngsa mlayu cmtu prangainye kn...
neway pasport u tu utk bpe thn n bpe rm eh? nk bt gk nnti n 1st time gk...ngeh3 ;p

Miss Shikio said...

ada jugak kan org tua yang x hormati org lain
hurm, ni lah perangai melayu

ehem2.. waahh! merah gitu hehe~ cantik wooo!

mykhalis said...

khalis kalau ada passportpun bukan leh gi mana2 dah..huuu.. rara..sori la lama tak menjenguk k?

♥MiZz-siHa♥ said...

kdng2 orng tua lg xtau berbahasa kan...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

salam..mmg sesetengah org ada yg x berbudi bahasa mcm tu..

suka nama zarith..orgnya pun cantek..

eLLa said...

lawa jer pic passport tue..
saye yyyer passport xlawa gmbr die..huhu

CutieIntan said...

dia mesti perasan dia best..tu yang tak tahu berbudi bahasa tu...

ArulchelseA said...

brpa hrga pospot antrabangsa ni.?.

evand zee said...

banyak betul benda yang memalukan diri sendri ea ? yang cina cina bodoh tu tejerit2 cuma agen ? haa belum org lagi pg . haa silapp hrbulan pakcik aku tampoo .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...