16 June 2011

aku : insan yg tak bersyukur

kadangkadang i jadi mcm seorg insan yg tak bersyukur.



org diluar sana berlumba lumba mencari kerja.tp i rasa mcm nk benti keje.
dh kawen nk jd surirumah sepenuh masa mcm k.diana mcm ayleen mcm LM
tapi bile fikir kan balik,nanti kete i sape nk bayar,makeup,baju,shoppink.
mmg kalau ada suami,suami akan bayar,tapi cukup kah,
tak terbebankah dye?

i bukan tak nak kerja,tapi bile fikirkan tentang suasana kerja yg tak best ni,
i rasa malas.tak puas hati.lemau.mmg kite payah nk dpt kerja
yg betul betul dpt mengikut jiwa kite.tapi sekurg kurgnya saya mahukan kepuasan
dlm berkerja.kepuasan tu membuatkan i hepy.lega.puas.puas.

anda faham x tentang kepuasan berkerja?
ianya kepuasan bile anda dpt mencapai target.
dpt selesai kan semua kerja anda.

mcm sekarang,i akan buat kerja i,mcm biasa.BUT!
bile ada 1 1 problem,i nk refer ke seseorg,but i tak tau sape!
dh refer kena marah.tak refer pon kena marah.anda faham x apa yg i rasa?
i dlm dilema.ada org yg sepatutnya buat kerja tu,buat tak tau je.
apa yg patut i buat.kdgkdg i give up.
tak nak kerja.

kdgkdg i fikir,
i nk g amik kelas mak andam,i nk jd makandam sepenuh masa,
modal mesti syg leh tolong.but bile fikir balik,
sape yg betulbetul hot n dpt menghasilkan kerja yg baik
je akan mendapat sambutan.kalau yg lite lite ni mst tak balik modal nk buat.

kdgkdg rasa nk amik kelas menjahit.kalau menjahit mesti dpt untung.
sbb me jahit akan dpt permintaan sepanjang masa.
tapi adakah aku bakat dlm menjahit?
ada kah itu angan sematamata.
tapi kalau kite percaya dgn bakat kite mst kite boleh kan.

i don't know what in my mind ryte now.
but i feel like looser.wanna cry.
huh! mmg tekanan.

17 comments:

Puan Kutu said...

mmg ssh nk dpt kerja yg kita suka.amik pendekatan jgn pikirkan sgt.just chill n jgn stress ok!

syaz@rozelt said...

alloo..jgn la sdey sangat..be tough ok! dah alang2 berkejaya teruskan je oke?hehe

diana said...

tu tanda2 orang nak cepat kawen tu..

Sofya said...

kerja apa yg tak susah..
kat mana2 pun sama..
kat mana2 ada masalah..
yg penting kita tahu cara nak manage k..

KAMIHIDUP said...

rilex rara, jangan tertekan. :) senyum.

Roza Ami Nanomiya said...

kalau nak masuk bisnes x blh fikir negatif.semua ada risiko

Ries Lee said...

nak ikutkan minat kemahuan dan minat sebenar mmg susah. tapi bila difikirkan tanggungan kita itu dan ini, kena abaikan jer la.

aku sebenarnya suka niat kau nak jadi suri rumah tu, sweet sangat. tapi bila fikir kau sendiri pun ada tanggungan, kebetulan pula suami kau nanti pun ada tanggungan sendiri. macam mane dia nak tanggung kau.

dalam situasi sekarang di mana ekonomi tak menentu. harga barang tak menentu. mahu tak mahu suami isteri kena kerja.

mOon jOhari said...

...dulu mOon pOng x yakin dengan kebOlehan diri sendiri...sekarang ni sgt yakin dgn bakat yang ada...nak kata hebat 2 tak lah....tapi sekurang2nya dah yakin nak memanikkan baju org laen....x pernah p kusus pOng...

kalo ada kwn2 bukak butik dan memerlukan tukang jahit manik hellO hellO la kat mOon ye...nak cari duit kawen... :p

ieda said...

kdg2 tu kita kerja sbb nak tolong hubby ringgankan beban dia kan .. tapi kalau suasana kerja x menyokong susah jugak huhuh .. kalau boleh nak happy bila kerja .. :))

lalink7 said...

rara rilex jangan tertekan..nnt muka naik banyak kedutt..

kuatkan diri..ade sesuatu yang kite belum tau bakat kitee..cari la rara..smoga bjye

Mama Gee said...

kalau environment bekerja tu tak seronok...mmg liat dan berat hati je nk pi kerja...tp demi mencari rezeki..gagahkan diri juga ke sana..Kalo ade pilihan leh lah minta tukar ke...or cari kerja lain..

EZAN IDMA said...

cuba fikir apa sbnrnye yg awk minat . sbb kalo kite buat kerja tp tak ikhlas, tu dah kire dosa. sbb kite kerja dpt gaji dan ibadah namanya. mcm saye skrg nisy tak suke keje yg saye buat, then sy rase tak ikhlas, rase berdosa sgt dpt gaji tp keje buat smbil lewa. so, sy tekad berhenti kerja then buat bisnes, tu sy minat :) cuba yg terbaik k? janji kita ikhlas apa yg kita buat :) semoga awk berjaya :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam rara sayang...setiap kerja pasti ada dugaannya.cuba cr rentak dlm masalah yg dihadapi.lembutkan hati insan2 yg sukar didikati di tempat kerja.amalkan doa2 pelembut hati setiap kali berurusan dgn pihak yg sukar di bawa berunding.

jgn ikut akak,akak ni mls kerja..haha.dulu masa akak nak berhenti kerja dr sektor kerajaan mmg mak nangis2 tgak bagi,tp perjanjian dgn hubby membawa kelegaan tentang ansuran kereta satria akak tu , dan lain2 nya.akak lain dik,dah ada anak.mmg akak lega anak2 diasuh sendiri,disuap dan semuanya dr tgn akak sendiri .

tabahkan hati,dugaan dtg dan pergi,jgn stress2 tau!

Lieyda said...

jgn benti keje kat rara.ssh nk cri keje skg ni.huhu

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam rara sayang...setiap kerja pasti ada dugaannya.cuba cr rentak dlm masalah yg dihadapi.lembutkan hati insan2 yg sukar didikati di tempat kerja.amalkan doa2 pelembut hati setiap kali berurusan dgn pihak yg sukar di bawa berunding.

jgn ikut akak,akak ni mls kerja..haha.dulu masa akak nak berhenti kerja dr sektor kerajaan mmg mak nangis2 tgak bagi,tp perjanjian dgn hubby membawa kelegaan tentang ansuran kereta satria akak tu , dan lain2 nya.akak lain dik,dah ada anak.mmg akak lega anak2 diasuh sendiri,disuap dan semuanya dr tgn akak sendiri .

tabahkan hati,dugaan dtg dan pergi,jgn stress2 tau!

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

salam rara sayang...setiap kerja pasti ada dugaannya.cuba cr rentak dlm masalah yg dihadapi.lembutkan hati insan2 yg sukar didikati di tempat kerja.amalkan doa2 pelembut hati setiap kali berurusan dgn pihak yg sukar di bawa berunding.

jgn ikut akak,akak ni mls kerja..haha.dulu masa akak nak berhenti kerja dr sektor kerajaan mmg mak nangis2 tgak bagi,tp perjanjian dgn hubby membawa kelegaan tentang ansuran kereta satria akak tu , dan lain2 nya.akak lain dik,dah ada anak.mmg akak lega anak2 diasuh sendiri,disuap dan semuanya dr tgn akak sendiri .

tabahkan hati,dugaan dtg dan pergi,jgn stress2 tau!

Sal Saari said...

perasaan yg rara alami sama mcm yg akak alami skrg..
tp susah kemain nak dpt keje yg bersesuaian dgn kita..
kadang2 tmpt keje dah suka tp org tak sudi nak amik kita keje

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...