Image and video hosting by TinyPic

07 June 2011

fenomena pelajar tulis karangan guna bahasa msg or chatting

akhirnya jadi isu jugak hal ni.hal mcm ni baru betul kalo 
dorg nk kaji,bukan knp wanita kini kawen lewat.haih~
i sgt risau halhal ni.bukan sbb apa.adik i sendiri yg form5 tu,kalau taip msg,berkerutkerut dibuat nya dahi i ni nk baca apa yg dorg taip.
seriously mmg tak paham,mcm hape dh jd ayat tu.
padahal nk buat ayat simple je.

hah lepas tu nasib lah kena sound ngan i.
"pas ni kalau bg msg mcm ni dgn kakak,mmg kakak tak nak bls dh"
i senang mcm ni je jawap nya.
but nt dorg bls apa taw.
"hmm oke lew,kitew nak bgtao kakak jewp"
haih.cube bygkan,baru lepas bgtau tu,tp buat lagi.
bukan apa.dorg ni dh jadi habit taw.bile dh jd habit,
mmg payah nk buang,mmg susah nk mulakan balik mcm biasa.
i risau sgt sbb dorg nk spm tahun ni,takut sgt terbwkbwk.

i pon dulu guna gak short form dlm msg ni,tapi tak lah melampaulampau sgt mcm budak zaman skrg.dh makin
pelikpelik ayat bahasa dorg ni.hopefully,
we can make something utk dorg kembali ke jalan asal.
eceh~heeee.yelah dh melampau sgt i rs.

even di FB pon.if korg tgk budakbudak skrg pny wall post.
mmg tak paham nk baca.dlm 1 perkataan ada "w''
ada "r" ada "p". contoh,nk tulis je.tapi jdnya "jewp"
hah cano tu?cretive sungguh adikadik ku kini.
kalo nk taip tau.jadi "tao"
i sampai naik mengamukngamuk kat my mom,
i kata kt my mom,apa ni mak,tak paham lgsung.
my mom pun mmg surrender awalawal,mmg dh tak paham.

nk ubah sikap dorg ni i rasa mmg payah sgt.semua nya 
pada diri dorg sendiri.kalau kite paksa pun dorg ttp buat gak.
yelah,dh biasa kan.bile ckp nt,dorg ckp tersilap,tersilap,
tersilap.tu je lah ayatnya.hmmm ntah lah labu.
hai adikkkkk adikkkkk.
"Fenomena pelajar sekolah menulis karangan menggunakan bahasa singkatan SMS dan bahasa sembang siber atau chatting, semakin serius selepas kemunculan pelbagai laman interaktif serta laman sosial di internet seperti Facebook dan Twitter."

"Antara bahasa singkatan yang digunakan ialah Askm bagi menggantikan Assalamualaikum, tidak (X); yang (yg); bila (bla); masa (mse); saya (sy); telefon (tpon/fon); dengan (ngan/dgn); terima (tima) dan sebab (coz)"

"lebih membimbangkan, golongan ini semakin biasa menggunakan bahasa SMS dalam pelajaran sehingga terbawa-bawa ketika menulis karangan yang akhirnya menjejaskan keputusan peperiksaan dalam subjek Bahasa Melayu"-BH

p/s : kesian kat cikgu cikgu BM skrg,mesti tekanan kan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24 comments:

  1. ntah diorang nie..bahasa yg senang nak dsusahkan..mungkin takot org kate oldskool kot.haha

    ReplyDelete
  2. rosak bahasa kita budak2 sekarang ni...hehehe

    ReplyDelete
  3. tula kn..i plg xske nk bce sms dorg yg ade w kt blkng tu..apew, bilew,yekew...wat da heck la cmtu kn...knon moden la knon...pape ntah..hpefully kt krngan dorg xbt cmtu la kn...mmg ngamuk le ckgu nk mark paper dorg tu...

    ReplyDelete
  4. kdg2 sapa sms pn tataw nk bc camane..
    terlalula shortform.. ekekek.. sbg contoh.. komen ku ini.. hihihiih

    ReplyDelete
  5. NEED UR HELP.HOW EY NK BG ADE IKLAN NUFFNANG AT EVERY POST? :)

    ReplyDelete
  6. samalah dgn adik lily tu..
    kekdng geram gak..lily pun bls..sama cam rara..
    klu tulis mcm tu lg..mmg x nk layan..ingat akak ni budak2 ke..ishh..mcm2 jer..

    ReplyDelete
  7. membebel jerk cikgu dier..hahaha
    short form jimat masa dan tenaga :)

    ReplyDelete
  8. yelah... betul sesangat.. jadi pelik dah bahasa2 bebudak skang ni... suka sangat taip camtu...

    ReplyDelete
  9. setuju ngn rara.. student skrang terlalu short form..

    effect nak tulis essay nnt mmg problem. its happen to me..hihi..

    ReplyDelete
  10. pening gak nak faham.. ambil masa baru faham ayat tu..

    ReplyDelete
  11. haha..memang lawak...tp u pon guna w..bagitau jadi bagitaW..

    ReplyDelete
  12. tu kalau yang jawab tersilap . kalau ada yang menjawab "shukew atiey ittew la .. shebowk ajep .. jeles lettew.." parah , parahhh !!

    ReplyDelete
  13. huhu kdg2 boleh je shortfom ni tp klu smpi memeningkan cikgu BM, mmg tak patut ah...iii tak paham kenapa dorang suka guna shortfom melampau...kite jadi ketew...eee macam macam lagi ah..tak leh nak baca..

    ReplyDelete
  14. mereka nie menjahanam kan bahasa je kerja dia dik .. kalau akak dpt msg mcm nie akak x layan @ akak balas balik x paham .. habis cerita .. erghhhhh !

    ReplyDelete
  15. bagi aku kalau seseorang yang sms atau komen status fb aku dengan ejaan yang ada huruf 'w' tiap2 hujungnya, ekspresi pertama aku, aku fikir dia ni agak kebudak-budakan. tak kisah la umur dia dah lewat 20an pun..

    ReplyDelete
  16. yeahh , sangat sangatlah sokong dengan entri kamu ini .

    ReplyDelete
  17. bukan kata cikgu je, yang tengok ni pun dah tension HAHA

    bahasa budaya bangsa ! :p

    ReplyDelete
  18. cik rara
    msred kalu baca budak2 tu punya ayat pon pening...rasa cam org dulu2 plak tak paham language skang...

    ReplyDelete
  19. betul2...kita yg senior nih pun nak baca short form bdk2 skrg mmg payah...

    ReplyDelete
  20. Nie kerja² bebudak nakal je, sbb dah trend lg la menjadi². Mana yang cerdik² tue tetap gak meletop ngan result cemerlang...

    ReplyDelete
  21. kalau akak bw dan jumpa blog yang tulis gini akak tegur terus je..
    sakit kepala kita nak baca..
    kang kalau kita tak balas jejaknya dia marah..kan??
    macam tu jugak dengan sms..
    adik akak lelaki pun taip gitu..
    memang dapat pangkat gedik la jawab nya..

    ReplyDelete
  22. haha..aku pon meluat dh....kadang2 x paham tau.....lempang laju2 baru betul kot....

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com