09 June 2011

kalau tak salah knp terasa?

pernah tak korg terasa dgn org?mesti pernah kan.






ramai yg kata,sape mkn cili,dye akan rasa pedasnya.
but ada yg tak makan cili pun sllu terasa pedasnya.
knp?knp?knp?

sbb nya ciptaan Allah sgt unik,mempunyai perasaan yg 
berlainan.ada yg hati kering,ckp apa pun tak rasa pape.

ada yg cakap sikit pun dh terasa,
padahal bukan ckp pasal dye pun.
itu lah unik nya.tapi kita as a human yg normal.
yg boleh fikir,fikir lah,jgn lah menyindir sesama sendiri.
even dlm kehidupan harian.even di laman sesawang. 
i pun suke jugak sindir sindir org,but i buat depan depan,
if org tu tak boleh terima,jgn buat lagik,
but setengah org,kalau kite tak suke,lagik dye suke buat.
nk buat apa?seronok ke bg org sakit hati?
kamu puas?kamu bangga eh?
ingat lah,Allah lihat setiap apa yg kita lakukan.
depends pada diri sendiri.

i tak ckp yg i bagus.but,ingat lah.bile kite ckp sesuatu,
ada org keliling yg akan terasa.even bukan ditujukan knp mereka.
jagalah hati insan lain kerana bila kamu menjaga hati org lain,
org lain juga akan berusaha menjaga hati kamu.
p/s : jgn nk suke sgt.nanti kena btg hidung sendiri.

31 comments:

EYFAalias said...

tapi kadang2 kita penat jaga hati org. tapi org tak pernah pn nak jaga hati kita. huhu. kita cakap punya lah berhati2. tapi dia main lepas jee.

Cik Kamoo said...

Rara .. ada jugak yg kita dh ckp kita tak suka....tp still nk buat kita sakit hati....ntah apa dia dapat pun tak tahulah. Mcm nk cili balik mulut si dia tu...grrrrr geram

ir yien 9897 said...

kak , yien sngt setuju :) tp skrng ramai org sebuk nak jaga tepi kain org lain kan.. :)

akk dlm blog list yien ~wink-wink ~

♥ Frau Reen ♥ said...

jln2 cni..like u title entry 2..hee:)

cik panadol said...

lain org lain cara penerimaan diorg....biase la tu...manusia kan...:)

KAMIHIDUP said...

biasanya perempuan yang cakap sikit dah terasa. :)

farahin nasir said...

assalamualaikum..

mmg terase nie.. baru jer ade org siapkan satu post semata2 nak sindir sy.. hahaha.. perlu ker? kalo kita jga ati org, org pun akan jga hti kita kan?..takpelah..redakan lah..
Allah maha mengetahui..(teremo plak.. maaf yer..)

:)

nak panjang ke pendek tetttt

diana said...

buat yang kaki sentap lagi susah..
nak bagi pendapat apa pun tak boleh..
kata itu sentap,kata ini sentap..
lagi orang suka usik..

padahal tak sebut nama dia pun..
dia sendiri yang kecik hati..
hahhahah

ct N honey said...

kekadang ada orang mmg tak suka kita berjaya, ada juga yang suka buat propa sbb nak glamer

Kenapa Khairul Fahmi terlibat sama dalam penangkapan itu?

*Miss Syahnia* said...

kdg2 tu pelik ngan sikap org
yg suka ckp main lpas bt org lain
terasa hati tp bila org lain
ckp sikit pasal dia tahu plak
terasa n marah..haihhh tak phm

tu lah ain pernah hdapinya
takpelah mndiamkn diri lbh baik
huhu ~__~

anismelon said...

anis suke sindir+usik..depan depan la..tp at the end anis ckp la "sori..aku gurau je tau.."tp kalo orh toh xsuke anis stop jela..huuu..menjage hti org toh snagt penting..

アヌム ちゃん said...

kalau mcm akk mmg cepat terasa..haha..rasa mcm eh dia ckp psl aku ke.hee

msredcheesecake said...

cik rara,
susah kan?kdg2 kita takde niat nak kecik kan ati org, tapi rupanya ada org terasa ngan kita.kita plak tak tahu, mcm mana nak minta maaf.

kalu terasa ngan msred bagitau ye..nanti babab msred tu...heheee

mOoN said...

skang ni selalu terasa... hurm,,,

YanaMIB said...

kena sentiasa berfikiran positif sbnrnya..br xde mslh sentap² ni =)



psstt: tgk link bwh ni utk tau cane nk dpt tiket wayg dari nuffnang

http://ctliyana86.blogspot.com/2011/01/macam-mana-nak-menang-tiket-wayang-dari.html

Hanis Azla said...

yg penting kena consider perasaan org lain sebelum mulut kita nak bercakap lepas.. mulut org lain kita tak boleh nak jaga.. tp mulut kita InsyaAllah kita boleh control.. sbb tak berbaloi nak buat org sakit hati dgn kata2 kita kan..

Isteri Encek Bard said...

SANGAT PENAT MENJAGA HATI ORANG YANG LANGSUNG TAK PEDULI SEBAB PERNAH EMRASAINYA

ABU said...

aku ada kawan hati kering :D

cheqna said...

betul...manusia ni unik...=)

Mamachia said...

tulah yg kena juga kat kak ni..tak pasal2 di maki2 kak FB tanpa tau sbbnya..rupanya dia sakit hati dan nak kak marah juga..tapi kak bukan orng cam tupun..last2 dia terkena sendiri..Allah maha adil yg penting sabar..

UyaRayza said...

totally agree!!! skang slalu terasa x tau la tgh nk bulan merah ke ape heheh

Puan Kutu said...

manusia nie macam2.jenuh la klu semua hati kita nak jaga.yg pnting berhati2lah dlm setiap perkataan n perbuatan.be positive..

iedaurora said...

ieda pun terkena ngan orang yg mulut busuk nie, tp malas nak kecik2 hati... abaikan jee....

Ain Zulaikha said...

ofkos lah pernah kan, hehehe tapi tak elok lah hidup menyakitkan hati orang lain , even orang tu ada benda yang terkurang ke or terbuat kita menyirap ke kita tak patut perli2 dia dan sebagainya.. mgkin jugak dia tak perasan apa yang dia buat, apa2 pun biar orang buat kita, jangan kita buat orang..

echaRierie said...

btl3..
lain org lain perangai..
penerimaan org tak sama.. :D

cik azeya said...

hati saye kebal.

awk cakap je ape pon.
saye tak amik hati.

hehe
:)

Ries Lee said...

saya sukakan pedas.
bila rasa pedas, nikmatnya datang bila melawan rasa pedas itu.

terlari topik sudah.

ieda said...

yes setuju ngan adik yana tuu dik .. think positif barulah x der sentap2 nie .. senang citer lantak pi lah org mcm tuu :) kalau dah kering nie bukannye ingat ada org sekeliliong atau idoook :)

ayie said...

betul.. saya sokong entry ini.. satu jari tunjuk kat org lain.. 4 jari kene diri sendiri..huhu.. masuk ke peribahasa ni???..lantak la..hehe

risa said...

biasalah hati org kan dear...kalau jenis tak amik pot memag dia takkan terasa..jenis hati batu
tapi kalau hati lembut2 macam kite2 ni org tak tuju pon boleh nak nangis..adoyaiii

Ayie said...

sape makan gula, dia terasa manisnya.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...