06 June 2011

tak isap rokok tak macho lah!

A : u jgn lah isap rokok.nanti hitam paruparu u,mcm jalan tar mau?
dh lah muke pon hitam mcm jalan tar,
takkan paruparu pon nk mcm tu?

B : ala mana boleh! tak isap rokok tak macho lah nanti.
u tak paham.

adalah anda dibelenggu masalah begini dgn boyfriend anda?
huh! terbaek.ini lah ayat yg lelaki sllu gunakan bile kite marah 
dorg isap rokok.macho sgt ke?cool sgt ke bile isap rokok ni?
ce cite ce cite?merokok : dah lah membahayakan
kesihatan,then bakar duet lah,sekotak 10rm,bygkan 20kotak,
bayang kan lagik kalau sehari sekotak,sebulan dh bape.
setaun dh bape?huh bley buat hantaran kawen tu.

tu blum ag yg isap 2 kotak sehari,yelah,mana tak 2 kotak sehari,
sekali isap skali 4 batang.muahahaha.ada ke cm tu?
tak pun,bile lepak ramairamai,kwn kwn paw lagik rokok tu.
huh boleh pulak buat zakat dgn sedekah rokok
kat kwn kwn kan.mmg terbaek.
no comment lah pasal rokok ni sbb tunang i pon smoker.
but not heavy lah,lepas masuk spital ritu dh stop,
ni dh start balik.susah nk halang dorg ni.biarlah dorg.
sampai dorg dh jemu nanti dorg benti lah.tapi mslh nya boleh ke
jemu?ke sampai ke tua dorg smoke.hmm payah kan,kalau
dh sebati tu,buat lah apa pun.tak mau nya.mst nk jugak.
kalau dimarah mesti isap senyapsenyap.
bile tanya tak ngaku.buat sakit hati,baik diam je.
sape setuju?
macho kan mereka merokok,yg dlm kotak abg ipar,yg dlm kotak adik ipar.haih~
*ape pon tak boleh.heeee.

p/s : Lima diisytihar zon larangan merokokkawasan warisan di Banda Hilir, Melaka Raya, Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC) Ayer Keroh, pusat bandar Alor Gajah dan Jasin.
Katanya, mereka yang menghisap rokok di zon bebas asap rokok itu boleh dikenakan kompaun yang lazim dikenakan iaitu sebanyak RM300 walaupun kompaun maksimum RM5,000. 

bagus lah melaka ni,bila perak nk buat cm ni lak?

42 comments:

tia @ Ini Kisah Tia said...

entahlah kak . yang Tia tak tahannya , rupannya dorang yang merokok ni telan asap tu . tak telan takde rasa konon . lee , patot paru2 rosak .. sebelum ni Tia ingat dorang main sedut lepas tu hembus aje ..

kak , akak nak ke Tia buatkan header ? Tia segan la dengan akak sebab akak lagi senior dari Tia . Tia junior aje . huhuu ;)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

hihihi..dulu masa muda2 selalu kata yg sis takmo pasangan yg merokok.Alhamdulillah dpt

Aisyah Aina said...

lelaki hisap rokok perasan dia macho...haha :D

bangga la jadi orang Melaka...hehe

syieqa mieka said...

sebenanrnyeee boleh je berhneti . nak seribu daya kan . eyy dah ade kwsan larangan merokok ey skg ? wahhhh ! dah mcm ala2 singapore lak kan ^^

Syuxer said...

hehehe..emm nak wat guano..kalau dah merokok untuk tempoh lama memang susah nak stop..heheh.melainkan dorang sendiri yang berhenti..

kebiasannya perokok yang tegar berhenti bila:--

a)bakal bini wat perjanjian,kalau nak kawen dengan dia, kena stop merokok
b)bila dah dapat anak pertama
c)bila tengok member baik mati akibat merokok..
d)bila kena heart attack first time

Ejat said...

amek ko gambar yg ats tu sumbat rokok dh mcm meriam buluh tgk..huhu

JIJI YU said...

hahaha..ceyh bibir jadi itam ape machonye..tak pinky langsong nokkk

salwa said...

negative advertisement dkt kotak rokok tak berkesan.
btw, nice blog

Syuk Ry said...

haha gua dh berenti mrokok.. :D
Hasil Karya A&W What Your Stories Contes 2 !!

Scarlett O'Hara said...

Wah!Abg Ipar dan adik ipar dua dua macho.Sbb hisap rokok. =)

Scarlett O'Hara said...

Wah!Abg Ipar dan adik ipar dua dua macho.Sbb hisap rokok. =)

fyna said...

huhu..naseb baek bf fyna x hisap rokok..

ika said...

rara! x macho pun...rasa mcm nak kasi kaki ade la...nyampah!

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Tak suke org merokok..
Nasiblah dpt Hubby x merokok.. ;)

Aimi dan Pakcik Hashim said...

huhu
sekotak sehari kot aku

dah 2-3 minggu berenti

Rash said...

Salam~

rash nye hubby xmerokok.. nasib baik.. xpyh la nk berbuih molot ni membebel kt die ;p tp abg2 rash merokok.. sbb stress ktnye.. abah rash plak stop smoking ms along lahir..

nk stop kene kuat sbb abg rash aritu berhenti dh setahun pas2 bile die stress gile tu yg merokok blik tu..

IFA Athirah said...

x macho pn.huhu.bbir gelap ade la. http://www.geekintherainbow.blogspot.com/

Liza Razak said...

ermm...entry ni kena tunjuk kat Mr Kudud ni..biar dia baca..hehe..

Liza Razak said...

ermm...entry ni kena tunjuk kat Mr Kudud ni..biar dia baca..hehe..

kokser kokdam said...

xde maknenye xisap rokok xmacho..

aku macho meletup nih.. xisap rokok pon..

hahaha

msredcheesecake said...

cik rara,
benci la mr bf isap rokok. tatau camne nak suruh dia benti.da kutuk dia busuk pon dia tak layan.tensen!!!!

diana said...

suami akak pun merokok..
tapi kat luar umah la..
kat depan anak tak merokok..
depan maka ayah dia pun tak merokok...
kiranya kalau balik kampung memang tak de la bau2 rokok ni...

tieykah said...

Tak isap rokok tak macho,tapi kalo isap rokok mati cepat.haha!yg mana 1 diorg nak kita pon tak taw

zures said...

hai...bila la laling mummy nak berenti isap rokok ni....

Srikandi Cinta said...

Salah satu sbb dorg ni isap rokok sebab nk ilangkan stress.. Tapi tu la, bakar duit je!

asfira aminuddin said...

hihi. lawak la gmbar abg and adik ipar kamu. nasib bf i tak smoking sbb die tak suka asap katanya. relieffff! :)

nadia ar-rumaisha said...

nadia xbuleh bau asap rokok sbb lelah...and sgt sensitif tau, kdg org merokok bilik sebelah pn dah tau and rase xselesa....

EYFAalias said...

hehhee. eyfa suka bau badan org yang merokok. Err.. jangan salah paham. dulu eyfa pernah basuh baju abang eyfa, dia smoke. pastu bau baju dia bau rokok. mcm wangi jeee. hahaa.

tapi asap rokok yg btl2 dpn muka tu xsuka. sesak nafaz. huhu. wah. nasib baik bf eyfa xsmoke :D

ejulz said...

no komen pasal ni.. heHe

Liyana Zahim said...

Kite kan rara lau tgk laki mrokok cam nmpk seorang ultraman kero yg mengeluarkan api dari mulot.. Hahah.. Xnk laki mrokok tp boyfie pon smokin.. But jz like ur boyfie la.. Bkn heavy smoker.. Tp kte yg secondhand smoker ni terdedah ngan risiko lebih dri yg mrokok.. Sekian, ceramah tamat.. Hahahahah~

syieqa mieka said...

ha'ahhh , sebab sekarang isu about zon-zon larangan merokok kat melaka tu kannnn :)

Cik Aish said...

melaka mmg best!!!!

lizz said...

tak suka orang yang merokok kat kedai makan atau mana2 cafe...terutama sekali kedai mamak geram jer...kalau duk sebelah dierang...

aEn+aReaL=Ryan said...

Alhamdulillah Sy Dpt Suami Yg Tak Merokok..Merokok Nie Membazir La..Baik Duit Wat Beli Rokok Tu Beli Mkn Tuk Diri Sendiri Ke Bini Ke Ank Ke Kan Bagus..

ABU said...

aku baru je stop merokok..huk huk :)

MOK&SONS said...

heheh eden tak hisap rokok.. :D

MOK&SONS said...

heheh eden tak hisap rokok.. :D

~NajiLaA~ said...

m from melaka.tp working n studying in Bangi.trust me the rules won't stay long.diorg ni propa je nk buat gitu gini.last2 nnt bersepah jugak org isap rokok.haha.

emieysandra said...

bgus gak krjaan buat cmni~

THE LEKAT LEKIT STORY said...

Alhamdulillah hubby sy sejak lahir sampai sekarang tak pernah langsung hisap rokok. dia juga tak blh bau asap rokok. tp sy membesar dlm family Arwah ayah yg perokok, blh tahan lg kalau skit2 terbau asap rokok ni

yatie Awang said...

betullah apa yg best sangat ngan rokok tu tak tahulah, nak kata kenyang...nampak time lapar cari nasi gak haha...entahlah...

RedVixen said...

yep... aku juga dikelilingi ahli keluarga yang smoker. diorang memang kebal walaupun selalu kena bebel... *sigh*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...