13 July 2011

boleh je comolot!

ingat tak soalan ni




"KALAU KITE KAT HOSPITAL,
PESAKIT SBLH KITE ADA HIV,
THEN ADA NYAMUK GIGIT DYE,
THEN NYAMUK TU GIGIT KITE PULAK,
ADAKAH KUMAN HIV TU AKAN 
BERJANGKIT KAT KITE PULAK?"

sape ingat?
nak tau tak jwpn dye apa?

jwpn nya TAK!

sebabnya doktor kata virus HIV tak aktif
setelah keluar dr badan manusia.

so kalo nyamuk isap darah pesakit HIV tu,
then nyamuk tu geget kite lak,kite takkan dpt HIV,
sbb nya bile dh keluar dr badan manusia,virus
akan mati.so no worries k.

lagik satu,
dokter tu pesan,if antara suami org isteri tu
ada HIV,dorg nk kiss,BOLEH,
jgn risau sbb ianya tak berjangkit melalui air liur.

kite boleh je kongsi makan,pakai,
peluk mereka or buat pape,

so takde alasan utk pinggir kan mereka.
cuma kalau badan mereka bleeding
tu akan problem sket lah.better jagajaga bile ada
bleeding pada badan mereka.

banyak lagik info yg doktor tu bagi,mmg
lame lah kami menyembang dgn doktor tu.

i tanya doktor,ada tak kes yg pasangan ada HIV
doktor kata ada,tak mungkin takde,
but mcm mana?leh ke kawen,doktor kata boleh.
tapi doktor akan bg nasihat lah.
apa yg boleh,apa yg tak boleh.
kena pakai safety.
api yg sadis nya mmg TAKBOLEH ada baby.
mmg tak boleh.sedaykan.

18 comments:

H.J said...

janga pinggirkan mereka

shedameor said...

baik takyah kahwen kalau partner kita da ade hiv kan kann ?

ArulchelseA said...

ingt pe je "api" tu.. rupanya tapi..kih kih..

memang de kes mcm tu..dua2 ada hiv..tp nk kwen..ada yg kata dibolehkan..tp tu la tk leh ada anak..:(

ArulchelseA said...

tp berni ke kita nak peluk2 yg de hiv..kih kih kih

syrupmasin said...

ohh macam tuh ye..terime kaseh cikgu :D

Leysa JL said...

nice info..boleh buka fikiran kita sikit psl benda ne..kdg2 org yg dpt hiv 2 secara x sengaja like dr penderma darah or whatever..juz give them chance to live like normal ppl :)

Kalamhati said...

huhuhu sedihnya..tp kalu ada baby pun kesian kat baby tu

Wanie said...

sob sob sob..
boleh je la ye kalau nak comolot..:D

tapi kadang2 org mesti risau gak berjangkit

Maghfiratul Helma said...

Baru lepas reverse chapter ni dekat sekolah tadi . hehe

Mamachia said...

tulah kan kalau salah faham dan tak cukup maklumat..
sian dorang dipinggirkan, padahal mereka perlukan sokongan..

senyumSOYA said...

bley ada baby tapi takut baby tu kena HIV gak.. risk tinggi bila both of the parents ade HIV.. but they also human being.. so treat them well as long as we respect each other~ ^^!

ieda said...

sedihnya bila akak baca .. tapi tulah kita memang x seharusnya meminggirkan mereka .. nak2 anak2 yg ada HIV nie .. huhuh

Liyana Zahim said...

Haa persoalan ni la yg dicari2 slame ni.. Ooo tak bjgkit lau kising2.. Ish.. Pahtu yg nyamuk geget tu pun ade gak tnye org.. Uh selamat makk.. Cis cam pnh kne geget nyamuk isap darah org HIV je kan.. Hahaha~

Azzah said...

orang cakapkan,nyamuk kalau hisap darah pesakit hiv,nyamuk tu akan mati..wallaualam

HARITH ISKANDAR said...

betul2..jgn pinggirkan pesakit..kesian dorang..maybe bukan salah dorang tu..ujian semata kan kan kan :)

Mama Gee said...

sedey kalo pasangan tu dpt HIV bukan krn disengajakan...
tp kalo dia yg sengaja cr pasal...seks rambang..dadah...hurmm tu takleh dimaafkan...

Izzat Nazmi Saiful Bahri said...

info yg berguna...sbb sekarang ni bila sebut je HIV semua pandang serong je..
,semua tu ujian dari Allah..mungkin ada hikmah disebaliknya...kita tak tahu kan...

anismelon said...

kalo kawin jugak...hurmmm..t kalo dye mati..tak merane ke jiwe..tapi kalo tak kawin..hati dah syg..cam no lak nie...huuuu..susah susah..geee..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...