11 July 2011

info bout HIV test.

sambungan dr story semalam.




smlm tak larat nk taip panjang panjang,
so rini nk story bout HIV,
mcm ni lah rupanya tester dye
smlm kan dokter tu tanya mcm mcm kat kitorg,
dye share banyak gak info yg besh.

first doc tu tanya,"APA ITU HIV?"
kami pon mule lah merepek repek.hehe.
itu lah ini lah,hehe,tambah ag en.bambam,kalau
buat karangan mmg panjang,hee.
heee abaikan pp yg tembam tu eh.
tapi jwp doktor tu senang je,
"aids ada lah nama penyakit tu,HIV ada lah 
virus yg menyebabkan aids"

lol mudahnya,heee.then doktor tanya lagik
"APA YG BOLEH MENYEBABKAN HIV BERJANGKIT"
kami jwp lah,konsi pisau cukur lah,
kongsi jarum suntik lah,
seks bebas lah,mcm mcm lagik lah kan.
then doktor pon kata betul lah tu.
heh! muka bangga =)
kami 2 2 takde masalah,alhamdulillah.heee


tapi sbb paling utama ialah seks bebas,and berkongsi jarum
yg lain2 tu risk dye tak kuat sgt.

dokter tanya lagik "KNP KITE PERLU BUAT 
UJIAN NI SKRG"
utk mengelakkan zuriat kite dr terkena jangkitan HIV pulak.
bile kite tak test,then bile salah sorg ada jangkitan HIV,
sekali gus anak akan trus kena.

doktor kata lagik,
"saya tak kesian pada mak bapak yg kena HIV"
"saya kesian pada ANAK yg kena HIV"
sebab dorg mmg tak tau apa apa,tak salah,takde dosa pon,
but mampukah dorg menahan sakit tu,
sedangkan demam pon dorg merengek,tak tahan badan panas.

ni kan pulak lahir lahir kena HIV,
suhu badan tak menentu,sian baby tu,
tu lah tujuannya buat HIV test ni.

bile direnungkan balik,mmg patutpon kite buat 
HIV test ni.sblm pape jadik,kite kena cegah dulu.

then doktor tanya lagik
"KALAU KITE KAT HOSPITAL,
PESAKIT SBLH KITE ADA HIV,
THEN ADA NYAMUK GIGIT DYE,
THEN NYAMUK TU GIGIT KITE PULAK,
ADAKAH KUMAN HIV TU AKAN 
BERJANGKIT KAT KITE PULAK?"

ni soalan cepumas utk anda.
apa jwpnnya?ce teka ce teka.heee.

9 comments:

THE LEKAT LEKIT STORY said...

soalan last tu jawapannya tidak berjangkit. masa akak buat hiv test doktor memang tak tanya apa2. sebab ramai sgt orang. lepas ambil darah tu, test.. dapat result settle.

ღ p!nk veLvet ღ said...

tak pnah terpikir laks solan doc tuh ... rasenyer tak kowt erk?

~~Ticer Wann~~ said...

erk... tak berjangkit kot.. serius zero bab ni :D

sesuka haty said...

waaa menariknye..<3 ape jawapan dye?

eLLa said...

xberjangkit sbb...alamak daa luper daa...

hee..
ella ader jer ..on9 jer..bace jer semua2 update..just xkomen jer..internet slow..huhu

~sue~ said...

hahaha. tak berjangkit rasenye. orang pernah tanya kat kawan orang. ngeee~
die bakal doc. hahaha.
sebab orang pun takut kena gigit nyamuk.

UyaRayza said...

tak berjangkit kot..bukan nyamuk bile die dh kenyang hisap darah sorg tue die mati ke hehehe..ntah..jawapnnye? hehehe...ksian nyamuk tue kena hiv hehe

Hanny Esandra said...

saya pn tak wat lg ujian ni..
sakit tak? ngeee~

Anonymous said...

xbrjangkit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...