16 July 2011

mas kahwin : penting

parah ni parah,harga mas kahwin pon tak tau.
heee.bile dh borak borak pasal mas kahwin,
bile org tanya mas kahwen perak bape,
sume tak tau.

dulu dh blaja masa kat poly,
tapi tak hengat dh bape.nasib baik tenet di hujung jari
so boleh lah mengsearch je kan.
yg i ingat harga mas kawen perak paling mahal taw.
heeee.mahal ke?mahal lah berbanding dgn negeri lain.
perak ialah rm 101.00 taw heee.lepas lah bli
kek secret recipe kan kan.
Mas Kahwin Negeri² di Malaysia:
Johor: RM 22.50
Melaka: RM 40.00
Negeri Sembilan:
RM 24.00 (Bukan Waris – Dara)
RM 12.00 (Bukan Waris – Janda)
RM 48.00 (Waris – Dara)
RM 24.00 (Waris – Janda)
Selangor: RM 80.00 (Dara) , RM 40.00 (Janda)
Firman Allah s.w.t. dalam Surah An-Nisaa’ ayat 4 yang bermaksud : ” Berikanlah kepada orang-orang perempuan itu maskahwin mereka.” Sabda Rasulullah s.a.w. dalam hadith riwayat Bukhari yang bermaksud : “Carilah untuk dijadikan maskahwin walaupun sebentuk cincin yang diperbuat daripada besi .”
Kuala Lumpur: RM 80.00 (Dara) , RM 40.00 (Janda)
Perak: RM 101.00
Pulau Pinang: RM 24.00
Pahang: RM 22.50
Sabah: RM 100.00 (Dara) , RM 80.00 (Janda)
Sarawak: RM 120.00
Labuan: RM 80.00
Kedah, Perlis, Terengganu, Kelantan : Tidak ditetapkan.

p/s : mas kawen ni akan disebut masa akad nikah tu kan.
my mom kata,mas kawen ni boleh dinaikkan dr nilai asal.
betul ke?contohnya perak 101.00,kalau nak letak 501rm pon
tak pe eh.betul ke?boleh tak akakakak yg dh kawen ni
tolong bgtau.pening dh ni pk.


29 comments:

THE LEKAT LEKIT STORY said...

rasanya lebih takpe jgn kurang kot.. mcm kedah RM82.. tp ramai sedara mara sepupu papat yg letak tinggi dr tu. Ada yg cecah RM1k mas kawen...

echaRierie said...

waa..baru tau psl harga mas kawen ni..
sarawak tue mhl jgk..hehe :D

H.J said...

haha..mas kahwin kita nak berapa ni?

ArulchelseA said...

tp de jugak negeri wat duit hantaran tu duit mas kawin terus.. kih kih kih

syrupmasin said...

style lah perak mahal..haha..ehh asal laen2 eh harge??

Wanie said...

mas kahwin ni bukan skati kite ke nak tetapkan berape..huhu

itu just guidelines kot..
memandai je sy ni..hehe

Fathiah Hamim said...

mengikut pengalaman saya pegi majlis nikah, *ecehhh* memang boleh naikkan harga tuh. =D

Umedia Network said...

WAh!!!! Like2. Nice info. :)

.:shura shushi:. said...

yg!
selangor skang rm300 yeee :)

~NajiLaA~ said...

oh thank you so much!!i need this information soo bad! :D

~~Ticer Wann~~ said...

bleh je.. nak letak berapa pun tak pe mas kahwin tu tapi biarlah atas kemampuan sang lelaki yang nak bayarnye.. :) ni pun tanya ustajah mama Ticer time bertunang ari tu la..

tia @ Ini Kisah Tia said...

ooo , tempat Tia RM100 . hahaaaa .. mahal wehhh .. paling murah , pahang . perhhh , ada lak untuk dara dan janda ?? huhuuu ..

Cik Azizah said...

tapi kebanyakan negeri2 lain tak ikut jugak tu. rata2 letak rm300 mcm KL,selangor..hehe

mr pot n mrs lat said...

blogwalking . .
baca entry . .
and ,
tinggalkan jejak . .
sori lame x jenjalan sini . .
jom jom ke blog kami . .
ada entry baru :)

Amoi said...

tak payah fikir. kan belum nak nikah.

kekekekee

Cik Yuyu said...

ececeyhhhh..pas entry mas kawen, entry hntaran le pulaksss.. heheh

mOoN said...

yup rara...if mampu memang ada yang naikkan maskahwin tapi perlu diingat yg maskahwin tu hak orang pompuan tau...so,, pas kawin nanti para suami jangan nak gatal2 minta share maskahwin tu tau... :)

kaklong said...

wah rara....lebih seringgit lak..heheh...bagus la perak nie..bukan aje lepas kek SR tu..ade lebih lagi, kalo kak long kat selangor rm80..

tp mas kawin yg ditetapkan ni hanya panduan setiap negeri, tapi terpulang pada setiap pasangan nak begi lebih pun tak pe..

ala2 nak boleh mcm farah brip2...heheheh...rm2500 hokey! =)

good luck na cik rara...

nuraien said...

jb paling murah..hahhahahah

ieda said...

ermm pahang paling murah kan .. jom rara nikah di pahang :))

Far8 budak baik said...

tak kesahh lah mas kawin tuu..
ni hantara beribu ribu..
tapi tak pandai masak buat ape..
hahahahahaha ehehe

Aisyah Aina said...

mahalnya....johor bukan main murah lagi :D

niZa said...

I'm not a pink lover haha...neway just follow ur blog ;p

ILA HonEyBuNNy said...

ila dulu xfaham tentang mas kawin neh...

sekarang dah faham dah..ehhe

msredcheesecake said...

Cik rara,
Bukan mas kawen janda pon da sama ke? Hhheee....sian janda dapat separuh jer...

Jemput join segmen, tengs....

http://msredcheesecake.blogspot.com/2011/07/segmen-msred-my-favorite-photo-and-why.html

anismelon said...

hehehe..anis tak kawin pon tau mas kawin perak rm101..ngeeee..ade kah bermakne anis pon akan kawin jugak..hakhak..

diana said...

tak pe..
akak dulu mas kawen 1001..

Yogik aprilian said...

nak kawen ngan bdk johor je la.mga je jdh...salam kenal all

Yogik aprilian said...

nak kawen ngan bdk johor je la.mga je jdh...salam kenal all

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...