Image and video hosting by TinyPic

03 August 2011

delete entry

saye masih belajar,




bile tak tahu apa-apa bout
soal jawap agama,i just search internet je.
kemudahan depan mata,apa-apa pun i cr kat internet,
tapi post i bout FADILAT terawikh smlm agak menyedihkan
sbb ada blogger yg komen kata ada hadis yg PALSU.
sgt seday,i baca,suke,dan ingin share.
but tak tau plak tu hadis tu palsu,
i nk mintak maaf.i just nk share.but tak tau ada
hadis-hadis yg palsu ertinya tu.
lepas ni maybe i akan lebih berhati-hati,
thanks to yg sudi bg tau,entry tu pon i dh delete,
tak nk lah nt org search,jumpa kat blog i,
then dorg share,i plak dpt dosa =(

tapi i tak sangka lah benda-benda ni pon org leh
PALSUKAN.sgt seday.

p/s : i mintak maaf lagi sekali ye bloggers
yang terbaru sini
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23 comments:

  1. biasa la kes macam tu.. kena hati2 sikit :)

    ReplyDelete
  2. xpe kak rara, semua org buat silap kan, niat akak baik ;)

    ReplyDelete
  3. memang fadhilat terawaih tuh hadis palsu tu rara..huhu..kalau wat camtuh, cam tak ikhlas plak nak terawih, sampai melebih2kan terawih dan mengurangkan yang wajib..

    xpe rara..:)..dunia zaman sekarang macam2 hal direka hadis2 yang palsu

    ReplyDelete
  4. takpelah rara..yang penting niat tu baik..tak semua orang setuju dengan apa yang kita sampaikan

    ReplyDelete
  5. dulu time saya belajar kt poly,kene buat asgmnt subjek agama.then team saya search je internet sume maklumat tu pastu copy paste kt asgmnt.biase la student kan.p2 kne pgl gn ustaz tu and die tye mne dpt mklumt.ktrg ckp internet.die ckp mklumat ktrg 2 ade yg terpesong.sejak 2 xd la search psl agme kt internet da.better search kt buku :)

    ReplyDelete
  6. kena hati2 cam ni..sy pun jg2 jugak la pas ni klau nk cite pasal agama..

    ReplyDelete
  7. akak pun suka share info yg akak search tp kalau berkaitan hukum akak buat survey. Walaupun akak link 1 sumber jer tp sblm tu akak search & byk baca yg lain2 juga. Nak combine.. takut tersalah info. Tp dlm kes Rara ni bkn rara sengaja.. sebab tu ptg nya komen.

    ReplyDelete
  8. emm..haah..memang ada hadis palsu..sebab hadis nih ada tingkat dia..ada yg sgt kuat..ada yg sgt lemah...ada yg jtuh hukum haram beramal dengannya... xper..awk blaja dri kesilapan...

    ReplyDelete
  9. yup, itu adalah hadith tak soheh @ palsu.. hadith tu direka untuk menggalakkan org bertarawikh, segala hadith & Quran jgn terlalu depends pd internet sgt, kecuali ada website yg bole dipercayai.. takut termasuk website kristian yg lebih kurang dgn islam.. :)

    cerita nabi pun ada yg direka.. hati2 k..

    ReplyDelete
  10. o eh? xpe, kite belajar dari kesilapan. at least, dah ramai org taw hadis tu salah. kalau rara x post, xde la org taw kan? ^_^

    ReplyDelete
  11. huhu takpe2. we learn from mistake =)

    ReplyDelete
  12. sebab tu akak tak nak menulis entry2 yang ada hadis2 ni..
    sebab pengetahuan agama pun cetek..
    nak tulis sendiri takut bercanggah dari alquran..
    nak copy paste lagi tak berani...
    tapi selalunye kalau akak ada baca entry2 yang menarik akak
    tanya ustaz muda kita..
    solihin zubir..
    hehhehe

    ReplyDelete
  13. erm xpela rara...biase la kite pun bukan amek kos hadis pun macam mana nak taw sure ker x..atleast ada jugak org tegur..

    ReplyDelete
  14. sebab tu kita tak berani nak bagi hadis2 ni kalau tak sure... internet ni kadang2 byk yg tak betul dari betul...huhuhuhu

    ReplyDelete
  15. a'ah akak pon mmg dah tahu benda tu bidaah..mana kengkawan yg akak salu g blog diaorang dan ada citer psl tu akak dh bgtahu..

    ReplyDelete
  16. takpe..bila salah baru kita tau kan..

    ReplyDelete
  17. akak tau hadis tu...tapi tak sure palsu ke tak...yg akak tahu ada hadis yg tak sesuai jadi panduan kita mengikut ulama kita....dont be sad...ramai yg tak tahu...

    ReplyDelete
  18. terlambat alert rara dh update entry..ke baru update nie??hehe

    pesal hadis palsu tu penah dengar jugak..sape la agak nye yang buat hadis palsu nie kan??

    pape pon..rara jgn rase down ok! teros bersemangat!yey2x..

    ReplyDelete
  19. kak rara..hadis mmg byk palsu.. huhu. haritu kwn pun post kat group, pastu dpt tahu palsu.. pastu cpt2 dia mntk maaf...

    yg pntg lps ni kna hati2 :)

    ReplyDelete
  20. mm betul2.mmg hadis palsu tu.lg pun xde lak perawinyer yg bleh kite tgk sanad nyer tu.ikut kabarnya hadis tu muncul brleluasa smnjak 5 tahun blakangan ni.dulu xsgt.mybe sbb tknologi pon canggih so ramai yg anggap 'hadis' tu betul.wallahualam :)

    ReplyDelete
  21. kalau kita tak pasti ttg sesuatu hadis better kite tanya yg arif, kalau kita copy paste je bermakna kita dah tolong sebarkan lagi hadis2 yg xpasti ni.. kalau betul alhamdulillah, kalau salah..

    kalau rara ada pertanyaan rara leh tanya apa2 kat forum ni drop any questions

    http://www.albarakah.org/ klik kat aplikasi tanya ustaz.. tak ustaz kasim jawab sendiri, ada moderator lain yg akan jawab..

    ni salah satu medium.. tp kalau rara dh ade panel pertanyaan sendiri alhamdulillah..

    (^_^)

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com