Image and video hosting by TinyPic

02 August 2011

kenapa kawen awal?

knp nak kawen awal-awal?


ramai yg mempertikaikan hal tu.
i pon pelik knp?apa masalahnya bile kawen awal?
bukan kah bagus bile dh cukup duet,kawen awal.
rasa tanggungjawap tu.i loiikkeee.
pagie td pon dlm hot chat,
topiknya "kelebihan kekurangan kawen awal"
i maybe boleh dikategori kan dlm geng yg kawen awal
sbb now umur i baru 24,nk tunang i 25.
untuk i,i tak rase awal sgt,but untuk tunang i,i rasa awal kot.
sbb lelaki selalunya kawen bile umur 30 cm tu kan.
but bagi tunang i,dye kata dye dh ada duet,
tak salah kawen kan,lagik pun,duet kalau kite
nk kumpul mmg tak penah cukup.
bile kite sebut je nak kawen,
Allah pasti akan bg kite rezeki.

Alhamdulillah setakat ni sume lancar,

kawen awal,ada advantage n disadvantage nya.
advantage nya,bile kite dh ada anak,even anak dh besar pun.
kite still muda remaja ag,heeee.like my mom n papa,
papa i kawen umur 20,dan my mom umur 22.
skrg ni kami dh besar,n my mom n papa pun x nmpak tua sgt.

org sllu kata i ngan my mom mcm kakak n adik.
penah jugak org kata papa i tu,abang i.ouch.
tak leh blah.hehehe
even kawen awal ni kita akan susah dulu,
tapi takpe,biar lah kite bangun dgn hasil usaha kita,
kita kenal erti susah payah mencari duet.
dan en.bambam penah kata,
biarlah dye penat sket,letih sket demi membina keluarga,
dr kawen lambat,but membazir duet ke kengkawan buat apa.

betul gak kata dye,biar lah i habes duet skrg demi
perkahwinan kami,dr kami berjimba-jimba membazir tak tentu pasal.

kawen lambat,kelebihannya,kite boleh membina
kerjaya,dan bile dh berjaya kite ada banyak harta,
but kemana harta tu nk pergi kalau bukan ke anak-anak.
betul x?dan bile dh kawen lewat,harta banyak,
maybe org takut nk dekat mereka,sbb takut mereka sombong.
ramai yg anggap cm tu,but jiwa mereka sunyi sebenarnya.
so,terpulang kepada pendapat masing-masing.
bg i kawen awal mmg tak rugi. =)
hehehehe sian budak ni kecewa
p/s : cr jodoh masa zaman belajar mcm i.heee.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30 comments:

  1. sweet....! entry terbaik...
    sharing is sexy....auuuwww! ;)

    ReplyDelete
  2. akak dengan suami kawen masa umur 25.kami sebaya..
    ok je..tak de masalah apa sebenarnya..
    lagi seronok sebab kita sama2 muda jadi boleh enjoy sama2 macam orang muda..keluar malam balik pagi..hahah..
    dah ada anak tak boleh buat gitu dah..

    ReplyDelete
  3. ape pun, setiap pkahwinan ada hikmahnye....samada cpt atau lmbt....tp bg kak sha , umur yg sesuai bg pompuan kawen adelah 24 tahun ke atas...n for lelaki, 27 ke atas... :)

    ReplyDelete
  4. bagus kawen awal ni..anak pun nanti dah besar,dah boleh jaga mak ayah

    ReplyDelete
  5. ekin setuju
    sbb ekin baru 23...
    tunang ekin plak 24
    lg muda...
    hehehehehe

    tp rezeki kawin tue lenkan??
    nak kumpul duit smpi ble2 memg x cukup

    ReplyDelete
  6. jodoh perkara yang rahsia dan misteri.

    ReplyDelete
  7. bagus kawin awal.....tapi duit kena pandai jimatlah

    ReplyDelete
  8. Allah S.W.T dh tetapkan jodoh seseorang tu sama ada awl atau lewat.. kena la terima.. =)

    ReplyDelete
  9. umur cik fadh bru 21 tahun, tp cik fadh memilih nk kawen awal . ngeee gatal ta gatal ta ?

    ReplyDelete
  10. sokong rara..cz aien pun berpendapat macam 2..aien pun sama..kawen awal..wee~~

    ReplyDelete
  11. sis kawen umur 26. hubby lak time tu 28. tu pun sis rasa macam dah lambat kawen umur tu. nak wat camne, mak suruh tunggu habih study.

    sis rasa ok jer kalau kawen awal ni. buat apa tunggu lagi kan kalau semua dah ready:)

    ReplyDelete
  12. rina suke kawen awal! duet je xde lagi T_T

    ReplyDelete
  13. Allaaa.. nak tawin jugak!! hehe

    ReplyDelete
  14. Setuju.. kahwin awal atau lewat, masing2 bergantung kepada kemampuan masing2. Tepuk dada tanya selera kan?

    Owh, btw, bla nk khwn tu? im b2b gak. xsmpai sebulan dr skarang. hehe

    ReplyDelete
  15. umo moon 25 and hubby 34...hurm,, rasanya tergolong dalam kawen awal ke moon ni? huhu..

    ReplyDelete
  16. haha..syaz pon dengar jugak hot chat pg tadi..sblum nie merempit..x dapat dengar radio pg2..hehe

    ReplyDelete
  17. waahhh..umur rara kawin same abah dgn mak syrupmasin la..huhu..

    ReplyDelete
  18. for me kan rara,takde masalah pun nak kawen lewat atau awal..pokok pangkalnya jangan merendah-rendahkan atau memperkecilkan orang yang belum kawen,,e.g asyik tanya kat member,ko bila lagi nak kawen?ko tengok aku ni,kawen awal,kan senang..and etc..

    anggaplah apa yang kita dapat ialah satu anugerah dari Allah kerana urusan kita dipermudahkan.Kerana tak semua manusia akan dapat segala-galanya=)

    ReplyDelete
  19. hehe tunang Ticer pun xsampai 30 tapi dah ajak kawen.. means dorang dah ada rasa tanggungjawab... Ticer kira kawen di lingkungan agak tua la kot..dah lepas usia 25 tapi xpe maintain cun kan... apapun benda ni berkaitan jodoh.. andai dah tetap jodoh awal siapa kita/ mereka nak pertikaikan urusan Tuhan... ye dak? :) kalau ditetapkan jodoh kita lewat pun kita/ mereka perlu menerima hakikat tersebut... kan? :)

    ReplyDelete
  20. salam ramadhan.
    kita bertemu lg. he3.
    ye. sokong semuanya :)
    i pun awal, 23 thn mahu kahwin.
    alhamdulillah, w/pun tunang sy umur 23, dia matang.
    duit pun dia menyimpan n x membazir. (bkn kedekut)
    insyaAllah semuanya dipermudahkan.
    parents i pun org kata nmpak muda. ha3.

    kawin awal mmg x rugi. hik3.

    ReplyDelete
  21. kita dengar hot chat pagi tadi...
    sebenarnya kahwin awal ni ada kelebihannya juga... tapi sebelum kahwin kene pastikan kewangan semua kukuh...

    ramai junior kita yang tak kerja lagi dah kahwin... dalam hati asyik terfikir, mane diorang dapat duit ye nak buat kenduri sume2..

    ReplyDelete
  22. setuju sgt3 dgn entry nie hehee..

    fyqa pon grade insyaAllah umur 23, ingat lepas grade nak kahwin & tunang terus.. dpt elak kn maksiat! :)

    ReplyDelete
  23. yey 1092!
    kawen awal byak advantage, slgi kite rase tu yg tbaik wat mase ni, just go on! insyaallah semua dipermudahkan..aminn

    ReplyDelete
  24. ehemm misscha kawen umur 23, en. somi pon sebaya...kitorg satu kelas masa di U :)

    ReplyDelete
  25. i kawin masa umur 24..lps habis degree terus kawin....xnak lambat2...coz lmbt2 lg byk kekurangan kot....slh satunya dr segi nk dptkan ank lah...n xnak dah pencen nti pun still ada ank yg masih tadika....hihihiihi

    ReplyDelete
  26. nak kawin awal jugak...

    banyak jugak kelebihannya kan..heheh

    macam mama ila la..dia kawin awal...anak pun dah besar2..;-)

    ReplyDelete
  27. betol kak. akak kawen awal. akak umo 40 anak dah 20an..ngeee~ muda kan..i loikeee...ada duet kedudukan stabil xde salahnya. jijah nak kawen awal pon duit xde lagi. kawan je bertahun2..kesiann kan..huhu

    ReplyDelete
  28. wahhh...
    tapi asfz takot klw bab2 kawen ni..miahahaha =)

    congrate ek..b2b kan?? =)

    ReplyDelete
  29. yeay! nanti akak nak kahwin. around akhir bulan 10. kan? kan? hehehe :D

    p/s: jemput saya! xD

    ReplyDelete
  30. Hikhikhik, kte tgu jodoh la sis ;P

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com