Image and video hosting by TinyPic

04 August 2011

mahalnya kueh skrg ni.

hai hai.korg dh buke?heee.mesti kenyang giler kan.


i ni sampai nk solat pon dah naik berat dh badan.hehee.
minum air tebu manyak td,sedap air tebu yg i beli rini.
kaler pon pekat.hmmm manis lak tu.
i just nk story bout kueh jap eh.
mahal btol kueh skrg eh,i tak tau lah
sbb i g bazar kat KL ni ke or
mmg sume tempat mahal.

rini i bli buah melaka @ ondeh-ondeh
ala yg hijau bulan-bulat tu,yg salut kelapa tu.
bapak tekejut nya i dye jual 5 ketul 1rm.
padahal kecik sgt.besar duet 50sen je kot.
i ingat sedap lah,then ingat gula melaka dye banyak.
tapi NAN HADO! udah lah x sedap,gula melaka
nya ciputttt je lah.

kalau my mom jual dulu,4ketul 25sen,letak dlm 1 plastik,
kalau beli singgit dpt 4 plastik,
so dpt 16 ketul.tp gula melaka my mom bubuh banyak sgt.
kalau mkn tu mmg rasa gula melaka,
sedap sgt.hmm terliur nya buah melaka yg my mom buat.
susah sgt nk dpt yg mcm tu skrg,
yg dapat skrg ni,mahal + xsedap.
huaaaaaa besh nya kalau dpt kembali ke zaman
dulu-dulu.makanan murah + sedap.kan kan.

p/s : td bli kerabu toge,basi,sampai hati makcik tu jual.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

34 comments:

  1. mak aii. warna warni kuih melakanya. huhu

    ReplyDelete
  2. isk basi?bln puasa pun nak aniaya org kan..bab kuih tak sedap tujgn kata yg mahal,yg mura pun kadang tak sedap.klu mahal plus sedap takde la org ralat sgt beli..huhu

    ReplyDelete
  3. kuih kolopng lagiii.. kih kih kih

    ReplyDelete
  4. betul la rara. paling murah pun sekeping 40sen.

    ReplyDelete
  5. mahalnye...harga gula melaka pun dh naik ke..huhu..eh tu mak kak rara buat eh?cantik nye..tak penah lagi makan yg warne warni macam ni..

    ReplyDelete
  6. Zmn skrg seme benda nk mahal..

    eh..eh x pernah pon tgk onde2/buah melaka kalerful camtu..comelnye!

    ReplyDelete
  7. hehehe.. same je rara kt mane2.. tu dh kira harga stendet.. tp kalu kt kelantan leh dpt bnyak lagi kot.. kt sane kalu kueh, fuh rambang mate nk pilih..

    rata2 kalu tanya peniaga mesti nk untung.. cara nk untung tu macamana? ha ade le cara masing2.. <-- ni buka serkap jarang,memang reality kini..

    ReplyDelete
  8. mcm2 je benda yg dijual kan kat bazar. rambang mata, tapi dh beli, pasti ada je yg buat sakit lah, tak enak dimakan lah tak pdn dgn harga:(( better buy something yg mahal tapi biarlah sedap!

    ReplyDelete
  9. eka pon suka buah melaka..
    kalau kat tempat eka 5 bijik RM 2.00

    tadi beli buah melaka..ada ka dia sumbat gula pasir dlm tu.geram sungguh....

    semalam beli sedap....

    9 bijik RM 1.20..kira satu bungkus jatuh 0.40 dan dalam tu ada 3 bijik

    ReplyDelete
  10. ramaikan yg amik kesempatan kat bazaar tuh, kdg2 aini germ aini ckp je depan mkcik tu "mahalnyee, biasa xsampai pon mcm ni"...

    ReplyDelete
  11. ya Allah. kalau nak untung sekali pon jangan la sampai jual makanan yang semalam.

    ReplyDelete
  12. zaman sekarang kak, bahan mentah harga naek, kos pun makin mahal.

    p/s: tak elok nya makcik tuh jual benda basi.

    ReplyDelete
  13. sekarang sume kueh mahal..dah lah gile kecik :D

    ReplyDelete
  14. Wah sis, mom sis jual dulu 4 25sen jeeeeee? Murahnyaaaa :O

    *haila, org skrg gila duit*

    ReplyDelete
  15. tul tu dik .. takut nak beli kuih skrg nie .. kecik2 je rm 1 3 ketui .. huhuhuh semua dah naik skrg nie .. mana yg susah bertambah susah dik siannnn

    ReplyDelete
  16. alasan dia..harga barang dah naik..sabo jela..

    ReplyDelete
  17. Dekat sini lglah mahal..smlm p bazar..terkejut juga..5ketul kuih RM2..dh lah kecik tak sedap lg..nyesal beli..

    ReplyDelete
  18. kak pura!
    oraang buat sendiri je buah melaka tu/

    ReplyDelete
  19. pon buat onde2 smlm... puncanya mcm tu gak, mahal sangat 6 ketul RM2.. betul2 mencekik darah...

    ReplyDelete
  20. cantiknyer warna warni...setahu kak long biase buat warna hijau je...tu pun duk perah daun pandan bagi warna tu...

    erm, buat pngetahuan, kak long baru buat kuih ni masa buke puasa hari pertama...ahaks! ;)

    ReplyDelete
  21. nk jual ni kena jual betul2..xleh pk nk untung je...dosa, x berkat hasil duit yg dorg dpt tu...hurmmm

    ReplyDelete
  22. Baru je semalam sy buat kuih buah melaka tu. senang sgt buat, kos pon x byk. makan pon puas..

    ReplyDelete
  23. bru nk buat n3 pasal kueh kt bazar ni yg mahal nk amat2 . mkin melamapau kan !

    ReplyDelete
  24. apa boleh buat semua benda naik......hujan je yang turun

    ReplyDelete
  25. ahah, setuju sgtlah tu. kuih kat jb ni standard singgit 3 skang. dulu singgit boleh dpt 5.

    pastu 2 ari lepas beli lauk. ayam msk merah 3 ketul dgn ikan msk asam pedas sekor. total rm11. gile cekik darah!

    ReplyDelete
  26. akak buat sendiri je kuih2 ni rara..
    kadang2 je beli kalau ada yang akak teringin dan tak reti buat..
    tapi selalunya akak gagah kan cuba2 resepi .nak beli rasa tak berbaloi..
    klau buat boleh hantar kat jiran2 sama..

    ReplyDelete
  27. sekarang semuanya dah mahal..
    akak pulak rasa cam xsampai hati ni beli sebabnya terlalu kecik..
    mmg la 4=RM1 tapi besar 20sen ja..hu3

    ReplyDelete
  28. cik rara zaman dah berubah.. harga sekarang dah naik..hihi

    ReplyDelete
  29. cantik menarik warna nye.tp ttp tetatik dgn yg asal..heeee

    ReplyDelete
  30. bulan posa jgn berharap sangat semua ok...nasiblah..

    ReplyDelete
  31. kerane tgk entry ni, tak penah2 aku beli buah melaka..arini terbeli jgk hahaha...mmg mahai..terkedu gak..tp org byr..pedehal hahaha telann!!

    ReplyDelete
  32. sedapnye buah melaka nie....terliur rasanya

    ReplyDelete
  33. kalau di ganu masih dpt lagi 8 biji = RM1 dik :)

    rasa pun just nice je..tak manis tak tawar..

    tapi tu ikut nasib la kan..kadang2 terkena jg huhu

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com