04 August 2011

mahalnya kueh skrg ni.

hai hai.korg dh buke?heee.mesti kenyang giler kan.


i ni sampai nk solat pon dah naik berat dh badan.hehee.
minum air tebu manyak td,sedap air tebu yg i beli rini.
kaler pon pekat.hmmm manis lak tu.
i just nk story bout kueh jap eh.
mahal btol kueh skrg eh,i tak tau lah
sbb i g bazar kat KL ni ke or
mmg sume tempat mahal.

rini i bli buah melaka @ ondeh-ondeh
ala yg hijau bulan-bulat tu,yg salut kelapa tu.
bapak tekejut nya i dye jual 5 ketul 1rm.
padahal kecik sgt.besar duet 50sen je kot.
i ingat sedap lah,then ingat gula melaka dye banyak.
tapi NAN HADO! udah lah x sedap,gula melaka
nya ciputttt je lah.

kalau my mom jual dulu,4ketul 25sen,letak dlm 1 plastik,
kalau beli singgit dpt 4 plastik,
so dpt 16 ketul.tp gula melaka my mom bubuh banyak sgt.
kalau mkn tu mmg rasa gula melaka,
sedap sgt.hmm terliur nya buah melaka yg my mom buat.
susah sgt nk dpt yg mcm tu skrg,
yg dapat skrg ni,mahal + xsedap.
huaaaaaa besh nya kalau dpt kembali ke zaman
dulu-dulu.makanan murah + sedap.kan kan.

p/s : td bli kerabu toge,basi,sampai hati makcik tu jual.

34 comments:

EYFAalias said...

mak aii. warna warni kuih melakanya. huhu

Puan Kutu said...

isk basi?bln puasa pun nak aniaya org kan..bab kuih tak sedap tujgn kata yg mahal,yg mura pun kadang tak sedap.klu mahal plus sedap takde la org ralat sgt beli..huhu

ArulchelseA said...

kuih kolopng lagiii.. kih kih kih

kakchik@ella said...

betul la rara. paling murah pun sekeping 40sen.

Wanie said...

mahalnye...harga gula melaka pun dh naik ke..huhu..eh tu mak kak rara buat eh?cantik nye..tak penah lagi makan yg warne warni macam ni..

May Maisarah said...

Zmn skrg seme benda nk mahal..

eh..eh x pernah pon tgk onde2/buah melaka kalerful camtu..comelnye!

kerisperak said...

hehehe.. same je rara kt mane2.. tu dh kira harga stendet.. tp kalu kt kelantan leh dpt bnyak lagi kot.. kt sane kalu kueh, fuh rambang mate nk pilih..

rata2 kalu tanya peniaga mesti nk untung.. cara nk untung tu macamana? ha ade le cara masing2.. <-- ni buka serkap jarang,memang reality kini..

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

mcm2 je benda yg dijual kan kat bazar. rambang mata, tapi dh beli, pasti ada je yg buat sakit lah, tak enak dimakan lah tak pdn dgn harga:(( better buy something yg mahal tapi biarlah sedap!

Cik Eka said...

eka pon suka buah melaka..
kalau kat tempat eka 5 bijik RM 2.00

tadi beli buah melaka..ada ka dia sumbat gula pasir dlm tu.geram sungguh....

semalam beli sedap....

9 bijik RM 1.20..kira satu bungkus jatuh 0.40 dan dalam tu ada 3 bijik

NURUL AINI NORAZMAN said...

ramaikan yg amik kesempatan kat bazaar tuh, kdg2 aini germ aini ckp je depan mkcik tu "mahalnyee, biasa xsampai pon mcm ni"...

belog|amiyo said...

ya Allah. kalau nak untung sekali pon jangan la sampai jual makanan yang semalam.

Fathiah Hamim said...

zaman sekarang kak, bahan mentah harga naek, kos pun makin mahal.

p/s: tak elok nya makcik tuh jual benda basi.

syrupmasin said...

sekarang sume kueh mahal..dah lah gile kecik :D

Nurnajwa said...

Wah sis, mom sis jual dulu 4 25sen jeeeeee? Murahnyaaaa :O

*haila, org skrg gila duit*

ieda said...

tul tu dik .. takut nak beli kuih skrg nie .. kecik2 je rm 1 3 ketui .. huhuhuh semua dah naik skrg nie .. mana yg susah bertambah susah dik siannnn

ABU said...

alasan dia..harga barang dah naik..sabo jela..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Dekat sini lglah mahal..smlm p bazar..terkejut juga..5ketul kuih RM2..dh lah kecik tak sedap lg..nyesal beli..

~sue~ said...

kak pura!
oraang buat sendiri je buah melaka tu/

e k i n ♥ y u s r i said...

sedapnye buah melaka

Green Apple said...

pon buat onde2 smlm... puncanya mcm tu gak, mahal sangat 6 ketul RM2.. betul2 mencekik darah...

kaklong said...

cantiknyer warna warni...setahu kak long biase buat warna hijau je...tu pun duk perah daun pandan bagi warna tu...

erm, buat pngetahuan, kak long baru buat kuih ni masa buke puasa hari pertama...ahaks! ;)

sha a.s said...

nk jual ni kena jual betul2..xleh pk nk untung je...dosa, x berkat hasil duit yg dorg dpt tu...hurmmm

♥ Kasut Pink ♥ said...

Baru je semalam sy buat kuih buah melaka tu. senang sgt buat, kos pon x byk. makan pon puas..

cik fadh said...

bru nk buat n3 pasal kueh kt bazar ni yg mahal nk amat2 . mkin melamapau kan !

azam said...

apa boleh buat semua benda naik......hujan je yang turun

Ct Arina said...

ahah, setuju sgtlah tu. kuih kat jb ni standard singgit 3 skang. dulu singgit boleh dpt 5.

pastu 2 ari lepas beli lauk. ayam msk merah 3 ketul dgn ikan msk asam pedas sekor. total rm11. gile cekik darah!

diana said...

akak buat sendiri je kuih2 ni rara..
kadang2 je beli kalau ada yang akak teringin dan tak reti buat..
tapi selalunya akak gagah kan cuba2 resepi .nak beli rasa tak berbaloi..
klau buat boleh hantar kat jiran2 sama..

Sofya said...

sekarang semuanya dah mahal..
akak pulak rasa cam xsampai hati ni beli sebabnya terlalu kecik..
mmg la 4=RM1 tapi besar 20sen ja..hu3

ayie said...

cik rara zaman dah berubah.. harga sekarang dah naik..hihi

anismelon said...

cantik menarik warna nye.tp ttp tetatik dgn yg asal..heeee

Bigdaddyz said...

bulan posa jgn berharap sangat semua ok...nasiblah..

niZa said...

kerane tgk entry ni, tak penah2 aku beli buah melaka..arini terbeli jgk hahaha...mmg mahai..terkedu gak..tp org byr..pedehal hahaha telann!!

Cik Kamoo said...

sedapnye buah melaka nie....terliur rasanya

PinKy MoMMa said...

kalau di ganu masih dpt lagi 8 biji = RM1 dik :)

rasa pun just nice je..tak manis tak tawar..

tapi tu ikut nasib la kan..kadang2 terkena jg huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...