08 August 2011

resipi apam polkadot

hai hai,dh tgk kan smlm piccy apam polkadot i.


meh nk story sket.untuk picci yg 1st ni.yg versi
apam yg 1st tu,manayak faktor yg membuat kan dye tak jd.
1st - i tetibe cirit birit,but gagah nk buat gak.hehehe.
pas g klinik,i buat gak ngan perut yg sakit.
2nd - i amik resipi yg salah,
masa nk adun tu dye kata campur kan semua
bahan,so i pon g campur sume bahan.tepung,
telur,baking powder,sume lah.
then tepung tak kembang,dye jd berat sgt.
3rd - i buat inti coklat,i g masak coklat tu then i masukkan susu
pekat,mmg mendapat lah.mmg dye jd pekat sgt lah.
bile kita kukus dye,coklat tu cair,dye membuak keluar,tu yg
terjadi mcm buasir tu.hehehe.terok!

then besok nya (smalm) i tak puas hati,
i google ag resipi yg btol-btol
yg ikut step by step.then i dpt lah resipi nya.
baru lah jd.untuk yg 1st tyme buat cm i ni.
mmg lah kena banyak sbr,membazir jgn ckp lah kan.
but bile dh jd tu,mmg sonok sgt.sgt teruja.
menjerit-jerit kat dapur.hehehe.
rasa nya pon sedap,bg mulut i lah.hehe


Bahan-bahan ( 50 biji papercup medium )

  • 3 biji telur-dari peti sejuk(gred B)
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus - i pakai je gula biasa,but kurangkan sket.200gm je.
  • 150 ml susu segar@susu cair
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovalette
  • filling-blueberry@strawberry@apa2 ikut citarasa
  • pewarna


Cara-cara

  1. masukkan semua bahan apam kedal mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang - (jgn masukkan sume bahan,nt tak jd,pukul telur dulu ngan gula sampai kembang,then baru amik susu,tepung,ovellete,baking powder) baru bahan jd ringan n cantek je.
  2. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
  3. masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag
  4. picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja
  5. letakkan filling secukupnya-nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan
  6. picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.
  7. last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak.
(yang lain ni boleh je ikut step cm biasa)


so sape yg nk try pas ni boleh try k =) selamat mencuba =)

17 comments:

syaz@rozelt said...

tapi polkadot coklat lg sedap!! hehe

p/s: wah rara dh ade gaya jadi seorang isteri yg rajen nie..haha

Farah Shamsudin said...

tuelaa.. kalau jd, ape lagi bukan takat jerit2 malah lompat2 siap.. punyalah heppy kan?

Hana Soffelia said...

Owh.. gitu ke kekdahnya? Senang jelah. Thanks ye Rara share this resepi. ^_^

L said...

jom bfikir di bulan ramdhan..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/jom-berfikir.html

ღ p!nk veLvet ღ said...

nak kasi link ko ni kat mak aku, hehehe~~

makdara TERdiva said...

huhu..bila lah nak beli pengukus nih..sob..sob..sob..

ieda said...

akak x nak salin .. x nak baca .. sbb nak rara pos ke akak aci ! :)

Sofya said...

ingat yg 1st tu rara nak ladybird... good try.. syabas

LiLy @ MumMyQiStInA said...

klu tgk kat my resepi dia suruh campur jer semua then pukulkan.. hari tu sis buat pun sis x campur semua..msukkan satu persatu..baru dpt hasil yg cantik.. ;)

mizzkechique said...

yeye..nt buleh buat.. mekaseh share.. :)

diana said...

lepas ni rara kena cuba banyak resepi lagi la..nak kawen kan??

kaklong said...

wah!!!! kesungguhan yang di kagumi...terbaik la cik rara ni...

ye la, nnt leh bg en bakal suami rasa sekali kan..auuw! ;)

MAMA CACA said...

wahhh dah pandai wat apam dot2 ye..bagus2

Nurnajwa said...

Boleh try ni ><

Hehehe, sdapnyelahai~

Zefa said...

as salam,
rara, np lah letak nama apam tu "apam polkadot buasir".. nak ketawa golek2 tau. buat keje lain pun xboleh teringat2 "apam polkadot..." tu.. haisshhh.. =). arwah atok pnah ckp, kuih yg xjd tu la kuih yg sedap.. =)

cik najihah said...

kak..yg apam atas sekali lawa even comot..hii

Anonymous said...

yelah...itulah aku tak paham orang yg bg resepi tak ikhlas...org yg tak pernah buat mst ingat betul..org pengalaman jer tau cara tu dh salah..
kalo taknak xpyh tulis kan...konon nk org wat trial n error..pembaziran..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...