Image and video hosting by TinyPic

12 August 2011

tak sama mcm MAK masak!

knp eh,kite ni,yg anak dara ni,
kalau masak mesti tak sama mcm mak masak.
kalau mak tu,main campak-campak,taruk garam ala kadar
pon kite makan sodap je rase,tambah nasi nk dekat
4 pinggan,tapi kalau kite msk sendiri,
nan hado rasa dye.ich!

rini adik en.bambam balik,
so rini berbuka,tambah lagik sorg ahli,
berbuka 6 org,meriah lah,dh mcm berperang dh atas
meja makan tu,then msa tgh mkn adik en.bambam kata.

"even tak puasa,rasa kepuasan berbuka tu,
mcm org puasa,sbb dpt mkn nasi kat umah"
*tak puasa sbb mslh pompuan.paham-paham yek =)

en.bambam pun ckp mcm tu gak.
tu lah kuasa masakan ibu kan,kalau lah ibu tu
yg masak pakai tangan dye,mmg sedap,3kali tambahnya.
kalau kat umah sewa,masak mcm mana
pun tak same rsa dye mcm mkn 
masakan mak.
huaaaa sembang pasal ni,
tetibe rase seday lak,tetibe teringat kat mak i,
mak i punya gulai tempoyak sedapppppppppppppppp.
even mak masak toge ngan kucai pon rs sedap.
heeee.i dh siap pesan kat en.bambam
bile dh kawen jgn buat dialog mcm ni.

"cube masak sedap-sedap mcm mama masak tu"

hehehe kejam x i?yelah,mana lah nk dpt same kan.
bg i mmg tak dpt,msk mesti ada rasa yg tersendiri,
kalau nk dpt same mst tak mau,so kalau nk
rasa masakan ibu,kena lah sllu balik kg
jenguk ibu tu.boleh lah rasa masakan ibu.
heeeeeeee.

p/s : apalah rasanya org yg tak balik
jumpa mak dorg bertahun-tahun tu kan.tak rindu ke
kat mak dorg n masakan mak dorg.pelik lah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

42 comments:

  1. mak penglaman berapa lama dah..biasa la tu...mana bleh lawan ..kih kih..

    *tk nak exchange banner ke?

    ReplyDelete
  2. air tangan mak memang sedap...mak masak cekodok pun rasa sedap gila....

    ReplyDelete
  3. sebab air tangan mak lain.. die lahir dari hati kn.. hehe.. ye kut :).. masakan mak kita adalah yang terbaik :)

    ReplyDelete
  4. dulu abah selalu cakap macam tuu kat mak sheda. cube la masak sedap2 sikit macam mak *arwah opah. mak balas ; saya ni bukan mak awak. HAHA

    ReplyDelete
  5. sbb mak lebih byk mkn garam dari kita. hihi.

    ReplyDelete
  6. kena jadi mak dulu kot baru sedapp masak..hehe

    biasa la...mak2 kita dah makan garam banyak dr kita kan..ngeh3...

    ReplyDelete
  7. mmg pelik ble ada anak x blk jenguk mak...

    ReplyDelete
  8. haha..mak otai masak mmg lah sedap :D

    ReplyDelete
  9. semalam makan secret recipe.td makan
    mekdi.walau sedapp mana.ttp xleh
    lawan masakan mak...kalau makn..
    mmg bertambah2.huuu..
    tibe2 rindu ;'(

    air tgn mak ni ajaib kan

    ReplyDelete
  10. Alahai, nnt kte pg bljr mst rndu mskn mama kte T^T

    ReplyDelete
  11. nnti2 anak kamu plak ckp mcmtu.. so dh kawin n ada anak nnti rajin2 la masak.. :p

    ReplyDelete
  12. betul2..x boleh lawan masakan mak.! mak kan master chef. hehehe. =)

    ReplyDelete
  13. eh tiba2 je kite rase rindu nak balik kampung
    hehehehe...rindu masakan dekat rumah la.....
    hye awak..selamat pose..tak terlambat lagi kan wish??kankan ....

    ReplyDelete
  14. my mak selalu cakap, 'mak dulu muda2 macam jatt gak, tak pandai masak. tapi bila dah lama2 tu, pandaila'. tapi sis tak pandai2 gak lagi. hehehe

    ReplyDelete
  15. rasa nak makan gulai tempoyak mak u.

    ReplyDelete
  16. masakan maklah yang terbaik!! takda jual mano2 lah...kecuali kalau mak tu tukang masak kedai makan...hehehehhe

    ReplyDelete
  17. mmg tak boleh lawan la masakan mak sendiri..sampai bertambah2..tak sedar pon kdg2..hee~

    ReplyDelete
  18. tak payah kata gulai ke apa..goreng telur mata kerbau pun rasa sedap lain macam hehehe

    how can I say that i really miss my mum's cook!tak sabar nak balik!!

    ReplyDelete
  19. mak msk dh bertahun2.. dh byk pengalaman.. hehe

    ReplyDelete
  20. Mak tu TUHAN da bg keistimewaan kt die.. Slalu dirahmati.. Lau satu umah sakit salu mak je tak skt tak demam sume sbb nk jage yg len.. Haaa.. Sygnye kat makkk..

    ReplyDelete
  21. masakan ibu mmg sedap..tak dapat nak nafikan :D

    ReplyDelete
  22. tu lah org kata, dah kawin nanti kena biasakan masak kat umah dan kasi anak kite mkn air tngan kite...so anak dah terbiasa so dia akan kata mak dia masak sedap wlupun tak seberapa sebenarnya kite masak...

    tpi mmg akak segan tul sbb dah tua ni pun stil tak leh challenge mak masak punye...huwaaa

    ReplyDelete
  23. 2 mknannya en.bambam bg hint kat rara supaya pas kawen nti rajin2 la masak...hehehee

    ReplyDelete
  24. btol2 mak masak msti sedap x thu kenapa hebat jgk air tangan ibu ni

    ReplyDelete
  25. betul! e'in pun cmtu.. rase xsame mcm ibu masak.. :(

    ReplyDelete
  26. mmg takkan sama la.. mak ttp terbaik.. hehehe

    ReplyDelete
  27. betul2..dan lagi bengang bila kita dah masak adik beradik akak kutuk sebab tak sama macam mak..mmg la tak sama sebab kita yang masak bukan mak..heheh...

    ReplyDelete
  28. takpe..yang penting kita usaha..tp kalau nk takle suami nnt..kena jg perutnya..hehehe..nnt makin tembam..

    ReplyDelete
  29. masakan mak adalah yg tersedap di seluruh dunia..:)

    ReplyDelete
  30. betul2 setuju~
    asal mak masak mesti sedap. tak nak orang lain masak kt umah~ hek

    ReplyDelete
  31. org 2 xd perasaan lupe asal usul....

    ReplyDelete
  32. air tgn ibu goreng sayur pon sedap kan?hihihi

    ReplyDelete
  33. Hi, Congrats on your coming wedding!

    Have anything special for your special first night?

    here at LINGERIE CABIN we have variety of gorgeous lingerie that are going to make your first night an unforgetable moments. come and visit us!

    Click Here: Lingerie Cabin

    ReplyDelete
  34. betul..tapi bila kita balik kita lak kena masak..haaa

    ReplyDelete
  35. kan? aku pun pelik gak..kalau buat resepi mmg dah sebijik mcm resepi mak, tapi tetap tak sama ngan rasa mak masak..

    tu lah namanya air tgn mak...

    ReplyDelete
  36. mak masa muda2 dulu pon mcm kita gak x brp reti masak...tp bila dh bertahun2 masak, mmg la expert..hihi

    insyaAllah kita pn akan jd cmtu nnti...practice makes perfect! :)

    ReplyDelete
  37. pengalaman tuh menyebabkan mak jadi otai bab masak2 neh..so x heranla kalau dia men campak2 tuh hehe..kalau kita mesti was2 nak ambik setakat mana heheh..

    xpe nanti rara pun akan jadi pandai cam mak gak bila dah lama berkahwin dngan tunang rara nanti..hehe

    ReplyDelete
  38. hehe..masakan mak kita memang yang terbaek!hehe

    p/s: uiks lama jugak rara x hupdet blog nie..ingat syaz sorang je x update..hehe

    ReplyDelete
  39. mk tu dah bertaun2 masak.pjam mte pun leh.hehe.

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com