12 August 2011

tak sama mcm MAK masak!

knp eh,kite ni,yg anak dara ni,
kalau masak mesti tak sama mcm mak masak.
kalau mak tu,main campak-campak,taruk garam ala kadar
pon kite makan sodap je rase,tambah nasi nk dekat
4 pinggan,tapi kalau kite msk sendiri,
nan hado rasa dye.ich!

rini adik en.bambam balik,
so rini berbuka,tambah lagik sorg ahli,
berbuka 6 org,meriah lah,dh mcm berperang dh atas
meja makan tu,then msa tgh mkn adik en.bambam kata.

"even tak puasa,rasa kepuasan berbuka tu,
mcm org puasa,sbb dpt mkn nasi kat umah"
*tak puasa sbb mslh pompuan.paham-paham yek =)

en.bambam pun ckp mcm tu gak.
tu lah kuasa masakan ibu kan,kalau lah ibu tu
yg masak pakai tangan dye,mmg sedap,3kali tambahnya.
kalau kat umah sewa,masak mcm mana
pun tak same rsa dye mcm mkn 
masakan mak.
huaaaa sembang pasal ni,
tetibe rase seday lak,tetibe teringat kat mak i,
mak i punya gulai tempoyak sedapppppppppppppppp.
even mak masak toge ngan kucai pon rs sedap.
heeee.i dh siap pesan kat en.bambam
bile dh kawen jgn buat dialog mcm ni.

"cube masak sedap-sedap mcm mama masak tu"

hehehe kejam x i?yelah,mana lah nk dpt same kan.
bg i mmg tak dpt,msk mesti ada rasa yg tersendiri,
kalau nk dpt same mst tak mau,so kalau nk
rasa masakan ibu,kena lah sllu balik kg
jenguk ibu tu.boleh lah rasa masakan ibu.
heeeeeeee.

p/s : apalah rasanya org yg tak balik
jumpa mak dorg bertahun-tahun tu kan.tak rindu ke
kat mak dorg n masakan mak dorg.pelik lah.

42 comments:

ArulchelseA said...

mak penglaman berapa lama dah..biasa la tu...mana bleh lawan ..kih kih..

*tk nak exchange banner ke?

msredcheesecake said...

air tangan mak memang sedap...mak masak cekodok pun rasa sedap gila....

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

sebab air tangan mak lain.. die lahir dari hati kn.. hehe.. ye kut :).. masakan mak kita adalah yang terbaik :)

shedameor said...

dulu abah selalu cakap macam tuu kat mak sheda. cube la masak sedap2 sikit macam mak *arwah opah. mak balas ; saya ni bukan mak awak. HAHA

kakchik@ella said...

sbb mak lebih byk mkn garam dari kita. hihi.

ILA HonEyBuNNy said...

kena jadi mak dulu kot baru sedapp masak..hehe

biasa la...mak2 kita dah makan garam banyak dr kita kan..ngeh3...

CS @ Mama AA's said...

mmg pelik ble ada anak x blk jenguk mak...

Etong said...

masakan mak yg terbaik!

syrupmasin said...

haha..mak otai masak mmg lah sedap :D

syafiqakarim said...

semalam makan secret recipe.td makan
mekdi.walau sedapp mana.ttp xleh
lawan masakan mak...kalau makn..
mmg bertambah2.huuu..
tibe2 rindu ;'(

air tgn mak ni ajaib kan

Nurnajwa said...

Alahai, nnt kte pg bljr mst rndu mskn mama kte T^T

-k.Hani- said...

nnti2 anak kamu plak ckp mcmtu.. so dh kawin n ada anak nnti rajin2 la masak.. :p

aiNa yaZiD said...

betul2..x boleh lawan masakan mak.! mak kan master chef. hehehe. =)

My MiRa said...

eh tiba2 je kite rase rindu nak balik kampung
hehehehe...rindu masakan dekat rumah la.....
hye awak..selamat pose..tak terlambat lagi kan wish??kankan ....

CIK JATT said...

my mak selalu cakap, 'mak dulu muda2 macam jatt gak, tak pandai masak. tapi bila dah lama2 tu, pandaila'. tapi sis tak pandai2 gak lagi. hehehe

Umie Artoqiemie said...

rasa nak makan gulai tempoyak mak u.

Cik Kamoo said...

masakan maklah yang terbaik!! takda jual mano2 lah...kecuali kalau mak tu tukang masak kedai makan...hehehehhe

Ezad Skytech said...

mmg tak boleh lawan la masakan mak sendiri..sampai bertambah2..tak sedar pon kdg2..hee~

norinaomar said...

tak payah kata gulai ke apa..goreng telur mata kerbau pun rasa sedap lain macam hehehe

how can I say that i really miss my mum's cook!tak sabar nak balik!!

mizzkechique said...

mak msk dh bertahun2.. dh byk pengalaman.. hehe

Liyana Zahim said...

Mak tu TUHAN da bg keistimewaan kt die.. Slalu dirahmati.. Lau satu umah sakit salu mak je tak skt tak demam sume sbb nk jage yg len.. Haaa.. Sygnye kat makkk..

ABU said...

masakan ibu mmg sedap..tak dapat nak nafikan :D

mamaNoriz said...

tu lah org kata, dah kawin nanti kena biasakan masak kat umah dan kasi anak kite mkn air tngan kite...so anak dah terbiasa so dia akan kata mak dia masak sedap wlupun tak seberapa sebenarnya kite masak...

tpi mmg akak segan tul sbb dah tua ni pun stil tak leh challenge mak masak punye...huwaaa

mOon jOhari said...

2 mknannya en.bambam bg hint kat rara supaya pas kawen nti rajin2 la masak...hehehee

NICK IRFAN said...

btol2 mak masak msti sedap x thu kenapa hebat jgk air tangan ibu ni

♥e'in♥ said...

betul! e'in pun cmtu.. rase xsame mcm ibu masak.. :(

hamzah ian said...

mmg takkan sama la.. mak ttp terbaik.. hehehe

Nur Hawa Mohd Zin said...

betul2..dan lagi bengang bila kita dah masak adik beradik akak kutuk sebab tak sama macam mak..mmg la tak sama sebab kita yang masak bukan mak..heheh...

Ihsan Arifin said...

usaha tangga kejayaan :)

merahitujambu said...

takpe..yang penting kita usaha..tp kalau nk takle suami nnt..kena jg perutnya..hehehe..nnt makin tembam..

Papa Mifz said...

masakan mak adalah yg tersedap di seluruh dunia..:)

dhiera said...

betul2 setuju~
asal mak masak mesti sedap. tak nak orang lain masak kt umah~ hek

aimi adilah said...

org 2 xd perasaan lupe asal usul....

MrS. F!zA said...

air tgn ibu goreng sayur pon sedap kan?hihihi

♥ ajaa tyne ♥ said...

memang masakan mak the besh!

LingerieCabin said...

Hi, Congrats on your coming wedding!

Have anything special for your special first night?

here at LINGERIE CABIN we have variety of gorgeous lingerie that are going to make your first night an unforgetable moments. come and visit us!

Click Here: Lingerie Cabin

bunga said...

betul..tapi bila kita balik kita lak kena masak..haaa

wahida said...

kan? aku pun pelik gak..kalau buat resepi mmg dah sebijik mcm resepi mak, tapi tetap tak sama ngan rasa mak masak..

tu lah namanya air tgn mak...

~ NANA ~ said...

mak masa muda2 dulu pon mcm kita gak x brp reti masak...tp bila dh bertahun2 masak, mmg la expert..hihi

insyaAllah kita pn akan jd cmtu nnti...practice makes perfect! :)

Syuxer said...

pengalaman tuh menyebabkan mak jadi otai bab masak2 neh..so x heranla kalau dia men campak2 tuh hehe..kalau kita mesti was2 nak ambik setakat mana heheh..

xpe nanti rara pun akan jadi pandai cam mak gak bila dah lama berkahwin dngan tunang rara nanti..hehe

syaz@rozelt said...

hehe..masakan mak kita memang yang terbaek!hehe

p/s: uiks lama jugak rara x hupdet blog nie..ingat syaz sorang je x update..hehe

miZz_nizZ said...

mk tu dah bertaun2 masak.pjam mte pun leh.hehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...