08 September 2011

akibat terlalu PERCAYA ckp org

td i berjalan-jalan ptg,singgah di blog Leysa JL i tertarik dgn isi blog dye.i just nk ulas sikit lah.i biasa alami perkara yg mcm ni.leysa maybe berkaitan insan disekelilingnya,but i x,i berkaitan dgn suasana sekeliling.

dulu,i selalu takut,takut dgn ckp-ckp org,bile kite nk berHIJRAH di sesuatu tempat,ada lah suara-suara sumbang yg selalu akn bercakap tentang perkara-perkara yg buruk tentang sesuatu tempat yg kite nk pergi tu.

tapi bile kite dh sampai ke tempat tu,sebenarnya,tempat tu ok je,tak de apa-apa yg jelik pun,tak de apa-apa yg teruk pun.sume ok je.
kadang-kadang manusia ni suke membuat spekulasi sendiri dan menghasut org kan,dye akan bercakap tentang sesuatu benda melalui pengalaman dye sendiri,contoh nya : 

"i dpt tawaran kerja kat situ,ok ke eh"

"eh baik kau jgn g,dulu aku penah keje situ.org-org kat situ teruk,suke berpuak-puak,nt tak pasal-pasal kau bla bla bla bla bla"

lebih kurang mcm tu lah kan.tapi bile kite g ok je,takde masalah pun.knp jd mcm tu??sbb apa??

sbbnya takdir kite lain-lain,Allah dh tentukan semua,mungkin tempat tu tak sesuai ngan kite,but sesuai ngan org lain.btol x?but tak sume benda mcm tu, depend on keadaan lah kan.ada benda yg kite leh percaya,dan ada benda yg kite kena try n cuba dulu sbb judge sesuatu benda. 

sekian saja bebelan.hee

29 comments:

syaz@rozelt said...

hehe..biase la mulut org susah kte nak tutup..wat bodo je la..

sYafIk-wAy said...

betul , sokong sgt lah tuhh . hehe

KAMIHIDUP said...

belum try belum tahu. masing-masing ada cara tersendiri tuk sesuaikan diri. :)

Umie Artoqiemie said...

mulut orang jahat eloklah disilotep..

Cik Saila said...

setuju dengan 'takdir kita lain-lain' :))

Cik Bambam said...

betol tuh..kekadang nak cari keje baru pon jd terbantot bila dgr cerita2 mcm tuh..huhuhu

suriani azwan said...

penah jd camtu...then dah terpercaya..ades...rugikan..

mamaNoriz said...

betul tu, jgn mkn sgt apa org habaq kat kite...
kang peluang yg baik terlepas cam tu je...

tak kenal tak cinta kan...

~~Ticer Wann~~ said...

Ticer yang dpt transfer blk semenanjung pn dh ditakut2kan dh.. siap sedia kerja byk la.. takut nti tak larat la.. orang pelajaran suka wat lawatan la... dl nk dtg borneo pn ditakut2kan gak.. tak paham la org keliling ni.. suka hasut org lain.. bkn nk bg semangat kt kita

normala_ali said...

heheh kadang2 orang saje jia ckp camtu padahal ok jia kt situ. :)

Bitt (double IS) said...

yes agree! redah jek dulu :)

ArulchelseA said...

kdg2 pengalaman lebih baik dari fakta.. kih kih kih

zati embong said...

kita pun xtahu apa niat org yg bercerita kat kita kan.nk dgr pendapat bleh,tp kena dgr dr bnyak pendapat

O.o

Syahirah Suhaili said...

stuju.. pokoknya kene cuba sendiri la..lain org lain pengalaman :D

diana said...

yang penting pandai bawak diri..:)
like..:)

syrupmasin said...

mulut orang kekdang ta bole pakai :D

Hanis Azla said...

betul tu, yg paling penting ikut kata hati kita.. sblm ni 15 tahun akak di tempat lama sbb tak berani dan berhijrah dan mahu berada di zone selesa.. skrg ni slps 2 tahun di tmpt baru, masih juga rasa seronok dan selesa..

khairul akmal bin azman said...

dont judge a book by its cover..

ILA HonEyBuNNy said...

aaah....tak semua orang cakap tu betul..kadang2 mulot org neh di tambah2 ceritanya...ehhehe

kiera'sakura said...

betol tue.. setuju.. klu kita x cuba mane kita nk tau bnde tue sesuai ngn kita ke x.... =)

iMBobo said...

betul try, org kata xkenal maka tak cinta..:)

haikalblank said...

haha pada aku, kalau dapat rezeki memana, layarkan aje! tibai p tengok dengan mata sendiri dulu. apa orang cakap tu tapis - tapis sebab pengalaman setiap orang tu berbeza, mungkin kita lain, dia lain. :)

indonesiatooverseas said...

Perlu sekali cek dan ricek, periksa berulang-ulang sesuai keperluan, apakah opini atau fakta. Untung ruginya kita yang menanggung.
Have a nice day. I've followed your blog, and I invite you to follow mine. Thanks.

indonesiatooverseas

Puan Kutu said...

setuju!masa mula2 pindah tmpt kje dulu pun macam2 cerita dengar.sanasini masalah.tp klu niat kita pergi kerja n mls amik port benda yg tak penting rasanya itu bknnya masalah bg kita..

Wanita2u said...

Jom join giveaway dari Wanita2u pula. :)
Hadiah mmg sangat menarik. Berbaloi-baloi join. Hehehe.

http://portalwanita2u.blogspot.com/2011/09/wanita2u-2nd-giveaway.html

CIK JATT said...

belum. orang tu cakap biasanya based on pengalaman dia. ada tu yang dia pun dengar orang lain cakap jer, then tokok tambah sikit. ada yang betul, mungkin ada gak yang tak betul.
yang penting belum cuba belum tau:)

syu said...

keep this words : tak kenal maka tak cinta...jangan mudah percaya cakap - cakap orang tanpa usul periksa.

misz sheyla said...

betul2..kekadang jadi takut..tapi padahal xde ape2 pun

anismelon said...

selalu je cam toh..walhal benda xda ape ape pon..sbb dgr ckp org..cube dulu baru tawu kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...