Image and video hosting by TinyPic

08 September 2011

akibat terlalu PERCAYA ckp org

td i berjalan-jalan ptg,singgah di blog Leysa JL i tertarik dgn isi blog dye.i just nk ulas sikit lah.i biasa alami perkara yg mcm ni.leysa maybe berkaitan insan disekelilingnya,but i x,i berkaitan dgn suasana sekeliling.

dulu,i selalu takut,takut dgn ckp-ckp org,bile kite nk berHIJRAH di sesuatu tempat,ada lah suara-suara sumbang yg selalu akn bercakap tentang perkara-perkara yg buruk tentang sesuatu tempat yg kite nk pergi tu.

tapi bile kite dh sampai ke tempat tu,sebenarnya,tempat tu ok je,tak de apa-apa yg jelik pun,tak de apa-apa yg teruk pun.sume ok je.
kadang-kadang manusia ni suke membuat spekulasi sendiri dan menghasut org kan,dye akan bercakap tentang sesuatu benda melalui pengalaman dye sendiri,contoh nya : 

"i dpt tawaran kerja kat situ,ok ke eh"

"eh baik kau jgn g,dulu aku penah keje situ.org-org kat situ teruk,suke berpuak-puak,nt tak pasal-pasal kau bla bla bla bla bla"

lebih kurang mcm tu lah kan.tapi bile kite g ok je,takde masalah pun.knp jd mcm tu??sbb apa??

sbbnya takdir kite lain-lain,Allah dh tentukan semua,mungkin tempat tu tak sesuai ngan kite,but sesuai ngan org lain.btol x?but tak sume benda mcm tu, depend on keadaan lah kan.ada benda yg kite leh percaya,dan ada benda yg kite kena try n cuba dulu sbb judge sesuatu benda. 

sekian saja bebelan.hee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

29 comments:

  1. hehe..biase la mulut org susah kte nak tutup..wat bodo je la..

    ReplyDelete
  2. betul , sokong sgt lah tuhh . hehe

    ReplyDelete
  3. belum try belum tahu. masing-masing ada cara tersendiri tuk sesuaikan diri. :)

    ReplyDelete
  4. mulut orang jahat eloklah disilotep..

    ReplyDelete
  5. setuju dengan 'takdir kita lain-lain' :))

    ReplyDelete
  6. betol tuh..kekadang nak cari keje baru pon jd terbantot bila dgr cerita2 mcm tuh..huhuhu

    ReplyDelete
  7. penah jd camtu...then dah terpercaya..ades...rugikan..

    ReplyDelete
  8. betul tu, jgn mkn sgt apa org habaq kat kite...
    kang peluang yg baik terlepas cam tu je...

    tak kenal tak cinta kan...

    ReplyDelete
  9. Ticer yang dpt transfer blk semenanjung pn dh ditakut2kan dh.. siap sedia kerja byk la.. takut nti tak larat la.. orang pelajaran suka wat lawatan la... dl nk dtg borneo pn ditakut2kan gak.. tak paham la org keliling ni.. suka hasut org lain.. bkn nk bg semangat kt kita

    ReplyDelete
  10. heheh kadang2 orang saje jia ckp camtu padahal ok jia kt situ. :)

    ReplyDelete
  11. kdg2 pengalaman lebih baik dari fakta.. kih kih kih

    ReplyDelete
  12. kita pun xtahu apa niat org yg bercerita kat kita kan.nk dgr pendapat bleh,tp kena dgr dr bnyak pendapat

    O.o

    ReplyDelete
  13. stuju.. pokoknya kene cuba sendiri la..lain org lain pengalaman :D

    ReplyDelete
  14. yang penting pandai bawak diri..:)
    like..:)

    ReplyDelete
  15. mulut orang kekdang ta bole pakai :D

    ReplyDelete
  16. betul tu, yg paling penting ikut kata hati kita.. sblm ni 15 tahun akak di tempat lama sbb tak berani dan berhijrah dan mahu berada di zone selesa.. skrg ni slps 2 tahun di tmpt baru, masih juga rasa seronok dan selesa..

    ReplyDelete
  17. aaah....tak semua orang cakap tu betul..kadang2 mulot org neh di tambah2 ceritanya...ehhehe

    ReplyDelete
  18. betol tue.. setuju.. klu kita x cuba mane kita nk tau bnde tue sesuai ngn kita ke x.... =)

    ReplyDelete
  19. betul try, org kata xkenal maka tak cinta..:)

    ReplyDelete
  20. haha pada aku, kalau dapat rezeki memana, layarkan aje! tibai p tengok dengan mata sendiri dulu. apa orang cakap tu tapis - tapis sebab pengalaman setiap orang tu berbeza, mungkin kita lain, dia lain. :)

    ReplyDelete
  21. Perlu sekali cek dan ricek, periksa berulang-ulang sesuai keperluan, apakah opini atau fakta. Untung ruginya kita yang menanggung.
    Have a nice day. I've followed your blog, and I invite you to follow mine. Thanks.

    indonesiatooverseas

    ReplyDelete
  22. setuju!masa mula2 pindah tmpt kje dulu pun macam2 cerita dengar.sanasini masalah.tp klu niat kita pergi kerja n mls amik port benda yg tak penting rasanya itu bknnya masalah bg kita..

    ReplyDelete
  23. Jom join giveaway dari Wanita2u pula. :)
    Hadiah mmg sangat menarik. Berbaloi-baloi join. Hehehe.

    http://portalwanita2u.blogspot.com/2011/09/wanita2u-2nd-giveaway.html

    ReplyDelete
  24. belum. orang tu cakap biasanya based on pengalaman dia. ada tu yang dia pun dengar orang lain cakap jer, then tokok tambah sikit. ada yang betul, mungkin ada gak yang tak betul.
    yang penting belum cuba belum tau:)

    ReplyDelete
  25. keep this words : tak kenal maka tak cinta...jangan mudah percaya cakap - cakap orang tanpa usul periksa.

    ReplyDelete
  26. betul2..kekadang jadi takut..tapi padahal xde ape2 pun

    ReplyDelete
  27. selalu je cam toh..walhal benda xda ape ape pon..sbb dgr ckp org..cube dulu baru tawu kan..

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com