23 September 2011

berSERONOK diatas keSUSAHAN org lain

pernah x korg jumpa org mcm ni?mesti pernah kan.banyak contoh yg boleh kita buat.like,org lain yg mencuri,org lain yg kena ganti,org lain yg mengata,org lain yg kena serang,org lain punye kerja,org lain yg kena siapkan,org lain punya salah,org lain yg kena tanggung,org lain yg nk exam,org lain yg kena baca buku,org lain yg gila,kita pulak yg dikatakan gila,org lain yg tolong,org lain yg dapat nama.lembu punya susu,sami dpt nama.apa kena mengena?huh kena lah dgn problem ni.tu sebab pepatah ni diwujudkan org lame-lame dulu.



banyak dh perkara mcm ni yg i nampak.mmg semua nya berlaku disekeliling i.banyak sgt terjadi.bile kite tgk mmg sakit hati.bile dah terkena batang hidung sendiri.lagik lah sakit.knp eh ada manusia mcm ni?mereka-mereka ni tak rasa besalah ke eh.tak rasa malu ke eh dgn diri sendiri?

kadang-kadang kite mmg taksedar dgn apa yg kita lakukan terhadap org lain.but! takkan SETIAP kali mmg tak sedar.takde ke sekelumit pun rasa sedar tu.tak de ke terdetik hatinya berkata yg "owh dye tgh susah,tak payah lah nk susahkan lagik,biar lah aku usaha sendiri" takde ke cm tu?hakikatnya mmg TIADA.

tak payah nk pelik sgt lah kalau korg baca apa yg i tulis ni.mmg korg pernah alami kan.betul x?moral dr kereta i kena pecah dulu,i rugi almost 1K,dh lah nk raya n nk kawen.i bukan nk mengungkit kisah lama,but i sgt sesal.till now.mmg i tak tipu.i bukan nk mengungkit kisah lama.but insan mcm ni lah yg akan selalu menyusahkan org lain.dorg seronok-seronok dgn barang yg tak seberapa tu,tapi kita yg menangung sengsara nya selama berbulan-bulan.adil ke?

kalau nk berbalik pada ujian Allah.ya,mmg i mengaku itu ujian Allah.i redha.tp yg meyakitkan hati tu adalah org yg merompak @ yg suke mengainiaya org lain tu.tak terfikir ke dye "owh kalau aku rompak barang dye ni,mst dye susah,ada ke duit dye nanti nk gantikan barang yg hilang" pasti takde kan dorg fikir mcm tu.dan jgn haraplah dorg nk fikir cm tu.kalau semua org berfikir mcm tu mesti aman dunia ni kan.
soory lah entry ni ala-ala entry melepas geram.geram kat org yg suke or bersenang-lenang atas kesusahan org lain.hopefully Allah membukan pintu hati mereka dan i harapkan sgt dorg ni boleh membayangkan diri dorg if dorg berada ditempat org yg mereka ainiaya tu. put yourself in "someone" shoes bak kata omputih.hehehe.jgn nk serius sgt rara.lempang kang.heeee.

tu jelah geram untuk harini.moga Allah luruskan jalan kita.entry ni jugak adalah ingatan untuk diri sendiri.tgk lah org somalia tu.sedih kan.*ada kena mengena ke eh? heee.untuk renungan bersama,bile nk buat jahat or nk susah kan org lain.fikir lah dulu.salam.

23 comments:

leya said...

sbb tu org2 yg slalu bt keje cmtu sume xde otak...sume nk pkir sronok jek kn..cuba kalo jadi kt dorg or fmily dorg bru dorg tau cmne peritnya

Hana Soffelia said...

Memang pernah jupa dgn org mcm ni. Biarlah dia berseronok dgn kesusahan org lain rara. Belum terkena batang hidung dia lg tu. One day, bla dia dh kena, br dia faham, apa yg kita rasa.

AsyieqiN Rkey said...

wahhh..marah nie...xmo2..xcumel la ..hehehe=D

wahida said...

org lain punya keje org lain yg kena siapkan selalu terjadik kat opis aku ni...huhu...

mizzkechique said...

ok, MK pun skang mcm tu.. org lain seronok di atas kesedihan MK.. fine..

Ati Masrif said...

bengang betui nampak...hehe

banyak orang yg macam gini
buat sakit hati aje
baik kita jauhkan dari
org begini ...

syirayu said...

memey bnyk org cam ginie la..., lau org tu boss kite sendiri.. ish.. nk bt camne lak..,adoii...,patut ke kite redho jer..,coz nk jge periuk nasi huhuhu...

iQapiQa said...

sebenarnya org2 mcm tu takot nak menghadapi kesusahan.transfer susah dia kat org lain.moga2 cik rara dipermudahkan segalanya

khairul akmal bin azman said...

bagi gua..
"hidup bia susah..
tapi jgn sushkan org lain!"

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

jgn dilayan..
sy percaya gak hukum karma dunia ni,
nnti die akn rasa gak apa yg kite rasa arini..
percayalah, Allah tu maha ADIL..

visitme@FaTiN cOrNeR said...

satu hari nanti diorang akan dapat pembalasan yang setimpal..

erysweetie said...

susah kan nak jumpe org yg buat something fikirkan org lain.

banyaknye fikir diri sendiri sahaja.

tak fkir tu takpe lagi. tapi kalau dah menyusahkan tu yg hangen..

afiQah ismaiL said...

hee sabar2. org cmni mmg tak lme senang dia tu :)

Ihsan Arifin said...

memang sedih bile teringatkan orang orang somalia :(

Faaein Talip Roy said...

orang yang mementingkan diri sendiri memang tak akan fikir akan kesusahan pada orang lain.. renungan buat diri jugak..

msredcheesecake said...

Dont stress out lelama sangat... Learn to accept it... Ujian Dia ni untuk org yang dia tahu mampu nak hadapi... Bukan utk org yg lemah...

Fara E's said...

what goes around comes aroud (:

belog|amiyo said...

berseronok di atas kesusahan orang lain? ini memang realiti sekarang...

H.J said...

orang yang buat macam tu rasa seronok je..macam king yang dapat tindas rakyat gitu..haha

Rtp Farra Arisha said...

orang yg berbuat kesalahan seperti itu adalajh orang yg tidak menggunakan akal fikiran..mengapa mereka perlu mencuri sedangkan mereka tahu mencuri perbuatan yg salah?? :O
if they know what they should do, they'll not do this, right?
semoga mereka yg bersikap sebegini mudahan cepat insaf :) amin.

CIK JATT said...

hidup ni macam roda. buat kat orang, nanti kena balik kat diri sendiri.

Solihin Zubir said...

lembu punya susu, sami dpt nama? apsla SAMI plak? haha..

hhmm.. skrg ni sronok la org tu.. nnt kena kat dia plak, baru merasa..

Mama Gee said...

ramai org yg mcm ni..even yg mengaku kawan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...