07 September 2011

kalau benda nak jadi.

selamat pagie rabu semua.sihat x harini?hopefully semua oke.
pagi sblm buat kerja,biasalah,bukak metro dulu.

then terbaca satu artikel ni,TERminum racun semut.
mcm mana boleh ter pulak kan.malang mmg tak berbau,kadang-kadang kite rasa kite nak letakkan sesuatu benda tu sekejap je,but kite tak tau dgn SEKEJAP tu lah mcm-mcm kemungkinan yg boleh terjadi. 

mcm kes dlm paper ni,dye letak racun tu atas meja,then dtg wife dye yg baru bangun tido,trus minum racun yg diletakkan dlm cwn tu,mesti wife dye mcm mamai-mamai then trus terminum air tu before periksa tu air apa.
INI DIA...Mat Din menunjukkan cawan yang digunakan untuk membancuh 
racun semut.
so,untuk peringatan bersama,jgn lah letak benda-benda yg merbahaya di tempat-tempat terbuka mcm tu,like racun tu yg mcm air suam je kan,maybe kalo bukan ibu ke,budak-budak ke,mungkin boleh terminum.untuk kite pun same,sblm mkn or minum,cek dulu,apakah benda tu,jgn main terjah je.

mcm i pun skrg ni more berhati-hati dlm pemakanan sbbnya sebulan berpuasa,sampai 3kali muntah-muntah n cirit birit,sampai lemah satu badan n nk pengsan.mmg sgt suffer rasa dye.sgt tak suke!

yang penting kite berhati-hati jelah,tu je yg mampu kan.

11 comments:

YAYA AZURA said...

bahaya tul la....

e k i n ♥ y u s r i said...

betol2

e k i n ♥ y u s r i said...

dah tau namenye racun,yg letak atas meja tue nk watpelah....
kdg2 tue kesilapan dorg sendiri....
bende boleh elak....

Diana @ bilakukatacinta said...

abah sis pernah terminum minyak tanah...masa tu mak sis letak minyak dlm botol mineral..tepi gerobok aka almari...entah macam mana..abah yg baru balik kebun..kehausan terus teguk ..tak sampai kerongkong abah rasa lain..terus dia muntahkan diri...amik air kelapa muda..minum banyak2..org kata kelapa muda ni penawar racun...alhamdulillah...nasib takde pape

wahida said...

ish...bahaya ni...dah la nampak mcm air kosong je tu...

mmg kena berhati2...

.:shura shushi:. said...

wah dah tukar background...!!

**bunga tu..tahu lah hati tengah berbunga..hihihi

cik fadh said...

fadh nk minom air kosong pown kadang belek lame kot2 ade habuk..hehe

KAMIHIDUP said...

bahaya tu. kalau nak jadi yang madu pun boleh jadi racun. :)

Sofya said...

bahaya ni ada kat mana2..
kita yang men letak benda beracun n bahaya.. n kita juga jgn men hentam belasah ja.. kena tau gak apa benda tu..

anismelon said...

bahaya btl lah..mmg btl kalau nak jadi kat mane mane pon boleh jd..

diana said...

cuai sangt tu...
mana boleh racun kita letak tempat terbuka gitu...
sekejap pun tak boleh la...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...