12 September 2011

pengantin DULU-DULU








hehehe entry ni saje-saje je buat,sbb teringat pasal wedding dulu-dulu.wedding dulu-dulu n sekarang mmg banyak sgt beza nya kan.pelamin,hantaran,doorgift,baju pengantin,net pengantin tu.

dulu pelaminnya pakai kerusi biasa pon jadi,yg kerawang-kerawang pun boleh jd kerusi pengantin,kalau skrg mana boleh,kena pakai kerusi tinggi tu,tak pon kerusi yg ada baldu,kalo x panas bontot nanti.heee.then hiasan pelamin pun kalau dulu,letak je pasu bunga opah-opah tu,ala yg opah tanam buat hiasan dekat halaman tu,ada bunga kertas,bunga kemboja.hahaha.sekarang ni berani kau amik pasu bunga letak tepi pelamin,kang kena hempuk dgn pengantin.hehehe.skrg ni WAJIB fresh flowers taw.kalau takde,takmo kawen,kalo tak cukup bajet,buat pinjaman,asalkan boleh deco pelamin pakai fresh flowers.heee.

kalau hantaran pulak,pakai yg kotak je,balut je reben,huh siap.tak pun ikat je ngan plastik lutsinar tu,ala yg kaler oren tu,penah tak tgk?kalau tak penah,korg g bukak album mak korg kawen dolu-dolu tu,kalau skrg ni.pakai mangkuk kaca u.lepas habes kawen boleh amik magkuk tu isi gulai.heee kelassss kau jah.kalau pakai kotak-kotak tak main lah.tak kelasssss.hehehe.hantaran pun nk handbag,jam,pepium,baju.kalau dulu bg pulut kuning je.takde pun beriye.

cite pasal baju pengatin lak,ce tgk net pengantin dulu-dulu,gedabak besar,heeee.comels je nampak,kalau skrg ni pakai veil,yg boleh sapu lantai lah *konon kate middelton,kalau pakai net yg gedabak tu mau kena kutuk 7 keturunan. material pon songket je,skrg ni tak main lah songket,pakai lace oke! heeee.

tu lah kan,zaman dh berubah,dunia kite semakin maju,manusi pon dh semakin kreatif.i pon kalau boleh nk yg terbaek masa wedding nt,kite cuba lah yg terbaek.yg penting usaha,doa,tawakal.betul tak?

p/s : cerita ini tiada kena mengena dgn yg hidup @ yang mati,hanyalah rekaan semata-mata.

chilll yaw.

23 comments:

Anisa Hang Tuah said...

rugi tak berkawen pd zaman dulu

isk.

rasa nak jadi senior pulak.

kaklong said...

tu la kan cik rara...leh tak kita buat balik mcm dulu2? heheheh...

mesti org mengata kita kot nyer kan...??:(

Cik Azizah said...

dunia dah maju..pihak butik2 banyak kuarkan baju n pakej2 yg cantik2..sudah pastinya kita nakkan perkahwenan kita di ingati sampai hujung nyawa..hehe

Ct Arina said...

tingat wedding ibu dulu. ibu kurus n kecik molek. cantik2 je gambar. tp kite.. T_T

semoge majlis kawen rara nnt spt yg diidamkan^^

cik fadh said...

dolu2 doorgift telur tu bulat2 dia kasi, xpown balut dengan tisu jd tangkai . skarang, bakul besor2, berkotak bagai . ade telor ade kek ade kepek . mane x tggi kos kawen skang . haha !

shedameor said...

tudung bawak masuk dalam baju yang kelakar tuu. hik3

~~Ticer Wann~~ said...

bakal mengaplisakikan wedding dulu2 kot.. haha..

syaz@rozelt said...

zmn dh berubah..hehe..tp dulu orang kawen simple2 je kan..

Lya Colours said...

dulu mak kita kawen, khemah buluh je. tutup kanvas kaler biru. waaa sekarang ada bran x buat. hihi
pastu bagi telur yg balut dlm tisu tuh kat tetamu. eh sy suka la telur balut tisu tuh. klasik. hehe. bleh buat masa kawen nnt. heeheh

kiz said...

ingat lagi dulu dengan kaum kerabat sama-sama design pelamin pakcik aku yg nak kahwin..haha..pakai buluh je tu

mOoN said...

betul tu... dulu masa ma & pa kawen,, xde kerusi pun.. duk bersimpuh jep atas pentas tu... sweet gilerr... kenapa la masa kawen ri tu tak terfikir nak buat cam tu ea...

indonesiatooverseas said...

Saya buat posting baru tentang pakaian adat Indonesia, lalu masuk ke dashboard saya, melihat recent update, eh ternyata blog Andapun sedang menampilkan post sejenis, ada pakaian adat juga, meski lebih khusus pada acara perkawinan.
Pelaminannya cantik sekali.

indonesiatooverseas

IEQAH said...

semua berubah ikut peredarankn.tapi jgn risau..dia pasti kembali pd zaman dulu jugak.tgok fesyen suda..rmai suke vintage balik :)

ieda said...

dulu lain skrg lain ..
dulu nak kawin 800 ratus dah banyak mcm 8 ribu ..
skrg 8 ribu dah mcm 1000 je .. sedih sbb semua barang dah mahal ..

da paling penting skrg nie semua kena tempah .. nak buat x der masa , kebanyakan dari kita bekerja .. kan dikk :)

diana said...

hahha..
betul la..
banyak beza la pelamin dulu dan sekarang..
sekarang simple2 je tapi lawa..
dulu kalau tak de kerusi2 kerawang gitu
siap pi pinjam kat orang..
hehehe...

アヌム ちゃん said...

skang ni sume nak glemer2.huhu tapi kos pun meningkat la..huhu..tu yg duit hantaran tu berganda2 tu..huhu

THE LEKAT LEKIT STORY said...

kalau tgk pengantin dulu2 serius akak rasa lucu dgn make up dorang...

ade2mama said...

dlu law bersanding ade silat..sekarg da xde da kn:( sob3..

hantaran dlu ade sirih2..skrg xdo..

kerusi ye..kerusi mkn kte jew..pastu dye balut2 jdy lawa kn:)

Nur Hawa Mohd Zin said...

heheh..tp zaman mak awe kahwin lagi meriah..baju macam2 :)

ArulchelseA said...

tiba2 sy teringat plak ni..kih kih kih

.:shura shushi:. said...

veil mesti nak kembang je..hihihi
rara u jgn nnt anak u pulak review wedding u..hihihi

siti kektus said...

Nanti kawen buat tema dlu2 pon style gak. Hehehe

CikPuan Fara said...

betol tu sis. mmg berbeza.. zmn sekarang makin cantik & bergaya pengantin.. makin byklah duit kuar kan? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...