Image and video hosting by TinyPic

12 September 2011

pengantin DULU-DULU








hehehe entry ni saje-saje je buat,sbb teringat pasal wedding dulu-dulu.wedding dulu-dulu n sekarang mmg banyak sgt beza nya kan.pelamin,hantaran,doorgift,baju pengantin,net pengantin tu.

dulu pelaminnya pakai kerusi biasa pon jadi,yg kerawang-kerawang pun boleh jd kerusi pengantin,kalau skrg mana boleh,kena pakai kerusi tinggi tu,tak pon kerusi yg ada baldu,kalo x panas bontot nanti.heee.then hiasan pelamin pun kalau dulu,letak je pasu bunga opah-opah tu,ala yg opah tanam buat hiasan dekat halaman tu,ada bunga kertas,bunga kemboja.hahaha.sekarang ni berani kau amik pasu bunga letak tepi pelamin,kang kena hempuk dgn pengantin.hehehe.skrg ni WAJIB fresh flowers taw.kalau takde,takmo kawen,kalo tak cukup bajet,buat pinjaman,asalkan boleh deco pelamin pakai fresh flowers.heee.

kalau hantaran pulak,pakai yg kotak je,balut je reben,huh siap.tak pun ikat je ngan plastik lutsinar tu,ala yg kaler oren tu,penah tak tgk?kalau tak penah,korg g bukak album mak korg kawen dolu-dolu tu,kalau skrg ni.pakai mangkuk kaca u.lepas habes kawen boleh amik magkuk tu isi gulai.heee kelassss kau jah.kalau pakai kotak-kotak tak main lah.tak kelasssss.hehehe.hantaran pun nk handbag,jam,pepium,baju.kalau dulu bg pulut kuning je.takde pun beriye.

cite pasal baju pengatin lak,ce tgk net pengantin dulu-dulu,gedabak besar,heeee.comels je nampak,kalau skrg ni pakai veil,yg boleh sapu lantai lah *konon kate middelton,kalau pakai net yg gedabak tu mau kena kutuk 7 keturunan. material pon songket je,skrg ni tak main lah songket,pakai lace oke! heeee.

tu lah kan,zaman dh berubah,dunia kite semakin maju,manusi pon dh semakin kreatif.i pon kalau boleh nk yg terbaek masa wedding nt,kite cuba lah yg terbaek.yg penting usaha,doa,tawakal.betul tak?

p/s : cerita ini tiada kena mengena dgn yg hidup @ yang mati,hanyalah rekaan semata-mata.

chilll yaw.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23 comments:

  1. rugi tak berkawen pd zaman dulu

    isk.

    rasa nak jadi senior pulak.

    ReplyDelete
  2. tu la kan cik rara...leh tak kita buat balik mcm dulu2? heheheh...

    mesti org mengata kita kot nyer kan...??:(

    ReplyDelete
  3. dunia dah maju..pihak butik2 banyak kuarkan baju n pakej2 yg cantik2..sudah pastinya kita nakkan perkahwenan kita di ingati sampai hujung nyawa..hehe

    ReplyDelete
  4. tingat wedding ibu dulu. ibu kurus n kecik molek. cantik2 je gambar. tp kite.. T_T

    semoge majlis kawen rara nnt spt yg diidamkan^^

    ReplyDelete
  5. dolu2 doorgift telur tu bulat2 dia kasi, xpown balut dengan tisu jd tangkai . skarang, bakul besor2, berkotak bagai . ade telor ade kek ade kepek . mane x tggi kos kawen skang . haha !

    ReplyDelete
  6. tudung bawak masuk dalam baju yang kelakar tuu. hik3

    ReplyDelete
  7. bakal mengaplisakikan wedding dulu2 kot.. haha..

    ReplyDelete
  8. zmn dh berubah..hehe..tp dulu orang kawen simple2 je kan..

    ReplyDelete
  9. dulu mak kita kawen, khemah buluh je. tutup kanvas kaler biru. waaa sekarang ada bran x buat. hihi
    pastu bagi telur yg balut dlm tisu tuh kat tetamu. eh sy suka la telur balut tisu tuh. klasik. hehe. bleh buat masa kawen nnt. heeheh

    ReplyDelete
  10. ingat lagi dulu dengan kaum kerabat sama-sama design pelamin pakcik aku yg nak kahwin..haha..pakai buluh je tu

    ReplyDelete
  11. betul tu... dulu masa ma & pa kawen,, xde kerusi pun.. duk bersimpuh jep atas pentas tu... sweet gilerr... kenapa la masa kawen ri tu tak terfikir nak buat cam tu ea...

    ReplyDelete
  12. Saya buat posting baru tentang pakaian adat Indonesia, lalu masuk ke dashboard saya, melihat recent update, eh ternyata blog Andapun sedang menampilkan post sejenis, ada pakaian adat juga, meski lebih khusus pada acara perkawinan.
    Pelaminannya cantik sekali.

    indonesiatooverseas

    ReplyDelete
  13. semua berubah ikut peredarankn.tapi jgn risau..dia pasti kembali pd zaman dulu jugak.tgok fesyen suda..rmai suke vintage balik :)

    ReplyDelete
  14. dulu lain skrg lain ..
    dulu nak kawin 800 ratus dah banyak mcm 8 ribu ..
    skrg 8 ribu dah mcm 1000 je .. sedih sbb semua barang dah mahal ..

    da paling penting skrg nie semua kena tempah .. nak buat x der masa , kebanyakan dari kita bekerja .. kan dikk :)

    ReplyDelete
  15. hahha..
    betul la..
    banyak beza la pelamin dulu dan sekarang..
    sekarang simple2 je tapi lawa..
    dulu kalau tak de kerusi2 kerawang gitu
    siap pi pinjam kat orang..
    hehehe...

    ReplyDelete
  16. skang ni sume nak glemer2.huhu tapi kos pun meningkat la..huhu..tu yg duit hantaran tu berganda2 tu..huhu

    ReplyDelete
  17. kalau tgk pengantin dulu2 serius akak rasa lucu dgn make up dorang...

    ReplyDelete
  18. dlu law bersanding ade silat..sekarg da xde da kn:( sob3..

    hantaran dlu ade sirih2..skrg xdo..

    kerusi ye..kerusi mkn kte jew..pastu dye balut2 jdy lawa kn:)

    ReplyDelete
  19. heheh..tp zaman mak awe kahwin lagi meriah..baju macam2 :)

    ReplyDelete
  20. tiba2 sy teringat plak ni..kih kih kih

    ReplyDelete
  21. veil mesti nak kembang je..hihihi
    rara u jgn nnt anak u pulak review wedding u..hihihi

    ReplyDelete
  22. Nanti kawen buat tema dlu2 pon style gak. Hehehe

    ReplyDelete
  23. betol tu sis. mmg berbeza.. zmn sekarang makin cantik & bergaya pengantin.. makin byklah duit kuar kan? :)

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com