21 September 2011

"pukul anak,sindir menantu"

dgr je ayat "pukul anak sindir menantu" mmg mcm scary kan.bagi i yg agak mentah tak mentah ni mcm bengong sket.mula-mula org ckp i tak faham,i senyum je,tunduk je,bile org dh bgtahu,baru i tau.sebenarnya org yg sedang bercakap tu sedang tuju sesuatu kat kite,tapi bahasanya seperti memarahi org lain.
itu lah melayu kite kan,tak lari dari sikap sindir menyindir,kalau kita ada salah,knp tak nk bgtau direct,knp perlu "pukul anak sindir menantu" zaman skrg ni org main direct je,sedangkan PM kite pon dh direct dgn rakyat melalui twitter n FB,tapi knp kita ni masih di takuk lama.

now baru lah i tahu perkara ni mmg sllu terjadi.masing-masing melepaskan tengkuk masing-masing n masing-masing juga nak tunjuk bagus dihadapan org-org besar.then menunding jari pada kami yg baru lagik ni. of course lah kami tak boleh nk menjawap right.seronok lah korg yek!

ntah lah kan,tak tau sampai bila benda ni akan berlarutan,yg pasti lepas ni mesti akan kena lagik,nasib kau lah labu......

p/s : kena sediakan jawapan sebelum kena sindir.jawapan adalah senjata.

17 comments:

Leysa JL said...

betul2, mungkin mereka berasa hebat dengan bahasa sindiran mereka, sabar jala..hehe

PinKy MoMMa said...

sindir sindir lagi perit dari cakap terus..kan senang..tapi itu lah lumrah..

mungkin mereka selesa nak manyindir kot..hebat may b hahaha

siti kektus said...

hehehe. sabar je lah kalau jd macam tu. ;)


jawapan kena betul2 power ni. ;)

ieda said...

hermm akak paling x suke org sindir2 nie ... x leh ke berterus terang kita nie manusia jugak kann huhuh

Faaein Talip Roy said...

situasi yang biasa berlaku.. ecey.. macam berpengalaman je sy ni.. huhu..

eiela said...

orang melayu kaya dengan kiasannya.

Hana Soffelia said...

Hehe lumrah hidup. kadang2 nak je menjawab dengan org besar or org tua tp mngkin sikap respect masih menebal dalm diri, thats y diam je bla kena sindir. Kadang2 sindiran tu ada bagusnya sebab nk jaga hati but some of its better xperlu guna sindiran kot, need to direct bagitau what wrong supaya kita blh perbetulkan kesilapan itu. ^_^

Izzaty Ishak said...

Oh jangan lupa sediakan skema jawapan ya :D

♥Aien Najwa♥ said...

~~Pukul anak sindir menantu~~

org mcmniy memang pengecut sbnrnyer..kate lebih jew bagai..pdhal otak letak kt lutut kowt..kureng minat org mcm niy..if xsuker, gentle kn diri anda..niy tak, depan baek, tegur baek, bile blkg, sindir2..xsuke mak!!!..boley jln org mcm niy..huhu..

merahitujambu said...

nk doodle weeding ke??ok bg special..emailkan detail kt saya..email ada kt tempahan..manu bar..awok g sana ok

bila tarikh kawin??

@ dramatic @ said...

huhuhuu..
sebenarnya peribahasa tu dh manis..dh elok dh org dulu2 ciptakan utk anak cucu cicit dia..tp zaman skrng org dh salah guna..

org dulu2 sngt tekankan utk menjaga hati org bila kita brcakap, sebab tu brcakap kena brlapis-lapis..berkias-kias..sindir-menyindir.. sebab tak nak org brmulut lancang dan cakap lepas ikut sedap mulut..

tp zaman skrng, org gunakan peribahasa tu utk mengenakan org lain..utk nampak dia je btul, org lain plak yg salah...isyhhh..!!sangat kasihan lah pd mereka yg brperangai mcm tu..

ehh..fura meeting apa tadi...?nnti citer ekk.. :)

p/s : leh plak bc blog kamu time2 kursus ni...aisyyhhh... ;-p

diana said...

lumrah la tu bila orang ada kuasa...
dia gunakan la kuasa dia tu sebagai senjata..

msredcheesecake said...

Msred ni buta bahasa sikit... Kadang2 org sindir msred tapi sumpah msred tatau ug dia sindir msred... Hhhee... Malas nak layan...

Puan Kutu said...

klu dipandang dr sudut positif, pukul anak sindir menantu nie satu cara utk menegur menantu.tp nak jaga hati menantu punya pasal kenalah melalui anaknya sendiri..betul tak?

Sofya said...

oooo baru faham... pasni nak guna ayat ni kat org kat opis yg suka wat camtu....

THE LEKAT LEKIT STORY said...

akak pun pernah jd mangsa keadaan mcm tu..

aimi said...

sedia kn payung sblm ujan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...