Image and video hosting by TinyPic

21 September 2011

"pukul anak,sindir menantu"

dgr je ayat "pukul anak sindir menantu" mmg mcm scary kan.bagi i yg agak mentah tak mentah ni mcm bengong sket.mula-mula org ckp i tak faham,i senyum je,tunduk je,bile org dh bgtahu,baru i tau.sebenarnya org yg sedang bercakap tu sedang tuju sesuatu kat kite,tapi bahasanya seperti memarahi org lain.
itu lah melayu kite kan,tak lari dari sikap sindir menyindir,kalau kita ada salah,knp tak nk bgtau direct,knp perlu "pukul anak sindir menantu" zaman skrg ni org main direct je,sedangkan PM kite pon dh direct dgn rakyat melalui twitter n FB,tapi knp kita ni masih di takuk lama.

now baru lah i tahu perkara ni mmg sllu terjadi.masing-masing melepaskan tengkuk masing-masing n masing-masing juga nak tunjuk bagus dihadapan org-org besar.then menunding jari pada kami yg baru lagik ni. of course lah kami tak boleh nk menjawap right.seronok lah korg yek!

ntah lah kan,tak tau sampai bila benda ni akan berlarutan,yg pasti lepas ni mesti akan kena lagik,nasib kau lah labu......

p/s : kena sediakan jawapan sebelum kena sindir.jawapan adalah senjata.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 comments:

  1. betul2, mungkin mereka berasa hebat dengan bahasa sindiran mereka, sabar jala..hehe

    ReplyDelete
  2. sindir sindir lagi perit dari cakap terus..kan senang..tapi itu lah lumrah..

    mungkin mereka selesa nak manyindir kot..hebat may b hahaha

    ReplyDelete
  3. hehehe. sabar je lah kalau jd macam tu. ;)


    jawapan kena betul2 power ni. ;)

    ReplyDelete
  4. hermm akak paling x suke org sindir2 nie ... x leh ke berterus terang kita nie manusia jugak kann huhuh

    ReplyDelete
  5. situasi yang biasa berlaku.. ecey.. macam berpengalaman je sy ni.. huhu..

    ReplyDelete
  6. orang melayu kaya dengan kiasannya.

    ReplyDelete
  7. Hehe lumrah hidup. kadang2 nak je menjawab dengan org besar or org tua tp mngkin sikap respect masih menebal dalm diri, thats y diam je bla kena sindir. Kadang2 sindiran tu ada bagusnya sebab nk jaga hati but some of its better xperlu guna sindiran kot, need to direct bagitau what wrong supaya kita blh perbetulkan kesilapan itu. ^_^

    ReplyDelete
  8. Oh jangan lupa sediakan skema jawapan ya :D

    ReplyDelete
  9. ~~Pukul anak sindir menantu~~

    org mcmniy memang pengecut sbnrnyer..kate lebih jew bagai..pdhal otak letak kt lutut kowt..kureng minat org mcm niy..if xsuker, gentle kn diri anda..niy tak, depan baek, tegur baek, bile blkg, sindir2..xsuke mak!!!..boley jln org mcm niy..huhu..

    ReplyDelete
  10. nk doodle weeding ke??ok bg special..emailkan detail kt saya..email ada kt tempahan..manu bar..awok g sana ok

    bila tarikh kawin??

    ReplyDelete
  11. huhuhuu..
    sebenarnya peribahasa tu dh manis..dh elok dh org dulu2 ciptakan utk anak cucu cicit dia..tp zaman skrng org dh salah guna..

    org dulu2 sngt tekankan utk menjaga hati org bila kita brcakap, sebab tu brcakap kena brlapis-lapis..berkias-kias..sindir-menyindir.. sebab tak nak org brmulut lancang dan cakap lepas ikut sedap mulut..

    tp zaman skrng, org gunakan peribahasa tu utk mengenakan org lain..utk nampak dia je btul, org lain plak yg salah...isyhhh..!!sangat kasihan lah pd mereka yg brperangai mcm tu..

    ehh..fura meeting apa tadi...?nnti citer ekk.. :)

    p/s : leh plak bc blog kamu time2 kursus ni...aisyyhhh... ;-p

    ReplyDelete
  12. lumrah la tu bila orang ada kuasa...
    dia gunakan la kuasa dia tu sebagai senjata..

    ReplyDelete
  13. Msred ni buta bahasa sikit... Kadang2 org sindir msred tapi sumpah msred tatau ug dia sindir msred... Hhhee... Malas nak layan...

    ReplyDelete
  14. klu dipandang dr sudut positif, pukul anak sindir menantu nie satu cara utk menegur menantu.tp nak jaga hati menantu punya pasal kenalah melalui anaknya sendiri..betul tak?

    ReplyDelete
  15. oooo baru faham... pasni nak guna ayat ni kat org kat opis yg suka wat camtu....

    ReplyDelete
  16. akak pun pernah jd mangsa keadaan mcm tu..

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com