Image and video hosting by TinyPic

31 October 2011

teaser : malam pernikahan saya


hai semua,rindu i x?hehehe.
i nk post kan gambar ni,mlm pernikahan i,akhirnya i nikah kat masjid.
dorg kata nikah kat masjid lagik afdal kan.so ok lah,but i batal air sembahyang kat rumah.

kat rumah still ada buat pelamin.
rini i cuti lagik,lusa baru kerja,malasnya nk keje kan.penat lagik badan ni,
malas sgt rasanya,but nk buat cane kan.kena jugak keje.huaaaaaaaa.seday.

i nk upload lagik piccy,but line tak oke lak.ni je dulu,nt i post ag eh =)



27 October 2011

hari-hari terakhir as a bujang

hai semua,rini i curik-curik on9 jap.sbb mmg bz sgt2,tak cukup kaki tgn nk buat keje.sok i nikah,lepas isyak.kan best kalau semua dpt dtg,nt i upload piccy k =)



i baru lepas pakai inai n scrub badan tadi,tak sempat lah nk buat mcm2,sbb mmg tak sempat.penatnya yg amat lah.doakan majlis pernikahan kami lancar sok ye. =)

21 October 2011

7 Hari Lagi !

Salam jumaat semua,rini dh jumaat kan.kejapnya masa berlalu.org asek tanya,berdebar x?takut x?



jawapannya of coz lah berdebar n takut,smlm buat list aturcara yg perlu i lakukan lepas sampai ipoh nt,aduhhhh mmg pack giler,jgn collapse nt sudah lah kan.hehehe.

korg mesti bosan dh baca pasal wedding progress i kan?hehehe.padan muka korg,baca lah jugak eh.

smlm i bz buat wedding batch i,mcm biasa lah,i sume DIY hehehe.nk tgk tak piccy wedding batch i???

tapi tak boleeeehhh,sbb tak siap ag.minggu depan lah i publish.

wedding tinggal lagi 7 hari je,jumaat depan i nikah,lepas isyak.huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa nebes.kalau ni last entry jgn marah eh,sbb ptg ni nk halfday lagik,then amik adik i kat pudu,mlm plak photoshoot untuk potret untuk letak kat pintu gerbang masa kawen nt,sabtu cari-cari baju adik i,ahad balik ipoh,dan isnin - kamis yg amat-amat memenatkan.fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh~ chaiyok-chaiyok safura!

20 October 2011

Spontaneous Thursday : habes dh duet ASB

hai semua,rini i tak update pon,sempat satu entry je.huaaa sadissssssssssssss.



td kul 12.30pm i keluar ngan en.bambam,g bank negara cek pasal acc kereta i,semua ok ke x,then dh amik statement sume ok.jelas n bagus,bayaran tak pernah late.sharp on due date.lepas tu g ASB keluar kan semua duet yg telah disimpan =( sadis,duet pelamin,katering n photographer.

lepas keluar duet tu,tgk balance dh tak banyak mcm dulu,dlm hati i tertanya-tanya,ntah bile lah duet tu boleh beranak balik banyak cm sebelum ni kan.hehehe.mst bertahun kalau nk simpan.

masa kat cimb masa nk keluar kan duet tu,en.bambam tanya,"depan ni bukan zarina af ke?"

lepas tu i tgk balik.aah lah,zarina af lah,but knp tak cantek sgt,dh lah seksi,pakai sleeveless,then nmpak pusat lah tu.ich.kalau pakai baju lengan panjang kan nmpk sopan sket.hmm tp xpelah.dye kan artisssss.hehehe.k lah,nk balik ni.bubbbyeee.



ST : keadaan budak China digilis van & lori

spontaneous Thursday kn rini,so rini nk update spontan-spontan jelah sbb kekangan masa ni.hehehe.rini i lambat lagik.ahhhh mencik,bangun lambat,sabar jelah kan.dh bangun lambat satu hal,masuk kereta,start enjin,minyak pulak dh berkelip,sabar lagik,dalam hati kata sempat ke nk sampai ke shell ni,i berdoa je banyak-banyak,hope sampai.


BUTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT! damn.

masuk je loke yew,kereta mmg tak bergerak,bayangkan i stuck dlm loke yew tu 1jam,dlm loke yew sahaja,ahhhh jantung dh kencang dh bile enjin mcm nk benti-benti,i usap-usap stereng kete n ckp "baby tunggu jap eh,tahan sket je lagik,nk sampai depan tu je" nk nages pon ada masa tu,i takut sgt benti kereta i tgh jalan.malu,segan.dh lah pompuan.i rasa mcm nk hon kuat-kuat biar dorg bg i jalan,but just imiginasi je.tak boleh pon,nk tak nk kena sabar,dh lepas loke yew,oke! gud.

BUTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT!

kat traffic light nk ke times square tu,ahhhh stuck lagik,kat situ mmg teruk sgt jam nya.sbb dye sorg je.i padahal nk terus,bukan nk g ke time square pon,ada polis traffik pon mcm x de,bg lah yg nk terus ni jalan.boleh bg lorong lain dulu jalan,bukan i je marah,org lain pon marah,dh hon-hon dh semua.last-last dpt jugak jalan n sampai ke shell.fuhhhh lega gile masa isi minyak tu.Thanks Allah tolong i,lepas ni i takkan biar lagik minyak tinggal 2 bar,before ni pon minyak mmg tak pernah nk berkelip cm tu,tp ntah lah,bz sgt 2 3 menjak ni kan.hehehe.

lepas je isi minyak,i ckp kat baby i "thanks again sbb tolong i" org kata kalau kita bercakap dgn kereta ni bagus,dye mcm mendengar.yeke! (mcm psycho pulak aku ni kan) ah lantak lah,then masa nk sampai dh rtm,i dgr berita kat hot,dye kata budak dr CHINA yg kena gilis dgn van & lori tu dh pon Mati.kesian kan.so tu lah pengakhiran cerita tu.so pemandu yg melanggar tu just kena bayar pampasan je.tak payah nk tanggung kos perubatan yg i pernah publish kat entry ni.


so,ni spontaneous ke?hahaha yelah,spontan lah ni.live dr rtm taw.hehehe.non editing.

19 October 2011

Punca Kenapa Tidak Ada Yang Menolong Budak Umur 2 Tahun Di Langgar Di China

"Okaylah, sejak petang semalam, memang kecoh pasal video budak 2 tahun kena langgar dengan van dan lori tapi malangnya takde seorang pon yang peduli. Budak malang tu dah terbaring berlumuran darah tapi orang yang lalu lalang tu buat dek jek... Video tu mmg tersebar dgn cepat dan ramai yang marah dengan kejadian ni... Kejadian ini berlaku di China dan bukan di Malaysia. Pagi ini pon HOT fm buat topik pasal ni...

Sekarang aku nak cerita fakta sebenar dan boleh juga dikatakan peringatan pada korang yang nak pergi ke China... Kalau korang jumpa or ternampak orang lain dalam kesusahan seperti seorang makcik terjatuh basikal, atau budak kecik dipukul or dibuli ataupun ko nampak seorang tua yang tibe2 diserang sakit jantung, sila jangan tolong.. Ye, benar2 kawan2. JANGAN TOLONG! Nak tahu kenapa? Sebabnya bila kau tolong, orang itu dah menjadi tanggungjawab engkau. Contohnya, kau nak tolong makcik yang jatuh basikal tu, katakan makcik tu patah kaki, maka ko yang kena tanggung sume kos perubatan die sbb ko yang tolong dia...Ataupun ko akan disaman oleh anak makcik tu sbb ko lah penyebab mak die jatuh... Inilah faktanya di China. Nilai moral dah takde. Mereka akan pentingkan diri sendiri sbb kalau mereka tolongpun mungkin mereka yang akan tanggung akibatnya... Serius wa cakap lu. Cerita ini diceritakan oleh ofismate aku yang membacanya dalam akhbar cina minggu lepas.

Dalam akhbar tu penulis bagitau ada seorang askar (kalau tak silap aku) menolong seorang tua yang terjatuh secara tiba2.. Kerana prihatin takde org lain nak tolong maka askar ni pon naklah bantu tapi anak org tua ni nampak die pegang mak die so die tuduh askar ni yang tolak mak dia. So askar ni kena saman dan terpaksa menanggung kos perubatan org tua tu.. Akibatnya die kena buang kerja. Jadi kes budak yang kena langgar ni pun sama. Baik biarkan jek budak tu sbb kalau tolong and jadi pape yang lebih teruk kat budak tu, diorang yang kena tanggung.

Nak tahu tak apa yang pemandu van tu cakap pasal die langgar budak perempuan tu? Mula2kan die dah terlanggar budak tu and die berhenti kejap sbb perasan die langgar budak. Masa tu budak tu berada di tgh2 antara tayar depan dan belakang. Die terfikir kalau budak tu mati, die cuma perlu bayar denda lebih kurang RMB10,000- RMB20,000 je tapi kalau budak tu hidup die kena tanggung akibatnya seumur hidup so die teruskan langgar budak tu dengan harapan budak tu akan mati. Itulah undang2 di China yang mana kalau langgar mati lebih senang nak kira drpd langgar hidup. So sekarang pemandu van tu sangat berharap yang budak kecik ni akan mati.. Terukkan? Ini bukan tipu tau tapi seperti yang tertulis dalam paper cina hari ni...




just share this artikel from anne, just untuk info.berhati-hati lah,sbb bangsa CI** kat sini pun kita tau selfish dye mcm mana kan,so kalau dh kat negara dorg sendiri mcm tu lah gayanya kan.

fuhhhh masa ni lah rasa bersyukur sgt dilahirkan di Malaysia.so before nk kutuk Malaysia ni,kite tgk lah dr sudut +ve dulu =)
penyibuk mana pun rakyat kita,adakalanya ada bagusnya.

tapi jgn menyibuk lebih-lebih dh la kan.

D.I.Y Wedding Guest Book





yes! this is hand made.hehehe.DIY lagik from me.

kalau tempah around 80rm,i dh tgk harga,but DIY cm i, just 6rm.
hehehe,but tak lah secantek mcm yg kite beli,but boleh lah.

im proud bile dpt buat sendiri.
simple je kan,but maybe yg kat tgh tu i akan tambah something lagik,but ngah fikir-fikir ag sbb xde idea lah.sape ada idea?boleh suggest kat i.

i buat ni just amik masa 4jam je.but naik juling gak biji mata nk gam-gam sume manik-manik tu,but hasilnya i agak puas hati lah.

TAPI,knp i pilih kaler GOLD tu eh.i pon x tau knp.hehehe.bantai lah labu.

p/s : nk tutorial? later eh.




WW : kau berani mcm NICKI MINAJ?!

thumbnail
patung barbie Nicki
Foto




Foto

Foto

Foto

Foto

NICKI...imej patung mainan Barbie yang menjadi pujaan kanak-kanak.

p/s : kau berani pakai cm ni,rambut kaler-kaler.hehe

Hitam pon nk ke?

mesti semua dh baca paper kan.skrg ni paper tak yah susah-susah nk bli kat kedai,skrg ni boleh baca on9 je,betul tak.tp ada setengah kata kalau baca on9 ni tak puas,nk jugak baca yg real.bg i biasa je,sbb i mmg tak reti nk baca paper,besar beno,nk pegang mesti dye jatuh-jatuh.hehehe.

ok lah,stop sini,rini nk story sal PEREMPUAN YANG RAMAI KENA TIPU DGN ORG NIGERIA.huh! 

kena tipu pasal apa?pasal duet.bg beribu-ribu kat dorg.mcm yg i dgr dlm hot fm td,dorg ni ada sekolah khas yg mmg ada subjek mengayat perempuan ni.dr tahun 1990 dh wujud sekolah ni.huh pelik,boleh lak ada sekolah cm tu kan.tapi lantak lah pasal sekolah dorg tu,yg i pelik tu,mcm mana org kite ni boleh terpedaya.

i rasa dorg ni tak lah hensem mana,kalo mcm Beckham tu yelah kan,maybe boleh diterima akal lagik kalau cair,ni dgn org yg mcm ni pon korg nk cair.then sanggup kua duet beribu-ribu,apa lah.fikir lah sket,dorg bukan berasal dr sini,kalau mak ayah dye duk satu taman ngan korg leh lah accept,ni x,ntah dr mana-mana keturunan nya kite tak tau,then korg senang-senang je nk jatuh cinta.apeeeedaaaaaa~

tak nk lah ckp lebih-lebih kan,i ni ada adik perempuan,nt ckp org kite kena balik,but bukan nk ckp apa,jgn lah percaya sgt dgn lelaki luar ni.kite tak tau asal dorg dr mana.jgn senang sgt tertipu.eh eh.
cm ni pon boleh terpedaya eh.ikut mcm mak i ckp,kalau nk jd menantu dye kena mkn sambal belacan,so kalau nk org melayu,suruh dorg try mkn sambal belacan,boleh tahan x.hehehe
p/s : jgn lah tunjuk yg korg desperate sgt.

18 October 2011

10 hari dalam debar : KADI oh KADI!

entry ni saje je gedik nk menaip sblm tidur.korg tgk tak tickers i kat sebelah tu.lagik 1minggu 3hari = 10hari je lagik till my wedding day.



ramai yg tanya bout persiapan,bout persediaan.

persiapan,sume dlm progress ag,dlm 60% siap lah.sbb nya baju wedding i tak siap ag.MUA i kata dlm proses,minggu depan siap kot.baju nikah pon tak siap ag.goodies-goodies dh siap hias-hias,cume makanan utk dlm goodies tu je tunggu lagi 2 hari nk wedding baru buh,kalau buh awalawal nt hilang sume makanan dlm tu kan.hehehe.

yang lain sume oke kot.tunggu hari je nk settle kan.yg penting benda wajib diuruskan dulu.hal nikah.nikah i borang sume oke.but i bengang ngan KADI je ni.i nk nikah malam,tp mati-mati dye nk lepas asar.mmg bengang sgt lah.

bayangkan lah,kalau i nikah lepas asar,ramai kwn sedara n family en,bambam pon x dpt attend,sbb nya hari tu jumaat,org keje lagik,dan tak boleh cuti,if lepas isyak mybe lah dpt diusahakan btul x?

i pon x faham knp ngan Kadi tu,alasan nya dye nk buat sekali je dgn pasangan lain.apa masalah dye kalau dtg 2 kali,bukan jauh pun masjid ngan rumah dye.

i just nk tanya yg lebih berpengalaman sblm ni.kite mmg kena ikut ckp kadi ke?kite tak boleh request ke?hal ni jugak lah yg buat i runsing.if tak leh nikah kat rumah ok lah,takpelah,i terima,sbb nikah kat masjid pon elok kan.but kalau nk nikah lepas isyak pon dye x bg,i tak tau lah nk ckp cm ner.

p/s : nasib lah papa i kata dye akan fight habes-habesan.heee

Gambar bayi yg diKELAR oleh IBU KANDUNG


i dont know how to describe this.Ya Allah,sampai nya hati kamu.kalau di china tu kena langgar lori,ni pulak kena kelar ngan ibu sendiri.kamu ingat ni ikan keli ke?sblm goreng kamu nk kelar-kelar?

ni bukan ikan keli or ikan kembung taw.ni anak kamu yg kamu kandung 9 bulan! xrasa sakit ke kamu masa preggy?tak sakit ke kamu masa melahirkan?

tu lah kan,kalau yg preggy secara Halal ni,punyelah siksa nk bersalin,nk mengandung.kalau yg Haram ni,senang je bersalin nya.senang je nk mengandung.

i xtau nk ckp apa,sedih sgt tgk gambar ni.tgk bayi tu.seolah-olah tgh tidur,cukup sifat nya.comels.knp lah pendek sgt akal ibunya tu kan.knp lah tak bg je kat cikgu n admit kesalahan kau!

Dunia Akhir Zaman.mcm ni lah ceritanya.


cuti KAWEN tawen!

" akk nk cek cuti saya ada bape hari lagi leh x?"



"ada 14 hari lagik,nk apply cuti kawen lah tu kan"

opsssssssssss heee,yehaaaaa td dh apply cuti kawen,balance cuti i ada 14 hari je lagik.sket kan.i punyelah berusaha nk simpan cuti tu utk kawen.last-last tinggal 14 hari sbb nya masa demam ritu ada lah 3 kali EL.tak dpt jugak nk jimat.

untuk belah ipoh i apply cuti 5hari,kalau x 6hari,tapi kan Deepavali 26hb tu kan cuti,so jimat lah sehari,so 02hb i naik keje balik,hari rabu kot rasanya.heee,cukup lah kot kan.nt nk cuti lagik utk belah KL.

bos i tanya,"alaaaaa safura cukup ke cuti sampai selasa ni,dye siap ckp lagik yg dye nk beating yg dye jamin i tak keje hari rabu tu.hahahaha hampeh.mana boleh,i kena jugak naik keje,tak nk cuti! hehehe.kalau cuti ada 40hari mmg i cuti 3minggu,tapi sbb cuti tak mengizinkan,redha jelah kan.huaaaaaaaaaaaaaaa.sape nk sedekah cuti kat i?meh lah sikit.

kalau dulu,masa i keje INTEL Kulim dulu,kwn-kwn i yg cuti kawen semuanya berbulan-bulan.caye x?besh kan kalau dpt cuti lama-lama.kat sana keje shift,so leh gabung-gabung kan cuti.tu yg leh cuti berbulan-bulan tu.

xpelah kan.cuti lelama kang mls pulak nk naik keje balik.nt belah KL punye kenduri nk cuti lagik 4 hari,yg balance tu leh lak buat cuti utk honeymoon kan.weeeee~

p/s : en.bambam dpt tambah MC lagik 3 minggu.JELES oke!

lihat lah kebahagiaan melalui pipiku yg pemakin tembam itu.ohhhhhhhh TIDAK!
dan abaikan muka tunang ku yg telah diedit tu sbb dye mmg akan buat muka bile i ajak bergambar.huh!

Cincin Untuk Bakal Suami : HUKUM LELAKI MEMAKAI CINCIN

oke,tajuk entry mcm biasa,mmg tak boleh blah.tu trademark i.so what.hehehehe.sory,gurau je.entry smlm i cite pasal hantarhantar kad kan,rini nk cite pasal cincin pulak.last weekend kami g cari cincin lelaki,adoooooiii banyak kedai jugak kami singgah untuk cr cincin en.bambam.biasa lah,cincin lelaki kan,mana lah nk dpt yg gojes-gojes,sume nye yg biasa je,tak glamorrrr mcm mak punye.hehehe.mak punye haruslah lah diamond sebijik.kikikiki.



pusing lah sume kedai,Tomei,Poh Kong,bapak Tomei,atok Poh kong sume tak de.last-last ada satu kedai melayu ni,cantek-cantek design dye,cincin Suasa,and Suasa putih.before beli tu i ckp dh kat tunang i,

"Cincin Suasa ni ada EMAS jugak,but beberapa percen je"

tapi en.bambam diam je,mybe dye tak caye apa yg i ckp kan,then dh smpai kedai tu,budak perempuan tu bgtau, "bang,cincin Suasa ni mmg ada emas taw,kalau suasa putih,dye ada emas putih,kalau yg tak kisah tu mmg dorg pakai je,tyme solat je dorg bukak"

then en.bambam diam,i tanya lah.mcm mana?nk x?dye kata dye TAK SANGGUP nk heret dosa tu hari-hari,sbb nya dh tau mmg dlm cincin tu ada emas,bukannya tak tau ada emas.so i pon rasa mcm nk mengkaji mcm mana hukumnya lelaki pakai suasa ni.

hukum nya ini : 


JAWAPAN DARI JAKIM

Soalan : Assalamualaikum WBTH.
Tuan Panel, saya ingin mengetahui apakah hukumnya lelaki memakai cincin suasa yang bertatahkan berlian. Saya bercadang membelinya untuk perkahwinan saya. Saya keliru sebab ada yang mengatakan boleh dan tidak kurang juga mengatakan haram. Jika ianya haram apakah alternatifnya. Mohon penjelasan para panel yang budiman. Sekian, terima kasih..

Jawapan :
Memakai cincin menurut sunnah yang diperbuat daripada perak adalah harus bagi lelaki. Manakala bagi perempuan harus memakai cincin yang diperbuat daripada emas. Rasulullah SAW pernah memakai cincin diperbuat daripada perak sehingga baginda wafat. Baginda melarang memakai cincin emas sebagaimana sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh al-Tirmizi bermaksud:

"Rasulullah SAW melarang daripada memakai cincin emas".

Cincin suasa adalah campuran daripada dua unsur logam iaitu emas dan perak. Oleh kerana cincin suasa campuran emas lebih daripada perak maka ia dihukumkan emas dan haram dipakai oleh kaum lelaki.

Menurut laporan Mesyuarat Panel Kajian Syariah JAKIM kali ke 31 pada 2-4 Oktober 2000mengenai hukum memakai suasa bagi lelaki adalah HARAM.

Panel menasihati agar pengantin lelaki memakai cincin perak atau platinum.

Nota:1. Jawapan kepada soalan disediakan oleh Panel Kemusykilan Agama, JAKIM
2. Setiap borang yang dihantar hendaklah mengandungi hanya satu soalan sahaja.
3. Jawapan yang diberi adalah berdasarkan Mazhab Shafie kecuali dinyatakan sebaliknya.

2. JAWAPAN DARI UST. AZHAR IDRUS(ustazazhar.com)

SOALAN:
Assalamualaikum.. Apa hukum org lelaki memakai cincin suasa? Ada pendapat mengatakan haram. minta penjelasan dari ustaz.

JAWAPAN:
Waalaikumussalam.. Apa yang saya ketahui hukum memakai cincin suasa bagi orang lelaki adalah haram kerana ia diperbuat daripada emas yang bercampur dengan logam lain. Samalah seperti haramnya lelaki memakai emas putih seklipun emas putih itu bukan 100% diperbuat daripada emas.

Kata Imam Nawawi dalam kitab Syarah Muslim yg bermaksud:"Emas itu adalah haram atas lelaki memakainya samdaa emasnya sedikit atau banyak."

Syeikh Abd Qadir Al-Mandili menyebut dalam fatwanya :"Dan adalah suasa itu haramlah bagi kaum lelaki memakainya."

Rujukan:
Kitab Fatwa Syeikh Abd Qadir , Fatawa Mufti Negeri Johor dan Pelita Penuntut.

sumber : blog ustaz naim

so mmg dh bertanya kepada org yg lebih tahu,katanya HARAM pakai SUASA.tak kira lah suasa putih or yg biasa,bg yg tak tau,ni mybe perkongsian untuk kita,bila kite pergi ke kedai cina,dye mmg takkan bg tau yg suasa ni ada emas,yelah dorg tak tau sgt kan hukum hakam,so kita yg tau ni better elak lah.mcm tunang i sendiri mmg dye taknak,so kami decide untuk bli cincin PALLADIUM.


nk tau Palladium ni mcm mana,korg search lah eh.but skrg ni utk selamat mmg ramai lelaki yg pakai Palledium,harganya hmmm agak lah,boleh lah n berbaloi lah jugak,tgk besar mana cincin yg korg bli.tp design dye mmg nice-nice semuanya.Palladium ni adik kepada Platinum.so dye nampak lagik cantek n berseri dari silver.so untuk yg blum bli cincin lelaki,cr lah Palladium okeh! chill yaw.

Budak 2 tahun digiliis : manusia?buat tak tau jeeeee.


satu dunia dh tahu pasal kes ni kan.i smlm lagik dh tgk video ni,but sket je,dlm berita smlm baru tau full story.sebanyak 18 org lalu lalang kat situ,tapi buat tak tau je.huh! apa jenis manusia lah sebenarnya dorg ni.sgt kejam.takkan lah boleh biar je,tak mungkin benda mcm tu prank.budak tu dh tergolek,berdarah-darah.

nasib lah cleaner tu angkat budak tu ke tepi.kalau tak ntah bape banyak ag lah lori yg langgar dye.bayang kan budak 2 tahun menanggung siksa sampai mcm tu skali,sakitnya Allah je yg tahu.

dlm hal ni i 100% salahkan pemandu van & lori tu,mmg tak logik langsung kalau kata dye tak perasan apa yg dye langgar,even kita naik van pon kite nampak apa yg ada kat depan.logik lah kalau dye kata dye ingat dye terlanggar bungkusan sbb tu kawasan pasar borong kan,but takkan ko tak dgr suara budak tu,takkan budak tu tak nanges,takkan dye diam je,yg tak boleh blah bile lori pulak langgar budak tu.Ya Allah,tergamam sgt masa i tgk video tu smlm.

dan mak ayah budak tu,tak boleh jugak nk salah kan mereka 100%,sbbnya myb tgh pilih-pilih sayur ke,ikan ke,tgk anak dh lari,so tanggungjawap org keliling lah pulak yg membantu,bukan duk tgk saje mcm tu.malang tak berbau kan.nk salah kan sape-sape pun dh tak guna.moga jadi tauladan lah kat kita.

mcm mana kite kata org malaysia ni penyebok,tapi ada kala nya penyebok tu bagus dari buat tak tau je mcm dlm video ni.tgk mmg sakit hati sgt.mmg patut kena hukum je dorg yg lalu lalang tapi tak tolong tu.KEJAM!


17 October 2011

Misi Mengedar Kad Kawen Secara Langsung

Salam semua,haiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii lama tak jumpa kan,rindu i x?mcm biasa lah,i skrg ni weekend mmg cuti update blog,bz bebeno lah kan.lagik seminggu lebih je nk kawen.jumaat last week i balik ipoh.nk tau sampai ipoh kul bape?kul 10 lebih taw.yg sedih nya tak sempat nk tgk Tahajjud Cinta Akhir,dgr cerita mcm ramai yg tak puas hati pasal cite tu kan.dorg kata cite tu mcm tergantung,i rasa mybe cite tu ada sambungan lagik lah.tu sbb ending nya cenggitu.kan kan.i pon nk repeat blk kat tonton ni.


piccy tuan rumah,biasa lah.WAJIB!
mom n twins! 
my tembom BF,Thaqif =)
nk di jadi kan cerita,sabtu lepas i attend majlis pertunangan sepupu my mom i.so simple BUT meriah.sgt besh.sampai adik Rosyam Nor pon ada.punye lah beriye dye snap-snap piccy.haih~nk tergelak pon ada tgk aksi-aksi dye.wife dyeee,aduh mantop! kerrrlasss kau jah.mengalah kan org yg nk bertunang.neway congrats to k.Nira sbb dh bertunang.Welcome to da club lah.hehehe.



adik Rosyam Nor & sblh tu wife dye.apa ntah nama adik dye tu.
afta attend kenduri tu i mulakan misi menghantar kad kawen pulak.huh penat rupanya kan.singgah dr satu rumah ke satu rumah.ni pon tak siap lagik send kad,minggu ni balik ipoh nk sambung lagik.tak sempat 1hari nk pusing satu ipoh nk send kad kawen,yelah mana tak nya,bg kad nya kejap je.tapi dpt menyembang tu yg lame.yelah,tak jumpa,then bile jumpa byk beno story mory nya.sume cite nk kuar.hehehe.but mmg besh sgt.thanks to all friends i yg sporting,sorry sgt tak dpt lepak lama.

keadaan seat belakang kereta.bersepah dgn kad kawen.hehehe
sampai je kat rumah,lepas hantar-hantar kad tu.terus collapse. penat giler kot.mmg meleleh lah air liur masa tidur.rasa kelakar sgt.i tak dpt bygkan minggu depan mcm mana,mst lagik penat.banyak benda nk catch up kot.

ahad plak misi kami mencari cincin tuk bakal suamy i.heeeee.nk tau story pasal cincin?tunggu next entry eh =) daaaaa.chill yaw!

16 October 2011

STICKY POST : Majlis Perkahwinan Safura & Fadhlan

Salam semua,saya dengan ini menjemput rakan-rakan blogger menghadiri majlis PERKAHWINAN saye di IPOH,PERAK
pada 29/10/2011








saya ingin meminta ALAMAT kwn-kwn untuk proses penghantaran kad jemputan saya.

Anda semua dijemput hadir.
semoga anda dapat memeriahkan lagi majlis saya.

anda boleh email kan ALAMAT anda ke :
safura.rara@gmail.com

14 October 2011

kerana sehelai bulu mata,dia masuk syurga


Diceritakan di hari pembalasan kelak, ada seorang hamba Allah sedang diadili. Dia dituduh bersalah kerana mensia-siakan hidupnya di dunia utk berbuat maksiat. Namun begitu dia berkeras membantah, 
"Tidak demi langit dan bumi,sungguh tidak benar. saya x pernah malakukan perkara itu..."


"Tetapi saksi-saksi mengatakan engkau betul2 telah menjerumuskan dirimu sendiri ke dalam dosa "

Orang itu menoleh ke kiri dan ke kanan, lalu merenung segenap penjuru ruangyg ada. Kemudian dia pun menyanggah, 
"Mana saksi2 yg engkau maksudkan? disini tiada sesiapa melainkan aku dan suaramu sahaja."

Jawab malaikat, "Inilah saksi-saksimu....."

Tiba2 mata berbicara, "Saya yg memandang,"

disusuli dengan telinga, "Saya yg mendengar perkara itu"

Hidung pun tidak ketinggalan, "Saya yg mencium"

Bibir pun mengaku dengan slumbernye, "Saya yg merayu"

Lidah menambah dengan berani, "Saya yang menjilat dan menghisap"

Tangan tanpa malu meneruskan, "Saya yang meraba dan meramas"

Kaki pula menyusul, "Saya yg berjalan dan berlari semasa itu" 

"Nah kalau dibiarkan kesemua anggota tubuhmu akan memberikan kesaksian tentang perbuatan aibmu," ujar malaikat. 
Orang tersebut x dapat membuka sanggahnya lagi. Ia berputus asa dan amat berduka kerana sebentar lagi ia akan dihumban ke dalam neraka jahannam.. 

Padahal ia amat berharap agar segala perbuatan jahatnya dapat diselindungi. Tatkala dia sedang dilanda kesedihan, tiba-tiba terdengar satu suara yg amat lembut dari sehelai bulu mata berbunyi, 
" Saya pun ingin mengangkat sumpah untuk menjadi saksi dalam perkara ini." 
Malaikat menjawab dengan tenang, "Silakan wahai bulu mata" 

"Terus terang sahaja, menjelang ajalnya pada satu malam yang hening, aku pernah dibasahi dengan juraian air mata penyesalan mengenangkan segala perbuatan keji yang telah dilakukan. Bukankah rasulnya telah berjanji, apabila ada seora ng hamba yang ingin bertaubat, walaupun sehelai bulu mata sahaja yg dibasahi dengan air mata, demikian itu diharamkan dirinya dari ancaman api neraka? MAka, saya sehelai bulu mata, berani tampil sebagai saksi bahawa dia telah bertaubat sampai membasahi saya dengan air mata penyesalan." 

Dengan kesaksian bulu mata itu, orang tersebut dibebaskan dari neraka dan segera dihantar ke syurga:

"Lihatlah hamba Allah ini masuk syurga kerana pertolongan bulu mata.."


memang dasar manusia kan!

baru je lepas beberapa saat i publish post Yana Samsudin follow blog i,i masuk balik ke dashboard,trus i tgk followers i tinggal 




1340

huh sape lah yg tibe-tibe unfollow i ni kan.but DO I CARE?sorg unfollow beribu nk follow taw.lantak korg lah.sape yg penah kena unfollow?mesti rasa mcm mana yg i rasa kan.knp lah manusia ni.tak paham tol.mesti nk ada perasaan dengki.


i x pernah heran pon org nk unfollow,but i cume nk tanya lah,apa yg tak suke sgt smpai nk unfollow.i nk trace sorg-sorg yg unfollow i mmg tak mungkin lah kan.but thanks sbb unfollow =) moga lepas ni beribu org lagi follow i.chilll yaw!

YANA SAMSUDIN follow blog i : LOVE u YANA


huaaaaaaa korg tgk number followers yg ke 1341 tu.
kenal tak piccy sape tu?ce teka ce teka.cehhhhhh.tu Yana Samsudin lahhhhh.actress yg i minat sgt tu.comeiiii sweeettt suke lah suke suke.

pg td i bukak je blog tgk tambah lagik sorg followers,then bukak lah profile dye sbb konon nk jejak balik,rupenya Yana Samsudin.mcm nk melompat hepy tapi i coooooolllll je kan.hehehe.

see artis pon ada blog tapi tak sombong,boleh je follow balik peminat dye.so bg sesiapa yg nk berlagak artis tu tak yah lah sombong sgt eh.sbb nya i pernah tgk sesetengah blogger ni,blom pape dh berlagak diva,artis konon,nk tunggu org g blog dye baru boleh dye dtg blog org.tak perlu kot kan! heeee.


jom follow yana =)
nanti mst dye jejak blog korg sbb dye mmg tak sombong.

Foto
p/s : i wish Yana berCINTA dgn Shaheizy Sam betul-betul n married sbb dorg mmg sgt serasi bersama.heeeee.setuju x setuju x?


BALI : Gempa Bumi,beringat lah kita


BALI semalam mengalami gempa bumi, 6.0 skala Richter.huh! agak teruk jugak tu kan.takutnya i dgr,baru je pasang niat nk pre-honeymoon kat bali,but tak jd lah kot.skrg ni nk g luar negara pon mmg takut sgt kan,sbbnya mcm ni lah,sana perang,sini gempa,sinun gunung berapi.

Allah mungkin dh marah dgn kita sbb hamba-hamba Nya dh semakin tak takut,dh berani dlm semua hal.umat akhir zaman,kiamat pon dh nk dekat,banyak benda-benda pelik yg kita dh lihat skrg ni kan.takutnya rasa.

sama-sama lah kita berdoa banyak-banyak,kurang-kurang lah buat jahat,kurang-kurang kan lah berdengki dgn org,jaga lah diri sendiri,muhasabah diri,termasuk jugak i,mana salah dan silap i,hopefully ada lah yg sudi tegur.kadang-kadang kita takkan nampak salah kita sehingga org tegur.

tegur org juga ada caranya.so selamat beramal =)


13 October 2011

kadang-kadang hati

kadang-kadang hati kita disakiti


kadang-kadang kita sakiti org lain
kadang-kadang ayat kita mengguris hati
kadang-kadang ayat org lain yg mengguris hati

kadang-kadang kita menanges
kadang-kadang org lain menanges
kadang-kadang kita sgt menjaga hati org lain
kadang-kadang takde langsung org nk jaga hati kita

kadang-kadang kita rasa mcm tak nak susahkan org
kadang-kadang org susah kan kita
kadang-kadang hati ini sedih
dan masa tu ada kah org tahu?

Tahajjud Cinta : benci tgk Loofa

sape pengikut setia Tahajjud Cinta.i salah sorg pengikut,but kadangkadang terlepas jugak sbb jumaat mlm je ada je benda nk buat.dh nk habes baru teringat.huh! sgt xsuka bile terlepas eps.but nasib boleh catch up balik kat tonton.



td i baru lepas tgk eps 12,sgt kejam kan ustaz shauki tu,mencik,watak dye memang menjadi,bayang kan kawen sampai 4,then nk isteri-isteri baru je melayan dye,tak cukup lagik tu sampai tak larat si Seri tu,i sampai rasa nk sumpah seranah je Ustaz tu,then watak Neelofa tu mmg menjadi lah,dh lah i mmg tak suke Loofa tu,tgk watak dye asek jahat je,lagik jd tak suke.


i actually tak faham apa motif cite ni,dye nk bgtau yg ustaz tu kejam ke or perjuangan citra @ fazura tu.i rasa cite ni ada buruk dan baik nya,tapi yg sgt teruk bile cerita ni mcm nk tunjuk kan yg lelaki berkahwin 4 ni hanya ikutkan nafsu,then abaikan isteri-isteri lama dye.tak adils kan.then ayat Loofa yg paling tak boleh blah

"isteri berbungkusss je mcm hantu bungkus laki mana yg mahu"
ahhhhh tak boleh blah.then dye boleh goda ustaz tu,ustaz pon satu,boleh telan-telan air liur tgk Loofa punye bodyyyy,ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh tak suke!

lagik satu,perjuangan citra yg i tgk dye just tolong selamat kan kakak dye je,tak de pon perjuangan lain,yg naik cite ni just kekejaman ustaz dekat bini dye,then ustaz yg gatal.alahaiiii cite ni sedikit sebanyak i rasa mcm memburukkan imej ustazustaz yg berbini 4,this is my opinion, i tak tau yg lain mcm mana.sorry lah kalau ayat i salah,but ni pendapat i.takpelah.kite tunggu eps yg akan dtg mcm mana,rasa nya minggu ni eps last kan.

dah tau tak suke buat apa tgk kan?hehe,tu lah gatal namanya.benda tak suke tu lah yg nk tgk jugak,but...i still nk tgk perjuangan seri and kejahatan LOofa.ahhh lagik satu yg tak boleh kenang bile ustaz belasah Seri,ada ke g pijak perut seri.KEJAM!

p/s : Loofaa watak dye seolah-olah mcm org ketiga @ syaitan yg selalu menggoda manusia.heee.opsssss sory if ayat ni terkasar.

44 hari diseksa,sgt kejam!


DAY 1: November 22, 1988: Kidnapped
Kept captive in house, and posed as one of boy’s girlfriend
Raped (over 400 times in total)
Forced to call her parents and tell them she had run away
Starved and malnutritioned
Fed cockroaches to eat and urine to drink
Forced to masturbate
Forced to strip in front of others
Burned with cigarette lighters
Foreign objects inserted into her vagina/anus

DAY 11: December 1, 1988: Severely beat up countless times
Face held against concrete ground and jumped on
Hands tied to ceiling and body used as a punching bag
Nose filled with so much blood that she can only breath through her mouth
Dumbbells dropped onto her stomach
Vomited when tried to drink water (her stomach couldn’t accept it)
Tried to escape and punished by cigarette burning on arms
Flammable liquid poured on her feet and legs, then lit on fire
Bottle inserted into her anus, causing injury

DAY 20: December10, 1989: Unable to walk properly due to severe leg burns
Beat with bamboo sticks
Fireworks inserted into anus and lit
Hands smashed by weights and fingernails cracked
Beaten with golf club
Cigarettes inserted into vagina
Beaten with iron rods repeatedly
Winter; forced outside to sleep in balcony
Skewers of grilled chicken inserted into her vagina and anus, causing bleeding

DAY 30: Hot wax dripped onto face
Eyelids burned by cigarette lighter
Stabbed with sewing needles in chest area
Left nipple cut and destroyed with pliers
Hot light bulb inserted into her vagina
Heavy bleeding from vagina due to scissors insertion
Unable to urinate properly
Injuries were so severe that it took over an hour for her to crawl downstairs and use the bathroom
Eardrums severely damaged
Extreme reduced brain size

DAY 40: Begged her torturers to “kill her and get it over with”

January 1, 1989: Junko greets the New Years Day alone
Body mutilated
Unable to move from the ground

DAY 44: January 4, 1989: The four boys beat her mutilated body with an iron barbell, using a loss at the game of Mah-jongg as a pretext. She is profusely bleeding from her mouth and nose. They put a candle’s flame to her face and eyes.

Then, lighter fluid was poured onto her legs, arms, face and stomach, and then lit on fire. This final torture lasted for a time of two hours.

Junko Furuta died later that day, in pain and alone. Nothing could compare 44 days of suffering she had to go through.

When her mother heard the news and details of what had happened to her daughter, she fainted. She had to undergo a psychiatric outpatient treatment . Imagine her endless pain.

Her killers are now free men. Justice was never served, not even after 20 years.
They deserve a punishment much greater than they had put upon Furuta, for putting an innocent girl through the most unbearable suffering.

This story from 1989 is true. Please spread her story around. Everyone should know about the existence of Junko Furuta’s unimaginable and incomprehensible suffering, and this is why this group has been made.

Invite your friends. Never let her story be forgotten. If this story changes the life of at least one person then it has been worth it.

Rest In Eternal Peace,
Junko Furuta
1989-Eternity


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kejam sgt kan,hati dh macam lanun,perasaan dorg jgn dikata lah.kalau x takkan smpai sanggup nk siksa org sampai cm ni.kesian sgt.hopefully Allah melindungi kita semua dr penjenayah yg cm ni.kejam mcm ________ isikan tempat kosong.nk kata kejam mcm binatang tak boleh sbb i rasa binatang lagi lovely dr manusia skrg ni.sape setuju?angguk kepala. =)


Spontaneous Thursday : perkara yg dibenci

i hate meeting,demo or what so ever yg berkaitan dengannya,sbbnya.kena dgr org tu demo barang dye,dgn bahasa yg kurang difahami,dlm keadaan bilik meeting sejuk tahap gaban mcm kite berada kat gunung Everest,mata pon nk tertutup dan ahhhhhhhhhhhhhhhhhhh xsuke.

i always wish~cepat lah habes slide dye n cepat lah dye ckp
 "ok,that all"

ahhhh masa tu rasa heaven giler kot! heeee.terokkan.

Spontaneous Thursday : Allah menolong mereka yg mahu berkahwin.

sumber : miazsyela



Sebahagian para pemuda ada yang merasa bingung dan bimbang untuk berkahwin. Salah satu sebabnya adalah kerana belum mempunyai pekerjaan. Dan yang telah mempunyai pekerjaan pun tetap ada perasaan bimbang juga. Sebahagian mereka tetap ragu nilai gajinya. Dalam fikiran mereka, “apakah gaji ini cukup untuk berkeluarga dengan gaji sekian?”.


Ayat tersebut merupakan jawapan buat mereka yang ragu untuk melangkah ke jinjang pernikahan kerana alasan ekonomi. Yang perlu ditekankan kepada para pemuda dalam masalah ini adalah kesanggupan untuk memberi nafkah, dan terus bekerja mencari nafkah memenuhi keperluan keluarga.

Allah akan menolong mereka yang menikah. Allah Maha Adil, apabila tanggungjawab para pemuda bertambah – dengan kewajipan memberi nafkah kepada isteri dan anak-anaknya, maka Allah akan memberikan rezeki yang lebih. Tidakkah kita lihat kenyataannya di masyarakat, banyak mereka yang semula miskin tidak mempunyai apa-apa ketika berkahwin, kemudian Allah memberinya rezeki yang berlimpah dan mencukupkan keperluannya?

12 October 2011

WW : hati wanita selembut?



cotton candy? yeke?

Cotton Candy Clouds


wedding progress : pos kad kawen

haiiii,cukup lah wordless,dh tak larat lah,i nk bercerita pulak.bosan pulak bile tak bercerita.mesti korg rindu dgn penulisan i kan.*oke,sila hentak kepala ke dinding.heeee.




td en.bambam call,dye nk g pejabat pos,nk pos kan kad kawen yg i dh siapkan smlm.smlm balik je keje,ingatkan nk tido,but tak boleh tido,kebelakangan ni mmg tak boleh nk tido sgt,tak tau lah knp.so i decide dr tak buat apa,i nk lekatkan alamat-alamat yg i dh print smlm.

so dgn gigih nya memotong.menampal,n tulis nama kat kad kawen.letih jugakkan rupanya nk tulis nama kat kad kawen tu,bayang tulis nama atas 100 lebih kad kawen smlm.nk pitam gak rasanya.huh mcm tu lah agak nya dorg yg menulis kad tu kan.kalau ikutkan hati nk je print nama-nama tu.kan senang,tp kalau print nk gunting pulak satu hal.nk menggunting lagik lah malas nk mampus.hehe.

yg i tulis smlm tu cukup utk kad yg nk pos je.yg untuk bg by hand nt lah tulis.tak larat.hehehe.jumaat ni i balik ipoh,nk edar kad kawen.so excited.14 more days to go.kejap je rasa kan.harini pon dh rabu.sok kamis,lusa dh jumaat.arrrrggggghhhhhhh! tekanan.

lagik satu,pasal stem.skrg ni mmg dh takde stem 20sen mcm dulu kan.now minimum 60sen.huh 40sen beza.mmg dasyat.i mmg tak ambil tahu perkembangan stem ni sbb bukan pengumpul stem tegar.kikiki.smlm bile en.bambam bgtau harga,baru i terkejut beruk.

yelah kan,kalau zaman skrg ni pos pakai stem 20sen,silap-silap korg jumpa kad kawen korg tepi jalan je kot.sbb tak cukup kos nk hantar sampai ke destinasi.heeee.tu lah kos sara hidup kite skrg kan.yg kaya lagik kaya,yg mcm ni,mcm niiiiiii jelah.takde perubahan.so jom kite enjoy! *ada kena mengena ke?bantai lah labu......

WW : bayi terTEMBAK


Ibunya ditembak oleh tentera Israel, tembus hingga ke janin...DIMALAYSIA JANIN MATI KERANA IBU SENDIRI BUNUH-wall FB


nak ANAK?belah perut ibu lain,cool kan!

MENIPU...Annette mendakwa kononnya baru bersalin.
penipu.




rasa hebat tak bile korg tak boleh mengandung,then korg g culik perut ibu lain yg sarat mengandung nk bersalin,then belah konon-konon mcm operate kat hospital tu,then amik anak tu.mayat ibu baby tu pulak korg sorok kan kat bwk rumah.cool kan?

gile betullah org luar negara skrg ni.boleh pulak main belah-belah perut org lain sbb nk baby,knp lah fikiran singkat sgt.masalah nya,ibu mati,baby tu mati.tak pasal-pasal je terbunuh 2 mangsa.untuk kau yg nk bg anak untuk teman lelaki kau.ich pelik-pelik dunia skrg ni kan.manusia mcm ni pon ada ke.

korg nk baca berita penuh?sini eh.

ww : cari kesalahan ejaan disini



Doktor gigi kaki lima

BERBAHAYA...‘doktor’ gigi warga China tidak mengamalkan ciri-ciri keselamatan ketika menjalankan proses rawatan.

salam pagie rabu semuuaaaaa.hai hai,i tau rini wordless,tp jgn nk wordless sgt,meh baca ni,giler lah gangster.kat Pudu ada DOKTOR GIGI,bukan bukak kedai,tapi tepi kaki lima je.sempoiii x?

relaxxx sudah,cabut gigi pelanggan sambil diri je.hehehe.sepanjang i lalu lalang kat pudu tu,tak penah pulak jumpa.kalau x boleh try.hehehe.xpon mintak tolong tampal gg i ni ke.ok gak kan.dh lah murah.jimat duet.heeee~

"Kerana yuran perkhidmatan yang murah, segelintir pengguna masih sanggup menggadaikan nyawa dengan mendapatkan rawatan pergigian daripada ‘doktor gigi’ tidak bertauliah di kaki lima Jalan Pasar Pudu, di sini.
Doktor gigi yang dipercayai berasal dari China itu memulakan perkhidmatan pergigiannya di kaki lima kawasan itu setiap hari bermula jam 9 pagi hingga 3 petang.

Mereka menawarkan perkhidmatan memasang gigi palsu dengan harga lebih murah daripada klinik swasta iaitu RM50 hingga RM80 satu gigi dan tempoh pemasangannya mengambil masa 20 minit.

Biarpun tidak tahu berbahasa Melayu, doktor terbabit mengupah jurubahasa yang bertindak sebagai pengantara untuk memaklumkan semua harga perkhidmatan.



Tinjauan Metroplus ke Jalan Pasar Pudu, baru-baru ini, mendapati empat doktor gigi warga China membuka klinik kaki lima di kawasan itu.



Berbekalkan peralatan pergigian, air, kerusi, carta dan sampel gigi palsu, mereka membuka klinik di tengah laluan itu tanpa memikirkan aspek keselamatan dan kebersihan.

Namun, masih ada segelintir pengunjung menggunakan perkhidmatan itu, biarpun tiada ciri-ciri keselamatan diamalkan.

Malah, doktor kaki lima terbabit mendakwa peralatan yang digunakan bersih dan selamat kerana semuanya sudah dicuci dengan ubat yang boleh membunuh kuman tanpa mensterilkan peralatan terlebih dulu.

Menurutnya, yuran perkhidmatan bergantung kepada jenis gigi yang digunakan, namun ia tahan sehingga tiga tahun, malah pelanggan boleh mendapat diskaun.

Katanya, pelanggan tidak perlu risau kerana doktor yang merawat sangat terlatih, berkemahiran dan pasti berpuas hati dengan perkhidmatan diterima.

“Sudah lima tahun kami menawarkan perkhidmatan pergigian di kaki lima ini dan sambutan amat menggalakkan. Pengguna tidak perlu risau kerana semuanya pasti selamat, prosedur yang dijalankan sama di klinik swasta dan lebih penting yurannya murah,” katanya - metro

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com