Image and video hosting by TinyPic

06 October 2011

kenapa MENINGGAL DUNIA?


semua tahu kan,pengasas Apple ni dh tak de.sakit kanser setau i.
but kat sini i bukan nk sentuh hal dye.yg i nk sentuh knp org gunakan ayat 

" STEVE JOBS MENINGGAL DUNIA"

dr kecik sampai besar,i dgr selalu org panggil,kalau bukan islam kite akan ckp,uncle tu dh mati,pakcik tu dh mati,but now bukan islam pon kite panggil meninggal dunia.mmg org panggil meninggal dunia eh even bukan islam pon?

entry ni adalah entry pertanyaan,i nk tanya je.sbb i pelik,ramai yg buat entry rini tajuk Steve Jobs Meninggal Dunia.tu i pelik.mungkin perkataan meninggal dunia sopan sket kot eh.

hmm ntah lah.nk ckp lebih-lebih kang kena gam plak blog i ni.hehehe.but i rasa biarlah kite panggil org islam dengan "Meninggal Dunia" n yg bukan islam  perkataan lain.sbb Islam n yg bukan Islam dah sah-sah berbeza kan.Wallahualam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19 comments:

  1. iskkk..

    kalau cina..cina mampus..
    x sopan lar..huhuhu.. meninggal dunia bukan sm mksd ngan passed away ker..?? bukan kita sedekahkan Al-Fatihah pon kan..kira macam manner lar jugak kita sebut meninggal dunia instead of mati/mampus..

    for me lar.. :)

    ReplyDelete
  2. nice observation...sy pun guna tajuk tu..:(.xperasan

    ReplyDelete
  3. aahkan..masing2 tak perasan agaknye kot heee,mungkin kita kena sensitif jugak kan dengan benda camni

    ReplyDelete
  4. akak pun kompius kat situ...
    mak akak dulu pun kata kalau bukan islam tak boleh sebut meninggal dunia..
    kena sebut "mati"
    sebab agama kita tak sama dengan depa..

    ReplyDelete
  5. kalau guna mati,agak keras bunyinya hehe..rasanya tak salah guna perkataan meninggal dunia..

    ReplyDelete
  6. hermm akak x pernah tefikir punn .. tapi kawan di opic tadi cakap guna dah mati .. x lah mereka panggil dah meninggal dunia ..

    hermmm baru akak perasan .. aah kan kenapa dia panggil meninggal dunia .. kalau bukan islam bukan ke .. kenapa dah mati ??

    ReplyDelete
  7. sebenarnya maksud itu tetap sama. masih bnyak perbezaan kta dgn bukan Islam..

    ReplyDelete
  8. ngeh3....entah la...pelik kan..

    selalu org Islam kita ja guna perkataan tu....erm..keliru sudah...

    ReplyDelete
  9. Ramai guna meninggal dunia untuk non muslim... Tak paham kenapa. Boleh ke?

    ReplyDelete
  10. kat berita mlm td pon,pemberita ckp 'meninggal dunia' jugak rara

    ekin pon ade terdetik kat hati jugak...rs pelik...die islam ke

    ReplyDelete
  11. Mungkin tanda hormat kot walaupun lain2 agama. Berbeza dgn perkataan mati bunyi mcm kasar dan sesuai untuk binatang je. Enthlah.. hikhik

    ReplyDelete
  12. rasanya tak salah kot, sebab just sebutan je...

    ReplyDelete
  13. aah,.perasan jugak,.tapi maybe dalam tv live kan, so gune la word yg lebih sopan,..kalo kite cakap bese2 camni,.xkisah pon nak gune ape,.meaning tetap same kan,.huhu

    ReplyDelete
  14. ermmm..tapi dlm bi same je sebut nye....
    no komen...takkan nak sebut steve job da mampos...tak sopan pulak..
    dah mati..sila la berkabung..
    takkan nk cmtu plak kan...

    ReplyDelete
  15. Sye ade gak baca mengenai Steve Jobs ni..
    Sye dpt tahu yang ayah kandung steve ni muslim dari syria.. tapi dia dijadikan anak angkat kepada sepasang suami isteri beragama kristian..
    maybe sebab tu kot.. hehehhee..
    saye agak je.. :)

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com