06 October 2011

kenapa MENINGGAL DUNIA?


semua tahu kan,pengasas Apple ni dh tak de.sakit kanser setau i.
but kat sini i bukan nk sentuh hal dye.yg i nk sentuh knp org gunakan ayat 

" STEVE JOBS MENINGGAL DUNIA"

dr kecik sampai besar,i dgr selalu org panggil,kalau bukan islam kite akan ckp,uncle tu dh mati,pakcik tu dh mati,but now bukan islam pon kite panggil meninggal dunia.mmg org panggil meninggal dunia eh even bukan islam pon?

entry ni adalah entry pertanyaan,i nk tanya je.sbb i pelik,ramai yg buat entry rini tajuk Steve Jobs Meninggal Dunia.tu i pelik.mungkin perkataan meninggal dunia sopan sket kot eh.

hmm ntah lah.nk ckp lebih-lebih kang kena gam plak blog i ni.hehehe.but i rasa biarlah kite panggil org islam dengan "Meninggal Dunia" n yg bukan islam  perkataan lain.sbb Islam n yg bukan Islam dah sah-sah berbeza kan.Wallahualam.

19 comments:

Cik Bambam said...

iskkk..

kalau cina..cina mampus..
x sopan lar..huhuhu.. meninggal dunia bukan sm mksd ngan passed away ker..?? bukan kita sedekahkan Al-Fatihah pon kan..kira macam manner lar jugak kita sebut meninggal dunia instead of mati/mampus..

for me lar.. :)

blogtilldrop said...

nice observation...sy pun guna tajuk tu..:(.xperasan

Yana Kama said...

aahkan..masing2 tak perasan agaknye kot heee,mungkin kita kena sensitif jugak kan dengan benda camni

diana said...

akak pun kompius kat situ...
mak akak dulu pun kata kalau bukan islam tak boleh sebut meninggal dunia..
kena sebut "mati"
sebab agama kita tak sama dengan depa..

Syuxer said...

kalau guna mati,agak keras bunyinya hehe..rasanya tak salah guna perkataan meninggal dunia..

ieda said...

hermm akak x pernah tefikir punn .. tapi kawan di opic tadi cakap guna dah mati .. x lah mereka panggil dah meninggal dunia ..

hermmm baru akak perasan .. aah kan kenapa dia panggil meninggal dunia .. kalau bukan islam bukan ke .. kenapa dah mati ??

Niena Pengembara Ilahi said...

sebenarnya maksud itu tetap sama. masih bnyak perbezaan kta dgn bukan Islam..

ILA HonEyBuNNy said...

ngeh3....entah la...pelik kan..

selalu org Islam kita ja guna perkataan tu....erm..keliru sudah...

msredcheesecake said...

Ramai guna meninggal dunia untuk non muslim... Tak paham kenapa. Boleh ke?

e k i n ♥ y u s r i said...

kat berita mlm td pon,pemberita ckp 'meninggal dunia' jugak rara

ekin pon ade terdetik kat hati jugak...rs pelik...die islam ke

Hana Soffelia said...

Mungkin tanda hormat kot walaupun lain2 agama. Berbeza dgn perkataan mati bunyi mcm kasar dan sesuai untuk binatang je. Enthlah.. hikhik

mizzkechique said...

ckp mati je kot.. hehe

mas saari said...

rasanya tak salah kot, sebab just sebutan je...

Ct Arina said...

a'ah laa x perasan plak.

rATu kEBaYA said...

mungkin lebih sopan kot.. herm..

**::CIKNUURUL::** said...

aah,.perasan jugak,.tapi maybe dalam tv live kan, so gune la word yg lebih sopan,..kalo kite cakap bese2 camni,.xkisah pon nak gune ape,.meaning tetap same kan,.huhu

penyisir rambut said...

ermmm..tapi dlm bi same je sebut nye....
no komen...takkan nak sebut steve job da mampos...tak sopan pulak..
dah mati..sila la berkabung..
takkan nk cmtu plak kan...

mimie kamisah said...

Sye ade gak baca mengenai Steve Jobs ni..
Sye dpt tahu yang ayah kandung steve ni muslim dari syria.. tapi dia dijadikan anak angkat kepada sepasang suami isteri beragama kristian..
maybe sebab tu kot.. hehehhee..
saye agak je.. :)

wawa wadzir said...

ayat nie sopan kot..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...