19 October 2011

Punca Kenapa Tidak Ada Yang Menolong Budak Umur 2 Tahun Di Langgar Di China

"Okaylah, sejak petang semalam, memang kecoh pasal video budak 2 tahun kena langgar dengan van dan lori tapi malangnya takde seorang pon yang peduli. Budak malang tu dah terbaring berlumuran darah tapi orang yang lalu lalang tu buat dek jek... Video tu mmg tersebar dgn cepat dan ramai yang marah dengan kejadian ni... Kejadian ini berlaku di China dan bukan di Malaysia. Pagi ini pon HOT fm buat topik pasal ni...

Sekarang aku nak cerita fakta sebenar dan boleh juga dikatakan peringatan pada korang yang nak pergi ke China... Kalau korang jumpa or ternampak orang lain dalam kesusahan seperti seorang makcik terjatuh basikal, atau budak kecik dipukul or dibuli ataupun ko nampak seorang tua yang tibe2 diserang sakit jantung, sila jangan tolong.. Ye, benar2 kawan2. JANGAN TOLONG! Nak tahu kenapa? Sebabnya bila kau tolong, orang itu dah menjadi tanggungjawab engkau. Contohnya, kau nak tolong makcik yang jatuh basikal tu, katakan makcik tu patah kaki, maka ko yang kena tanggung sume kos perubatan die sbb ko yang tolong dia...Ataupun ko akan disaman oleh anak makcik tu sbb ko lah penyebab mak die jatuh... Inilah faktanya di China. Nilai moral dah takde. Mereka akan pentingkan diri sendiri sbb kalau mereka tolongpun mungkin mereka yang akan tanggung akibatnya... Serius wa cakap lu. Cerita ini diceritakan oleh ofismate aku yang membacanya dalam akhbar cina minggu lepas.

Dalam akhbar tu penulis bagitau ada seorang askar (kalau tak silap aku) menolong seorang tua yang terjatuh secara tiba2.. Kerana prihatin takde org lain nak tolong maka askar ni pon naklah bantu tapi anak org tua ni nampak die pegang mak die so die tuduh askar ni yang tolak mak dia. So askar ni kena saman dan terpaksa menanggung kos perubatan org tua tu.. Akibatnya die kena buang kerja. Jadi kes budak yang kena langgar ni pun sama. Baik biarkan jek budak tu sbb kalau tolong and jadi pape yang lebih teruk kat budak tu, diorang yang kena tanggung.

Nak tahu tak apa yang pemandu van tu cakap pasal die langgar budak perempuan tu? Mula2kan die dah terlanggar budak tu and die berhenti kejap sbb perasan die langgar budak. Masa tu budak tu berada di tgh2 antara tayar depan dan belakang. Die terfikir kalau budak tu mati, die cuma perlu bayar denda lebih kurang RMB10,000- RMB20,000 je tapi kalau budak tu hidup die kena tanggung akibatnya seumur hidup so die teruskan langgar budak tu dengan harapan budak tu akan mati. Itulah undang2 di China yang mana kalau langgar mati lebih senang nak kira drpd langgar hidup. So sekarang pemandu van tu sangat berharap yang budak kecik ni akan mati.. Terukkan? Ini bukan tipu tau tapi seperti yang tertulis dalam paper cina hari ni...




just share this artikel from anne, just untuk info.berhati-hati lah,sbb bangsa CI** kat sini pun kita tau selfish dye mcm mana kan,so kalau dh kat negara dorg sendiri mcm tu lah gayanya kan.

fuhhhh masa ni lah rasa bersyukur sgt dilahirkan di Malaysia.so before nk kutuk Malaysia ni,kite tgk lah dr sudut +ve dulu =)
penyibuk mana pun rakyat kita,adakalanya ada bagusnya.

tapi jgn menyibuk lebih-lebih dh la kan.

21 comments:

Wani said...

ngerikan tengok kes ni.
cina memang jual ikan!

ana raisya said...

gile la dorang tu...x de perasaan sungguh ..

Saddila said...

astaghfirullahalazim. teruknya perangai masing2 .

semoga malaysia tak mcm tu . amin :)

Umie Artoqiemie said...

aduyaiii.. macam tak munasabah je alasan depa :(

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

pernah gak tentang fakta ni.. tu lah di namakan undang2 komunis kan... :( zalimmm

Syuxer said...

amalan komunis menjadikan rakyatnya keras hati serta undang2 yang terlalu ekstrem..

cik najihah said...

o mcm tu ke..patutla

| cik azeya | said...

hish berperikebinatangan betol . kesian kot budak tu . T_T

syaz@rozelt said...

hmm patotla..kurg ajaq sungguh..huhu

msredcheesecake said...

Speechless... Dah tatau sape yg gila... Driver van ke, org yg tak tolong tu ke, law yg gila....

diana said...

betul rara..
bangsa cina kat sini pun dah terserlah sikap pentingkan diri sendiri tu..
tengok depa bawak kereta cukup la..

Cik Kamoo said...

takda nilai kemanusiaan langsung. binatang pun tahu sayang anak. ini manusia ada akal, tapi kejam giler

ArulchelseA said...

undang2 cina memang gila..tp dah rakyat dia tk bantah nak buat mcm mana kan..tanda setuju la tu..

Miss Sunshine said...

zalim dan kejamnya manusia... dah takde langsung nilai2 kemanusiaan...
apelah nak jadi dgn dunia sekarang..

e k i n ♥ y u s r i said...

setuju ckp diana!!

wawa wadzir said...

huhu..memang dorang pentingkan diri sendiri..
=(
mana sume nilai kemanusiaan?????

NM02 said...

ape punyer negara daaaaa

Fariza said...

kejam.
tp stgh rakyat cina kat malaysia, ada perangai mcmtu tau. dh langgar lari. bila salah xmau ngaku, dia je betul. bila memandu kemain gelojoh. byk dh tgk. xkira negara mana. undang2 negara cHIna tu entahlah.
bangga jd anak Malaysia

Liyana Zahim said...

So cruel.. A society yg tak poses ethics lgsg..

KAMIHIDUP said...

tak sampai hati nak tengok.

Cik Saila said...

bersyukurlah dgn negara kita ni. masih byk baik dr yg buruk. berdoalah negara kita tak terikut2 dgn amalan mcm tu.
sayang Malaysia, sayang semua rakyat Malaysia :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...