Image and video hosting by TinyPic

13 October 2011

Spontaneous Thursday : Allah menolong mereka yg mahu berkahwin.

sumber : miazsyela



Sebahagian para pemuda ada yang merasa bingung dan bimbang untuk berkahwin. Salah satu sebabnya adalah kerana belum mempunyai pekerjaan. Dan yang telah mempunyai pekerjaan pun tetap ada perasaan bimbang juga. Sebahagian mereka tetap ragu nilai gajinya. Dalam fikiran mereka, “apakah gaji ini cukup untuk berkeluarga dengan gaji sekian?”.


Ayat tersebut merupakan jawapan buat mereka yang ragu untuk melangkah ke jinjang pernikahan kerana alasan ekonomi. Yang perlu ditekankan kepada para pemuda dalam masalah ini adalah kesanggupan untuk memberi nafkah, dan terus bekerja mencari nafkah memenuhi keperluan keluarga.

Allah akan menolong mereka yang menikah. Allah Maha Adil, apabila tanggungjawab para pemuda bertambah – dengan kewajipan memberi nafkah kepada isteri dan anak-anaknya, maka Allah akan memberikan rezeki yang lebih. Tidakkah kita lihat kenyataannya di masyarakat, banyak mereka yang semula miskin tidak mempunyai apa-apa ketika berkahwin, kemudian Allah memberinya rezeki yang berlimpah dan mencukupkan keperluannya?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 comments:

  1. Insyallah.. kalo niat baik, pasti Allah akan mempermudahkan segala urusan.. :)

    ReplyDelete
  2. aminnnnnnnn , insyaallah yg mendirikan masjid itu allah permudahkan perjalanannya ..

    ReplyDelete
  3. sangat setuju..perkahwinan adalah salah satu jalan ke syurga..Allah pasti akan bersama-sama orang yang akan mendirikan masjid :)

    ReplyDelete
  4. insya Allah dik.. nak share cerita.. lepas kawen akak pernah tak keja few month dan husband keje seorang.. alhamdulillah mmg cukup.. jgn merungut utk sesuatu yg belom kita alami :)

    ReplyDelete
  5. aminnnn ade hikmah disebalik kejadian :)

    ReplyDelete
  6. selamat membina masjid ye :)

    ReplyDelete
  7. sama juga reason kata x cukup duit kalau ada anak.. rezeki anak tuh kan lain2.. InsyaAllah ada rezeki bila ada anak nnt.. :P

    ReplyDelete
  8. jika buat sesuatu kerana Allah..insyaallah die akan permudahkans segale.. membina mesjid kan perkare baik..dah tentu lar ALlah suker... setan jer jahat tak suke dan suker kacau kite nanti...

    ReplyDelete
  9. setuju...
    ALLAH PASTI AKAN BUKAKAN JALAN..KALAU NIAT TU BAIK...

    eh sorry tercapslock

    ReplyDelete
  10. moga saya ada rezeki kawin thn depan..=_=

    ReplyDelete
  11. insyaallah ada rezeki buat mereka yg tiada kenal putus asa untuk berusaha...

    ReplyDelete
  12. camne nak kawen.. belum apa2 duit keluar dah cecah lebih Rm30K... huuiisshhh.....
    sumtimes kaum adam ni bukan pikir majlis itu ini sangat tapi pikir LIFE AFTER MARRIED... banyak bende nak buat... rumah lagi, kete apa semua, dulu nek moto blh sorng2 lps kawen dah nak berdua... kot wife sakit, nak sodok pakai pe? duit lagi... kot duit hbis ke weddding ceremony tak ke haru dibuatnya...

    ReplyDelete
  13. rara,mintak nak share eh..
    tak sabar nak kawen jugak :)

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com