29 November 2011

Hati-Hati kalau nk naik BECA

hai semuaaaaaa,amacam?lemau x badan?ke sihat je?yelah,mana x lemau,confirm sume g kenduri berderet-deret last weekend kan.jgn nk tipu lah.hehehe.even i pon giler ada banyak kenduri,sabtu lepas je 3 kenduri sekali gus.beshhhh giler dpt mkn nasi kenduri.i mmg suke mkn nasi kenduri.xtau knp.stgh org tak suke kan.heee.


ni i nk sambung cite entry lepas ni,pasal pre-honeymoon i tu lah.eeeiiiii kalau ingat balik.mmg sampai skrg rasa sakit je hati ni taw.entry ni panjang sket taw.hehehehe bluweeeekkkkssss.

i jugak takkan lupa pakcik yg bernama KAMARUDIN yg dh tipu duet kami sebanyak 120rm.can u imagine naik beca je kena bayar 120rm?

kes nya mcm ni,lepas kami mkn cendol kami ingatkan nk lah jalan-jalan kat tepitepi river cruise tu,kami park lah kat tepi muzium.dh lah masa kami park kt jam besar utk mkn cendol je kena beli kupon 1 buku,dye tak bg beli sekeping-sekeping,dye kata kena bli 1 buku trus.kami pon bli lah.mentangmentang lah org luar,nk cekik darah eh.

tu tak pe lah.ingat kan nk g tempat-tempat lain leh lah guna kupon tu,but! g tempat lain x guna lak,kena bayar kat guard yg jaga parking tu,then kupon yg kami beli sebuku tu nk guna kat mana pon x tau lah.

lepas je kami keluar kete,nk g jenjalan,ada lah sorg pakcik beca ni begitu ramah yg amat ngan kami.senyum nya sampai ke telinga dh i tgk.nk tau apa masalah pakcik ni?

ni lah beca pakcik tu! huh.black list
"nak,nak dr mana?"
"dr KL pakcik"
"owh pak cik namanya kamarudin,anak?"
"saya Lan (i mmg tak pandang sbb tak nk naik beca pon)"
"ohhh Lan,jom lah pakcik bawak jalan-jalan naik beca,pakcik bawak g mkn tgh hari,pakcik bawak pusing-pusing kota,xde lah penat nk jalan kaki"

dalam hati i,mmg lah niat kami nk jalan kaki,dye lak nk ajak naik beca.adoiiii laaaaa.

"ala takpe nakkk,pakcik charge murah je,satu kepala 10rm"
(pakcik tu mmg takde tunjuk apaapa pamphlet or kertas yg menerangkan pasal harga beca tu,juat ckp 1 kepala 10rm je)

kami pon naik lah,sbb kesian kat pakcik tu merayu-rayu,dh lah beca sempit,tau lah en.bambam i besar mana kan,i smpai sakit punggung sbb berhimpit,sgt lah tak selesa.

dipendekkan cerita,pakcik tu bawak kami pusing satu melaka,boleh dikatakan 1 melaka sbbnya dye bawak kami g sampai ke telaga HANG LI PO.apa ke jadahnya bawak kami smpai sana.bukan ada apa pon.rupanya ada muslihat disebalik nya.adoooiiiii laaaaaaaaaaaaaaaa.tension kot.

yg en.bambam bengang tu bukan apa,dye bawak beca dh lah jauh,dgn wrong way nya.dgn kereta dr arah bertentangan dh lah laju.i yg naik tu yg risau,kalau kena langgar kang,satu hal pulak.siap naik bukit turun bukit.masa kejadian naik bukit tu......

"pakcik berat ni nk kayuh,nk kami turun ke.xpelah kami turun"
"eh tak payah tak payah,pakcik leh tolak,kamu duduk je"

dgn susah payah pakcik tu tolak beca kami.mmg sgt tak sampai hati,en.bambam kata kita bayar lebih sket lah kat pakcik ni,dlm 30-40rm ke.kesian dye tolak beca n jalan jauh.dalam hati i kata,logik ke 20rm,bawak beca sampai jauhjauh cm ni.almost 3hour dh.hati i mmg dh tak sedap.

dipendekkan cerita lagik,pakcik tu berentikan kami kat rumah merdeka kat tepi river cruise tu.pakcik tu kata,g lah masuk xpe,sume ni kawan pakcik,dorg dh kenal dh ngan pakcik,masuk lah rumah merdeka tu.pakcik dlm rumah tu pon cite lah mcm-mcm,pasal tok nenek moyang dye segala lah.

tgh pakcik tu cite pasal rumah dye,dtg lah lagi satu family,naik beca jugak,dr pahang katanya.akk tu lepas tgk-tgk rumah tu,dye pon ckp kat tuan rumah tu.

" pakcik,kami nk balik dulu,beca kami tu sewa,1jam 40rm,so kami tak boleh lama,kalau lagik lama nt dye cas lagik mahal"

en.bambam pandang i,i pon pandang dye.DAMN! mmg dh terkena ni.i mmg dh tak sedap hati.en.bambam pon trus ckp kat tuan rumah tu,kami nk balik jugak.sbb kami nk balik KL dh.cukup lah dtg melawat je.

lepas tu korg nk tau tuan rumah tu ckp apa?

"nakkk pakcik bukan apa,ni pakcik nk mintak lah sesuatu,nk mintak derma,tapi anak jgn salah sangka,derma ni utk pakcik baiki rumah,tapi bukan untuk pakcik ye,ingat,jgn salah sangka,untuk rumah ni je"

DAMN! lagik sekali terkena dgn tuan rumah tu.masa mula-mula kami sampai,kami ingat lagik pakcik tu kata,

"mari-mari masuk,boleh je tangkap gambar kat mana pon awak nk,pakcik tak kena kan bayaran,semua FREE jeeeeee"

i bukan nk kata apa lah,kalau dr awal pakcik tu ckp kena bayar utk masuk @ tangkap gambar kat umah dye takpe.kami bayar,tapi bile dh nk balik baru mintak duet org apa cite nya?kalau nk derma kat surau ok gak,but utk rumah dye,baiki rumah dye.i tgk umah dye dh ok dh,lagi pon dorg kata umah dorg ni menteri melaka biayai semua kos baiki rumah.tapi xpelah,en.bambam derma jelah.dh org mintak kan.kang dye tak bg kite keluar umah tu kang satu hal pulak.

lepas je keluar rumah tu,kami pon ckp lah kat pakcik tu,pakcik,jom balik lah.dh lama sgt ni.tapi pakcik beca tu kata apa.alaaaa xpe.pakcik tak kesah.ada nk g mana-mana lagik x?kami ckp TAKDE! hehehe.

dipendekkan cerita lagik,sampai je kami kat kereta,pakcik tu kata,ok semua skali kita jalan-jalan 3jam30mint,tapi takpelah 30mint tu pakcik tak kira,pakcik kira 3jam je.3 jam sume skali 60rm,so 2 kepala 120rm.

masa i dgr je 120rm tu mmg rasa mcm nk terduduk.korg bayangkan lah,pegi balik KL-Melaka pon rasanya cukup 120rm tu,ni naik beca je 120rm.en.bambam kata kalau cm tu dye pon nk kerja bawak beca.untung oooo.

lepas tu i bengang,i tanya lah pakcik tu, 
"tadi pakcik kata 10rm je 1 kepala.ni dh 120rm knp?"

pas tu tau tak pakcik tu ckp apa?
 "eh pakcik ckp 1jam 10rm,pakcik ada ckp,ni dlm kotak ni ada pamplet dye,ada ni ada dlm ni" 

padahal pakcik tu mmg tak tunjuk pon,masa kami nk bukak kotak kat depan kami tu pon pakcik tu trus kunci,mcm tak bg,yelah mana tak nya,takut rahsia dye terbongkar lah tu kan.

i tgk en.bambam diam je,trus kua kan wallet then bayar je 120rm tu kat pakcik tu.tapi status duet tu,ikhlas tak ikhlas i pon tak tau lah.dgn cara menipu n mengainiaya org cm tu,sampai 120rm.bayangkan lah.kalau lah kata masa tu kami tak de duet.miaslnya tak de cash,cane?kejam kan pakcik tu.

moral nya kat sini : kalau nk naik beca lepas ni,tanya habes-habesan,bape kos naik beca,sejam bape n bape dye charge,kalau x tanya mcm ni lah.jd mcm i,kami ni mmg takde pengalaman.then tak tanya,yelah kan,mana nk tanya kalau dh dye kata satu kepala 10rm,kami pon diam jelah.

tapi pakcik tu sepatutnya bagi tau btol-btol,bape harga sume,tak leh buat org mcm ni,kalau sekali org kena mcm kami,org akan ingat sampai bile-bile,org akan fikir lain bout beca ni.

mcm kami jugak,tobat sampai bila-bila TAKKAN naik BECA dh.mmg fobia sgt.

lepas je kami bayar duet beca tu,kami trus gerak balik KL,tak de mood nk g tempat lain dh.sadis!so yg lain,kalau nk naik beca.ingat pesan i k oke! daaaa.

30 comments:

mizzkechique said...

1jam rm10.. tp naik 3jam patutnya rm60 utk 2kpla.. ermm, ke MK yg xfaham... anyway, tahniah la pakcik tu sbb berjaya putar belit.. sbb tu klu g melaka rela jalan kaki je utk jenjalan..

shaFazie said...

mmg pernah terjadi mcm nie...jd lps nie kene hati2..coz cas lbh tinggi sllu diorg kenekn pd org luar

aEn+aReaL=Ryan said...

salam..

ish2 ada gak manusia yg cmnie..menganiaya org pulak..

thx sharing psl kes beca nie..atleast org lain boleh beringat-ingat.. :)

erin moshimoshi said...

ish nakut je

cik fadh said...

adoiii kt melaka mmg mcm tu kak . so kene beware . dorg sgt alert dgn pelancong2 . fadh dulu 1st time jenjalan kt melaka pown, mmg kene hati batu skit lah . org tegur ajak nek tu ajak beli ni buat derk jer . xpe la kak, da terkena nk bt mcm mane kan . sabar yer...(perghh rm 120, mcm2 bole beli)

azam said...

sial.....makan duit haram tu...
xbaik....xbaik

✿ pink velvet ✿ said...

uish! teruknye pakcik tu ... aku next month pegi melaka, nak hantar adek aku masuk poli sane ... must alert bout tis kan, udah le x penah pegi ... tengs 4 tis info :)

cik najihah said...

mak ai baik jalan kaki je kak

diana said...

apasal ramai sangt orang jahat kat sana..
mesti pakcik tu dah plan baik punye dengan tuan rumah tu kan??

aTy _faRed~ said...

geramnyer bace..!! teringin gak merase nak naik beca kat melake tu..tapi dah bace ni..tak nak ar ai..membazir betul..120 tu boleh buat minyak pergi balik naik kereta balik kl kan.. sabar ek.. halal kan jer ar.. selebihnyer urusan die ngan Allah..

nuraien said...

Ya allah rara..teruknye..klu i,memang x nak byrlah..geramnye..memang rumah 2..menteri melaka byr pun..kat kapal 2 ada ckp..masa i pergi melaka tau..ish kejamnye..selamat i naik budak muda..so x berani nak tipu..i plak geram rara.huhuhu

mas saari said...

penipu besar sungguh pakcik tu, cara rezeki dengan cara yang tak halal...

akak pun pernah naik gak beca kat melaka ni, tapi akak ambik kat depan a-famosa tu! memang satu kepala RM10 je... tapi dia bawak jalan dekat2 jelah!

cik panadol said...

giler mahal la pakcik tu pow...duit tipu org mcm tu yg dia buat bg anak bini makan....hish tak teringin lagi nak naik beca kalo p melaka tu...silap2 pasni sy boleh blacklist melaka dr senarai tempat utk holiday....

Azzah said...

setengah pemilik beca je kot sbb masa kami pi sana,cuma rm15 sejam..tapi bukan best pun naik beca..:)

Renee Meow said...

aiyoh ade gak org camtu.... T_T

Fariza said...

ya Allah. benda nk terjadi, jdkan pengalaman. terima kasih. slps ni sy pun kena hati2.

Cik Kamoo said...

akk pun pernah terkena juga kat Melaka. dorang memang mula tunjuk baik gila...tpi penipu

ayleencutegirl said...

Heww..kejamnye pakcik tu rosak kan honeymoon u sygs.. Urmm aritu i g melaka gak naik beca tapi pakcik tu caj sepuluh ringgit je sorang.. Maybe tak semua kot..

ieda said...

adoiiii kena tipuuu hidup2 namanya nie dik .. huhuh sabar ye rara .. aduhhhh

tkasih dik bagi infoo , insyaallah akak akan sentiasa ingat ..
memang plan nak ke melaka dlm tahun depan nie ..

KAMIHIDUP said...

laaa, kenapa tak cari KAMI? hee. :)

mOoN said...

huhu...mahalnya giler pacik tu amik... sib baek hubby moon org melaka... x blh ar dia nak tipu...

nuyui a.k.a miss YUI said...

mmg trok!! ngok aje pkck tu..amik ksmpatan..

Erin Azizan said...

kurang ajar. cr rezeki dgn cara menipu...duit tu pom tak kekal lama

Ati Masrif said...

hai ..pengantin baru..

org tgh moog honeymoon ni
mmg suka mkn nasi minyak...haha

misz sheyla said...

mak aih...120 leh g shopping maa...sangat rugiiii.... pakcik tu pun agak2 la nk ketuk orang... duit tu nk bagi mkn anak bini..hurm...xpe.dah tau ni nest time kalau nk jalan2 melaka kena ati2...takut terkena..huhu

hira said...

menipu betul. tak halal je duit dia tu. haih -.-

Bitt (double IS) said...

thanks for the experiences...kena allertlepas ni nak naik beca kannn

Cik Saila said...

kesian nya rara.. i baca entry u,i lak yg feeling i terkena btl2.. sedihnya kena tipu mcm tu.. gila kejam tipu bangsa sendiri.

::EIDA:: said...

Eeeii pakcik ni!! Buat malu orang Melaka je lah!!!

Sofya said...

kaki kelentong tul la.. sapa kena pun mesti bengang punya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...