12 December 2011

Tanda-Tanda Badan Kekurangan Vitamin C

Oleh kerana vitamin C merupakan sejenis vitamin larut air, ia tidak dapat disimpan oleh tubuh. Ini bermakna, kita perlu mengambil vitamin C dari masa ke semasa bagi membolehkan fungsi tubuh yang memerlukan vitamin ini berada pada tahap yang optimum. Sebagaimana yang kita pelajari dalam subjek sains di bangku sekolah, kekurangan vitamin c menyebabkan skurvi. Bagaimana pun, skurvi merupakan tanda terakhir yang menunjukkan kekurangan vitamin C. Terdapat satu jurang yang luas antara mendapat vitamin C yang mencukupi bagi mengelakkan dari penyakit skurvi dan juga keperluan vitamin C bagi mengekalkan kesihatan pada tahap yang paling optimum. Dengan kata lain, seseorang yang tidak mengambil vitamin C yang mencukupi mungkin tidak dijangkiti skurvi, tetapi kesihatannya tidak berada pada tahap yang paling baik. Antara simptom-simptom kekurangan vitamin c yang sering berlaku adalah seperti


Nafas pendek

Berat badan senang naik sebab metabolisme lambat

Gusi berdarah

Gigi rapuh - kekurangan vitamin c menyebabkan kalsium sukar diserap oleh tubuh jadi walau pun minum susu banyak, tapi vitamin c tak cukup pun gigi jadi rapuh

Senang lebam - kadang2 tidur malam kaki lebam orang kata kena sedut dengan pelesit, tapi kalau dari segi kesihatannya mungkin kurang vitamin c

Sendi sakit dan bengkak - extra dos vitamin c melegakan bagi orang yang berpenyakit Arthritis

hidung berdarah

Anaemia

Senang dijangkiti penyakit

Luka lambat sembuh

Rambut kering dan bercabang

Gingivitis (gusi bengkak) 

Kulit kasar, kering dan bersisik

Sembelit

best je kalau muka selalu nampak halus mcm diedit dlm gambar kan.heee.
ni piccy masa reception kat KL.xsempat nk upload ag,sbb rasanya mcm gemuk sket.
knp tibe-tibe i search pasal ni?sbb nya tanda-tanda yg kaler merah tu sume ada pada i.kulit kering,selalu ada lebam kat kaki,sembelit,luka lambat sembuh.hmmm yg paling x best nya kulit kering,kulit i mmg jenis yg kering sgt.dh pakai losen pon kering lagik. tapi pemalas pakai losen pon same.heeee. 

bila i mengadu kat en.bambam dye kata i kurg vitamin C.mmg pon.i mmg xamik apa-apa vitamin,mkn buah pon jarang,sayur-sayuran apatah lagik kan.mmg nan-hado lah.maybe lepas ni kena banyakkan makan vitamin n buah lah kot.biasalah perempuan,nk cantek kena susah payah sket.tapi nk susah payah pon payah jugak kalau ada penyakit M. MALAS.

untung lah kalau yg dh memang cantek tanpa bersusah payah nk makan supplement ni kan.but mcm suamy i selalu ckp,bersyukur lah dgn apa yg ada.jgn lah merungut.tapi i bukan merungut.cuma menrengus je.heee.xsama kan? lepas ni jom ramai-ramai sllu mkn oren n g guardians bli Vitamin oke!

heeeee.



19 comments:

aimi said...

en.bambam sgt hebat... suke suami cm 2.. =)

btl 2 kak... akk dh komplet ade en.bambam.... =) don wory.... hihiih

*pe aimi merepek pon aimi xtaw =)

cik fadh said...

fadh ade masalah same mcm akak (kaler merah) kecuali kaki lebam n kulit kering . tp vit c hari2 mkn . haha maknanyer ape tu ? mkn xmkn vit c same je lah kan..tubuh xberapa nk serap vit..kikiki

cik hijau purple VS nur faie said...

rambut kering dan bercabang ?
kering ye , bercabang tak .
ha3 , means kurg vitamin C or syampoo yg CHP pakai tak sesuai ?

diana said...

suka buah.
suka sayur..
hari2 ambik..
jadi tak de masalah kekurangan vitamin c..
hehehe

iffah imani said...

dulu badan kita asal balik kerja jam 5 tu,mesti lemah..rasa tak larat nak buat apa-apa kerja,tambah pula kulit saya selalu terkena lebam-lebam then saya try ambik vitamin C so okay..tak rasa lesu and lemah walaupun sehari suntuk bekerja..

merahitujambu said...

sukala tgok awok pakai merah merun tu..cantikk

nuraien said...

tp np sy teruja dengan bj merah 2..menawan sgt tau..love.=)

mas saari said...

bagus husband rara, prihatin!
lepas ni bykkan makan buah dan sayur, pastu air kosong jangan lupa..

✿ pink velvet ✿ said...

aku dari kecik sampai mude remaja amalkan vitamin C, tp makin MUDA ni, nan-hado, kulit kering ya hamat, huhu~~

Farah Shamsudin said...

samela masalah kite ni.. kekurangan vitamin c..

H.J said...

owh..ada jugak simptop macam kekurangan vitamin c tu..

KAMIHIDUP said...

cantiknya gambar. :)

kaklong said...

cantik nyer gambar perantin tu...tu cik rara ke? mmg cantik! jeles tau!

siti kektus said...

Baru2 ni, kite pon ada trfikir nak amek vitamin c.

Cik Saila said...

super cantik picha rara kat atas tu..cepat2 tunjuk kat sini eh.. :)

εїз Cik Fasya εїз said...

cantik sgt pic rara tu..eh,tukar topik lak.;p

tp mmg pn,kte pn ade a few yg same mcm rara btaw tu..aih.kena amik suppliment jgk ni..thanks.

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

ye ke? akak pakai losyen apa skrg?

well, just get the extra supplemen..mkn lots of fruits pun ok tau!:)

Fariza said...

u cantik pakai warna merah. menyerlah tau

Cik Nasha said...

naik betul seri pengantin dgn mekap n kaler u tu..

* jaga diri..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...