10 December 2011

Tutorial : Cantekkan kad kawen.

haiiiiiiiiiiiiiiiiiii.dh xde review wedding dh.nk buat tutorial lak.hehe.




kad kawen saye yg sgt simple
masa wedding belah ipoh haritu i order kad kawen yg simple sgt,sekeping je, A4 tu belah 3,jemputan bahagian depan n peta belakang.Actually i nk tempah kad yg mcm kat bwh ni.but harga dye mahal sgt.2.50rm sekeping.kalau order 500 keping dh bape kan.agak mahal disitu ye adik-adik,then i decide buat sendiri je.senang je kalau buat sendiri pon.just need a creativity.

sape yg nk tempah boleh g ke ilikecard
1st : just need REBEN KERTAS.contoh mcm kat bawah ni.



korang kena bukak reben ni,then potong potong kan ikut kad korg besar mana.
nk potong tu okeh,but nk bukak kan reben ni jadi besar yg agak payah.sakit tangan.better bli yg mmg dh siap bukak punye.senang sket.

bila dh siap bukak,korg ikat jadi bentuk Reben mcm kat bawah ni.


dan selain buat reben,korang kena potong reben ni panjang-panjang n letak double tape kat setiap hujung dye.mcm kat bawah ni.


okeh,sampai lah ke bahagian yg paling rumit.potong soft paper.soft paper ni kertas bercorak,tapi nipis je.i bli kat kedai ilikecard.korg search ilikecard kat fb.kat sini ada jual soft paper ni,but corak dye terhad lah,mmg tak banyak.


korang kena rajin kalau nk buat benda ni.sbb banyangkan 500 keping kad korang nk buat.sgt lah menguji kesabaran,but i nekad nk buat jugak sampai habes.so nasib 500 keping kad i berjaya settle kan.akhirnya siap jugak.potong soft pape ni ikut bentuk kad korg.mcm ni.


lebih kurang mcm ni lah lepas dh balut kad dgn soft paper tu.ok lepas tu korg amik ribbon kertas yg dh lekat dgn double tape td,lekatkan dekat atas kad.buat mcm tali pinggang tu.tak tau nk ckp cane lah.hehehe.contoh mcm kat bwh ni lah senang cite.

then lekatkan pulak reben yg dh korang ikat td.pakai double tape je.senang.buat keje ikut cara i sume senang,pakai cara yg paling mudah.hehehe.


lepas tu,dh siap tampal reben sume,buat satu tag JEMPUTAN PERKAWINAN.tu pon i design sendiri.then print je.pakai lah kertas keras sket kan,asalkan nampak cantek.yg payah nya bila nk potong kertas tu jd bentuk petak lah susah sket.mesti ada satu dua yg senget benget.

i lekat kan tag tu pakai clip kaler-kaler.sbb i tgk mcm menarik je klip kaler-kaler tu.ada setengah i stapler je.hehehe.pemalas,biasalah kan.but bile pakai stapler tu nmpk buruk sket lah.kalau korg nk pakai double tape pon ok.boleh je.


then SIAP lah.dr sekeping kad yg simple dh jd heavy kad.nampak mcm beriye pon ada,nmpk mcm budak-budak pon ada,tp xpelah.as long as i suke.apa salahnya kan.hehe.

i amik masa 1bulan lebih jugak nk siap kan kad ni.bayang kan 500keping.mmg tidur lewat lah every weekend.tapi xpe.yg penting puas hati kan.

gud luck!

design lain yang maybe korang suke jugak cm ni




kredit ilikecard & google



17 comments:

Himmymaru said...

Wah, cantekkkkk! Kreatif sangat!

mas saari said...

rara memang kreatif! cantik sangat kad tu..

cik chinta said...

iye r, comeyyy...nk g usha r kat kedai. tempat kad saje without sampul dia.

Cik Yuyu said...

sist rara, thats nice. bleyh cilok idea? ngehehheeee

Cik Nasha said...

kat dalam kaler pepel polk a dot tu ada kat lagi x? ke yg seketul 4 segi tu je?

comel! ;p

ieda said...

aah kad kawin rara cantik .. kreatif tau .. :)

zulhilmi tempoyak said...

fuh....nice2.... nnt nk try taim wedding la..hihi

wawawawa said...

folo sis..^^

Lea Isnawi said...

cantek!

nanti nak try buat jugak la

nuraien said...

menci rara..sebab rara comel+kretif.hihihi

Schaz said...

cantik sangat kad tu!

~ NANA ~ said...

lawa tp mmg kna gigih la nk DIY...hehe

Daddylicious said...

ala ...macam nak kawen lagi la mcm ni..hehe

echaRierie said...

cantik ! :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

kreatif nyer adik akak ni...

rara sht?

Cik Saila said...

cantiknyaaaa..ingatkan i je nk diy kad kawen sendiri sbb nk jimat kos..hehe..tp rara pny mmg cantik sgt..

cik fadh said...

fadh mmg suka tgok kad design kad kawen org . kalo bole kad kawen sendiri nnt pown nk d.i.y sendiri je but kene depends dgn mase kiter jgk la..kalo larat, bole je buat..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...