30 December 2011

zaman sekarang ni nk DIDIK anak sendiri pon kena KUTUK!

sape baca harian metro?pasal sorg bapa merantai anak dye tu?
dlm hot fm pon skrg ni dorg buat HOT chat pasal topik tu.
i yg dgr ni,sakitnyaaaaaa telinga taw x!
ich,bukan sakit telinga sbb pasang radio kuat sgt,
tapi sakit telinga pasal komen-komen pendengar.

KEJAM...dua beradik dirantai di dalam tandas rumah mereka.

knp semua kata bapak tu kejam!
knp semua kata bapak tu tak berperikemanusiaan?
sape kata? kita tak berada di tempat dye.
kita tak tau apa yg dye rasa,maybe hidup dye susah.
bini lak larik tinggalkan dye,
anak pulak nakal yg tahan dewa punye.
so he has no choice selain ikat anak dye.
mmg salah sbb di toilet.i pon rasa toilet kejam.
but kalau setakat nk mendidik n mengajar anak tu supaya jgn noty,
i rasa tu bukan kejam!

kalau zaman i dulu,stakat dgr cerita kena ikat kat pokok,
lepas tu bapak lepas kan kerengga kat pokok tu,
dh biasa dh dgr,sume tak heran pon,tak de pon
berita tv3 ke,harian metro ke,berita harian ke dtg nk buat liputan.
elok je budak tu,tak de pulak sume org nk marah marah,
tu sbb buat pengajaran kat budak tu,biar elok perangai,
biar jd manusia di masa depan nt.

i ni dulu,bukan nk ckp lah,jenuh dh kena pukul.
tau tak jenuh tu apa? jenuh = puas dah (ayat org perak,biasalah)
hah,kalau kat dapur kena hempuk ngan periuk,
kalau kat depan dgn hanger,
kalau kat luar rumah dgn batang paip.
tu menjadikan kami baik,tak nakal mcm budak-budak skrg,
dh besar sekurang-kurang nya beringat,jadi manusia elok,
bukan nya mak bapak tu pukul or ikat sbb tak sayang anak,
sbb nk bunuh anak.BUKAN!
tp sbb nk mengajar.

sape tak sayang anak,betul x?
tp bila dlm keadaan tertekan mcm bapak td tu,
mybe dye akan buat tindakan mcm tu.
nk bg kat sedara mara? sape nk nk tolong bela anak yg nakal?
tolong ckp sket! sape yg nak jaga?
mst tak de yg nk punye.

hmmm ntah lah kan,tu lah zaman skrg ni.
org tak paham perasaan kita n apa yg kita rasa,
org hanya tau nk mencemuh,panggil harian metro.

harian metro ni pon satu,
kalo bab bab story yg mengaibkan org,
suke sgt nk buat liputan.
suke sgt nk besar-besar kan.
adoiiiii masalah tol.

so i rasa,kite tak boleh lah nk salah kan bapak tu 100%
mcm ada caller tu ckp td,selagik dye tak cedera kan anak dye,
maybe tu tak salah,
buat nya dye potoh kaki org tgn anak dye tu,
suh menggemis,tu yelah KEJAM!
ni tidak,cume salahnya budak tu dibiar lapar,tu je.

hanya Allah yg tahu keadaan sebenar.

16 comments:

Fariza said...

DH BC. ajar anak ada caranya > baik. buat mcmtu, teruklah. sedih sgt. anak sendiri buat mcmtu.

syaz@rozelt said...

rara nnt mesti jadi parents yg garang nih..hihi

cik fadh said...

1st time dengar kt radio td pown mcm panas hati jugak dgn bapak ni . tgok keadaan dlm metro plak lg kesian .

tp bile bace pendapat kak rara ni ade betolnyer jugak . kalo dulu batang paip tu mcm da rase lidi sbb biase je kene..

ade kes jiran fadh dulu, bapak die mmg betol2 ikat die kt batang pokok buah jambu..kerengga jambu xyah ckp lar..semua jiran tetangga xberani nk masuk campur sbb rase tindakan ayah die tu betol sbb anak die masih sekolah da pndai merokok..

skang budaknyer jd org yg berguna..

ieda said...

hurmm pada akak .. semua terpulang kepada ibu dan ayah yg mendidik .. memang ye , marah anak ditangan2 kan tapi zaman skrg nie kalau di buat macam ini bukan ke anak akan lebih memberontak ..

zaman dah berubah mgkin dulu kita x di kelilingi dengan kemudahan dan pendedahan yg canggih .. kita sentiasa takut dan hormat dan x terdedah dengan perkara2 negative ..
tapi skrg dah lain , mendidik anak biarlah dengan kasih sayang dan menghormati anak2 .. anggap mereka sebagai kawan lebih bermakna dari kekerasan yg kita tonjolkan ..
jika keras , maka keraslah hasilnya , jika lembut , insyaallah ...

pada akak sehingga merantai anak adalah sesuatu yg di luar jangkauan kita sebagai ibu bapa di zaman ini .. orang akan melihat lebih kepada penderaan , kerana mereka masih kecil .. baru 2 tahun , dan kita sedia maklum kanak2 berusia 2 tahun memang nakal .. x ada yg baik ..;)

cara bapa ini sahaja x betul , memang kita didik anak perlukan ketegasan , tapi di zaman ini ketegasan jgn dilahirkan dengan kezaliman .. akan membawa padah

nuyui a.k.a miss YUI said...

tu la..kt taktau situasinya..

tp seeloknya,bek letakkan ank di bilik..kurung..puas hati..

watpe smpai toilet..

kaklong said...

kita doakan yg terbaik demi keluarga kita...tu sebenarnyer...:)

Sue_Echan said...

erm.. klw tgok scara fizikalnya mcm mdera.. mungkin skali skale wt ank cmni boleh mhukum ank yg nakal...

rATu kEBaYA said...

akak setuju dengan entry ni.. dulu habis dah kene perambat ngan mak.. kene ketuk dgn lesung kat lutut pun pernah.. tapi tak pernah pulak rasa cara tu kejam.. dlm kepala hanya fikir mak tu nak mengajar.. dan sekarang ni bila dah besar.. terus bersyukur kat allah dan nak ucap terima kasih kat mak sebab mengajar kiter..

tapi budak sekarang buat macam tu je.. terus call teledera... konon kejam sangatlah...

Cik Saila said...

sebab ada media2 mcm ni tu yg susah..btl gak ckp rara..dulu2 kena pukul dgn ibu n ayah teruk2 takde lak masuk berita..

skrg ni takleh lebih sikit..masuk berita laju je..mak ayah marah terus masuk berita..tp tu la,bdk2 zaman skrg pun kena ada cara nk ajar..tak mcm dulu2..huhu

♥ wawawawa ♥ said...

bapak tu buat camtu mesti ade sbb..kalau da prangai anak cm hantu.......wallahuaalam

Pok Amai-Amai said...

Haish...

Cite psl sy kurung anak 20 saat pun, org dok kate sy bodoh...

=D

Juliet_iRa~" said...

btol2..media massa sekarang suka besar2kan benda y kecik..huu

sailaaf said...

sy sokong pendapat rara ni.mngkin ada sebab bapak dia buat mcmtu.btol. zaman dlu ikat kat pkok.ada kerengga smua tu. saya penah dengar.tu smua bersebab.dah anak degil sgt kan.

Cik Yuyu said...

oh mcm tu ke sist.. zmn skarang klo buatmcm tu rasa dh mcm kejam kan. tp bila diingat plak, ayah pernah x kasik makan sekali dengan orang berpuasa klo hari tu ponteng puasa tak bersebab. kira tahan je la alapar tu sebelum orang lain habis makan..

diana said...

ni la satu blog yng sependapat dengan akak..

"SURAT KHABAR SUKA MEMALUKAN ORANG"

cik najihah said...

em..ape lah nak jadi sekarang ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...