27 December 2012

Majlis aqiqah dan cukur jambul Puteri Imann Sophea

Sabtu lepas berlangsung lah majlis aqiqah dh cukur jambul princess aku tuh.ramai yg tanya,xcukur ke kepala baby,xbotakkan ke,krna botakkan,tu rambut dlm perut,xelok.hmmmmm biasalah kan.org melayu kite.tu lah ayat nya.heee.

Mulanya ms baby dlm perut ag mmg aku nk botakkan.tp bila lahir je princess rasa syg sgt nk cukur sbb rambut princess lebat sgt and cantik.tp apakan daya,aku botakkan jugak sbb kepala princess banyak kerak.and aku rasa better botakkan sbb nt rambut baru tumbuh ag cantik.

Majlis kami buat kecik kecik je.sebijik khemah and pelamin princess pon aku buat sendiri.mulanya dh tempah kat akk sheereen tu.dye mmg deco utk pelamin buai baby.mmg cantik.dh byr deposit.tp lepas tgk pelamin rumah maksu aku masa naik buai numaazahra,suami aku xpuas hati.dye kata like biasa biasa je.membazir je rm350.baik beli katil sendiri and deko sendiri.lg puas hati.suami kata dye percaya ngan hasil tangan aku.so,aku pon survey lah katil katil yg aku pekenan and deko sendiri dgn bantuan suami mak and adik adi aku.so terhasillah pelamin diy yg x seberapa tu.heee.

Makanan pulak kami tempah kat jiran jiran ni je.jiran kami ni mmg amik katering.sedap woooo masakannya.kami tempah ayam masak merah.sayur ulam ulam.sambal tempoyak yg mmg terbaek dr ladang and kambing kami buat gulai kurma and kari.mak aku buatkan kuih jala utk mkn dgn kuah durian.

Aku pulak mlm tu bertungkus lumus buat 2 bijik pavlova and kek batik.sume khas utk kawan kawan.kul 4 pg baru tido wooo.tp puas hati sgt.sume kek menjadi.Alhamdulillah.habis lincin lincap.hehe.seronok rasanya.

Marhaban dtg dlm kul 10.habis marhaban dlm kul 12.lepas org marhaban dtg majlis kami mcm xde org sbb kat tmn rumah aku ada 3 kenduri kawen.tp Alhamdulillah.dlm kul 1pm org dh makin ramai.lauk kami ngam ngam je habis.dh ptg sket baru hujan.mmg sume ngam ngam.

Princess lak dpt banyak hadiah.dpt botol,  dpt baju,headband,beg,tp baju lah paling banyak sekali.heee.duit salam pon princess dpt banyak.kami sgt x sangka.dh mcm buat kenduri kawen anak je.hahaha.berangan lebih.

Alahmdulillah selamat sudah aqiqah and cukur jambul Puteri Imann Sophea.lepas sunat pulak.yeay! Hehehe ♡ ♡ ♡

Read More ->>

16 December 2012

princess and birthday party.

tomeiiii anak ibuu pakai topi.hehehe

Read More ->>

15 December 2012

day out wif opah

rini princess kua jalan jalan ngan ibuu n opah.kebetulan opah cuti niaga sbb cirit birit.heee.sian opah.tp dlm cirit cirit pon leh bejalan ag tu.kebetulan aku mmg nk cr hadiah zara.zara anak sedara aku yg comels tu.

g jj mmg gila lah kejap kan.sale gila punya.hmm nk tau gila x gila tgk lah anak aku.opahnya belikan baju sampai 5 pasang kat cucu nya.aku beli 2 pasang.geram sgt tgk baju comel comels.sgt x tahan.

sakan beli baju anak.tp.nenek.n ibuu xbeli pape pon.tp aku sempat grab kasut kat vincci.sale jugak.mmg tinggal kasut tu last kopek size 8.rupanya ramai jugak.perempuan kaki besar cm aku eh.hahahaha.

besok kami nk balik KL.nk amik brg brg utk persiapan majlis cukur jambul princess mgu depan.fuhhhh manyak keje wooo minggu dpn.

korg pon mst dh start shopping kan.best nya........

Read More ->>

12 December 2012

follow my instagram.

jgn maluu jgn segan.
search : safura fadhlan

Read More ->>

Istanbul Aku Datang.sweeettt banget!

bila tgk je iklan movie ni.aku jd teruja sgt.xsbr nk tgk.sbb aku mmg suka film keluaran RedFilm.cite dye unik.aku suka.aku dh lama x tgk wyg.last aku tgk cite madagascar masa preg kan princess dulu.pas tu x tgk dh.kalau lah dpt g tgk wyg berdua dua dgn suami mcm dulu kan best.tp x boleh.aku xsampai hati nk tinggal kn anak.kesian.rindu.hehe.

nk subscribe kat astro first xyah lah.mahal nk mampussshh.sampai 20rm.heee.taulah dye ulang banyak kali.tp rs cm xpelahhhhh.tgu adik aku donlot lah.kalo donlot dpt tgk banyak kali gak. ( mmg dh dasar kedekut ) bkn kedekut.tp JIMATTT.haha

last last adik aku donlot gak muvi tu.heee x sbr nk tgk.tp syg.syg nk tgk cite romantik tu.sbb kalo tgk.mst pas ni susah nk tgk cite romantik cam tu.hahaha BOLEH!!!

seyes sape yg suka lisa surihani,tomok,beto mcm aku,g lah tgk cite ni.seyes sonok.romantik.kelakar.aku suka.101% suka! aku suka kualiti piccy muvi ni.warna dye terang.latar belakang scene dye sgt menarik.cantik gila.aku suka part yg lisa g party ngan beto tu.ada lantern gantung gntung.sangat sweet.ahhhhhhhh mula lah nk berkhayal sendiri.lisa comels sgt.tomok aku suka.beto mmg macho.

tumbs up to Istanbul Aku Datang.cerita yg sgt comels.comels bila tomok n lisa jalan sama sama nk balik umah.n lisa berkhayal buat muka comles.ahhhh kau cantik lisa even ko pelat R.g ah tgk korg.donlot gak cm aku taw!

bye!

Read More ->>

selamat pagi berita gembira

awal pulak imann sophea syangun harini ( *syangun - bangun ) so ibuu pon kena bangun.bil dye bangun dye nk susu.kena susu kan dye dulu.dah susu kan dye ngat nk tido balik.tp tgk anak kat sblh mata terbeliak.xjd lah tido blik.hahaha.mcm ni lah bila ada anak.kalo dulu nk bgn kul 12 pon xpe.heee.

semalam suami bg berita gembira kat kami.katanya dye naik pangkat.Alhamdulillah syg.rezeki anak kita.ada lebih sikit duet kite.boleh menyimpan untuk masa dpn.syukur sgt sgt.moga keluarga kite diberkati Allah.moga syg di beri kesihatan yg baik utk berkerja dgn kuat.terima kasih jugak sbb bg sy unpaid utk jaga anak kita.

Amin.

Read More ->>

11 December 2012

mesin jahit ku!

lama dh aku idam idam kan mesin jahit ni.
akhirnya dpt jugak.beli kat singer.hehe.heavy duty lagi.
kalo nk potong sua jeans pon boleh.xyah hantor kedai dh.
aku mmg dh lama nk mesin jahit ni.nk beli,tangguh tangguh.
tapi last last dpt.mmg org kata kan,bila kite bersabar ni,
banyak ganjaran yg kite dpt lepas tu kan.

sepanjang aku bercuti panjang ni,
banyak benda yg aku rasa aku dh pandai buat.
aku pandai masak,pandai buat kek,
pandai jaga anak,pandai layan suami.hehehe.
best taw cuti lelama ni.but kdg kdg aku rasa
mcm bosan gak.tp xpelah,bukan sng nk dpt
merasa cuti lama cm ni.so manfaatkan lah.

so,dh ada mesin ni,aku nk blaja menjahit.
kat rumah aku ni ada makcik ni jahit baju,
dan boleh mengajar menjahit gak.so boleh lah belajar ngan dye.
g pagi pagi time anak tidur ag,so senang lah.
tp masalah nya boleh ke aku bangun pg.
hahaha.

takpelah.slow slow lah.buat apa kelam kabut kan,
janji mesin jahit dh ada,yeay! suka!


Read More ->>

09 December 2012

mulakan diet Atkins ESOK!

bila tgk org lain update blog pompang pompang,
aku pon mulalah sebok nk update.rindu sebenarnya nk update blog 6 kali sehari,
tp apa kan daya,aku hanya insan biasa.hahaha.punya anak kecik yg selalu jeles bila tgk aku senang lenang sambil goyang goyang kaki nk bukak blog.aku baru nk on lappy,dye jebik,pas tu huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa jerit kuat kuat.aku pon terkengkang kengkang lah lari dapatkan anak.hahaha.kdg kdg aku rasa diri aku ni mcm badut.tapi badut kejap je.tak lama lg anak aku dh besar sket aku dh senang dh.

skrg ni pon aku update sbb anak aku dh tido and laki aku pon dh tido.hahaha.sian laki aku penat,balik keje,ada team building,pas tu trus balik umah nk tgk anak.hmm jeles! nk tgk anak dulu.mak nya tolak tepi.hee.tp lepas tu aku dpt hadiah istimewa.ehemmmm jgn pk lebih,just ciuman di pipi.belum habis pantang nya lagik.tunguuuuuuuuuuuuuuuuuu eh.hehe.

( aku suka lah cara aku taip entry mcm ni,aku rasa aku mcm x hipokrit.kalo sebelum ada anak dulu aku terlalu menjaga personaliti dlm blog ni.konon nk jd mcm aku ni ala ala ayu ayu gojes gitu,but now aku realize  aku mcm hipokrit lak.update cm ni aku rasa best! rasa aku jd diri aku sendiri.ok stop! )

asalnya aku nk cite pasal diet aku yg akan dimulakan esok.esok aku akan start diet.aku x tau berat aku bape skrg.xsempat nk timbang td,terkoncoh koncoh balik umah sbb dh magrib.sian anak aku magrib magrib masih kat lua umah.

tp esok nk tak nak aku nk jugak diet. ( Atikins Diet ) aku nk kurus balik.x dpt banyak sikit pon jd lah.aku dh naik bosan tgk bdn aku yg mcm tong drum.bosan,xleh pakai baju lama,xleh pakai baju cantik,yg penting x leh pakai peplum.ahahahaha.aku nekad induction ni 2 minggu nk buat elok elok.sekurang kurang nya time kenduri aqiqah princess nanti aku akan kurus sket.Amin.hope aku berjaya,tp kali ni aku betul betul nekad.aku berjanji pada diri.

banyak benda ag aku nk update.tgk lah sok sok ada cite ag dr aku.aku nk kurus,nk kurus,nk kurus.doakan aku kurus! oke!

dpt bdn cm ni jd lah.hahahaha
Read More ->>

07 December 2012

bila ibuu demam

selama aku preggy 9 bulan.aku xpenah demam.Alhamdulillah.sepanjang preggy kan princess.aku xde alah yg teruk.anak pon elok jee.dan lepas bersalin pon banyak urussan aku dipermudahka.cuma stress bila anak aku kuning teruk.yg lain lain sume Alhamdulillah.lepas cucuk pun princess x demam sgt.cuma dedor dedor jee.


tapi aku pulak skrg ni dedor dedor nk demam.tekak sakit.bersin and batuk.sume gara gara durian.aku mmg gila durian.ritu dpt mkn durian x ingat dunia.last last sakit tekak membawak ke demam neh.huh sian aku.bila batuk tempat operate aku sakit sgt.x sakit sgt lah.cume sakit mcm nk terbukak jahit aku.nk batuk slow slow xboleh.sbb bila dtg rasa nk batuk tu mmg xleh jangka.


tp yg paling kesian kat aku bila mak aku x bg cium anak.mak aku kata jgn cium princess.nanti jangkit.kalo nk susu.susukan je.jgn cium cium.hahaha sian aku.tp kdg kdg aku cium gak.gila ko xnk cium anak sendiri.mana boleh beb.tambah ag bila anak ko sengih sengih senyum kat ko.xkn lah xnk cium kan

hahaha.tp bila aku cium x bau pape pon.sbb deria bau aku hilang sbb selsema.dh x dpt cium bau acam acam anak aku tu.rinduuuu sgt...


xpelah anak.nt ibu dh sihat.ibuu nk gomol gomol awak sampai awak marah.hehehe.


#laki aku kata lepas aku sihat dye nk beli sebakul durian kat aku.haaaa besttt nyeeee


Published with Blogger-droid v2.0.4
Read More ->>

05 December 2012

jangan samakan anak aku dgn anak kau

aku penah ckp kat suami aku. " syg, knp anak kite belum bla bla bla, selalunya anak org lain dh bla bla bla masa waktu cm ni " dan suami aku pon kata.knp nk sama kan dgn anak org.ank kite lain.anak org lain.


bak kata fynn jamal jugak.setiap baby berbeza cara dorg membesar.stop comparing.


then baru aku paham.dan aku jugak x boleh aspect yg anak aku 3 bulan dh kena meniarap mcm org lain.no no no.itu salah.aku tamak kan.aku nk anak aku cepat cepat meniarap.cepat cepat gemuk.aku x bersyukur.tp tu dulu.skrg xlg.aku just enjoying every second wif my baby.aku nk capture setiap berbuatan baru yg dye belajar.xnk comparing dgn anak org lain.anak aku dgn cara anak aku.aku xnk stress.


dan aku harap kwn kwn aku yg ada anak sebaya dgn aku pon jgn lah stress.just let ur baby grow up.jgn mintak lebih dr apa yg dorg mampu.cukuplah dorg sihat dan boleh tersenyum.cukup lah.kita doa kan anak anak kita membesar dgn sihat.Amin.


aku x bermaksud nk post post pic anak aku untuk jeleskan semua.niat aku hanya untuk tunjuk pada suami aku yg jauh mencari rezeki dan yg rindukan anaknya.itu saja.


sedih bila baca status status kamu yg sedih tu.hmmmm .......


Published with Blogger-droid v2.0.4
Read More ->>

04 December 2012

bantal busuk.patung busuk

mak aku selalu kata.

jangan ada bantal busuk.

anak patung ke.

nanti kalo dh biasa tidur ngan

bantal busuk dye.dye nk je bantal tu.

kalo x bawak nanti kena patah balik

umah semata mata nk amik bantal tu.


di sokong pulak ngan kwn kwn mak

aku yg mengatakan anak dorg

pon cm tu dulu.so kalo mcm tu

patut ke aku pon kena ikut ckp dorg.

jgn belikan anak aku anak patung.

jgn bg dye selesa ngan satu bantal je.


huh! xkot.aku sorg ibuu.aku suka nk

belikan aku anak patung comels.

bg dye peluk masa tidur.and ada satu

bantal yg buat dye selesa tidur.

dan bantal tu bukanlah bantal

yg dibiar sampai busuk tanpa dibasuh.


aku kerap basuh bantal anak aku.

hygine kata suami aku.kebersihan

kena jaga.xnk ada kuman.nanti

berpenyakit.penyakit mcm mcm skrg ni.


dan dlm masa yg sama aku suka

tgk budak perempuan yg selalu

menjinjit anak patung dye kehulu kehilir sbb nampak comles sgt.


aku dulu xmerasa mcm tu sbb

kena jaga adik ramai.hahahaha


Published with Blogger-droid v2.0.4
Read More ->>

03 December 2012

buah hati pengarang jantung

dh lama x membebel.ntah knp hati x terasa gersang nk bukak blog.lebih bernafsu nk layan fb and instagram tru fon je.bila dtg gila nk up entry asek nk up je.bila dtg mls cm ni lah.rasa dh berbulan xupdate entry kot.xupdate pon xpe.xde yg rindu rinduan kan.heee.cuma aku rindu nk baca entry baru korg.


cane lah aku nk ada mood.baru nk BW.anak dh ek ek ek.so batalkan lah niat.kite post pic kat instag jelah senang kan. " setiap gambar ada cerita" bak kata yunakkk.hahaha.


Princess aku dh nk masuk 3 bulan.ohh times flies.xsedar aku bila waktunya anak aku dh pandai gelak.dh pandai mengekek bila di agah.pandai menyembang.aku cair dgn senyuman nya.alahai jantung.alahaiii nyawa.


banyak benda nk cerita.tp xsempat.biarlah aku simpan je.heee.


yang penting aku nk bgtau yg aku unpaid lagi 2 bulan.so bulan 2 baru aku setat keje.yeeehaaaa~


Published with Blogger-droid v2.0.4
Read More ->>

12 November 2012

bila gila membakar!


aku mmg suka buat cake,
dh dlm habes pantang,cuti lama,
time ni lah aku nk balas dendam buat segala
kek yg aku nk.haha.ritu buat pavlova,
pas tu buat kek kukus,

now buat cupcake lak,
ich ich ich,mana lah x demok kan.
asek mkn kek jeee,org lain selalu nya masak x lalu
nk mkn,tp aku lak,aku masak,aku mkn sampai habis.
hehehe.sedap ooo kek aku,pas ni nk buat
buffday partayyy x yah lah bli cake,
buat sendiri je.hee.

pas ni nk buat durian crepe lak.
skrg kan tgh gila buat durian crepe.
apa kata kita try! heee.
Read More ->>

09 November 2012

BUASIR semasa dan selepas mengandung

malu sebenarnya nk cite pasal benda ni,mcm membuka aib diri sendiri,
tp nk share je dgn ibuu ibuu lain.sharing is sexsay kanssss! hehe.

nk kata dr dulu aku ada buasir x jugak,
tp keluarga aku mmg ramai yg kena buasir ni,
adakah buasir penyakit keturunan,tu aku x tau.

aku ingat lg start aku sakit B ni sejak aku
kena mkn IRON TABLET yg misi bg masa mengandung dulu.
bila mkn Iron Tablet kan kite punya poopoo jd keras kan.
i nk kata teran x jugak,tp bila dh lama x poopoo mana tahan kan,
nk tak nk kena gak buang air besar.

last last berdarah dan terkeluar sikit B aku tu,
aku biarkan je,aku tahan sbb masa tu x teruk lagi.

lepas bersalin,aku mengalami susah membuang sbb
aku risau kan czer aku,sakit nk teran,bayangkan dgn sakit B
kena mkn Iron Tablet lg,makan lak nasi kosong.
fuhhh mmg keras lah poopoo aku kan,
aku paksa gak,then apa lg,lg teruk B aku,
makin lama makin sakit,makin lama makin sakit,
sampai lah ke hari ni aku sampai menanges bila
aku nk buang air,aku tahan je,
last last aku g jumpa doktor,bila jumpa doktor 
korg paham jelah kan,mmg kena tonggeng lah.

aku dh lah fobia bila kena tonggeng tonggeng neh,
last last laki aku kata nk sakit ke nk tunjuk ke doc,
last last aku akur je,kena gak bukak sua tunjuk bont*t kat doc,
maluuuu,tp terpaksa,pas tu doc kata ada sikit terkeluar,
dan aku kata knp masa nk poopoo tu sakit sgt,
doc kata sbb dlm tu dh luka,tu sbb even poopoo lembik
pon still sakit,so doc bg ubat kecut kan buasir,
ubat sembelit,roket and tahan sakit.

masalah nya skrg,aku fully BF anak,doc kata ubat ni kuat,
xleh bg anak susu dulu.kena bg FM dulu,aku dh serba salah,
bila bincang ngan suami,suami kata xpelah,nk buat cane dh aku sakit,
no choice,bukan nya FM tu teruk sgt,takkan nk bg anak jugak kan,
kalo aku dh mkn ubat.tp doc kata dlm sehari dua je bg FM,
pas tu dh boleh susukan balik dh.

so td g lah ke giant beli susu FM Anmum kat princess,
hope princess boleh minum FM,
ibuu mintak maaf,ibuu sakit syg...

kalo ibuu x sakit ibuu takkan bg anak ibu minum FM,
sedihhh plak rasa.

and satu pengajaran bg ibuu yg mengandung,
kalo xnk mkn Iron Tablet masa mengandung,
boleh je makan ubat lain yg function dye mcm iron tablet,
tp x keras kan poopoo,so xde lah kena buasir masa
preggy,ingat taw! 

kalo dh start kena buasir,
masalah lain pulak nanti.mcm aku lah.
heeee.

p/s : masalah buasir masa preggy adalah masalah biasa
and ramai yg mengalami nya,no worries,hehe
Read More ->>

08 November 2012

isu BreastFeeding anak di tempat awam

ramai yg tahu lepas cik kiah propa dalam galaksi tv9 tu ckp
pasal sorg artis yg breastfeeding anak di tempat awam sampai
menampakkan " aurat " nya,ramai yg melenting kan?
aku dh terdetik dlm hati,dlm KIM mst kecok pasal ni punya,
bila aku bukak KIM,mmg ada yg post pasal ni n betapa x puas hati
nya dorg dgn kiah propa,n bila bukak blog pulak,
ramai yg update pasal ni pasal x puas hati!

ada pulak sorg blogger lelaki ni update entry pasal kes ni gak,
katanya kalau dye,dye takkan bg isteri dye menyusu di tempat
awam dan menunjukkan " aurat " kepada org lain.

kat sini aku nk ckp pasal kiah propa,
pasal lelaki yg update entry tu,dan tentang aku
yg BF anak jugak. ( entry lelaki tu popular,aku rasa korg tau kan )

pasal kiah ni,
aku ada tgk galaksi tu pasal kiah ckp pasal gossip tu,
yg aku pelik nya,masa kiah ni sampai kan gossip tu,dye tgh
sakit sbb darah tinggi naik,and masa tu dye kat hospital,
yg aku pelik lagi,dlm sakit sakit tu boleh mengata org,
boleh ckp pasal org lain pulak,dah lah awak tu pon
mengandung.ich ich,bukan nk ckp,masa aku mengandung dulu,
aku jaga gila gila tutur kata dan perbuatan aku sbb xnk
anak aku ikut nanti,mcm kiah tu dye x takut ke anak dye mcm tu
jugak nanti.and masa preggy ni lah nk banyakkan amalan,
bukan mengata org,ni dye selamber je.ich ich,geleng kepala
aku tgk si kiah ni.mak aku x suka gila kiah tu.hehe.

pasal blogger lelaki yg up entry pasal BF ni pulak,
aku pelik,dye lelaki,knp sibuk sibuk nk up entry pasal BF,
xyah lah nk kecoh nk condem org yg BF kat tempat awam,
please lah bukak fikiran tu.skrg ni org BF anak kat tempat awam
bukan main selakkkk je,org ada nursing cover.banyak method 
yg org guna,bukan mcm dulu.dye siap bg contoh bini dye lagik,
katanya xnk bg bini dye bf kat tmpt awam,
heiii lelaki,tu ko punya pasal lah,xyah nk banding kan org
ngan bini ko,pasal isu artis tu,maybe artis tu pon silap gak,
bf anak kat tempat awam tanpa cover aurat,
mmg x senonoh lah kan.addict camner pon kite bf anak,
tapi jgn lah sampai terlupa batas dan hilang malu tu.

aku sendiri bf anak kat tempat awam,tp aku cr tempat
yg sangat tersorok,aku x beli lg nursing cover,sbb aku pk bila
nk keluar nk bg anak aku botol je,panas kan susu siap siap.
tp nursing cover tu aku rasa sangat perlu if terdesak sgt kena
susu kan anak.fikiran kita jgn lah kolot sgt.kite tetap boleh tutup
aurat even kite susu kan anak di tempat awam.

org skrg sgt meyokong penyusuan ibuu ni.
tapi yg lain lain tu jgn lah amik kesempatan,
dan yg lelaki lelaki tu jaga lah mata,
dah tau nampak org meyusu tu,tak payah lah tgk,
tgk je bini korg punya eh eh.sama jeeeeeeeeee.

yg kite ibu ibu pon,cover lah apa yg patut,jgn lah
sampai menimbulkan fitnah dan aib.peringatan jugak
kepada diri aku sendiri.hmmmmm....

cantikkan pelamin ni.heee,nk buat majlis berendoi nanti.heee.tungguuuu~
Read More ->>

07 November 2012

menghadapi anak kembung perut!

harini rajin update sket sbb dh x boleh tido,lepas subuh td aku
xlena tido sbb anak asek merengek je,selalu lepas subuh,lepas
mak aku keluar g keja,aku susukan anak,and kami tido ber-duet sampai
kul 10 lebih,tp rini x,princess asek nanges je,bg puting xmo,
bg tekk lak minum dgn mengamuk ngamuk,dh lelap
xsampai 5 minit dye jaga and nages balik.fuhhhhhh,
aku marah dye jap,hehehe,bukan marah cane,
aku ckp " knp x nk tido ni,knp nanges ni,kepala ibu dh sakit pala ni "
then dye diam jap,dye tegok jeee muka aku,sian aku tgk dye.
tak sampai hati lak rasa,aku dukung jap,nanges lagi.

lepas dh ok! mak aku bg tido meniarap.then dye kentut kentut ag.
kul 11am,aku bg mandi,bg mandi dye diam 
sbb princess suka mandi,hehe,then bg pakai baju sume,
ngamuk balik.aku dh lapa,makan belum ag,last last aku call jugak
mak aku suh balik,nk buat cane,sian anak asek nanges je,
mak aku pon balik,sapu minyak yuyi kat perut princess,
then dye sendawa sket,kentut sket,

then mak aku g kedai pulak,
bli kan GRIPE WATER,aku x tau air apa tu,
tp mak aku kata masa kami kecik kecik mak aku selalu bg
air ni,bg senang burp,mmg betul,lepas bg princess minum sesudu,
dye kentut kentut.lega rasa hati,then trus dye boleh tido.
Ya Allah,sayu rasa hati tgk anak tido,sian dye kembung perut.
1st time mengalami benda ni sepanjang princess ada,
nasib lah mak ada,kalo xde ntah lah.mau
menanges princess sampai ptg.

bg korg yg anak kembung,leh lah try
gripe water ni.bagus,anak trus kentut kentut and ok.
so ibuu ibuu,jaga lah pemakanan anda ye.hehe.




Read More ->>

06 November 2012

Resipi Pavlova

ni resipi pavlova yg betul betul,before ni pon buat resipi yg betul.
tapi derhaka sikit,xikut arahan,main campur je semua bahan,
kali ni buat betul betul,then bakar lama sket,Alhamdulillah ok,
menjadi lg sedap pavlova akuh! 

then pakai pulak whipping cream yg sedap,
rasa mcm aiskrim,lg lah rasa nk mkn jeeeeeee,
whipping cream ni kalo nk cr,g kedai kek,senang je dpt.
harga pon ok,rm 9 je,xmahal.

aku ikut resipi pavlova kat sini,
ikut je arahan 1 1, confirm jadi,jgn derhaka taw! heehe

Resepi Pavlova.

Bahan-bahan :

4 biji putih telur 
1 cawan gula kastor ( aku buh 1/2 cawan je,mmg xmanis sgt )
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping/hiasan :

1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus 
1/2 sudu teh esen vanilla

Tip sebelum membakar :

1- Pastikan (baca dengan nada garang. hihi) ketika mengasingkan antara telur putih dan kuning, tiada sedikit (langsung) telur kuning yang masuk dalam telur putih. Untuk memudahkan kerja, gunakan telur yang disimpan dalam peti sejuk. Telur yang sejuk, mudah untuk diasingkan antara kuning dan putih. Bila nak digunakan, pastikan putih telur berada dalam suhu bilik. Jangan guna masa telur masih sejuk.

2- Periksa peralatan yang digunakan bersih dari sebarang air dan kesan minyak. Lain la kalau korang tak kisah. Dalam hati duk kata," apasal la meringue aku tak bertanduk langsung." heh.

Cara-cara :

1- Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan. Kalau ada stand mixer lagi senang. Tengok je. Tangan tak payah kerja. Pukul sehingga adunan menjadi 'soft peak form'. 

2- Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan. Masa ni adunan akan bertukar menjadi putih tapi belum lagi berkilat. Bila pegang sedikit adunan di tangan terasa lagi gula yang belum hancur.

3- Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih berkilat. Bila diangkat dia akan mengeluarkan tanduk. Haha. Jangan risau. Ni tanduk bagus punya. Kalau dah bertanduk tu maknanya jadilah meringue. Jika belum, atau tanduk tak tajam dan belum mantap. Pukul lagi 2-3 minit. 

4- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati.

Tanda meringue anda dah jadi ialah bila diangkat adunan akan menghasilkan tanduk yang tajam dihujung. Nak lebih yakin, telangkupkan bekas meringue atas kepala. Kalau tak jatuh tu confirm jadi. Agak-agak berani tak? ;)

5- Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaulkan menggunakan spatula atau senduk kayu. Bukan senduk kari ye..! Kang ada pulak rasa kari dalam pavlova. 

6- Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak(parchment paper). Saya gunakan tin kek yang bersaiz 7 inci. Zaapp. Dah jadi bulat. 

7- Bentukkan meringue mengikut bulatan yang kita lukis. Pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah. Konon macam tebing pendek la kan. Part ni saya tak buat. Saya buat cara saya sendiri. :)

Masa membakar :

1- Panaskan oven pada suhu 150' C. Saya panaskan 15 minit lebih awal. Letakkan rak di tengah bahagian oven. 

2- Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada 140'C. Masak selama 1 jam. Pavlova dimasak dengan api yang sederhana panas. Bila api terlalu panas, luarnya akan garing tapi dalam tak masak. Bila api tak cukup panas pun tak kena juga. Kang lama pulak nak masak. Takkan nak berkampung depan oven sampai 2 jam? :)

Masak sehingga warna meringue bertukar menjadi coklat muda. Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. Tutup api. Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan keluarkan meringue terus dari oven. Tunggu sehingga sejuk.

Cara menghias :

1- Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama 2-3 jam sebelum memukul whipping cream. 

2- Bila whipping cream dah kental. Masukkan gula dan esen vanila. Ini pendapat sayalah kan. Whipping cream tu dah manis. Sekiranya nak kurangkan atau tak masukkan gula pun tak jadi masalah. 

3- Masukkan whipped cream dalam plastik. Simpan dalam peti ais beku sekejap. Nanti bila nak deco baru keluarkan. 

Bila rasa nak makan, baru picitkan whipped cream dan hias dengan buah-buahan yang siap dipotong. Kalau hias awal sangat nanti takut pavlova tu berderai.

Sedia untuk dimakan.


korg ikut cara membakar tu sebijik sebijik taw,
jgn ikut suka je,kalau ikut suka takut x menjadi pulak,
seyesly buat pavlova ni senang sgt!

and lg 1 pastikan korg pakai buah yg masam masam,
buah yg masam mcm strawberri and kiwi tu akan lawan 
rasa manis pavlova tu,mmg sedap!

jgn lupa cuba eh!
aku dh xnk buat dh sbb suami kata,
" eb,dh lah buat kek,syg takut syg gemok asek mkn kekkkkk je "
huh hampeh! majukkkkkkkkkkkkkkkk!

ni 4 biji telur putih,nmpk sikit,tp bila pukul jd kembang banyak.

bila pukul lama,jd bertandunk cm neh.

seyes,angkat pon x jatuh!

letak dlm tray,laki aku kata mcm taik lembu aku letak,haha

dalam oven!

seyes sedap whip cream neh.mcm aiskrim.

lepas bakar,jd kaler brown.

hias! cantikkan.

hmmmmm sgt yummeh!
hehehehehe.
Read More ->>

04 November 2012

mandi Nifas

aku xtau lah sama ada org lain ada tak yg mcm aku,
darah nifas turun lama gila,rini dh hari yg ke 58,
baru stop darah aku,then waktunya untuk mandi hadas besar.
aku runsing sebenarnya dgn darah aku yg turun lama sgt ni.
purata aku tanya org,paling lama lepas pantang je dorg dh
xde darah dh.dh boleh solat dh,tp aku,nk dekat masuk hari ke 60,
baru nk habis,suami aku kata dye mmg nk cukupkan betul betul 60
hari kot.hehehe.tp aku lak pulak yg risau,dh banyak dh darah aku
habis ni.heee.

td aku google niat mandi nifas ni.
banyak version rupanya kan,yelah,anak pertama,
mana nk tau sgt,nasib ada google,senang cite,
aku baca kat satu blog ustad ni,dye kata,
darah nifas ni sama mcm hadas besar,
so boleh je niat mcm mandi wajib biasa,
tp diniatkan mengangkat hadas nifas masa
air dijirus di kepala.mcm mandi wajib biasa lah.

cite pasal darah nifas aku,
lepas 1minggu bersalin,darah aku dh tinggal sikit sikit je,
then tiba tiba masuk minggu ke 2,darah aku tiba tiba banyak
balik,sampai keluar ketul ketul besar tu.aku xtau knp,
berlarutan sampai 2 minggu,then baru sikit balik,
bila dh sikit tu,aku dh lega,tp tiba tiba balik keluar darah balik,
tapi kali ni x keluar yg ketul ketul,keluar darah saje,
darah merah pekat tu,x de tanda tnda mcm nk kering pon,
aku mula lah stress,tapi bila stress lg lah darah x nk benti
kot kan,so aku relax je,lantak lah,mls pk sbb aku tanya doc pon,
dorg kata kalo lepas hari ke 60 banyak lagi baru dtg balik.
so aku bia je.

then dh sampai harini,nasib dh kering.
Alhamdulillah lah,ptg td aku mandi,then dh boleh solat,
tapi malangnya,masa nk solat isyak td,tiba tiba
ada lg sikit yg coklat coklat tu.adehhhh frust!
sok nk kena mandi lain.
korg mst biasa alami jugak kan! hehe.
jgn tipu lah.

so pengalaman bersalin anak pertama ni,
hmmmm agak senang lah,dan tension bila
darah keluar balik,then tanya org lain,darah dorg sume
dh stop.tu yg agak tension sket.yg lain lain ok kot.hee.
sape yg penah dgr pasal darah nifas turun lebih dr 60hari?
selalu nya sbb apa eh????

buah hati!

Read More ->>

03 November 2012

Review Snow Bear Breastpump


ni lah rupa bentu berastpump snow bear,
mcm medela kan kalo sekali pandang,
breastpump ni single punya,xde double.
mula aku nk cr yg double,tp xpelah.beli yg single pon ok.

aku jumpa BP ni masa beli barang kat mom's care
kat ampang point,sales girl tu kata ramai yg beli BP ni,
lepas dye demo BP ni,aku jd tertarik sbb senang nk handle,
mmg senang sgt,part yg nk basuh pon xbanyak,
spare part pon ada,kalo ada pape boleh order spare part
kat mom's care je.2 minggu barang sampai,katanya lah!

harga BP Snowbear ni pon boleh tahan,
rm 189 je,lepas diskaun,murah kan?
menurut KIM,hasil EBM bukan lah bergantung
pada BP,so kita boleh je pakai BP apa je yg sesuai ngan kite.
ni BP letrik taw,and kalau nk pakai bateri pon boleh,
BP ni menggunakan 4biji bateri biasa,
kalo pakai bateri, suction dye still kuat.no worries,
aku dh try!

bunyi nya pulak,nk kata kuat tu x jugak,
nk kata slow tu x jugak,tp pada aku x menggangu lah,
ok je,if nk pump memalam pon xlah bising sgt kot.
kecuali kalau anak korg telinga lintah,hehehe.

suction mcm biasa,ada 3 level,exspress,natural,gentle.
tp aku suka pakai gentle.susu kua banyak.hehe.
plug pulak mcm charger hp tu.senang nk pakai kat mana pon,
part part dye tak sempat lah nk amik pic.hehe.
korg seacrh lah sendiri eh.tp bg aku,xpakai medela pon
xpelah,yg ni pon dh ok sgt sgt.

neway! thanks to suami sbb blanjerrrrr,
tu sbb x kisah sgt bila xde hadiah anniversary.
sbb dh pau BP ni.hehehe.thanks syg!

pandangan depan.

card moms care

Read More ->>

02 November 2012

Tegarnya korang buang buang anak kan!

Assalammualaikum,hai korg! sihat?!
rini i ada mood sket nk update blog n BW,
lepas update ni nk BW jap.heee.kdg kdg rasa renduuu
sgt kat blog.kdg kdg rasa malas gila nk bukak blog.
lepas dh ada anak ni x segairah dulu nk berblog.ecehhhh! 

i nk bebel pasal anak ni,
kebelakangan ni aku tgk menjadi jadi lak
cite sal org buang anak,dh jd balik,cmpak anak dr tingkat
atas lah.buang dlm sungai,letak merata rata,buang dlm tong!
heiiii WTFishhhh,korg ni x de otak ke?
masa bersalin x sakit eh?
korg mmg x de hati eh?
xde otak eh?

aku ni yg dh nk dekat 2 bulan bersalin,
sampai skrg rasa sakit lg bersalin tao!
rasa syg nk tinggal tinggal anak,ni pulak korg
leh main buang buang anak,aku mmg pelik sgt lah!
mak aku selalu kata, " kenapa lah korg buang,
bagi lah anak tu kat aku bg aku bela "

tp selalu nya bila org ckp cm tu mmg x kn dpt lah kan!
aku rasa,drpd dorg buang anak tu,baik lah letak depan umah
org ke,letak kat depan rumah kebajikan ke,knp lah nk bunuh
budak tu.budak tu x berdosa lahhhh! aku sedih sgt.

aku ni,sejak ada anak ni,
nk g tesco jap g bli barang dapur pon nk balik cpt cpt,
xsanggup nk tinggal anak lama lama,even tinggal ngan opah dye,
xsanggup sgt,rindu sgt kat dye.tu yg aku x paham bila korg
ni leh sng sng buang anak.tu yg aku x paham.
korg x teringat langsung kat anak korg yg korg kandung
selama 9 bulan eh?!

hopefully korg yg nk buat benda benda xelok
tu pk lah dulu.ingat lah dosa.nk kata suh ingat mak bapak mmg
xlah kan.mmg korg takkan ingat punya,kesian kat bayi yg x berdosa tu.
kesian lah kat dorg.

sanggup ke nk buang bila tgk anak cm ni?

Read More ->>

01 November 2012

Pavlova untuk Suami!

haiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii lama x update blog kan?
biasa lah bila malas dh melanda,malas,ngantuk,penat,
xcukup tidur.sume tu faktor faktor utk malas update.
hehehe.so rini rasa nk update sikit lah.nk story pasal pavlova.
atcually 28/10 lepas anniversary kami yg pertama,
but agak hambar sket anniversary kami,
no cake,no candle light dinner,no sursprise,no prezzie,
and no no no.but its okay! aku paham keadaan aku,
dgn baru lepas pantang,dgn anak kecik,cane nk g sambut kan.
cukup lah dgn wishes dr suami aku,ckp lah dgn kisses yg
dye bagi kat aku,and aku bg kat dye,and cukup lah dgn
doa agar kami kekal ke akhir hayat! Amin.

kebetulan hari raya aidil adha ritu,
kami ke rumah uncle suami,masa tu dorg buat pavlova,
masa tu lah 1st tyme aku mkn pavlova,1 word! SEDAP sgt!
aku suka,rasa belah lua yg crunch and dlm yg lembut.
manis dan dimakan dgn buah yg masam,mmg combination
yg sedap sgt aku rasa! aku suka,dan yg paling best
bila suami pon suka.suami aku ni lain sket.
dye x minat sgt mknan yg pelik pelik.
tapi pavlova ni dye kata dye suka.and aku decide
nk buatkan utk dye sempena anniversary kami.
heee. <3 p="p">

mmg lah lama nk buat pavlova ni.
tapi x berkesempatan,ritu mengandung.lepas tu pantang.
and skrg ni lah baru nk try resipi resipi ni pon.
aku mmg minat baking,xtau knp.walaupun apa yg aku
buat xsesedap mana,tapi aku suka sgt nk cuba lagi.

semalam,lepas suami balik keje.
kami trus ke tesco cr bahan,balik trus buat.
sbb jenis x sabo kan,so trus buat lah.semangat gila nk bg
suami mkn ni.tapi frust skit dgn tesco sbb bahan yg ada
sgt lah terhad.mencikkkkkkkkkkk!

tapi Alhamdulillah menjadi pavlova aku.
mmg sedap! menjadik lah.tapi masalah pavlova aku,
dye kurang crunch kat lua,lepas ni kalo nk buat lg.kena bakar lebih
sikit sampai permukaan luar dye jd kaler brown.
baru lah dpt texture yg luarnya crunchy and dlm yg lembut.
and silap aku jugak sbb masa pukul bahan tu,
aku selamber je masukkan semua,bukan nk masuk sikit sikit.
hahaha.nasib jd meringue aku.kalo x,menanges!

kalo korg nk buat,
korg amik resipi kat blog neh.
aku mls nk taip resipi nya,
kalo copy paste kang rasa berdosa lak,
korg g kat LINK ni eh.ada cara cara buat.
korg baca betul2 bila nk buat taw.jgn jd derhaka mcm aku.
aku ni suka x sabo,sume nk cpt.tp nasib menjadi.
lepas ni nk buat lg pavlova tu.heee.sedap sgt.

bg yg kata pavlova tu manis,
korg boleh kurangkan gula dye.
so xde lah manis,and lg satu,pavlova ni akan
menjadi kurang manis bila korg mkn dgn buah skali,
salah satu faktor buh buah strawberri and kiwi sbb
nk hilangkan rasa manis tu.bila makan dgn buah buah cm tu.
rasa dye akan jd sebati dan sedap sgt!

 so ok lah.tu je update kali ni.
nanti update lg k.heeee.daaaaa~

ni lah pavlova mlm td.hehehe.pavlova untuk suami.


Read More ->>

22 October 2012

pengalaman dan pengajaran hangout bertiga

smlm i dh habes pantang,yeay! clap clap to my self.
berjaya habes kan pantang dgn jayanya.bangun pg dgn penuh semangat,
aku tak tau knp sbb aku rasa lain bila dh habes pantang.padahal sama je kan,
bukan boleh mkn cm dulu pon.tp aku suka sbb dh boleh jalan jalan
and xlah menu aku nasi kosong n sup ayam je.heee.

di sbb kan rini habis pantang.aku ajak suami g Jaya Jusco.konon konon nk cr dress utk
princess for raya haji lah konon.kul 12pm kami pon siap siap lah.dh siapkan anak,aku pulak siap.
aku tanya mak, " mak boleh makeup x? " mak aku kata make up lah ra oiiii.hehehe.
rasa kekok lak nk pakai makeup,sbb dh lama gila x makeup.ngeh3.poyosss!

lepas settle makeup sume,kena siapkan beg anak,bawak pampers,baby wipes,
losen,minyak yuyi cap limau tu,and sapu tangan.skrg ni xleh lupa bawak tu semua,
nanti anak berak kang,baru naye,penah dulu i g KK nk cek anak,
x bawak pampers dye pon.selamber je kan,skali anak poopoo kat KK tu.satu KK bau.huh.
dh lah masa tu kami berlenggangkankung g KK,xbawak pape,
terpaksa lah pulak call adik aku suh hantar pampers,nasib umah dekat.
sejak tu,g memana kami mmg kena bawak sume tu.heee.

sampai je JJ,bawak turun stroller,letak anak dlm tu,sbb xlarat nk dukung.rasa lain kan bila
tolak stroller,dulu boleh pegang pegang tangan dgn suami,tp skrg 2 2 kena tolak stroller je.hehe.
pas tu jumpa escalator lak.aku cuak, " syg,cm ne ni,ada escalator cane ngan stroller? "
tapi suami aku lagi pakar,dye jongket kn stroller tu.fuhhh selamat.then jumpa tangga pulak,
kena lah ikut jauh,jalan yg rata tu.hehe.mmg lain tol.jalan pon aku xleh laju laju lg sbb
baru 45hari lepas beranak kan.jgn nk laju sgt jln,nt sakit jahit tu baru tau!

tgk jam dh kul 3pm,ptt lah perut krok krek.decide nk mkn dulu.mkn skrg kena asing asing.
aku mkn dulu sbb aku lapa.heee,tgk burger kfc yg baru tu mcm sedap je.aku hentam burger
kfc tu.boleh lah tahan,biasa je,xsedap sgt.lepas mkn cpt cpt,kami g sushi king pulak,
teman suami lepas gian mkn sushi lak.



sebelum kejadian poopoo
masa kat sushi lah yg ada peristiwa kelakar tu.tgh tgh suami mkn,princess terjaga,
aku pon angkat lah anak,skali angkat angkat " prooootttttttt " aku tgk suami,suami tgk aku.
" syg anak berak! " hahaha, then tetiba suami aku teringat, " eb,beg syg! "
ahhh sudah, beg yg suami aku letak pampers,baju princess sume tertinggal kat KFC,
dh lah beg tu dye baru beli.then apa lg,berkejar lah ke kfc,aku dh cuak,kalo hilang
lah beg tu sian suami aku,dh lah baru beli,pas tu pulak anak pulak berak.habes lah bau.

sementara tgu suami aku dtg,aku pgg dulu anak,hope poo poo dye x bau,selalu bau
busuk sgt.hehe.then suami sampai,fuhhh selamat ada beg.nasib pekerja kfc tu tolong
simpan.baik jugak pekerja kfc tu.suami aku kata kalo nk amik,amik beg jelah,
bukan dpt apa pun.ada pampers anak je.mmg kelakar gila lah sampai tertinggal
beg,yelah kan,org keluar x penah bawak beg anak,mcm tu lah jadinya.hehe.

lepas suami aku settle mkn,kami pon teruskan misi mencari baju anak,
baju newborn xbanyak lah yg canti cantik.nk cr dress xjumpa.maybe kat KL
lg banyak kot.JJ ipoh xde apa sgt.last last beli jelah baju pape,asalkan ada baju
cantik sket utk raya.

tgh tgh cari baju pulak,princess dh mula nanges,tp bukan nangis kuat lah.
ek ek ek je,aku dh tau knp.mst sbb poopoo dye dh kena bontot dye.dye 
kalo dh kena bontot mmg akan nanges.suami aku dukung princess jap.
bila dukung mula lah bau poopoo dye.lalu kat sblh je bau.alahaiiiiii cm ner ni.
nk x nk kena lah cr baju cpt cpt,then trus g cr toilet utk cuci poopoo 
anak.aku dh lah xleh nk jalan laju,tp sbb anak kena jln laju sket.
risau jugak kalau bahagian jahit tu sakit balik,tp nasib x sakit.cuma
dh lama x jalan lama,bila skali jalan rasa penat sket.

so summary nya keluar dgn anak for da 1st tyme ni mmg
aku rasa pengalaman yg kelakar gila.yelah,myb benda tu perkara yg
baru sgt sgt lg bagi kami berdua.selalu berlenggang kankung berdua je.
skrg dh aada anak mst lah lain sket kan.rasa kelakar pon ada.best pon ada.
rasa kelam kabut pon ada,malu pon ada bila anak berak ada bau
taik kat dye.hahaha.

pengajaran yg kami kena perbaiki lepas ni,
beg diapers anak kena lah selalu ingat,jgn tertinggal merata rata lg.
better g shoppink complex xyah bawak stroller.maybe lg senang pakai
carrier kot.tapi sian pulak kalau anak nk tido,ketiga,bila anak dh start poopoo
better g basuh dulu siap siap.kalau x mst kelam kabut dibuatnya.
seyes,lepas je cuci poopoo anak,aku trus mcm rasa penat nk jalan.
trus balik je rumah.hehehe.and mlm td kami ber3 tido dgn lena sekali.
hehehe.sekian pengalam terbaru! mmg terbaek!

haiiiiiiii~ hehe
Read More ->>

17 October 2012

sejuk BENTAN!

hai! assalammualaikum.lama i x update kan? xde mood lah.penat.org kata x baik mengeluh kan.
tapi i x mengeluh pon,cuma kadang kadang tekanan sket.hehe.but now ok dh.cuma ada
a bit masalah je,yelah,hamba Allah mana yg x diuji kan.rini rasa nk update cite pasal aku n
princess 2 3 hari lepas.banyak yg aku nk cite sebenarnya,tp yelah.time anak tido lah kite kena tido,
kalo x memalam masak lah kan.ni pon menaip sambil anak digoyangkan dlm rocker.ehehe.

aku baru sihat sebenarnya ni,kelmarin aku sejuk,aku x tau nk dikatakan sejuk cm ne,
mak aku kata Bentan dh.sejuk dye Ya Allah,aku rasa nak nanges, lepas tu nk tido xleh,
rasa nk muntah sume ada,perut jd x sedap.aku xtau aku silap makan ke apa,tapi aku rasa aku
xmkn apa apa yg salah pon.CUMA! mlm tu aku membuang kul 10pm,dlm keadaan baru lepas
hujan,air yg sejuk.aku duk dlm bilik air lama gila sambil main air.

mula mula keluar bilik air tu aku rasa ok je.xrasa sejuk pon.then lepas beberapa jam
bontot aku terasa sakit.yelah,poo poo pon keras je,mana x nya kan.aku rasa sakit sangat,
nk duduk lama menyusu kan anak pon x boleh.nasib ada puting.aku bagi princess isap puting
dulu.then dlm kul 4am aku gerak mak aku sbb x tahan sgt dh.dr peha sampai ke jari kaki aku
rasa sejuk sgt,aku x tau nk describe rasa tu cm ne.tapi seyes aku x suka rasa tu.sakit!

mak aku pon kelam kabut amikkan aku sweater,sapu minyak panas dr peha sampai ke
jari kaki,then selimut kan aku pakai selimut tebal,tangan aku kebas sume,lepas tu baru lah
aku berpeluh sket,tp masa tu still ag sejuk,aku pgg tangan adik aku,dye kata tangan aku
panas,tapi aku plak rasa tgn aku sejuk.mmg xdaya nk bangun,aku terpaksa bg anak aku
puting,then lepas subuh aku dh rasa ok sket baru bangun bagi susu kat anak.tapi
xboleh lelama,lemah rasa nya.sakit.

hmm darah pulah tetiba keluar banyak balik.padahal masa tu dh nk kering dh darah.
tu mak aku kata bentan tu.huh takut nya aku.siang tu bantai pulak mak aku bg aku
mandi air panas,panas gila korg tau! aku mmg x suka sgt mandi air panas ni.
tapi mak aku paksa jugak.so ikut lah ckp mak,kalo murka,hah siap lah sejuk lg nanti.
tapi tobat x nk dh rasa sejuk cm tu.siksa nya aku rasa.mmg x sanggup.

korg yg dlm pantang tu ingat lah.jgn lah main air banyak banyak
masa dlm pantang.jgn jd cm aku.sejuk dye mmg tak terkata.
kalo boleh mandi air panas,mandi lah air panas,jgn jd cm aku
yg degil ni.walaupun mkn aku jaga,tp benda benda lain knp diambil
kira gak.air sejuk jgn minum,jgn duk dlm bilik air lama lama,kalo
sejuk hujan,pakai stokin n buh minyak panas.mmg pengajaran sgt sgt.
mmg betul lah apa yg my mom kata,kalau lg dekat nk habis pantang,
lg kuat kena jaga.sabar lah wahai rara! 3 hari je lg.heee

cite pasal princess aku pulak.
akai dh banyak,dh pandai berjaga lama lama ajak sembang.
jaganya pulak kul 2am sampai subuh,ada jugak masa dye tido mlm,
tp ek ek ek,kena tgk jugak,skrg ni aku dpt lah jugak baca rentak dye sikit sikit.
kalo nanges tu knp knp knp.puting pon dh boleh membantu aku di kala mlm,
kalo merengek,sumbat puting,dye boleh isap sampai lena.legaaaaa.
so aku boleh rest sikit.tp sikit jelah.xbanyak.hehehe.


ni pic princess smlm.heee dh bambam bombom anak ibuu ni.
Read More ->>

12 October 2012

tipu anak sendiri,maafkan ibuu

lepas post semalam kan,aku dh bincangkan dgn suami aku nk belikan
princess puting.and suami aku pon belikan puting tommi tippe tu.yg NB punya.
mula mula princess mcm xnk,aku sumbat kan.dye tolak tolak puting tu dgn lidah dye.
nk tergelak aku tgk.then aku bia jelah.bila dh sampai masanya baru aku bg.

nk tau x masa nya bila? bila dye nanges nk nyusu,then dh kenyang,tp mulut
ternganga nganga lg,time tu lah aku sumbat puting kat dye,akhirnya berjaya,
dlm tolak tolak tu dye isap jugak,last last dye mcm ok,then yg aku sayu melihatnya
bila tgk dye terlena sendiri lepas isap puting tu.aku rasa bersalah ngn dye sbb tipu dye
dgn puting kosong tu.ahhh rasa bersalah.tapi apa kan daya,aku x nk dye mengempeng je
utk tido,sbb bila mcm tu,susu akan ttp keluar,bila dye terlebih kenyang,dye akan muntah.
aku x sanggup nk tgk dye muntah susu banyak sgt.xsampai hati.

tp kelakar masa mula mula bg puting,dye isap puting,tp dye tgkkkkk je muka aku,
aku rasa mst dye pelik,knp dlm mulut aku ada puting,tp ibuu aku ada kat depan aku.
hahaha,pas tu buat muka berkerut kerut.

mlm td lg skali anak aku berjaga mlm,aku sampai pening pening kepala,
kepala aku sampai jd sakit sebelah.xlarat sgt,dan nasib gak dh beli puting,
aku sumbat puting,dye lena sendiri,aku pon leh rest sket.Ya Allah.mmg dugaan kan.
mcm ibuu ibuu lain ckp lah,sblm nk dpt rentak anak ni,agak sakit lah kan.

tp aku x nk bg dye selalu,dan aku tgk anak aku pon mcm xnk je puting tu,
dye isap bila terpaksa n nk lalikan dye je.tp if aku larat nk bg dye mengempeng aku bia
je dye terlelap kat pangkuan aku.sape xnk bia anak lena dlm pangkuan sendiri kan? 
tp apa kan daya,bila kita dh sakit kepala,xckp tido,mmg x terdaya.

maafkan ibuu sayang sbb terpaksa bg awak puting =(

tapi bila sesekali tgk dye nyot nyot puting.comels gak.hehehe

Read More ->>

11 October 2012

rasa anak aku nk kena bg puting!

mcm mak aku selalu kata,budak bila dh nk beralih bulan,mcm mcm peel yg dye buat.
ritu x nk tido mlm,pas tu nk tido dlm pangku,kena tepuk,then now tau x peel terbaru dye apa?

 nk nyot nyot ( bergantung ) sampai lena!

huhuhuhuhu apa yg boleh aku katakan,hanya tersenyum melihat anak aku.
contoh mcm mlm td,kul 12am dye bangun,salin pampers sbb basah,aku bg susu,
dye lelap,aku ngat dh lena sgt lah dye tido,tp bila angkat letak kat tilam,
dye boleh bukak mata besar besar,bayangkan lah korg! dye boleh pulak berjaga sampai subuh.
letak kejap diam,pantang kiri kanan ajak org sembang.kalo org layan dye diam,
nganga nganga mulut,tp bila org xlayan dye jerit.ah sudah,2 3 jam boleh lah aku layan dye
sambil tgk channel AFC or TLC,tp bila sume cite dh habes,kepala aku pon dh ting tong,
hmm rasa nk ngamuk pon hade.hahaha.seyes lah,bukan nk marah anak pon,tp bila bdn penat,
kepala pening,aku mmg rasa nk marah.

last last aku bg dye nyusu, ( padahal dye dh kenyang sgt aku rasa sbb dh muntah muntah susu dh )
tapi sbb dye nganga nganga jugak,aku sumbat tek,pas tu dye nyot nyot,dye diam,nyot nyot sket diam,
aku rasa dye bukan nk nyusu sgt,tp dye nk benda yg di isap untuk lena kan dye.btol x mommy sume?
lepas nk dekat 20-30minit cm tu,baru dye lena.mulut tu mcm ngah nyot nyot.

aku risau lah bila dye dh kenyang sgt,tp bila aku sumbat tek sbb nk lena,susu akan kua,
nt dye kenyang sgt dye muntah,aku x sanggup nk tgk.so aku ada ckp kat suami aku,rasa mcm
nk bg dye puting.now ada banyak puting yg ok,yg x jonggang kan gg baby nanti.
suami aku pon ckp ok,nt baru nk g try cari.

mmg lah pada mulanya aku mmg x nk bg puting,tp apa kan daya,setiap anak lain kan.
InsyaAllah aku gunakan puting tyme dye nk tido je,kalo tyme tyme biasa x bg kot.
hmm apa pendapat yg lain? ok ke cm tu eh?


Read More ->>

10 October 2012

menjelang 10 hari habesnya pantang

lets count down alllll.lg 10 hari aku nk habes pantang dh.alangkah best nya!
tp habes pantang bukan lah bermakna aku boleh bedal sume makanan,no no no!
my mom dh pesan dh,lepas pantang jgn sonok sgt,pantang jugak, atleast 100 hari.
lagi pon aku menyusu kan anak,so lg lah kena pantau mkn sbb takut anak kembung.
lg pon aku kan nk KURUSSSS so lagi lah kena pantau mkn kan.

selalu nya kite dgr org yg dh nk habes habes pantang ni
boleh dh mkn yg mcm org biasa mkn kan,tp tak bg aku.aku still lg
kena pantang kaw kaw,cuma kelonggaran nya kau boleh mkn sup ayam
and ayam goreng.hmm muak sgt,xtau dh nk describe cane,tp terpaksa.
stokin pon still kena pakai lg,dan rasa mmg aku akan pakai stokin dlm
jangka masa yg lama,suami aku sgt strict. 

smlm aku nk rasa lah sket daging masak merah,
leh pulak dye marah aku,sedih sgt rasa,so mkn jelah nasi
putih n sup ayam tu.xpelah aku redha,demi anak aku jugak,
kalau dye melalak tgh malam,aku jugak yg pitam kan.

mak aku pon selalu ckp,
sabar ra,sabar ra,lg 10 hari je,skit je lg nk habes,jaga lah.
mak aku selalu ckp jugak,hari hari terakhir ni lah yg banyak kena jaga.
aku pon xpasti apa yg kena jaga sgt tu.tp ikut jelah.aku xnk menyesal dikemudian hari.
dh nk habes pantang ni pon aku tgh sebok nk bodek suami aku deep freezer.
hehe.kalo x dye nk belikan aku mini bar je,tp aku rasa alang alang beli
mini bar baik beli deep freezer kan.susu boleh tahan lama sket.

aku dh mula nk buat stock susu utk anak aku.
xnk lah nanti dh nk keje baru terhegeh hegeh nk buat stock kan.
tp yg aku sedih nya,td try bagi princess botol.mula dulu dye nk isap,
tp now dye boleh wek wek kan botol tu,nmpk sgt dye x nk botol.
huaaaa jenuh lah cm ni.

Princess 33 hari today.


Read More ->>

09 October 2012

Atkins Diet!

pernah dgr kan? Atkins? rasanya dh popular dh cara diet neh!
cerita asalnya mcm ni, aku kan ada adik bongsu kembar,adik nya dh kurus,
skrg ni yg kakak pulak badan tgh naik,n now tgh mencuba nk diet.and aku pulak
suggest kan Atkins Diet sbb aku penah bace entry beberapa blogger.
aku pun mula search search pasal atkins ni.best sgt rupanya diet style atkins ni.
just x payah mkn nasi je,and kurangkan gula,banyyak kan minum air suam.
ye! disiplin jugak penting.aku pon actually teruja gak nk diet dgn adik aku,
tapi kalo aku diet skali kang anak aku x dpt khasiat lah,yelah aku kan DF dye.

xpelah,org kata bila kite BF anak pon kite akan cpt turun,so xyah lah aku
diet diet sgt kan.semalam Princess cucuk sebulan.berat dh naik 4kg,huh ptt lah
ibuu x larat nk dukung awak lelama dh skrg.hehehe.aku pulak 1st tyme naik timbang smlm
lepas bersalin,dr 81kg aku dh turun hingga 69kg dh.tp x nk lah 9kg tu.kalau boleh nk sampai 60kg je.
banyak ag lemak lemak yg dibuang neh.tp xpe,slow slow lah.

berbalik kepada adik aku td,
aku skrg tgh try consult dye diet utk 2 minggu.
nk tgk result dlm 2 minggu bape kg dye turun,dia pon
aku tgk boleh tahan tekad nya,mmg nk kurus sgt sgt tuh.hee.
chaiyok chaiyok adikku! moga berjaya!

ni adik kembar aku.tp ni masa darjah 6.gemoks kan.skrg dorg dh 18tahun dh.


Read More ->>

07 October 2012

25tahun Ibuu and 1bulan Princess


Princess Imann Sophea 1st month Journey

Day 1 - 12.30am ( 07/09/2012 ) lahirlah Princess secara emergency operation.
Day 2 - masih lepak kat spital sbb operation kena tahan 48jam.princess mula poopoo.
Day 3 - Ahad,1pm. discharge dr hospital.lemau sgt duk hospital.
Day 4 - misi dtg rumah kata Princess ada kuning.
Day 5 - kena g KK cek kuning.
Day 6 - repeat lg cek kuning sbb tinggi. tali pusat luruh.Yeay!
Day 8 - kena tahan wad trus sbb kuning tinggi 18,sedihhhhh!
Day 10 - dh boleh balik lepas 2hari duk bawah lampu.kuning turun 12.
Day 13 - kena pantau kuning lg.kena g KK,kuning sama je 12.
Day 14 - g lagi KK,sama gak kuning 12,tp misi kata diluar tahap bahaya,so xyah amik darah lg.Alhamdulillah.
Day 22 - marathon menyusu mlm mlm,2 jam sekali.adoooiiii.
Day 26 - dah pandai berjaga,ajak sembang.mata celik besor besor!
Day 30 - Princess already a month! yeay! 

Ibuu 25 year journey!

Day 1 - 11.45pm ( 7/10/1987 ) Ibuu lahir ( sama kan )

aku rasa x payah lah sambung day 2,3,4,5 kot,sbb xlalu pulak nk cite rasanya.hahaha.
cukup lah aku nk bgtahu yg umur aku dh masuk 25 tahun dh harini,dan aku berkongsi tarikh yg sama dgn my GF Princess,Alhamdulillah di usia 25tahun aku dikurnia kan seorg baby girl yg menjadi penyeri dlm rumah tangga aku dan aku dikurnia kan seorg suami yg
sgt penyanyang,dan sanggup melayan kerenah isteri nya yg sangattttttt.... hehehe.

tak ada apa yg aku impikan dlm hidup aku lepas ni,cuma aku impikan hidup yg sempurna dan berserdahana dgn insan insan yg aku sayang.moga Allah panjangkan umur ku untuk melihat dan menjaga insan insan yg aku syg,dan moga Allah memberi kekuatan untuk menempuhi dugaan dlm hidup.dan moga Allah melindungi aku dan insan insan yg aku
sayang di sekeliling aku! Amin.

my princess 30 hari!


Read More ->>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...