Image and video hosting by TinyPic

20 April 2012

Pregnancy : minum AIR GULA!

# ramai yg complain ckp font i kecik.heee sorry,i akan besar kan lepas ni eh.


ramai yg tanya i,kenapa kena minum air gula?
kenapa kena minum air gula? kenapa kenapa kenapa?
actually i pon x tau nk jawap mcm mana,tapi dh nurse suruh lepas
i g buat check up rabu lepas,i pon menurut lah perintah.heee.

actually mcm ni,
masa check up rabu lepas,berat i naik 2.5kg.
banyak sgt naik dr berat sebelum nya,sepatutnya,
berat yg kena naik hanya 0.5kg,tapi aku ni terlebih bahagia,
naik nya terlebih 2kg,hahaha apa nk buat.selera mkn mcm hape je.
so nk tak nk,mengikut prosedur,sape yg naik banyak sgt berat dlm masa sebulan,WAJIB minum AIR GULA.air gula! mesti korg x dpt bygkan kan! hanya ibu ibu yg pernah mengalami nya je tahu.so meh aku cite kan.hehehe.

bg ibu yg terlebih berat badan mcm aku ni,
kena minum air gula sbb kami dikuatiri ada kencing manis,
kencing manis masa preggy ni agak bahaya dorg kata sbb baby
mungkin akan besar dan mungkin akan dipaksa bersalin awal.
ada akk sebelah aku td cite,dye kata kawan dye kena bersalin awal sbb ada kencing manis,dan sakit bersalin awal adalah lagi sakit dr bersalin biasa.fuhhhh takut kan,mmg takut pon,aku dgr pon ngeri.

untuk maklumat lanjut korg google lah eh.heee.
dgn apa yg aku kena td,start dr 10mlm semalam aku kena puasa,
lepas kul 10mlm aku xleh minum or makan pape pon dh,sampai pg td,sampai sampai je klinik,aku kena amik darah,lepas amik darah minum air gula yg dh tersedia kat sebelah,masa amik darah tu mcm biasa lah,aku mmg x pandang jarum tu,Alhamdulillah urat aku senang jumpa dan masa amik darah td aku x rasa sakit sgt.
tp yg sakit nya masa nk minum air gula tu,air gula tu dorg bancuh dlm cwn plastik.besar dye mcm besar cawan polistrin tu,tp tinggi sket lagik,dorg bancung gula tu suam suam.so ok sket kot.mengikut pengalaman kakak opis aku,dye suruh aku minum seteguk terus air tu.jgn minum sket sket,nanti lg rasa nk muntah,so aku pon mengikut arahan.

aku tenung lama sgt air tu,pas tu baru aku minum.
aku pon x tau knp aku tenung air tu lama lama,hahaha,maybe dgn tenung lama lama aku boleh bayang kan air gula tu mcm fresh orange kot,hopefully.hehehe.

gulp gulp gulp~ 3 kali telan air gula habis.fuhhh bangga.
akk sebelah aku yg minum awal lagik dr aku td x habes habes ag.
tapi aku dh habes dulu.minum air gula x lah seteruk yg disangka.ok je sebenarnya.kena kuat kan mental.hahahaha.tapi lepas je habis minum tu aku rasa pedih tekak ni.cepat cepat aku berusaha bersungguh sungguh kumpulkan air liur n telan banyak banyak.
yelah,nk minum air tak boleh.lepas je minum air gula,jgn harap lah korg leh makan ye.kena tunggu lagik 2 jam untuk diambil darah semula.

masa menunggu tu,rasa melekat lagik gula kat tekak,
rasa nk muntah,mual,sampai rasa nk tercirit pon hade,tapi ku tahan jebat!hahaha.betul,korg x caye eh.mmg aku mcm nk tercirit td,tp membayangkan toilet tu mcm x best,aku tahan jelah.ok je,aku bab bab menahan ni mmg juara.hee.

masa nk tunggu 2 jam tu aku rasa mcm nk balik umah.
tapi rasa mcm malas lak,nasiblah dlm kete ada novel lama.
so aku amik novel tu n khatamkan buat kali kedua.hehehe.

tepat pukul 10am misi panggil lagik untuk amik darah lg sekali.
aku ni pon dgn muka redha lah hulur tangan,aku hulur tangan
kanan,yg kena amik darah pg td,masa misi letak ubat bius sakit lagik tgn tu.darah pon still keluar ag,then misi tanya " nk buat kat sini jugak ke? "

hmm aku x tau nk ckp apa,sakit sebenarnya,tapi aku redha je ckp.
" aah lah kot.xpelah,amik je "

misi tu tgk aku, " ala kesian nya,redha je saya tgk awak ni,hehe "
" yelah misi,saya kena redha je.hehehe "

then misi tu kata xpelah,bg tangan kiri,kita amik belah sana lak.
sian lak saya tgk awak,wahhhh terharu,rasa nk peluk misi tu.hehehe.
nasib misi tu baik dan memahami yg tangan kanan aku masih sakit.

masalah tangan kiri aku lah,urat kecik sgt,
misi tak nmpk urat aku,dye pon risau,dye kata urat awak kecik sgt ni.aku pon diam jeeee,biasalah,aku kan redha.last last,dye amik jugak,sekali Bismillah,dye ucap Alhamdulillah,nasib darah keluar,
dalam hati aku lega sket,yelah kalo x keluar darah td mst kena cucuk ag smpi jumpa.tapi cucuk kat tgn kiri agak sakit.tapi xpe,aku kan kuat.baby pon kuat.( ayat kuat kan semangat ),tapi aku nk nanges sebenarnya.

habes cucuk,boleh lah balik,misi siap pesan.
trus g mkn,hmm aku pon dgn pantas nya balik n g cr nasi lemak.
lapar wwooooooooooooo,dh pukul 10 lebih x breakfast lagik.
aku berjaya menghabiskan sebungkus nasi lemak pas tu.

for da result aku x tau cane,
ada yg kata kalo kita ada kencing manis dye akn call kite.
kalo xde,xde lah.hopefully misi tu tak call aku n aku takde kencing manis.and lepas ni aku kena jaga makan sket,tak leh mkn nasi banyak.kena kurangkan makan nasi n jaga berat.xsanggup nk minum air gula lagik.

for all m2b,jaga berat eh.kalo naik banyak kena minum air gula.hehehe.

huaaaa kesian x? hehee

18 April 2012

1st tyme appointment KKIA, chekin' baby!


this is my lucky number for today.heee.


i kul 7.30 dh terpacak depan klinik tu td,pintu pon x bukak ag.
yeay tu maknanya i akan dpt num depan sket,and x yah tgu lama.
heee~ mula nya rasa mcm nk g ptg,but bila pk balik ptg mst panas,
so g lah pg2,tyme sejuk sejuk mst x rasa penat sgt kot kan.

masa tgh beratur tu,ada lah lelaki-lelaki aka ayah ayah or
suamy suamy yg beratur utk isteri,tolong amik nombor.
xbg bini berdiri lama lama lah kot gamak nya,and depan aku adalah lelaki.
dlm hati aku,untung laaaaaa suami dekat,boleh tolong beraturkan utk bini.
heee.ada lah rasa jeles sket,but xpe.tu maybe dugaan bg aku,
tp apalah sgt,stakat cek perut kejap je kat klinik,buat apa husband nk tgu kan.
( ayat sedapkan hati ), yelah,nasib org lain lain.

lepas 10 mint misi misi pon sampai,
bukak pintu n sume amik num,nasib xde org memotong aku,
kalo x aku dh flying kick dh.wacchaaaaaaaaa~hahaha.
lepas amik num aku duk jap,xtau nk buat apa.sambil tgk ibu ibu lain bawak
baby dorg utk timbang n ukur tinggi.heee.comels sgt.aku tgk ada baby tu mcm
terpinga pinga bila ibu dye ikur tinggi.mst dye pelik kan,
apa lah yg ibu aku buat ni.

1st tyme n sorg sorg g cek perut,
aku mcm blur,apa yg patut aku buat.dlm hati takut pon ada.
aku teringat ada misi pesan kat sorg ibu dulu masa mula mula buat buku,
tiap kali dtg trus amik air kencing, and now dlm hati aku kata,
harus ke aku g amik air kencing dulu.hmmm aku tgk toilet tu mcm xde org.
malu lah lak jap g nk usung jeee air kencing tu.

then bila dh ada org mula g buat,barulah aku start buat.hehehe.
rupenya aku org last yg amik air kencing,tp ok jugak,xpayah nk beratur.
lepas kencing,aku bg kat misi air kencing,aku x tau apa yg dye buat
ngan air kencing tu sbnrnya.hahahah.hebat kan aku.aku pon mls nk tny.

lepas amik air kencing,aku duk lagik.xsampai 5 minit,ada org panggil
" PUAN ZARITH SAFURA ZAHARI "
ye saye cikgu! hahahaha. wahh cepat nya,xyah tgu lama.besh besh.
masuk n misi tu senyum, " duduk dulu eh "

 "safura,timbang berat ye "
danggggggg! tu lah yg paling aku takut actually,
aku tau berat aku mst naik punye,yes! mmg naik 2kg.
terbaek lah kan! heeee.

lepas timbang misi suruh baring,
dye buat ultra sound kot eh nama nya,
yg nk dgr jantung baby tu.td masa misi buat,
jantung baby dgr kuat,laju sgt dgr.hehehe.suke nya rasa hati.
Alhamdulillah baby ok =)

habis scan tu,borak borak ngan misi lak,
borak punya borak,hari jumaat ni kena dtg balik
sbb kena minum AIR GULA.
fuhhhh cm mana lah keadaannya kan,
aku dh lah mmg x suke benda manis,then kena minum air gula pulak.
mau pitam kot.tp xpelah.hopefully sekali je.tgu lah camner cerita nya jumaat ni.
hehehe.ok lah,sampai sini je,dh xlarat nk menaip dh.byeeeeeeeeeeee~

09 April 2012

Peringatan : kalau PASSPORT hilang sebelum tarikhnya. Tip nk menipu!

hah? tips nk menipu? hahahah jahat kan aku nk bg tips menipu imigresen.but i rasa mmg susah nk tipu dorg ni.kes nya mcm ni : 

aku ( passport hilang sebelum tarikh luput,tarikh luputnya 2013.tahun depan lah maknanya,dan passport aku hilang sbb kete aku kena pecah n perampok tu dh mencurik passport aku sekali, dan aku pon pandai sgt sbb simpan passport n all document dlm kete )



aku buat passport tahun lepas masa nk g singapore.dan lepas 2 3 bulan kete plak kena pecah.dan tahun ni jugak my beloved hubby nk bawak g honeymoon lagik,dan masalah nya aku memerlukan passport.huh masalah besar sebenarkan.

so harini kami decide nk g buat passport lain,dan kejadian yg tak diingini telah berlaku,
bg korg yg mengalami masalah yg sama mcm aku,
better kalau nk selamat, buat report polis,sbb passport hilang, RUMAH KENA PECAH,kalau bg sebab tu kamu takkan didenda oleh imigresen,dan aku yg pandai sgt ni,g ckp kat polis yg kete aku kena pecah, (konon jujur)

so disebabkan alasan aku imigresen x puas hati,aku didenda ( penalty ) 300RM tauuuuuuu! rugi taw 300rm, kalau lah tidak aku just kena bayar 100rm je for 2tahun.

dan lagik,masa aku g imigresen td aku tak pulak bawak surat beranak,kena patah balik rumah n amik surat beranak,dan lagi satu kena angkat sumpah,lucky angkat sumpah senang je,just kena bayar 4rm.but makan masa,nak dekan 1/2 hari kami kat sana.

huaaaaaaaaaaaaa aku sgt sgt nk berterima kasih kat suami ku yg sgt sgt penyabar,aku siap dh give up td,dh malas dh nk g bercuti,mmg mls sgt,byg kan nk patah balik rumah amik surat beranak.dr wangsa maju ke cheras,agak jauh lah jugak,kesian kat suami aku,nasib lah dye sorg yg kuat semangat.Ya Allah,terima kasih sgt sgt,dan terima kasih kerana mengkurnia kan aku suami yg penyabar dgn sikapku yg mmg tak penah nk sabar and cuai.

lain kali,bg sape yg kehilangan passport,jgn lupa,

: buat police report,ckp rumah kena pecah,
: sediakan 300rm,
: bawak surat beranak.
: ic
: gambar mcm biasa.

huh! org lain yg dh ke beberapa negara pon pakai 1 je passport,
aku yg baru ke mana je ni dh buat passport sampai 2 kali.hahahaha.sabo jelah!

muka x semenggah~

05 April 2012

Baby dh sebesar buah Avocado?


Today baby dh 16 week.heee,dlm baby centre dye kata anak aku dh sebesar buah avocado.
masalah nya skrg,buah avocado besar mana pon aku x tau.hahaha. #sabo jelah.

dorg kata,selalu nya kalau ibu yg cekap.
16 minggu pon dorg dh boleh rasa baby dorg bergerak.
tapi bagi yg berpengalaman pertama maybe susah kot nk bezakan.
mcm aku ni,kadang kadang rasa mcm ada benda menarik kat bawah perut.
and kadang kadang kat atas,aku tak tau apa rasa tu.
kadang kadang perut rasa tegang sgt,nk kata lapa x jugak.

rasa tu akan dtg bila aku makan pedas,
atau pon aku banyak berjalan.
dlm hati aku selalu kata, " baby marah ibu mkn pedas ke? "
hehehe,sengal kan aku,maybe tu perasaan aku je kot.
and seriously aku dh x sbr sgt nk rasa baby gerak-gerak.
mst awesome kan rasa dye.heee.

tapi,sejak kebelakangan ni,
i kurang bergerak n mkn pedas,rasa senak
or rasa pelik kat perut tu xde,trus aku usap perut aku,
sembang ngan baby n tny dye,
"baby tidur ke?" " knp rini x gerak pon "
hahahaha gila kan.tapi aku rasa ibu lain pon cm tu jugakkan.
tambah lagik cm i yg weekend wifey ney,lagi lah akan kerap ckp ngan baby,
dia jelah kawan aku yg paling rapat skrg ni.mana x rapat nya,dh mmg dye duk dlm perut aku.
hehehehe.


baby,ibuu hope baby akan selalu jd peneman ibuu dikala ibuu sedih @ gembira oke!


02 April 2012

suamy oh suamy!

hati isteri mana yg tak meruntun bila tgk suamy dye x sihat kan.



pg hospital dgn kawan,n kena duk hospital.dah makan ke belum,
ok ke x,kita tak tau.sedih nya rasa.puas ku tahan air mata dr pg td.
tp x tertahan.tumpah jua kini.hanya pada Allah aku meminta.

pg masuk hospital.dan now masih lg di hospital.
kesian syg.syg,sesungguh nya eb x sanggup nk tgk syg sakit.
maaf kan eb sbb tak tedaya nk jaga syg.mintak maaf.

rini pun kepala x sakit even kena hujan td.
perut pon ok.maybe baby baik harini.
baby tau daddy dye sakit n x nk susahkan lg hati ibu.
thanks baby,ibu syg kamu.

semalam baru je syg bawak g jalan bli seluar baru n kasut.
rini syg masuk sepital lak.hope syg x kena tahan wad.
kalau kena tahan akan aku gagah terbang ke manjung.
td dye msg kata x de pape,dan x kena tahan wad.
cume doc suruh rest n sedut gas.
hopefully syg ok ok je kat sana.risau sgt.

i love u syg~ sob sob~

air mata.please stop!

smlm syg mkn dgn selera.rini syg x sihat.hope syg cepat oke! Amin.love u.

my 1st pink diary!


teruja nya bila buat buku pink.actually dr 2 bulan lepas lg nk g buat buku cepat cepat.
tapi suamy lak susah nk cuti,so kami decide g kk lepas i 3 bulan.kalau lewat sgt risau lak kan.
dorg kata kalau lepas 3 bulan x buat nt misi marah.i ni kalo bab bab kena marah x boleh sket.
nt i nanges nt.hehehe.

sabtu masa g amik suamy,dye tetiba ckp,
"Isnin ni kite g cek baby eh"
eh tetibe je,xpesan pon nk cuti.adooiiii aku x apply cuti pon.
tapi dlm hati mmg excited giler.hari ahad tu siap tidur lena lagi sbb excited nk bangun.
nk g sekodeng baby pg isnin tu.pg tu bangun awal,siap siap cantek cantek.
opppssss cantek ke!? hehehe,cantek di mata i jelah kan.jadi lah....

kk kat cheras just blakang umah mak metua i je,
so no problems lah,no jemssssss.hehe.sampai sampai je i jd cuak.takut,
suamy kata, "eb g turun dulu,g kat kaunter n ckp saya nk buat buku"
dlm hati aku,huaaaaaa cane ni,xreti,takut.tapi demi baby,ibu memberanikan diri taw.
g ke kaunter,ckp kat misi tu,
"hmmm saya nk buat buku,saya dh masuk 3 bulan pregnant"
(boleh ke ckp cm tu.hahahaha)
then dye kata " ada bawak gambar scan? "
ah sudah,hmmmm cano neh.
" hmm gambar xde,tp mmg dh g scan dh " #muka cuak dah.

then misi tu kata,ok x pe,isi sume borang borang ni,
isi mana yg tau je,kalau x tau tinggalkan je.sekali dye bg 2 borang,1 buku merah,1 buku pink.
hehehe.comels buku pink tu.tapi pitam gak sbb nk isi borang banyak banyak,
malas btol bila masuk bab kena mengisi borang ni.
yang kelakar nya,dye tulis lain,aku masukkan lain.sampai kena marah ngan suamy.
" eb ni knp? org tu ckp lain,g isi lain dlm tu.meh syg isi,tulisan syg pon cantek gak! "
hahahahah perasan tulisan dye cantek.lebih kurang tulis aku je,
mcm cakar ayam.hehehe.then lepas siap isi sume,g balik ke kaunter.

" ni dah siap semua "
ok sekarang g toilet tu,amik bekas dekat tepi singki tu,then kencing ok.
lepas tu bagi kat misi tu. erk! kena kencing lak dah.adoiiii.

aku masuk je dlm toilet tu tgk ada lah 2 3 org yg beratur nk kencing,
nasib lah toilet dye ok.bekas yg dye suh kencing tu aku tgk mmg tersusun kat sinki.
then ada sorg akk tu masuk,buang air kencing dye dlm sinki tu then basuh balik bekas tu.
dlm hati aku,eeeeuuuuuuwwwwww geli nya.tekak pon dh loya tgk kejadian tu.

bile turn aku lak,aku trus amik bekas tu then basuh dulu bersihbersih,
then lap ngan tisu.hahahaha #perlu ke,ntah lah,baru rasa lega kencing kalau x x lalu rasanya.
lepas kencing,bg kat misi botol tu.but i x tau misi tu celup apa dlm botol tu,then dye buang.
aik! cm tu je.hehehe.lepas dh cek air kencing,time for timbang berat sume.
huaaaaaaaaaaaaa time ni yg aku paling cuak.tak sanggup nk tgk berat sendiri.

ok berat 64.5kg.
huaaaa masa tu rasa nk pengsan.
can u imagine dr 55kg --- 64.5kg,bape kg bertambah tu,
mmg bahagia sungguh aku ni kan.hehehe.tapi x pelah,lepas pantang diet balik.
#ayat sedapkan hati.hehehe.xtau lah leh turun balik ke x berat ni.

now turn to amik darah.ahhhh cuak gilosss.
aku tgk jarum je rasa cm nk terkencing balik.padahal baru je lepas kencing td.
huaaaa nk tak nk kena harungi jugak.aku tabah kan hati ni.hahaha poyo!
yelah sape x takut nk kena amik darah.ahhh x suke taw.
masa doc tu buh ubat bius tu aku dh x tgk dh tgn aku.
rasa sejuk je.then x tau bila masa dye cucuk jarum tu.mmg aku x tgk lgsung.
masa dye tekan dgn kapas,baru lah aku tgk,n rasa sakit.
tgk banyak jugak dye amik darah.pekat gila darah kan.kaler marooon.
jakun jap.hahaha boleh.then siap.kena tunggu lagik.

masa menunggu tu sempat lah kami g mkn mkn jap.
nasib ada sorg kakak ni meniaga kat luar kelinik.sempat lah aku
alas perut ngan bihun.sedap lak bihun akk tu.rasa mcm nk mkn 2 bungkus je.
tapi x leh,malu kat org.hehehehehe.

lepas tu tunggu dan tunggu dan tunggu lagik.
sambil tgk gelagat baby baby yg nk kena cucuk.hehehe sonok tgk dorg,
ada yg gelak,ada yg menanges.yg menanges tak tahan tu.satu kk dgr.adoiii

dh nk dekat sejam lebih tgu akhirnya sampai turn aku.
hahaha kelakar,cuak pon ada,duduk kat kerusi yg dikelilingi oleh kaum kaum ibu.
ahhhhh,aku dh nk bergelar IBU? ya IBU,percayalah.hahaha.rasa nk nanges masa tu.
#nanges sbb terharu.boleh?! yelah,anak sulung kan.mst ada rasa cm tu.
b4 ni xpenah rasa,nt anak dh 2 3 nk terharu lg melampau lah.sepak nak? heee.

misi cekcek perut,nasihat nasihat sket,bg ubat then tgu lagik.
kena tgu jumpa doc lak.tgu doc ada lah nk dekat setengah jam.
tapi nasib doc baik,nice giler,bila dye tgk tempat kerja suamy di majung perak,
dye like shock,hah suamy awak kerja perak? jauh nya,cane tu?
LOL doc ni mmg tak penah jumpa org PJJ ke.standart lah tu.hehehe.
then dye kata,panggil suamy awak masuk,kesian dye jauh jauh balik.
kita nk scan baby ni.wahhhh nk scan lagik.best nya.aku suka main main scan ni sbb leh tgk baby.
kalau boleh cm nk letak satu dlm bilik sbb leh scan time bosan bosan.boleh? hahaha.

aku pon panggil lah suamy masuk,then doc scan,
korg tau? yg best nya masa scan tu,baby kami tgk aktif bergerak,
aku nmpk tangan n kaki dye gerak gerak.doc pon ckp,
"tgk baby awak bergerak,tu bukan saye yg gerakkan taw,dye gerak sendiri"
mmg masa tu aku teruja sgt,jakun lagik.heee.suamy pon sama.senyum je.
then dye boleh tanya aku, "sonok x?" 
eh eh op coz lah aku sonok.hehehe.lincah je dye gerak gerak,cm tau kami ngah tgk dye.


Alhamdulillah.hasil cinta.

then dh settle sume,aku pon pulangkan buku merah tu kat misi,
then lg 1 buku kami simpan.aku asek senyum je tgk buku tu.
#mcm gila pon ada.tapi nt korg mesti merasankan perasaan yg sama mcm aku.caye lah.
dan sampai skrg,kalau aku teringat kejadian scan tu.aku mesti senyum sorg sorg.
suamy pon sama.heee.best nya.

overall misi misi kat kk tu sume best n baik,termasuk lah doc nya.
ok lah kan.so x de lah takut sgt nk g kk.tapi ada jugak dgr misi tu bising bising sbb
ada patien yg tak paham bahasa.adoooiii.standart lah tu.hope perjalanan aku sume dipermudah kan.
AMIN.

bulan depan cek lagik.now kena maintain berat.risau pon ada.
takut bila dgr pengalaman kawan kawan yg kena minum air gula.
cm ne lah rasanya kan.eeeuuuwwww aku dh lah mmg x suke manis.

soooo sampai sini jelah kot entry ni.panjang gila kan.hahaha.sabar lah korg membaca kan.
lepas geram ni sbb dh lama beno tak menaip.gian rasa nya.rasa cm dh ok dh ngan blog.
korg tgu lah entry entry dr i eh.hehehehe.daaaaa.


Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com