02 April 2012

my 1st pink diary!


teruja nya bila buat buku pink.actually dr 2 bulan lepas lg nk g buat buku cepat cepat.
tapi suamy lak susah nk cuti,so kami decide g kk lepas i 3 bulan.kalau lewat sgt risau lak kan.
dorg kata kalau lepas 3 bulan x buat nt misi marah.i ni kalo bab bab kena marah x boleh sket.
nt i nanges nt.hehehe.

sabtu masa g amik suamy,dye tetiba ckp,
"Isnin ni kite g cek baby eh"
eh tetibe je,xpesan pon nk cuti.adooiiii aku x apply cuti pon.
tapi dlm hati mmg excited giler.hari ahad tu siap tidur lena lagi sbb excited nk bangun.
nk g sekodeng baby pg isnin tu.pg tu bangun awal,siap siap cantek cantek.
opppssss cantek ke!? hehehe,cantek di mata i jelah kan.jadi lah....

kk kat cheras just blakang umah mak metua i je,
so no problems lah,no jemssssss.hehe.sampai sampai je i jd cuak.takut,
suamy kata, "eb g turun dulu,g kat kaunter n ckp saya nk buat buku"
dlm hati aku,huaaaaaa cane ni,xreti,takut.tapi demi baby,ibu memberanikan diri taw.
g ke kaunter,ckp kat misi tu,
"hmmm saya nk buat buku,saya dh masuk 3 bulan pregnant"
(boleh ke ckp cm tu.hahahaha)
then dye kata " ada bawak gambar scan? "
ah sudah,hmmmm cano neh.
" hmm gambar xde,tp mmg dh g scan dh " #muka cuak dah.

then misi tu kata,ok x pe,isi sume borang borang ni,
isi mana yg tau je,kalau x tau tinggalkan je.sekali dye bg 2 borang,1 buku merah,1 buku pink.
hehehe.comels buku pink tu.tapi pitam gak sbb nk isi borang banyak banyak,
malas btol bila masuk bab kena mengisi borang ni.
yang kelakar nya,dye tulis lain,aku masukkan lain.sampai kena marah ngan suamy.
" eb ni knp? org tu ckp lain,g isi lain dlm tu.meh syg isi,tulisan syg pon cantek gak! "
hahahahah perasan tulisan dye cantek.lebih kurang tulis aku je,
mcm cakar ayam.hehehe.then lepas siap isi sume,g balik ke kaunter.

" ni dah siap semua "
ok sekarang g toilet tu,amik bekas dekat tepi singki tu,then kencing ok.
lepas tu bagi kat misi tu. erk! kena kencing lak dah.adoiiii.

aku masuk je dlm toilet tu tgk ada lah 2 3 org yg beratur nk kencing,
nasib lah toilet dye ok.bekas yg dye suh kencing tu aku tgk mmg tersusun kat sinki.
then ada sorg akk tu masuk,buang air kencing dye dlm sinki tu then basuh balik bekas tu.
dlm hati aku,eeeeuuuuuuwwwwww geli nya.tekak pon dh loya tgk kejadian tu.

bile turn aku lak,aku trus amik bekas tu then basuh dulu bersihbersih,
then lap ngan tisu.hahahaha #perlu ke,ntah lah,baru rasa lega kencing kalau x x lalu rasanya.
lepas kencing,bg kat misi botol tu.but i x tau misi tu celup apa dlm botol tu,then dye buang.
aik! cm tu je.hehehe.lepas dh cek air kencing,time for timbang berat sume.
huaaaaaaaaaaaaa time ni yg aku paling cuak.tak sanggup nk tgk berat sendiri.

ok berat 64.5kg.
huaaaa masa tu rasa nk pengsan.
can u imagine dr 55kg --- 64.5kg,bape kg bertambah tu,
mmg bahagia sungguh aku ni kan.hehehe.tapi x pelah,lepas pantang diet balik.
#ayat sedapkan hati.hehehe.xtau lah leh turun balik ke x berat ni.

now turn to amik darah.ahhhh cuak gilosss.
aku tgk jarum je rasa cm nk terkencing balik.padahal baru je lepas kencing td.
huaaaa nk tak nk kena harungi jugak.aku tabah kan hati ni.hahaha poyo!
yelah sape x takut nk kena amik darah.ahhh x suke taw.
masa doc tu buh ubat bius tu aku dh x tgk dh tgn aku.
rasa sejuk je.then x tau bila masa dye cucuk jarum tu.mmg aku x tgk lgsung.
masa dye tekan dgn kapas,baru lah aku tgk,n rasa sakit.
tgk banyak jugak dye amik darah.pekat gila darah kan.kaler marooon.
jakun jap.hahaha boleh.then siap.kena tunggu lagik.

masa menunggu tu sempat lah kami g mkn mkn jap.
nasib ada sorg kakak ni meniaga kat luar kelinik.sempat lah aku
alas perut ngan bihun.sedap lak bihun akk tu.rasa mcm nk mkn 2 bungkus je.
tapi x leh,malu kat org.hehehehehe.

lepas tu tunggu dan tunggu dan tunggu lagik.
sambil tgk gelagat baby baby yg nk kena cucuk.hehehe sonok tgk dorg,
ada yg gelak,ada yg menanges.yg menanges tak tahan tu.satu kk dgr.adoiii

dh nk dekat sejam lebih tgu akhirnya sampai turn aku.
hahaha kelakar,cuak pon ada,duduk kat kerusi yg dikelilingi oleh kaum kaum ibu.
ahhhhh,aku dh nk bergelar IBU? ya IBU,percayalah.hahaha.rasa nk nanges masa tu.
#nanges sbb terharu.boleh?! yelah,anak sulung kan.mst ada rasa cm tu.
b4 ni xpenah rasa,nt anak dh 2 3 nk terharu lg melampau lah.sepak nak? heee.

misi cekcek perut,nasihat nasihat sket,bg ubat then tgu lagik.
kena tgu jumpa doc lak.tgu doc ada lah nk dekat setengah jam.
tapi nasib doc baik,nice giler,bila dye tgk tempat kerja suamy di majung perak,
dye like shock,hah suamy awak kerja perak? jauh nya,cane tu?
LOL doc ni mmg tak penah jumpa org PJJ ke.standart lah tu.hehehe.
then dye kata,panggil suamy awak masuk,kesian dye jauh jauh balik.
kita nk scan baby ni.wahhhh nk scan lagik.best nya.aku suka main main scan ni sbb leh tgk baby.
kalau boleh cm nk letak satu dlm bilik sbb leh scan time bosan bosan.boleh? hahaha.

aku pon panggil lah suamy masuk,then doc scan,
korg tau? yg best nya masa scan tu,baby kami tgk aktif bergerak,
aku nmpk tangan n kaki dye gerak gerak.doc pon ckp,
"tgk baby awak bergerak,tu bukan saye yg gerakkan taw,dye gerak sendiri"
mmg masa tu aku teruja sgt,jakun lagik.heee.suamy pon sama.senyum je.
then dye boleh tanya aku, "sonok x?" 
eh eh op coz lah aku sonok.hehehe.lincah je dye gerak gerak,cm tau kami ngah tgk dye.


Alhamdulillah.hasil cinta.

then dh settle sume,aku pon pulangkan buku merah tu kat misi,
then lg 1 buku kami simpan.aku asek senyum je tgk buku tu.
#mcm gila pon ada.tapi nt korg mesti merasankan perasaan yg sama mcm aku.caye lah.
dan sampai skrg,kalau aku teringat kejadian scan tu.aku mesti senyum sorg sorg.
suamy pon sama.heee.best nya.

overall misi misi kat kk tu sume best n baik,termasuk lah doc nya.
ok lah kan.so x de lah takut sgt nk g kk.tapi ada jugak dgr misi tu bising bising sbb
ada patien yg tak paham bahasa.adoooiii.standart lah tu.hope perjalanan aku sume dipermudah kan.
AMIN.

bulan depan cek lagik.now kena maintain berat.risau pon ada.
takut bila dgr pengalaman kawan kawan yg kena minum air gula.
cm ne lah rasanya kan.eeeuuuwwww aku dh lah mmg x suke manis.

soooo sampai sini jelah kot entry ni.panjang gila kan.hahaha.sabar lah korg membaca kan.
lepas geram ni sbb dh lama beno tak menaip.gian rasa nya.rasa cm dh ok dh ngan blog.
korg tgu lah entry entry dr i eh.hehehehe.daaaaa.


18 comments:

azam said...

cepatnya naik.....

semoga semuanya dipermudahkan...amin

Aeen said...

wahh...sronoknye dia......bestkan bile gi kk dpt tgk gelagat baby..ade yg nanges kene cucuk..ade yg senyap...kdg2 benda tu sume la buat hilangkan sikit nervous kt klinik..hehe

CikPuanHaLia said...

Alhamdulillah..rara dah peknen yer. Tahniah. Semoga semuanya selamat dan dipermudahkan. Amin..

S.n.Fariza said...

alhamdulillah. tahniah dear.

puan.mila said...

best nye..nak merasa guna buku pink..belom ada rezeki :(

Hana Soffelia said...

wow blh thn berat nih. Bahagialah katakan. hehe Hana dulu berat trun sbb xdpt nak makan langsung, asyik muntah je. hehe

mas saari said...

wah! teruja akak baca..
moga kandungan sihat ye, rehat cukup2 tau!

✿ pink velvet ✿ said...

bestnyer fura...aku pulak x sabau, huhu! aku pon rase nak menitik air mata gembira dgr story ko ni tau #over

btw...berat ko camtu time ngndung, berat aku x ngndung pon dah camtu, hahaha! #cisss!

e k i n ♥ y u s r i said...

rara bg ekin email
ekin email ea

diana said...

orang ramai selalu takut2 kan bakal2 ibu ni dengan ayat 'nanti misi marah'
padahal misi zaman sekarang tak de dah yang marah2 ni..
kalau kita salah pun dia cakap baik2 je.tak de dia nak marah..elekek..

YAYA AZURA said...

ecece rara..senyum je ye..
bestkan pregnant,,haha..ye la..ada satu nyawa lagi dalam perut kita..
banyak jugak naik berat badan ek..tp lepas nie kena jaga2 jugak,sebulan boleh naik sekilo dua cam tu la rasanya.akak pun dah lupa..hihi..

Puan Lynda said...

wah.....jeles nyer..

kak long tumpang gembire syg...

::CIK LYNN:: said...

xpa, kak...prgnant mother mmg kna gain weight pn...nti dh bpntang, struggle dptkn blk bdn tme ank dara....hehe

CikPuan Azizah said...

hehe siapa kata nurse2 kat KK garang...ngeee~~


jijah belom pregnant tapi dah amik buku2 baby kat wad bersalin.. booking kot2 time jijah pregnant n bersalin tu buku die dah takde. muhaha^^

Farah Shamsudin said...

wahh.. tahniah syg.. lame dah tak singgah sini..tetiba bila baca ade gud news pula.. take care tau..

aimi said...

kenapa sy lak rse cm nk mengalir air mate bce entry nie..?? hihihih

tahniah kak dh 3 bulan... take care taw.... =)

gdsbnga said...

waaaa tak sabar nak tunggu baby kak rara keluar :D

♥ dak pink said...

Alhamdulillah,
dah ada rezeki utk dapat baby.

Jg diri elok-elok tau dan semoga semuanya selamat dear.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...