Image and video hosting by TinyPic

09 April 2012

Peringatan : kalau PASSPORT hilang sebelum tarikhnya. Tip nk menipu!

hah? tips nk menipu? hahahah jahat kan aku nk bg tips menipu imigresen.but i rasa mmg susah nk tipu dorg ni.kes nya mcm ni : 

aku ( passport hilang sebelum tarikh luput,tarikh luputnya 2013.tahun depan lah maknanya,dan passport aku hilang sbb kete aku kena pecah n perampok tu dh mencurik passport aku sekali, dan aku pon pandai sgt sbb simpan passport n all document dlm kete )



aku buat passport tahun lepas masa nk g singapore.dan lepas 2 3 bulan kete plak kena pecah.dan tahun ni jugak my beloved hubby nk bawak g honeymoon lagik,dan masalah nya aku memerlukan passport.huh masalah besar sebenarkan.

so harini kami decide nk g buat passport lain,dan kejadian yg tak diingini telah berlaku,
bg korg yg mengalami masalah yg sama mcm aku,
better kalau nk selamat, buat report polis,sbb passport hilang, RUMAH KENA PECAH,kalau bg sebab tu kamu takkan didenda oleh imigresen,dan aku yg pandai sgt ni,g ckp kat polis yg kete aku kena pecah, (konon jujur)

so disebabkan alasan aku imigresen x puas hati,aku didenda ( penalty ) 300RM tauuuuuuu! rugi taw 300rm, kalau lah tidak aku just kena bayar 100rm je for 2tahun.

dan lagik,masa aku g imigresen td aku tak pulak bawak surat beranak,kena patah balik rumah n amik surat beranak,dan lagi satu kena angkat sumpah,lucky angkat sumpah senang je,just kena bayar 4rm.but makan masa,nak dekan 1/2 hari kami kat sana.

huaaaaaaaaaaaaa aku sgt sgt nk berterima kasih kat suami ku yg sgt sgt penyabar,aku siap dh give up td,dh malas dh nk g bercuti,mmg mls sgt,byg kan nk patah balik rumah amik surat beranak.dr wangsa maju ke cheras,agak jauh lah jugak,kesian kat suami aku,nasib lah dye sorg yg kuat semangat.Ya Allah,terima kasih sgt sgt,dan terima kasih kerana mengkurnia kan aku suami yg penyabar dgn sikapku yg mmg tak penah nk sabar and cuai.

lain kali,bg sape yg kehilangan passport,jgn lupa,

: buat police report,ckp rumah kena pecah,
: sediakan 300rm,
: bawak surat beranak.
: ic
: gambar mcm biasa.

huh! org lain yg dh ke beberapa negara pon pakai 1 je passport,
aku yg baru ke mana je ni dh buat passport sampai 2 kali.hahahaha.sabo jelah!

muka x semenggah~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 comments:

  1. Gile. Pasport kena curi kan? Takkan nak kenakan penalty gak? Cekik darah.

    ReplyDelete
  2. Hi rara..xpela,nak wat camana,xtau kan..g babymoon ye.. Jga dri bebaik ;)

    ReplyDelete
  3. hehehe...tak baek nipOoO...hehehehe...

    makin kurus n lemah je muka tu ... semOga rara dan baby sihat2 slalu ...

    ReplyDelete
  4. alala..cian..xpe..pasni blh dh g bercuti.. :)

    thanks sharing :P

    ReplyDelete
  5. akak takde passport pun...hehehee

    ReplyDelete
  6. tips tu bakal bguna nnti tu ;)

    saya pun penah hilang pasport n nasib sgt baik pasport dh expired, klu x, nangis tak blagu jugak..

    ReplyDelete
  7. sabar eh kak..:(

    lpas ni kalo passport ter 'hilang' ke..kene cakap Rumah kene pecah masuk lah eh...

    thanks for this info..nad baru tahu..

    ala cian kat akak..mesti penat kan?

    sabar eh kak..:(

    ni nad nak bagi tahu..semalam nad nmpk baby(joey) keluar sekejap dari pouch dia..:)

    http://www.nornadiah.com/2012/04/joeybaby-sugar-glider-kelihatan-30.html

    ReplyDelete
  8. sabar je la...heheh..selamat bercuti..:)

    ReplyDelete
  9. Aik? Bkn slh kite pon kete kne pecah.. Sengal punye imegresen/!

    ReplyDelete
  10. lorrrrrrrr ekekkeke
    susah kalau berurusan dgn imegresin nieee .. nak kesana kena ada semua , kalau tidak sia2 dtg kena patah balik or else x yah buat ..

    sib baikkk cik hubby sporting .. ;) mauu x sporting .. kang rara lak majuk ekekek ;)

    ReplyDelete
  11. berapa lama ye siap passport?

    ReplyDelete
  12. Nk tnye..kene bwak original surat beranak ke?

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com