20 April 2012

Pregnancy : minum AIR GULA!

# ramai yg complain ckp font i kecik.heee sorry,i akan besar kan lepas ni eh.


ramai yg tanya i,kenapa kena minum air gula?
kenapa kena minum air gula? kenapa kenapa kenapa?
actually i pon x tau nk jawap mcm mana,tapi dh nurse suruh lepas
i g buat check up rabu lepas,i pon menurut lah perintah.heee.

actually mcm ni,
masa check up rabu lepas,berat i naik 2.5kg.
banyak sgt naik dr berat sebelum nya,sepatutnya,
berat yg kena naik hanya 0.5kg,tapi aku ni terlebih bahagia,
naik nya terlebih 2kg,hahaha apa nk buat.selera mkn mcm hape je.
so nk tak nk,mengikut prosedur,sape yg naik banyak sgt berat dlm masa sebulan,WAJIB minum AIR GULA.air gula! mesti korg x dpt bygkan kan! hanya ibu ibu yg pernah mengalami nya je tahu.so meh aku cite kan.hehehe.

bg ibu yg terlebih berat badan mcm aku ni,
kena minum air gula sbb kami dikuatiri ada kencing manis,
kencing manis masa preggy ni agak bahaya dorg kata sbb baby
mungkin akan besar dan mungkin akan dipaksa bersalin awal.
ada akk sebelah aku td cite,dye kata kawan dye kena bersalin awal sbb ada kencing manis,dan sakit bersalin awal adalah lagi sakit dr bersalin biasa.fuhhhh takut kan,mmg takut pon,aku dgr pon ngeri.

untuk maklumat lanjut korg google lah eh.heee.
dgn apa yg aku kena td,start dr 10mlm semalam aku kena puasa,
lepas kul 10mlm aku xleh minum or makan pape pon dh,sampai pg td,sampai sampai je klinik,aku kena amik darah,lepas amik darah minum air gula yg dh tersedia kat sebelah,masa amik darah tu mcm biasa lah,aku mmg x pandang jarum tu,Alhamdulillah urat aku senang jumpa dan masa amik darah td aku x rasa sakit sgt.
tp yg sakit nya masa nk minum air gula tu,air gula tu dorg bancuh dlm cwn plastik.besar dye mcm besar cawan polistrin tu,tp tinggi sket lagik,dorg bancung gula tu suam suam.so ok sket kot.mengikut pengalaman kakak opis aku,dye suruh aku minum seteguk terus air tu.jgn minum sket sket,nanti lg rasa nk muntah,so aku pon mengikut arahan.

aku tenung lama sgt air tu,pas tu baru aku minum.
aku pon x tau knp aku tenung air tu lama lama,hahaha,maybe dgn tenung lama lama aku boleh bayang kan air gula tu mcm fresh orange kot,hopefully.hehehe.

gulp gulp gulp~ 3 kali telan air gula habis.fuhhh bangga.
akk sebelah aku yg minum awal lagik dr aku td x habes habes ag.
tapi aku dh habes dulu.minum air gula x lah seteruk yg disangka.ok je sebenarnya.kena kuat kan mental.hahahaha.tapi lepas je habis minum tu aku rasa pedih tekak ni.cepat cepat aku berusaha bersungguh sungguh kumpulkan air liur n telan banyak banyak.
yelah,nk minum air tak boleh.lepas je minum air gula,jgn harap lah korg leh makan ye.kena tunggu lagik 2 jam untuk diambil darah semula.

masa menunggu tu,rasa melekat lagik gula kat tekak,
rasa nk muntah,mual,sampai rasa nk tercirit pon hade,tapi ku tahan jebat!hahaha.betul,korg x caye eh.mmg aku mcm nk tercirit td,tp membayangkan toilet tu mcm x best,aku tahan jelah.ok je,aku bab bab menahan ni mmg juara.hee.

masa nk tunggu 2 jam tu aku rasa mcm nk balik umah.
tapi rasa mcm malas lak,nasiblah dlm kete ada novel lama.
so aku amik novel tu n khatamkan buat kali kedua.hehehe.

tepat pukul 10am misi panggil lagik untuk amik darah lg sekali.
aku ni pon dgn muka redha lah hulur tangan,aku hulur tangan
kanan,yg kena amik darah pg td,masa misi letak ubat bius sakit lagik tgn tu.darah pon still keluar ag,then misi tanya " nk buat kat sini jugak ke? "

hmm aku x tau nk ckp apa,sakit sebenarnya,tapi aku redha je ckp.
" aah lah kot.xpelah,amik je "

misi tu tgk aku, " ala kesian nya,redha je saya tgk awak ni,hehe "
" yelah misi,saya kena redha je.hehehe "

then misi tu kata xpelah,bg tangan kiri,kita amik belah sana lak.
sian lak saya tgk awak,wahhhh terharu,rasa nk peluk misi tu.hehehe.
nasib misi tu baik dan memahami yg tangan kanan aku masih sakit.

masalah tangan kiri aku lah,urat kecik sgt,
misi tak nmpk urat aku,dye pon risau,dye kata urat awak kecik sgt ni.aku pon diam jeeee,biasalah,aku kan redha.last last,dye amik jugak,sekali Bismillah,dye ucap Alhamdulillah,nasib darah keluar,
dalam hati aku lega sket,yelah kalo x keluar darah td mst kena cucuk ag smpi jumpa.tapi cucuk kat tgn kiri agak sakit.tapi xpe,aku kan kuat.baby pon kuat.( ayat kuat kan semangat ),tapi aku nk nanges sebenarnya.

habes cucuk,boleh lah balik,misi siap pesan.
trus g mkn,hmm aku pon dgn pantas nya balik n g cr nasi lemak.
lapar wwooooooooooooo,dh pukul 10 lebih x breakfast lagik.
aku berjaya menghabiskan sebungkus nasi lemak pas tu.

for da result aku x tau cane,
ada yg kata kalo kita ada kencing manis dye akn call kite.
kalo xde,xde lah.hopefully misi tu tak call aku n aku takde kencing manis.and lepas ni aku kena jaga makan sket,tak leh mkn nasi banyak.kena kurangkan makan nasi n jaga berat.xsanggup nk minum air gula lagik.

for all m2b,jaga berat eh.kalo naik banyak kena minum air gula.hehehe.

huaaaa kesian x? hehee

31 comments:

Aeen said...

waaaa....da rase dah air gula tu cmne...sumpah lepas ni xnak kene minum lagi...xsanggup woohhhh....

Tentang Kita said...

naper kesan cucuk tu teruk sangat tu...baper kali kena cucuk tu?

CikPuan Azizah said...

kihkihkih tak leh nak cakap ape.. sebab semuanya akak dah cakap..ngee~~ bagus la pesakit camni.. hehe

aimi said...

cian nye akk...cm truk je gmbr 2 =(

LiNdaBlogshop said...

La rara..sabar je la ye. Kene kurangkan manis la lepas ni. Teruk gak ye lebam kene cucuk tu, takut linda tgoknye

Ezza Z said...

Rara,tu bekas kena cucuk masa amek darah ke?
Tak sangka sampai mcm tu bekas die.
Takut plak nak p buat buku pink next week.

suriani azwan said...

da gak experience time first bby...mmg nak termuntah after minum air gula..pastu gtau kat misi.."misi saya nak termuntah nih"...misi jawap kalo muntah kena minum sekali lagi...apa lagi, meleleh air mata sambil tahan muntah...(sensitip sgt time ni duduk berjauhan ngn hubby sbb cont study...)

Shakina Farhan said...

teringin nak tahu rasa die cmne..hihi..siannye lebam teruk tu..xpe, demi baby sggup ape saja kn..

S.n.Fariza said...

WAHHH. baiklah. harus berjaga-jaga ni. terima kasih

Gadis said...

adoiii...tkut Gadis tengok..
huhuhu..

diana said...

sampai sekarang akak belum pernah minum air gula.harap2 tak la..heheh..
takat la ni berat akak naik sekilo je sebulan..akak kurang makan nasik.banyak makan sayur dan buah je.nasik makan sekali je sehari.suami marah tapi memang tak lalu telan nasik dan makanan berat2.

εïз mummyHaza εïз said...

teruknye kesan cucuk tu... kesian, sakit tu... me dah selamat minum air gula tu... hehehe jenis dah siap berbotol rasa revive jek... :)

Pok Amai-Amai said...

Dulu sy ms preggy pun 2x kene minum air gula. 1st sbb keturunan. 2nd sbb berat bdn nek byk mcm awak. Sy bersalin awal dr due date. Bkn dipaksa bersalin awal. Tp baby tak sbr nak kua. Alhamdulillah, sy cume sakit sejam je...baby senang kuar. Dan pas bersalin, alhamdulillah gak sy takde mslh kencing manis g. Heee~

Cik tikah said...

scarynya =.='

e k i n ♥ y u s r i said...

alhamdulillah x kene...
hihihihi

Miss Sunshine said...

boleh tak nk tanya....
air gula tu rasa manis ke...?

KhaiRin : anies said...

ye ke?

tp kt komen still font kecik

mas saari said...

lega sikit bila baca pengalaman rara ni, lepas ni bolehlah hadapi situasi tu camne.. akak kena minum sbb dia kata mengandung dah lebih umur 30!

part amik darah tu yang akak seram sikit...huhuhuuu

pena rozie said...

pernah minum nasib baik x pitam sbb dah la kene puase... Pastu mengandung twin lak tu...

wantie said...

kenapa le klinik nak bagi ibu ibu makan air gula mc tu je. memang tak tertelan kan.

apa kata kalau dia letak bauan rose ke, vanila ke sikit. mesti berebut rebut kaum ibu nak minum. hahaha..

akak nak jawab pertanyaan adik kat blog akak.
Bagi pendapat akak le, supplementari untuk tambahkan susu tu tak berapa bagus. sebab tahukan, mesti ada bahan tahan lama dalam produk mereka. benda tu pun akan masuk ke badan kita dan terus dapat kepada bayi. Jika yg berasaskan sumber asli tu akak memang sokong...
ini pendapat akak le.

cik najihah said...

mak ai besar betul hihi..kenape mcm teruk sgt je lebam tu kaak

Cik Bambam said...

aduhhh.. dah lebam dah tangan tuh..huhuhu..

nxt time imagine minum air gula mcm mnm air sirap.. psiko otak kena lebih ckit..ehhehe

✿ pink velvet ✿ said...

wehhh! aku ni dah lah pnakot no 1 nak amek darah ... bg lah air longkang skalipon aku sanggup lagi, tp cucuk? uwaaa! takot.. tgk tgn ko pon jadi seriau, huhu~

ieda said...

minum gula tu dik asalnya prosedur utk yg berat naik @ turun ..
skrg nie x kira dah .. semua ibu ngandung dh diwajibkan minum .. entah lahh ape2 pun x boleh ..
layan je dik

adoii dikk awat sampai jadi gituuu tuu huhuh sakit tuu , salah cucuk kann adoiii ..

::CIK LYNN:: said...

skrg ni byk kes gestational DM..akak wat MOGGT test 2.. :)

smoga akak n bby shat2 je...

siti kektus said...

Wuuu~
sakitnya kak kne amek drah 2kl.

cik mun said...

tkotnye tgk kesan ambek darah tu..

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

hehee.. sy xtau hal org yg pregnant ni.. hehe... yg penting akk n baby sntiasa sihat ye :)

:: Riri-Fatieha ::~ said...

jga kesihatan cik rara... btw nak tnye la.. masa wedding hritu doorgift rara bg ape ye? pening la memikirkan doorgift yg nak d beri kpd tetamu... :(

Queenie said...

ikut jer la mana yg terbaik untuk ibu dan babt ya...

ngeri ar tengok gambar tu, tak sanggup nak ulang zaman ngeri2 gitu...

all the best to you dear...

msredcheesecake said...

Salam mamatobe... Senang hati yea sampai naik kg byk...hhee.... Jaga kesihatan dear.... Kalau mama tak sihat sian bby nanti dia susah hati...

Nape teruk sgt lebam injection tu?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...