Image and video hosting by TinyPic

31 May 2012

bergaduh dgn NEELOFA

aduhhhhhhhhhhhhhhhh aku xleh blah btol bila pk pasal mimpi malam td.



aku boleh terima kalau aku mimpi aku bergaduh,tp knp dgn neelofa.
knp dgn cik lopa tuh.aku dh lah mmg xsuke dye,org kata masa preggy ni xelok
xsuke kat org kan,tapi nk buat cane,aku mmg xsuke dye sejak dye menang *dewi remaja tu.
eh yeke dewi remaja,dye menang apa eh?lupa dh pon.

aku bukan lah xsuke sgt ngan dye,tp sbb aku tgk dye cm gedik gedik n mcm gud gud je.
ye aku xkenal dye,n aku xleh judge org cm tu,tapi ntah lah kan.hati ni mcm xminat sgt ngan dye.

and cerita pasal mimpi mlm td mcm ni,dalam mimpi tu aku bli barang kat watson ke guardians.
then neeloofa ni jd cashier nya,and ada selisih paham sket aku ngan dye,and aku gaduh ngan dye.
sampai jerit jerit kat situ.hahaha sgt kelakar,pompuan tu mmg mcm muka neelofa.
aduhhhhhhhhhhhhh jenuh aku pk pasal mimpi mlm td,knp kena ada cik lopa dlm mimpi aku tu.

and setelah dikaji aku dh tau sbb nya,aku rasa sbb kebelakangan ni kan asek cite pasal dye je.
bukak majalah dye,bukak nona dye,masuk twitter dye lagik,bukak beutifulnara dye,bukak ohbulan dye.
ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh sume dye lah,dan bila kita asek nampak org yg kite x suke depan mata,
opcoz lah kita akan terbawak bawak sampai dlm mimpi kan.

haisssssssssssssshhhhhhhhhhhhhhh tapi mmg xleh diterima akal langsung.
dgn neelofa pon aku jd nk mimpi.muahahahah.

Neelofa Di Paris-7

im officially 24 weeks preggy ibu.yeay!

yeay! saat yg dinanti nanti kan.
now im officially 6 month preggy ibu.
hehehe.sory x de pic,sabtu ni nk g PWTC baru nk snap pic.
ada hati lg tu nk snap pic,punggung dh naik leborrrr lagik mau bergaya.
hehehe.xpelah,baru lah nmpk seri ibu kan kan.

dh masuk 6 bulan ni,
nmpk sgt dh perubahan ketara pada diri i ni.
perut mmg dh makin kedepan,baju kurung dh totally xleh pakai.
kelmarin bli baju pon dh size XL sbb nya xlepas tang perut tuh.
miss B pon makin galak,and satu berita gembira.
masa i urut urut miss B kelmarin,ada keluar satu cecair jernih
kat nipple i,i dunt noe what that cecair,and i just tot itu susu.
sbb i picit pict dye kua,tapi x banyak.dlm hati sgt gembira.
moga Allah permudah kan jalan i untuk BF anak i nt.
nanti check up baru nk tanya misi balik apa benda nya tu.

lagik satu bahagian areola kat miss B pon dh kurang luka.
kalau x dye jd cm kering n luka,but now i buh losyen banyak banyak.
n dh ok dh,dh xluka.i rasa mybe sbb dye kering kot.tu luka.
( xpe ke buh losyen kat miss B???? )

pasal gender baby pon i still xtau lagik apa jantinanya.
i dh jenuh ajak suami g scan,tp dye still ckp x nk,
dye nk tunggu lepas i check up 13hb 6 neh.
lepas check up kat kkia baru dye nk scan,i gerammmm sgt.
dye janji dh 6 bulan nk scan,tapi saje nk bg i tertunggu tunggu,
i tau dye saje nk kena kan i,sbb i ni mmg jenis x menyabar.
tapi dlm hati dye dye pon mesti xsbr sebenarnya nk tau gender baby kami.
heeee.xpe xpe.nanti dye balik,i akan pujuk lg.hehehe.

hmmm apa lg nk cite eh?
xde apa dh kot.ni jelah.nanti ada pape yg best kite
story mory lagik eh.daaaaaaa~

pic ni xde motif.saje buh sbb comels.

30 May 2012

mengidam RED VELVET

ohhhh sepanjang masa i preggy ni mmg suka makanan manis.


padahal masa anak dara xsuke sgt makanan manis.rasa melekat kat tekak.
xsuke,but now,sepanjang 6bulan preggy,i mmg craving for chocolate,cake,air manis,
semua lah yg manis manis.i pon tak tau lah knp.huh! *tu yg badan naik bagaikan juara tu.

and baru baru ni pulak i tetiba teringin kan RED VELVET




ni lah red velvet yg di idam idam kan tu.and yg i nk hanya lah CIKMIN macaroon
punya red velvet,yg lain i xpenah nk terliur lak.aduhhhhhh mmg jenuh!

n pg td i bukak FB tetibe tgk cik min ckp this week dye akan buat delivery kat
tesco ampang n giant batu cave,wow rasa nk melompat.pk gak 2 3 kali,
nk bli ke x nk bli ke x.last last bila pk masa preggy ni lah bila teringin mst nk dapatkan.
kalau xpreggy mungkin akan tertangguh lg.lg pun kalau bab makan rasanya suami i takkan bising kot.
heee.dye selalu kata,kalau untuk makan xpelah berhabes sket.lg pon bukan selalu 
nk dpt mkn cm ni.kalau selalu mau kencing manis aku kang.

so chat chat ngan cik min,n confirm order RV neh.muahahahaha puas hati aku.
tgu ahad ni lah amik kat tesco ampang,tak sbr rasanya! 

wahai tekak perut n baby,sabar lah menanti ahad ni untuk menikmati RV neh eh.
huaaaaaaaaaaaaaaa xsbr.





another product from cikmin.wahhhh sgt teringin nk rasa macaroon dye!
nk tempah? ni cik min punya link FB.sila KELIK!

ww : DIA


aku x tau kenapa aku suka dia.
aku x tau knp hati aku sejuk bila tgk dia.
aku xtau knp dia menjadi pujaan hati ku.
bukan sebagai kekasih.
tetapi sebagai pemimpin.
aku rasa selamat.

bukan politik.
cuma luahan rasa.

salam RABU!

29 May 2012

Android Instagram and cute Font - cair wa ckp luuuuuu~



sejak sejak android dh ada instagram ni.hidup kami menjadi jadi.


sume benda nk snap n nk publish kat instagram.tapi best!
yelah,kite ni as manusia kan suke tgk gambar dr membaca,so instagram mmg best lah kan.

i pon lepas install instagram ni trus follow artis artis je.
kikikiki yelah,kalau org lain xminat sgt nk tgk,kalau tgk artis ni best,
tiap tiap hari ada gambar cantik cantik.mcm i pic nya ada lah 2 3 ketul.
tu pon pic ntah hape hape.

tapi kalau follow Tiz Zaqyah mmg best,pic dye sume lawa lawa.mmg awesome sgt!

sape yg nk follow rara sila lah search ( safurarara ) heee~


sape ada instagram tinggal nama kat komen eh.nt i follow u !

KD preggy anak ke-2

krisdayanti

vahhhhhh pg pg mak jemah dh bergossippink eh.xpelah,pg ni pg selasa


so boleh bergossip rasanya kan.kikiki.bukan apa,pg td dgr berita kat HOTFm,
dorg yg kata Kris Dayanti dh mengandung anak ke-2 dye,
anak 1st dye ngan hubby baru dye tu baru je 9bulan.
dh preggy lagik.ok lah kan.rezekinya murah lepas kawen baru.
ekekekeke. *mula nk gelak stail k.eidamimi neh!

tapi sementara muda ni elok lah beranak cepat cepat.
bak kata suami punya member punya wife *paham x ni?
dye pesan kat i,sementara muda,bia lah bersalin ramai sket.
like 3 org ke,sbb nt dah masuk usia 30an nk ke 40an korg dh xlarat nk
bawak badan lagik.tambahan lagik kita ni JAGA SANGAT PEMAKANAN kita.

heee~ maksud nya xjaga lah,tambah lagik ibu mcm i ni,dh lah suka mkn fastfood
then sayur sayuran kurang sgt makannya,ulam ulam apatah lagik kan.
so better kita cepat cepat sket beranak.nanti bila dh tua anak pon dh besa.
heee,baru lah kalau nk g sopim nmpk cm kakak ngan adik,ye daaaakkk.

dh kawen dh duda KD ni kan.
ooohhhh dh melalut dh gossip mak jemah pg ni.
ok lah,nk buat keje jap.kang kena marah lak,pg pg bukan nk buat keje.
gossip je pandai.heeee~

p/s : xsbr nk g EXPO kat PWTC sabtu neh!

28 May 2012

dulu follow B2B,skrg follow all M2B pulop!


mcm ni lah kitaran hidup.dh kawen nk beranak pulak.
skrg ni i tak tau lah knp,maybe sifat keibuan dh terlalu menonjol dlm diri,
habes semua blog ibu ibu i follow.i sanggup search kat google utk cari blog ibu ibu yg best.
and kebanyakkan nya tgk dr bloglist bloggers friend yg lain.

now pon ramai B2B yg i follow pon
sume dh jadi M2B,tu yg lagik best,sume up entry pasal
kesihatan and pasal baby,best sgt baca pengalaman org lain.
pengalaman bersalin pon best,rasa nk nanges bila baca ( siap nanges dh pon )
tapi pengalaman preggy mmg pengalaman yg paling best dlm hidup.
mcm xpercaya kite tgh mengandung kan lagik 1 nyawa.
nyawa yg tercipta dgn kasih sayang dgn insan tersayang.
nikmat nya kan!

kalau korg nk cr blog M2B yg best,
tgk lah kat Bloglist i yg tepi tu eh.
tapi yg tu sume random je,korg pilih pilih lah yg mana best eh.
kalau korg ada blog ibu ibu yg best pon bg lah link kat i.
leh i follow pulak.heeee~



baby takut papa yeeee~

hai uollsssss~ sihat? pagi ni cuti sekolah kan.mst ramai ma ayah yg santai santai je.


yg cuti pon mesti ramai kan,mcm kat opis i ni pon sama,dh naik lenggang dh,naik bosan gak sorg sorg.
rini i kua lambat pon boleh sampai opis awal.heee~ kalau hari hari cm ni kan best!

so cite pasal baby takut papa,heee cm ni cerita nya,
suami i kan balik every weekend je kan,sabtu dye balik kl,
ahad malam dye balik manjung balik,tapi yg i pelik nya ngan baby i neh.
bila papa dye balik,dye diam jeeee,baik jeeee.i pon xtau knp.
kalau papa dye xde,or week days,dia bukan main aktif,tendang sana tendang sini.
skrg ni kalau dye tendang,dh sampai naik terangkat angkat baju i.heee kelakar sgt!

tapi bila papa dye ada kat sebelah,dye senyap sunyi,gerak pon sket sket je.
xnk pon tendang perut ibu kuat kuat.heeee.anak ibu ni.pandai eh.takut papa marah ke
tendang ibu kuat kuat.jgn takut lah,papa x marah lah syg!

sape berpengalaman mcm i,yg si papa ni punya lah excited nk rasa anak dye menendang,
tapi xdpt,kalau i kata,anak tendang ni.dye letak je tangan,anak trus diam.heee.sian tgk suami i.
xpelah eh syg.nt baby dh keluar,leh rasa dye tendang hari hari eh.heee.

sok lusa i dh nk masuk 6bulan.weee~tapi org keep on cakap perut i kecik.
xpelah,i xkisah,janji baby sihat n sempurna.Amin

oooppssss muka terlebay putih lak.

25 May 2012

mari beli lace RAYA di Tiara Affairs


hai hai....heee~
i just nk promot 1 blogshop ni.
like banner kat atas TIARA AFFAIRS,
kalau korg x dpt lagik kain untuk buat baju raya,
leh lah singgah sini order.tapi rasanya cina yg jahit baju
mst dh xnk amik tempah dh kan,sbb dh nk puasa dh,
alaaaa tp xpe,boleh je tempah untuk g kenduri ke,
kawen kawan ke,tunang adik ke,atau pon kalau korg sendiri nk tunang.
kainnya seyes cantek.mmg x tipu punya,kualiti double thumbs up!
i pon ada satu untuk majlis kawen adek ipar i nanti.
kalau korg nk jenguk jenguk album nya kat FB pon boleh.
xrugi pon,cuci mata kan best.i pon naik terbeliak mata
bila tgk kain tu.tapi memandang kan diri tgh boyot,xmo ag lah bli,
lepas bersalin leh bli pulak buat baju. ( kena pasang badan balik )
hehehe.so sape yg nk cuci mata,klik SINI.
like page TIARA AFFAIRS oke!






contoh,kredit to pic album Tiara Affairs.


babymoon again : Hatyai with LOVE

hai hai,ingat x lagik pic buah yg i tunjuk ritu,actually ritu i g Hatyai.mmg best gila.


seyes enjoy sgt.nk tau knp yg enjoy sgt tu? sbb nya i boleh makan banyak banyak.hehehe

duk sini sbb hotel yg kami nk duk tu kena bom.
sesampai nya di Floating Market
tabung air doremon.comels!
jumaat tgh mlm kami bertolak dr pantai remis,perak! sampai ke sana around kul 7am,
sampai je sana cop immigration sume then g singgah kedai kedai sebeniorrr dulu sebelum boleh
masuk hotel dlm kul 12pm.

sampai sampai je hotel kami mandi solat n keluar balik untuk g ke Floating Market.
i mmg dh lama bercita cita nk ke Floating Market.i selalu tgk gambar je,tapi now leh 
tgk sendiri,wooooo sgt best! mmg ramai yg meniaga dlm sampan tu.i jd teruja sgt!

yelah kalau i yg duk dlm sampan tu mau nya tergolek pulak kan.tp dorg relax je,
siap boleh memasak lg dlm tu.awesome sgt! makanan yg dijual pon sodappppp sgt!

yang pasti makanan yg dijual kat sini sume HALAL,no worries lah.
dan yg paling best makanan yg dijual kat sini sume murah.2rm je kalau pakai
duet kite.air,makanan,apa saja sume 2rm.aku n suami pon hape lg,mcm mcm lah kami mkn.
sampai perut pon jd buncit masing masing.naik bus pon sampai senget.hehehe.

hmm apa lg nk cite eh? xde apa dh kot.layan piccy jelah eh =)

wif my lil bro.


ibu 68kg!

24 May 2012

ibu + ( abi @ papa @ abah ) mana satu anak nk panggil neh!

alahaiiiiii pasal panggilan yg anak nk panggil nanti pon boleh jd topik kan.


haiiiisssssshhhhh tapi mmg perlu dijadikan topik pon.
aku and suami asek berbalah manja pasal ni.dr mula mula ada anak
kami dh berbalah.hahaha.tapi xde lah sampai nk bertikam tikam kan.

aku as IBU! yes mmg xleh tukar dh sbb dr anak dara lagik,
aku dh nekad dlm hati,kalau ada anak aku nk anak aku panggil aku ibu.
tambah lagik kalau baby boy,panggil ibuuuu,buuuu,buuuuu sweet je kan.
sedapnya telinga mendengar.kan kan kan.

and pasal bapak nya pulak neh.berebut nk panggil apa.
mula dulu aku suh panggil daddy,tp mcm moden sgt,
lg pon suami kata kalau anak omputih panggil daddy sedap gak telinga dgr,
kalo anak melayu panggil daddy,alahai,ngak cocok gitu,
tetibe " daddy nk cekodok! huaaa x masuk kan "
aku gelak bila suami ckp cm tu.so ok lah,daddy dh tolak tepi.
then masa mula mula preggy panggil ABI,
so cm ok je panggil ABI,tp aku tiba tiba terpikir,kalu ditambah B depan tu.
dh jadi lain pulak bunyi nya,so aku mintah suami tukar.

dye kata panggil ABAH,alahaiiii,abah old school lah syg!
i ok je,tp mcm xbest sket.lg pun suami aku tu mmg suke lah ABAH
sbb dye mmg vintage sket.hahahaha.sorry sgt,termengata lak kat sini.

so smlm MIL i suggest panggil lah PAPA,hmm aku pk,
papa pon ok gak kan,tp suami lak taknak sbb dye kata PAPA
panggilan aku untuk bapak aku,bapak mentua dye.
( adehhhh xde kena mengena kan alasan tu )

so smlm suami i boleh ckp apa taw,dye kata bia baby yg decide nk panggil apa bila dye dh lahir nt.
hadddooooiii kalo bercakap ngan laki aku mmg cenggitu lah gayanya,ada ke nk suruh baby yg decide,
mcm lah budak tu leh bercakap lepas lepas lahir,rasa nk hentak kepala kat dinding masa tu.hahaha.
suami suami,kamu ni mmg lah kan.so till now kami xde panggilan lg untuk bapak anak kami.hehehe.

but IBU + PAPA oke gak kan.kikiki.


p/s : tp rasa mcm dh ok dh papa tu.i pon dh biasa kan bila sembang ngan baby,
i bahasakan papa.baby pon mesti pening,mana satu nk panggil kan.hehe

pagi khamis yg amatsssssssssssssssss!

spontaneous khamis kan rini?

mmg nk update yg spontan je lah skrg ni.
pg td i bangun lambat, sebab :

dh terjaga kul 6am,konon nk tidur lg sikit,kunci jam balik kul
6.45PM,oke PM,terima kasih sbb terlupa nk tukar AM!
bangun bangun,nk mandi,dikhabarkan air takde,
ahhhhh tension! mandi pon ciput ciput sbb risau org lain
nk mandi jugak.tp sempat lg gosok gg cuci muka dan sabun badan.

solat dh kul 7.05am,ntah lah subuh gajah dh tu.
then kua umah kul 7.30am,jalan jem nk MAMPUS,
bengang!sampai opis 8.30am.huaaaaaaa lambat lg.dh 2 hari lambat!

sok,azam baru,kena bangun awal.kunci jam,jam bunyi kena terus bangun.
no more " lg 5 minit " xsanggup tempuh jem.

sekian.heee~

23 May 2012

Bye Bye Aussie,i don't want to come again

hahahahaha kejam kan tajuk aku tuh.tau x kenapa aku tak nk dtg aussie lagik?
sbb nk dh g skali,dh lah,buat apa nk g satu satu negara tu banyak kali kan.
sekali kite dh sampai satu negara tu i rasa dh cukup memadai,
dgn duet yg ada baik kite g melancong negara org lain pulak.
tak kira lah negara tu miskin atau kaya.sape setuju!



ni story last day i kat Aussie.lepas balik dr Dreamworld sabtu tu kami just rehat rehat kat rumah
and bila dh petang sket kami berjalan ke city utk bli ole ole.masa 1st tyme i ke city,i dh perkenan
1 purse ni,i teruja sgt sbb ada diskaun,i dh ckp kat suami,kalau syg ada duet lebih,eb nk bli wallet ni eh.
then dye kata okay,xyah tgu duet lebih,boleh je bli.huaaaa teruja nya.


then bila kami dtg balik sabtu tu,kami g balik kedai tu.wallet tu ada lg,dh lah masa g ritu
dh diskaun 10%,lepas kami dtg balik,dye + diskaun lg 30% for mothers day yg akan dtg.
Ya Allah best nya rasa masa tu.wallet tu jd lagik murah.then trus je grab tanpa banyak bicara.kikiki.
thanks to syg sbb banjer eb.and rasanya aku akan pakai wallet tu sampai 3 4 tahun kot,sbb aku selalunya
akan pakai satu satu wallet tu dlm satu jangka masa yg panjang,sampai dh rabak.yelah,bli mahal mahal
takkan suke suke nk tukar,botak kepala lah cm tu kan.ngee~

then lepas je dpt wallet misi mencari ole ole diteruskan.saya nk mintak maaf kat rakan blogger,
bukan x nk buat GA untuk bg Aussie punye FM,tapi barang kat Aussie mmg mahal.
dye bukan ada jual longgok longgok mcm kat Sydney, ( bak kata suami ) kat Brisbane ni kat town 
yg agak koporat,so brg dye punya harga pon korporat lah kan.kalau bli utk GA karat laki aku.hehehe
lain kali kalo rara g trip ag insyAllah boleh buat GA oke!

apa yg kami bli pon ala kadar je utk family n office mate.bli FM sket sket and coklat.
FM kat sana satu 4dolar,bayangkan,mana ada 5 FM 10 dolar ni,xde.tu yg sesak sket tu rasa.
tapi coklat kat sana mmg murah,kami borong coklat je banyak banyak.mmg best.
rasa bli coklat yg murah mmg berbaloi,kat sana,coklat pon dorg bg sale taw,kalau kat malaysia
jarang kan ada diskaun utk coklat,tapi kat sini semua coklat sale.mmg murah. ( bab bab nk menggemukkan
org bg pulak murah.haisssshhhh )

lepas rasa rasa duet dh tinggal untuk tambang balik je,
kami pun trus pulang dengan hati yg gembira.yeay!

Ahad flight balik kami malam,kul 9pm tak silap,
dh lupa dh pon.pg pg tu kami bangun lewat sket,and sempat lg kami ke town
pg ahad tu.apa lg yg dicari ntah lah.hehehe.tp saje jalan jalan buat kali terakhir.
then balik,pack pack barang n siap siap untuk ke Gold Coast.
( kami naik Air Asia kena ke gold coast dulu,kalau naik Mas tak perlu,
trus je g airport Brisbane )
untuk ke gold coast mcm biasa lah naik train.nasib lah brg yg kami bli
masih muat dlm 1 beg kami,so tak yah nk jinjing barang banyak banyak sgt,aku
cuma jinjing bear aku jelah.hehehe.lepas beranak xde dh nk bawak bawak bear ni.

sampai Gold Coast kami makan nasi yg kami tapau dr rumah.
sbb kat airport xde makanan,kedai mkn pon takut tak halal,so utk keselamat
perut n baby ku,kami tapau nasi siap siap ( menu nasi + kicap + ayam goreng )
hehehe jd lah,balik malaysia boleh mkn sedap sedap balik.
kami ni bukak tupperware mkn lah berdua suap menyuap kat kerusi tepi tu.
romantik lah konon kan.hahaha.tp best.mlm tu kat gold coast sejuk sgt sbb hujan.
lepas mkn check in sume n menunggu lagik.flight delay pulak mlm tu sbb hujan.
tapi xpelah,aku pon risau gak hujan hujan,naik flight trus berdoa.lucky masa balik pon
kami duk berdua jugak sbb satu seat kosong.so selesa lah sket kan.
kalau dh mst aku x leh nk baring.kikiki jahat kan.

aku actually 1st tyme naik kapal terbang,
b4 ni x pernah naik.yelah nk naik g mana pon,balik ipoh?
lapangan terbang kat ipoh tu pon dh tutup dh.xde maknanya nk naik
kapal terbang ni.and pengalaman naik kapal terbang sgt lah x best.takut + sempit.
naik bus transnasional lg best n selesa aku rasa.heee.tempat dye sempit je melainkan
korg amik seat premium kat depan sekali tu kan.yg tu duduk 18 jam dlm flight pon
xde hal punya,tapi tambah lah 600rm eh.hehehe.

asalnya tiket kami,kami xduk sebelah sebelah taw.
tp sbb kami check in cepat sempat lah mintak tukar n lucky dpt jugak
duk sebelah sebelah.haissshhhh x nk aku duk jauh ngan laki.dah lah baru 1st tyme
naik flight,then nk duk sorg sorg,mmg tak lah kan.pengalaman naik flight.
huh menakutkan masa dye nk naik n landing.bila dye langgar langgar awan tu lg lah takut.
aku genggam tangan suami kuat kuat.dye pandang aku dye senyum.
muahahaha dye gelakkan aku eh sbb aku cuak.tapi xpelah.aku redha
digelakkan.dan kalau korg nak tau,sepanjang 8jam kami dlm flight
aku nk dekat 40kali berulang ke tandas.hahaha.knp ntah asek nk kencing je.
sabo jelah.tandas flight ngeri taw.kalo pump lepas kencing tu,bunyi nya
boleh buat org pengsan.

around kul 5am waktu malaysia,kami sampai.
Alhamdulillah selamat sampai,masa sampai je Malaysia aku rasa
sgt seronok,tak tau lah knp.mmg seronok yg hamat hamat.
rasa mcm nk jumpa family,nk mkn mcm mcm kat sini.
ntah pape kan.baru g seminggu dh poyo.hahah.

tu jelah journey kami ke Aussie selama seminggu.
korg pon mst bosan dh baca kan.hehehe.
sape yg nk g Aussie lepas ni g lah.negara yg sgt cantik.
org org kat sana polite sgt! best.



selamat berhoneymoon!


ww : Raja Muda Perak Zara Salim Davidson


hebat,cantik,n speechless

babyMoon lagik skali~


ce teka ce teka i kemana lagik for baby moon kali ni?
last week jumaat sabtu ahad isnin selasa i senyap je kan.
sbb nya jumaat tu kami ber babymoon lagik.heeee.

jgn marahhhh naaaaaaa.
tapi babymoon kali ni mmg best sbb i asek makannnn je.
duet habes pon ke makan.mkn buah mmg haven lah kan.
ni pon curi curi update kejap sbb nk kena g kursus ag ni.
so sok dh dpt gambar i update lagik eh.daaaa~

layan lah pic buah laici segar tu eh.sedap!

17 May 2012

sambungan entry set pantang : postnatal TANAMERA cane pulak?


b4 ni i ada up entry pasal surveying set berpantang kan?
mula dh decide nk amik shaklee.tapi biasalah,hati manusia always berubah rubah,
tp i tetap akan amik shaklee,but tibe tibe terpandang TANAMERA.
mula dgr nama mcm kelakar kan,tapi tgk DIVA yg pakai like
DYNAS, SHERINA and REDMUMMY taw.
mmg best lah set tu kalau all this mommy yg pakai kan.

like shaklee ni,dye hanya pill yg untuk kite mkn,
keberkesanan dye mmg best lah,banyak yg bg respond baik.
( aku mula lah teruja ) nk tau cane best nya shaklee,korg baca kat blog
mommyiskandar & blog ibuhebat neh eh!
( shaklee boleh banyakkan susu ibu,cantikkan kulit,slimming,and boleh digunakan even
kita bersalin czer. )

and kelemahan shaklee dye xde pulak sertakan param,pilis n bengkung.
hahaha.melampau btol.takkan dorg nk sediakan yg tu pulakkan,pandai pandai lah
add-on sendiri pulak.

and set TANAMERA ni khas utk org yg tak nk makan pil pil neh.
dye cume ada set untuk luaran,like bengkung,pilis,param,herbal tea,cucian miss V,
and mcm mcm lagi,korg leh baca kat website tanamera oke!
and review yg i tgk org kata Tanamera ni best,wangi,like spa at home.
vahhhhhhhhhhhhhhhh mula lah mak teruja lagik. ( yang ni kalau yg czer still gak xleh nk pakai
bengkung tu sume kan? , dan dye x ckp pun leh banyakkan susu ibu or boleh
cantikkan kulit.cume leh hilangkan parut n kulit merekah kat perut je, *mengikut testimoni yg
i survey lah and bg ibu ibu yg x minat makan all da pils boleh amik ni kot. )

dan apa kata pulak kalau kita............................
bodek suami supaya gabungkan SHAKLEE & TANAMERA
shaklee 350 + tanamera 360
= 710rm

kepala hotak kau rara,set pantang je nk dekat 1K,
kau ingat kau diva ke.hahaha.tapi yelah kan,shaklee untuk dalaman,
tanamera untuk luaran,so cane? fikir fikir kan lah.hahahaha.



http://tanamerapostnatal.com

p/s : kalau dpt 2 2 set ni mmg melompat lah.xgojes lg lepas bersalin xtau lah nk ckp apa kan.

kalau ada PEMADAM PERASAAN

thanks to friend yg support pasal entry before ni.i tak tau nk luahkan mcm mana,


kat suami mmg sah sah lah td,i trus call dye dan menangis puas puas,tp apa yg suami boleh
cakap sabar,and friends pon boleh ckp sabar,yelah,apa yg boleh u all katakan selain sabar kan.
mmg i boleh sabar,and hati i dh terpujuk pun skrg ni,tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

tapi i kecewa,yg i kecewa tu knp asek i je yg kena,kenapa kalau yg lain tu buat
salah,mata dia seolah olah tertutup,tak nampak,ditutup rapat rapat.tapi kalau aku ni,
salah sebesar kuman pon nampak,di marah mcm nk telan.aku kecewa.

kalau pasal kurus pon dia nk salah kan aku,mmg aku kecewa.
dia katakan aku jadikan mengandung sebagai alasan.aku sedih,
sedih sgt,anak aku x harus disalahkan.bayang kan nk naik bus dr
KL - Langkawi,ia nya memakan masa berapa jam,n doc dh pesan aku x digalakkan
mengambil satu satu perjalanan yg jauh.sbb aku selalu ada bleeding.
haruskan aku menanggung risiko tu demi dia,kalau apa apa terjadi pada aku?

aku bukan nk jadikan mengandung sebagai alasan,tapi aku takut.
kalau aku pergi pulak mcm mana.kepala mmg binggung nk pk,
aku tak tau nk berpikir cam ne skrg ni.xtau dan tak tau.

aku tau sedikit sebanyak dia mmg akan jd xsuke dgn aku,
siap boleh main ugut ugut td,ada aku kesah?
aku x kesah,biar lah,asal kan aku hepy.
kalau nk suruh aku buat apa apa,
bg tahu,aku boleh buat,dan selama ni bukannya aku
ingkar arahan dia,tidak,cuma kali ni aku preggy.salah aku ke?

dan now aku dh kembali tenang,
aku dh ok,tapi kejadian td tetap mengguris perasaan aku sedikit sebanyak.
tiada sedikit perasaan kesian ke di hati dia?ntah lah.aku pon tak faham.
dan kalau lah ada satu alat like pemadam yg boleh padam kejadian td,
alangkah bagus nya agar aku boleh lupakan kejadian td.
dan mcm biasa,dia buat mcm tiada apa apa yg berlaku.

xfaham aku!

pemadam ni boleh x?

16 May 2012

surveying set berpantang


dh masuk 5bulan lebih preggy ni mula lah nk feeling pening pening nk pk pasal set berpantang kan.
heee.before ni masa bujang,i x penah langsung nk amik tau pasal set berpantang ni.stgh org
dr bujang lg dorg akan amik tau kan.mcm i neh ntah lah,buat x tau je,masa tu bz pk pasal cinta je.
muahahahaha,now bila dh masuk 5 bulan baru lah sebok sebok nk survey itu ini.
but best! aku mmg suke keje last minute.hehehe.masa tu lah baru nk
feeling feeling bz kan.kikikiki.hentak kepala kang rara!

ok lah,berbalik kepada set bersalin td,masa balik ipoh,my mom dh tanya,
kamu nk amik set bersalin apa,i selamber je kata x tau,
elok suami i pulak yg dh siap survey,sabo jelah kan.mcm

my mom suggest
JAMU MAK DARA kat i,
tapi setelah di search search kat google,ni yg i jumpa.

rm 350
*Tip Ibu Halimah
  • Apabila megambil jamu, jangan amalkan minum air kelapa kerana ia akan meneutralkan semula badan
  • Untuk wanita lepas bersalin, pegambilan jamu boleh dimulakan pada hari ketujuh selepas melahirkan anak sehingga habis tempoh berpantang.
  • Wanita yang bersalin secara pembedahan, digalakan mengambil jamu selepas 2 atau 4 minggu setelah luka pembedahan pulih
  • Amalan berpilis bertujuan menghalang darah meroyan naik ke mata manakala bertungku dan berbengkung pula dapat merapatkan pintu rahim
  • Dalam tempoh 44 hari berpantang. jangan bersama dengan suami untuk  mengelakkan kerosakan faraj.
  • Sekiranya mendapati diri hamil, elakan mengambil jamu atau sebarang ubat-ubatan lain.
  • Apabila usia mencecah 40 tahun, kurangkan pemgambilan makanan laut sebalikanya lebihkan ulam-ulaman
  • Bagi wanita, kurangkan pengambilan makanan dan minuman sejuk utnuk mengekalkan kesihatan
  • Jangan amalkan makan bersulamkan air kerana ia boleh menyebabkan perut buncit

ok kesimpulan nya,i lepas bersalin,kalo boleh dlm tempoh masa 5bulan i nk
fully breastfeed my baby,and dlm jamu mak dara ni dye jamu,and kalau jamu boleh panaskan
badan,dan i risau tak sesuai untuk baby i,mmg dye boleh langsing kan badan, ( uollss tgk lah badan mak
dara tu mcm mana kan.heee ) tapi i risaukan baby nt,and kalau boleh i nk set berpantang yg boleh
banyakkan susu i dlm masa yg sama,and i think,tak kurus sgt lepas bersalin pon xpelah asalkan
i boleh BF my baby dlm jangka masa yg lama.lepas tu baru lah diet.

setelah mentelaah google,cr set yg sesuai,
so i found shaklee,product mmg khas utk ibu yg mmg nk bf anak lepas bersalin.
set ni boleh banyakkan susu.IsyaAllah dgn cara yg betul.and menurut
penjual,product boleh diambil seawal kita preggy,boleh build susu
masa mengandung.huaaaaa sgt teruja.

set berpantang mommy iskandar

boleh diminum walaupon c-zer,boleh menurunkan berat badan.

susu 2

set berpantang lain pon ada jugak i survey,tapi mcm xbest sbb
sume base on jamu,jamu takut panas badan.and i mcm dh tertarik dgn shaklee.
so rasa mcm dh decide nk amik shaklee lah.

sape sape yg nk share pasal shaklee silakan lah eh.
tgk lah stock susu kat atas ni.mmg mcm best kan.sonoknya kalau dpt.

p/s : moga perjalanan mahu fully BF baby akan tercapai.amin.

TANAMERA pulak cane? ada komen?





checkup kali-3,kena cocok kancing gg



harini check-up kali ke-3,
excited g cekup rini ingat kan boleh scan baby,
tapi x scan sbb org ramai sgt,staff dorg x cukup.so cekup cepatcepat.
rini org ramai sgt kat KK,aku pon xtahu knp ntah,baby ramai sgt.
last month masa g xlah ramai cm tu.tp xpelah.aku setia menunggu.
( masa menunggu tu,ada pasangan depan aku sempat lak manja manja ngan
hubby dorg,ahhhh jeles.manja kat rumah je bley x? )

lucky number. 007,heee.kk dh canggih,bg num pakai mesin.kalo x tulis tangan je

i sampai dlm kul 7.15am,
pintu kk pon xbukak ag,masuk masuk trus kencing.
bg nurse cek air kencing,i sempat tanya untuk apa.
dye kata untuk cek kencing kita kotor ke x.
owh baru tau,kalau x tak tau pon.

lepas tu duduk duduk ag.org makin ramai,
nama aku xkena panggil ag,last last kul 9 baru kena panggil.
naik penimbang *perkara yg paling ngeri.
berat 69kg,jyeahhhhh subur bertumbuhan badan.hehe.
masuk dlm bilik,doc cek HB,ok.then cek perut.
dengar jantung baby, 154.heee normal.
semua ok.laju nya jantung baby.

duduk lagik.nurse kata harini kena cucuk taw,
cucuk kancing gigi.huaaaaaaaaaaaaa knp aku tak tau.
nurse siap ckp,cucuk ni sakit sket ye.
banyak kali dye pesan,saki sakit sakit.
aku naik cuak,rasa nk lari,mcm xnk cucuk je.
tp xleh,nurse kata cucuk ni untuk elakkan sawan masa bersalin.
so kena gak cucuk,mmg sakit masa dye nk masukkan ubat tu.
tahan tahan dan tahan,and tangan mmg rasa lenguh,
nurse ckp dlm masa 2 3 hari akan lenguh dan jgn buh ubat.

next check up 13/6
nurse siap ckp bulan depan cucuk lg taw.
hah? aku terkejut,dye senyum tgk aku.

( tiap kali cek mst kena cucuk.sadis! )

lepas kena cocok bantai nasi lemak daun pisang 2.hahaha

15 May 2012

Gold Coast DreamWorld!

okeh! dream world, dream lah sgt kan.hehehe.
hari jumaat kami ke Dreamworld sbb suami i excited nk main all
permainan yg ada kat sana.




info : Dreamworld ni banyak permainan yg ganaz ganaz,sape yg rare tu boleh lah dtg sini,
but sape yg bawak anak anak kecik,or ibu ibu better ke movie world,movie world banyak
patung patung manusia tu,mcm batman,sume.






i nk ke Dreamworld ni pon sbb nk pegang koala bear.
tu je.kalo x malas nk g,yelah,i bukan boleh naik pon benda benda tu.
suami je yg sampai pitam pitam naik semua mainan yg hade.
( mainan kat sane sume hardcore, setakat kat genting tu apalah sgt,mmg beza sgt )

kami bertolak dr Brisbane ke Gold Coast dlm kul 10am cm tu.
kami naik train je, ( sbb org kat sana mmg sume naik train )
masa untuk sampai kat sana sejam je,sampai je kat terminal gold coast,
akan ada bus yg tunggu untk ke Dreamworld,rasa nya 15mint je
dh sampai ke Dreamworld tu.




tiket masuk ke Dreamworld 80AUD sorg,
harga malaysia? 80x3 oke,hehehe.

masa kami sampai tu baru lepas hujan,
and permainan banyak yg ditutup dulu,then
bila hujan dh renyai renyai baru lah boleh main sume.
and mcm yg i ckp td,suami try sume permainan,
mula ada mainan yg dye xnk naik,but i syco dye,
bayar 80AUD takkan xnk naik kot.rugi rugi.
hehehe,then dye naik gak,then bila turun pening pening.hahaha
kesian pulak nengoknya,but tu sume pengalaman kan.




nk kata Dreamworld ni x best x jugak.
ok lah,but mcm i ni rugi sbb langsung xleh main pon,
kalo main silap silap terberanak aku kat situ.haha.
kalo diberi pelung lg skali,i prefer nk g ke Movie World,
but tak nk lah,lepas ni dh ckp kat suami,nk g Disneyland pulak.
tgk kwn kwn yg g Disneyland mmg sume kata best.
teruja neh,simpan lah duet,apa lagik!




rasanya ni jelah story ke Dreamworld.
bye bye~

p/s : lama nya nk habes kan episod cite Aussie ni kan.kikiki.

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com