24 May 2012

ibu + ( abi @ papa @ abah ) mana satu anak nk panggil neh!

alahaiiiiii pasal panggilan yg anak nk panggil nanti pon boleh jd topik kan.


haiiiisssssshhhhh tapi mmg perlu dijadikan topik pon.
aku and suami asek berbalah manja pasal ni.dr mula mula ada anak
kami dh berbalah.hahaha.tapi xde lah sampai nk bertikam tikam kan.

aku as IBU! yes mmg xleh tukar dh sbb dr anak dara lagik,
aku dh nekad dlm hati,kalau ada anak aku nk anak aku panggil aku ibu.
tambah lagik kalau baby boy,panggil ibuuuu,buuuu,buuuuu sweet je kan.
sedapnya telinga mendengar.kan kan kan.

and pasal bapak nya pulak neh.berebut nk panggil apa.
mula dulu aku suh panggil daddy,tp mcm moden sgt,
lg pon suami kata kalau anak omputih panggil daddy sedap gak telinga dgr,
kalo anak melayu panggil daddy,alahai,ngak cocok gitu,
tetibe " daddy nk cekodok! huaaa x masuk kan "
aku gelak bila suami ckp cm tu.so ok lah,daddy dh tolak tepi.
then masa mula mula preggy panggil ABI,
so cm ok je panggil ABI,tp aku tiba tiba terpikir,kalu ditambah B depan tu.
dh jadi lain pulak bunyi nya,so aku mintah suami tukar.

dye kata panggil ABAH,alahaiiii,abah old school lah syg!
i ok je,tp mcm xbest sket.lg pun suami aku tu mmg suke lah ABAH
sbb dye mmg vintage sket.hahahaha.sorry sgt,termengata lak kat sini.

so smlm MIL i suggest panggil lah PAPA,hmm aku pk,
papa pon ok gak kan,tp suami lak taknak sbb dye kata PAPA
panggilan aku untuk bapak aku,bapak mentua dye.
( adehhhh xde kena mengena kan alasan tu )

so smlm suami i boleh ckp apa taw,dye kata bia baby yg decide nk panggil apa bila dye dh lahir nt.
hadddooooiii kalo bercakap ngan laki aku mmg cenggitu lah gayanya,ada ke nk suruh baby yg decide,
mcm lah budak tu leh bercakap lepas lepas lahir,rasa nk hentak kepala kat dinding masa tu.hahaha.
suami suami,kamu ni mmg lah kan.so till now kami xde panggilan lg untuk bapak anak kami.hehehe.

but IBU + PAPA oke gak kan.kikiki.


p/s : tp rasa mcm dh ok dh papa tu.i pon dh biasa kan bila sembang ngan baby,
i bahasakan papa.baby pon mesti pening,mana satu nk panggil kan.hehe

25 comments:

~ yus ~ said...

saya anak2 semua panggil ibu, dan bapanya abah. Dan dari anak pertama sampai anak ke empat, perkataan pertama yg keluar dari mulut anak2 semuanya 'abah', ibu macam lambat sikit, susah sebut kot, mula2 mesti mereka sebut'abu'....huhu, dah lama2 baru keluar 'ibu' tu...hehe

e k i n ♥ y u s r i said...

ekin gne mommy dan papa
hehehehe

Yaya Azura aka Naz Azra said...

akak guna IBU + AYAH ..
teringat lagu nasyid keluarga bahagia 'oh ayah oh ibu dengar lah rintihan...' haha

Cik Saila said...

saila pun nak bakal anak nnt panggil saila 'ibu', sebab saila panggil mak saila 'ibu' ;)

Aeen said...

ibu + papa..sweet laa..ehheh..

THE LEKAT LEKIT STORY said...

akak tak decide @ discuss pn ngan hubby dulu anak nk pggl dia apa.. bg akak suka dia la nk suruh anak dia pggl apa tp akak suka bby pggl mami.. moden sgt ker?? asben lak dia sebut dady.. mcm omputih sgt ker?? kekekekekeke. tp mak akak lak suka sebut ibu bila ckp dgn lala.. si bapak lak mak akak suka sebut abah.. yg mertua lak.. suka sebut mak & kt bapak dia lak abah walau dia ada tnya lala ajar pggil apa kt asben. kita dh bgtau dady tp dia lak x bg pggil. tak syok akak dengar.. bg akak pggilan anak pd mak bapak dia biarlah mak bapak dia tentukan. tak perlu ada org lain pertikaikan.. sebab setiap mak ayah tu nak sesuatu yg panggilan yg dia rasa sedap dengar kan?? jadi rara biarkan hubby buat pilihan sebab kepuasan tu dtg dr pilihan dia sendiri. selera manusia kan x sama.. jadi biarlah kedua2 yg berpuas hati pd panggilan pilihan masing2.. sebab bila berinteraksi nnti kalau kita pilih panggilan dia jd janggal lak nk sebut, kan?? :D

diana said...

akak dengan suami maisara panggil ibu dan ayah..
sebab tu kalau akak nyanyi lagu sudirman ..
'ayah dan ibu..ayah dan ibu...."
dan2 muka dia sebek..nak nangis..sedih la konon lagu tu...hahah

LiNda said...

linda lg suke panggil abah or papa...tp x suke panggilan ayah..hehe

CikPuan Fara said...

akak pulak.. ibu dan ayah.. lembut dan manja je dgr hihihi

✿Lady Ainaa✿ said...

hahahaha...si bapa pula yg cerewetnyew... ahakx... ena nk ank2 ena pggil ena mommy sbb itu hsrat mak sy dlu terhadap ank2nyew...tp sorg pun tak pnggil mak ena mommy...Seronoknya nk dapat baby dah..awwwwwww tahniah ek kak

Suria said...

kihkihkih..
ketawe suria bace entri rara,
" daddy nk cekodok! huaaa x masuk kan " hahahahaa
kan tetiba cam xkena pulak ng cekodok, :D
abah memang cam old school tp itu lah yg paling laju baby mudah sebut kan..? heee

ibu & papa pun ok laa ;)

Reena said...

sy pn nk anak sy nnti pnggil sy ibu..mcm yg akk ckp tu..sweet je dgr bile bby boy pnggill...ibu..buuu...hehhe..

ibu+papa pn ok...tp klu FIL pnggil papa, cri yg lain kot ibu+ayah ...

THE LEKAT LEKIT STORY said...

pic lala yg terbaru ada kat entri ni http://lekatlekitgurl.blogspot.com/2012/05/bila-dah-genap-9-bulan.html

Munnafendy said...

sy dah tak boleh pakai ibu dgn mama, sbb dah ada dua gelaran tu kat rumah..insyaAllah ummi..sweet je bunyi..hihi..

utk ayahnye..ayah la kot :)

Liyana said...

sy dr zmn cintan cintun lg nk ank2 pggl ibu. wahh verangann sgt.. ahaks

ibu + papa ok kot.. babah xnak? heheheh

azizah :) said...

ape2 pon panggilan.. semoga anak tu nanti mendengar kata, tahu hormat ibuayahnya...


jijah lebih suka mama n papa.. tak pon ibu&babah :)

Syazlina Khairuddin said...

sweet2 ibu + papa..syaz lmbt lg la..hhee

Pok Amai-Amai said...

Aydin pgl ayahnya - papa.

=D

shedameor said...

selalunya kan kak, ibu sesuai dengan ayah :)

cik najihah said...

sy pun suke panggilan ibu tu hihi

cik fadh said...

dulu fadh rase pggilan daddy ngan mommy tu mcm "ish geli je nk omputih bagai !" tp skang bile da salu sgt dgr dak2 kecik pggil daddy mommy, da mcm bese lak tlinge ni dgr so dah xgeli dah..hik hik..comel je dak kecik pggl daddy mummy..heee

aimi said...

pgl walid =)

Farah Shamsudin said...

ibu plus papa pun okeh.. sweet je.. selalu baca dlm novel sedap je bila baca tu..:)

kaklong said...

perkataan ibu tu,... mcm satu aura kan? sweet je...

kalo papa pun comel, mcm manje je kan....

pada kak long tak kesah pgilan apa pun, yg pening rara dpt laksanakan tgjwb n anugerah n amanah Allah ini dengan sebaik mungkin yea..:)

aTy _faRed~ said...

hahaha..same macam ai sebelum2 ni..banyak conflict.. ;p pasal abi tu..i suker sebenarnyer..tapi asben ai tak nak sebab macam u cakap tu ar..kalau tambah B kat depan..lain dah bunyik nyer tuh..;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...