02 May 2012

masuk hospital sebelum terbang honeymoon.

salam semua,mesti ramai yg tanya mana pulak i hilang seminggu lepas kan.
satu post pon xde,hehehe.ke x de org tanya pon neh! sadis nya kalau xde org cr.heee.

actually last week i xde di Malaysia,
i ke luar Malaysia,boleh?! hehehe. my lovely hubby 
banjer i for our real honeymoon,aka babymoon sbb ada baby dlm tummy.
so kami x g ber2,g bertiga.heee.sweet kan.

thanks for my hubby for da lovely honeymoon.
i sgt x sangka dan impian dah menjadi kenyataan.
terima kasih syg sbb menjadikan diri eb terasa amat berharga disisi mu.
ecehhhhhhh~

banyak dugaan dan halangan kita nk g sebenarnya.
tapi kalau Allah kata ada rezeki nk g honeymoon.
so sampai jugak lah kita ke Aussie kan.

kami dijadualkan flight jam 1030am ( ahad )
akan tetapi,boleh pulak aku admit hospital mlm sabtu tu.sadis kan?
dlm hati aku kata mst x dpt g dh ni.sakit ni cane.
tp hati aku kuat kata nk g jugak.nk g jugak x kira.

hubby siap ckp,kalau x sihat kita x yah g lah eh.huaaaaa.
xnak,dh bayar tiket 4k lebih,takkan lah nk burn cm tu jekan.
dlm hati ni hanya Allah je yg tahu.

cerita nya cm ni, sabtu tu kami keluar sbb nk cr barang utk ke Aussie,
nk cr baju sket n seluar sket yg selesa selesa sket kononnya,
pg tu i mmg x makan pape,syg pulak ckp cm nk mam meatball kat ikea!
kami pon g lah mkn meatball, i mkn 4 ketul meatball n fries.
lepas mkn tu kami ke jj jalan jalan cr barang lg.perut masih ok,xrasa pape,
then dh balik rumah,i nk pack pack barang,kat bawah perut dh terasa sakit.
i tak tau sakit tu kenapa,i buat bodoh lg.

meatball yg ditelan masa hari kejadian.

dan hotdog yg menakutkan.heeee.

jam 8pm,mandi solat n kua ke tesco jap sbb nk cr stock sardin
utk bawak ke sana.perut makin sakit,kali ni dh naik ke atas perut.bahagian ulu hati.
sakit sgt,aku gagahkan jugak jalan.masa tu aku cuma ckp kat syg yg aku sakit.
maybe lapar,kami pon terus g mkn kat sup meletop.

sementara tunggu mkn tu perut makin sakit.
sgt tak tahan rasa dye,sgt yg amat amat,masa tu plak nasi lambat pulak.
aku sampai dh melentok kat atas meja,syg pon xlalu nk mkn masa tu.kesian aku tgk dye,
nasi sampai aku x lalu nk mkn,perut dh sakit sgt,aku ajak syg balik,maybe balik rasa ok.
masuk je dlm kete aku start menanges sbb dh x tahan.sakit sgt perut aku ni.
rasa mcm disentap sentap.Ya Allah,hanya Allah yg tahu apa aku rasa.

syg trus bawak aku g klinik,
g klinik biasa yg kami g,tetiba doc xde pulak,aku dh rasa nk nanges balik.
g pulak kelinik lain,doc ada,dye bg aku minum cecair putih,apa namanya dh lupa dh.
tapi sakit tak hilang,aku dh berguling kat klinik tu,doc xleh buat apa,
dye suruh aku g hospital.Ya Allah,dlm hati aku kalau aku g hospital.
then kena tahan cane aku nk g jalan.Ya Allah,dlm hati berbelah bagi,
masa kat klinik aku sempat g cirit dulu.tapi x ok gak.

dlm kereta sakit lagik,syg trus bawak aku g hospital ampang.
masa kat hospital minum lagik cecair putih tu.tapi still x jd apa,
aku cirit lagik masa kat hspital tu,then nk tgu doc punya lah lama,tunggu punya tunggu
tiba tiba syg kata ada announcement td dorg suruh pesakit di zon kuning tunggu n sabar sbb
semua doctor kena g ke zon merah sbb ada kes penting. WTH!
dlm hati aku kalo yg zon kuning ni nk mati cane.kena tunggu ke.huh!
aku hilang sabar,tambah ngan sakit n sejuk,aku ajak suami balik,

aku ckp aku x sanggup nk tunggu sini,
aku nk balik n tido,maybe nanti ok.so suami pon bawak aku balik rumah,
sampai je rumah aku muntah,dlm hati aku kata,moga lepas muntah aku ok,
aku pon baring n tito,tapi tetap x ok.tetap sakit.xkurang pon sakit nya.

dlm kul 3am aku ckp kat suami,
sakit aku x kurang,n boleh x kalau nk g hospital balik.
then suami trus decide bawak aku g hospital pantai,
then kami trus g pandai,doc cek,trus minum lg skali cecair putih tu lg.
suami pon ckp kat doc,actually kami nk fly ni doc,
kamu nk ke aussie,flight pg ni kul 10.30am.


doktor dh garu kepala,xtau nk buat cane sbb aku sakit
and flight tinggal bape jam je lagik,doktor sampai bukak buku lah nk bg aku ubat apa.
heee.then last last doc decide masuk air bg aku ada tenaga sket,masuk air n ubat apa ntah,
aku pon tak tau lah,lepas bg ubat tu aku pon tidur,Alhamdulillah,jam 6am,aku tersedar
nk terkencing,masa tu aku rasa perut aku dh x sakit.

dlm hati aku bersyukur sgt sgt.bersyukur sbb rasa nya aku berkemampuan utk g.
balik tu trus alas perut dgn roti,trus mandi n siap utk ke klia,
yg aku kesiannya dekat suami aku,ntah tidur ke x dye masa tu.
kesian sgt,sayu hati ni bila tgk wajah dye,mmg dye lah penguat aku utk g.

walau pon dye kata xyah g kalau x sihat,tapi x sanggup rasanya
nk burn duet cm tu je,terima kasih sayang,i love u so much.
banyak dh pengorbanan yg syg lakukan utk eb.

jam 7.30am kami selamat sampai klia dan kami selamat sampai ke
Aussie jam 8am x silap.lupa dh.hmmmm terjejak jugak kaki aku di bumi Australia.
terima kasih Allah,terima kasih syg.

tapi kesakitan perut yg aku alami tu aku x dpt nk bayangakn mcm mana.
aku sampai terlepas ckp perkataan mati lah masa tu.sbb sakit mcm di rentap rentap
perut ni.dan Alhamdulillah baby ok,baby ibu kuat sgt kan.doktor cuma ckp yg
aku terkena gastrik,dan lepas ni jgn lupa makan makan makan,
even rasa xlapar pon tetap kena mkn,biarlah badan naik,tapi aku x sanggup nk sakit lg.

gambar sebelum masuk hospital di malam hari.poyo je ingat nk lawa lawa.
last last masuk sepital.hehehe.

p/s : kepada ibu ibu diluar sana, saya nk berpesan,dan pesanan untuk diri sendiri juga,jgn lupa mkn,jgn skip mkn,jgn lupa mkn nasi,jgn ingat awak tu sorg,tapi berdua dlm perut tu,pastikan ada coklat or biskut dlm handbang,sekurang kurang nya boleh mkn,kalau lapar terus mkn,jgn tangguh tangguh.fuhhhhhh x sanggup kejadian gastrik berlaku lagik.mmg sakit sgt tak terucap.

i siap dh mengucap masa sakit tu,heeee.







27 comments:

.:shura shushi:. said...

Comelnya, nampak perut :)

**Awak, kita mahu alamat, nak menjemput ni :)

cik fadh said...

wahhhh bestnyer g aussie !!! ade ole2 x tuk blogger2 ? bg GA ke..hihi..

nasib akak dan baby xde pape..kalo fadh kt tmpt akak pown menanges meraung kalo xjd pg..hihi

:: Mrs.Eady :: said...

alhamdulillah tak ape ape..lain kali jgn skip mkn okey :)

nuraien said...

ya allah..take care k lain kali rara..
and u sgt comel masa prenent ;p

puan.mila said...

comelnye awk..kiut je perut..taking care dear :)

LiNda said...

Ya Allah Rara, takutnye linda bace entry rara ni. Jage diri leklok ye rara..bestnye dpt gi hneymoon..:)

aTy _faRed~ said...

waahhh..naseb baik dapat gak pergi..kaau tak rugi gak tu..heheh..yang penting mak n anak sihat..alhamdulillah tak de ape2..:) take care dear..

S.n.Fariza said...

comel sgt dia.
take care tau

aimaniman said...

besttnnyyaa p melancong ngan 'baby' akak jeles..

isshh ada ke pregnant boleh tahan2 makan, x rasa lapar ke?? kalau akak, semua benda akak ngap..

✿ pink velvet ✿ said...

pasni b more careful yang ... makan je xpe, jgn d kesahkan gemuk tu ... gemuk kang lepas pantang kurus la balik, insyaAllah :) take a gud care of urself k

Aeen said...

aeen pn penah kene mcm tu gak..sakit perot yg teramat la sgt....gi klinik doktor bg ubt angin...sbb perut masuk angin....gara2 mkn xtentu masa..kdg2 mls nk mkn...2 la jdnye..hehehe

syaz@rozelt said...

scary jugak pengalaman tu..Alhamdulillah la rara & baby selamat =) best nya dpt pegi aussie..

mas saari said...

betul tu, pregnant ni kena sentiasa ada makanan..

CikPuan Azizah said...

kak rara! even tak lapar pon jangan lupa makan.. kesian baby kecik dalam perot tu..pasni berhati2 ok..standby gula o biskut dlm beg..

THE LEKAT LEKIT STORY said...

teringat pulak akak masa pregnant 6 bln kena keracunan makanan. sakit perut sgt2.. campur muntah. Sepatutnya kena tahan wad tp akak minta nk blk. berlakon skit ckp dh ok. Bahaya kalau muntah2 masa pregnant (nurse la cakap) takut kira teran nk muntah terteran skali ngan baby.

mamaNoriz said...

uiksh, seram akak baca...

syukur tak serius...

lenkali hati2 ok...

seronoknya ke aussie?
pegi part mana?

sakng musim bunga kan...best!

aimi said...

wah perot dh besar...best nye =)

akk sgt kuat... rase cm x sabar lak nk rs pe yang akk rse skrg nie =)

Farah Shamsudin said...

comeynye dah nampak perott..
semoga cepat sembuh yee..

Cik Kamoo said...

Dik tak care tau ... jg BB dlm pewot bebaik okeh.


Nanti jgn lupa citer pasal Aussie lak .... rindu RARA!!

Miss Sunshine said...

comelnya die...
baby bump pun comel....
take care tau lepas ni...
jgn skip meal lg tau...

cik najihah said...

perut akk da besar sikit..comel je..take care ok

shedameor said...

alaaa, perut tu dah nampak. hehe. bestnya pegi aussie. gambar mana ?

jaga baby tu elok2 tau. ibu pon jaga kesihatan :)

MrS dOdOt_ShyG said...

somel nye perut dier... hehehe.. kiut sesgt.. take care ye rara n beby.. :))

suriani azwan said...

rara..pasni xmo sjip dah makan tau...kita pun masa preg makan adalah perkara paling penting..kalo xdapat makan bleh mnegamuk satu hari...nak nangis pun ada kalo xdapat makan...

Liyana said...

comelnye dh nmpk perut :)

sy pun selalu gak skip mkn mlm..selalu minum susu je mlm2..sbb mcm kyg sgt je nk mkn nasik.. nt susah plk nk tido.. huhu

pasni jgn skip mkn lg ok :)

Alin Marlini said...

aduhai..pura...sedapnyer meatball ikea tu..

rATu kEBaYA said...

akak masa awal pregnant hari tu.. dua kali masuk air.. sakit lebih kurang macam nilah... tapi lepas masuk air tu memang perut legalah.. akak rasa mesti sebab perut kosong pehtu kita tetiba makan pulakkan.. tu yang angin tu tolak keatas..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...