16 May 2012

surveying set berpantang


dh masuk 5bulan lebih preggy ni mula lah nk feeling pening pening nk pk pasal set berpantang kan.
heee.before ni masa bujang,i x penah langsung nk amik tau pasal set berpantang ni.stgh org
dr bujang lg dorg akan amik tau kan.mcm i neh ntah lah,buat x tau je,masa tu bz pk pasal cinta je.
muahahahaha,now bila dh masuk 5 bulan baru lah sebok sebok nk survey itu ini.
but best! aku mmg suke keje last minute.hehehe.masa tu lah baru nk
feeling feeling bz kan.kikikiki.hentak kepala kang rara!

ok lah,berbalik kepada set bersalin td,masa balik ipoh,my mom dh tanya,
kamu nk amik set bersalin apa,i selamber je kata x tau,
elok suami i pulak yg dh siap survey,sabo jelah kan.mcm

my mom suggest
JAMU MAK DARA kat i,
tapi setelah di search search kat google,ni yg i jumpa.

rm 350
*Tip Ibu Halimah
  • Apabila megambil jamu, jangan amalkan minum air kelapa kerana ia akan meneutralkan semula badan
  • Untuk wanita lepas bersalin, pegambilan jamu boleh dimulakan pada hari ketujuh selepas melahirkan anak sehingga habis tempoh berpantang.
  • Wanita yang bersalin secara pembedahan, digalakan mengambil jamu selepas 2 atau 4 minggu setelah luka pembedahan pulih
  • Amalan berpilis bertujuan menghalang darah meroyan naik ke mata manakala bertungku dan berbengkung pula dapat merapatkan pintu rahim
  • Dalam tempoh 44 hari berpantang. jangan bersama dengan suami untuk  mengelakkan kerosakan faraj.
  • Sekiranya mendapati diri hamil, elakan mengambil jamu atau sebarang ubat-ubatan lain.
  • Apabila usia mencecah 40 tahun, kurangkan pemgambilan makanan laut sebalikanya lebihkan ulam-ulaman
  • Bagi wanita, kurangkan pengambilan makanan dan minuman sejuk utnuk mengekalkan kesihatan
  • Jangan amalkan makan bersulamkan air kerana ia boleh menyebabkan perut buncit

ok kesimpulan nya,i lepas bersalin,kalo boleh dlm tempoh masa 5bulan i nk
fully breastfeed my baby,and dlm jamu mak dara ni dye jamu,and kalau jamu boleh panaskan
badan,dan i risau tak sesuai untuk baby i,mmg dye boleh langsing kan badan, ( uollss tgk lah badan mak
dara tu mcm mana kan.heee ) tapi i risaukan baby nt,and kalau boleh i nk set berpantang yg boleh
banyakkan susu i dlm masa yg sama,and i think,tak kurus sgt lepas bersalin pon xpelah asalkan
i boleh BF my baby dlm jangka masa yg lama.lepas tu baru lah diet.

setelah mentelaah google,cr set yg sesuai,
so i found shaklee,product mmg khas utk ibu yg mmg nk bf anak lepas bersalin.
set ni boleh banyakkan susu.IsyaAllah dgn cara yg betul.and menurut
penjual,product boleh diambil seawal kita preggy,boleh build susu
masa mengandung.huaaaaa sgt teruja.

set berpantang mommy iskandar

boleh diminum walaupon c-zer,boleh menurunkan berat badan.

susu 2

set berpantang lain pon ada jugak i survey,tapi mcm xbest sbb
sume base on jamu,jamu takut panas badan.and i mcm dh tertarik dgn shaklee.
so rasa mcm dh decide nk amik shaklee lah.

sape sape yg nk share pasal shaklee silakan lah eh.
tgk lah stock susu kat atas ni.mmg mcm best kan.sonoknya kalau dpt.

p/s : moga perjalanan mahu fully BF baby akan tercapai.amin.

TANAMERA pulak cane? ada komen?





19 comments:

KhaiRin : anies said...

amme 60 days by sendayu tinggi!

Rai said...

salam cik puan rara,
cuma nak suggest..set bersalin macam shaklee hanya untuk dalaman.. kalau nak cuba set bersalin tradisional yang lengkap dan sesuai untuk breastfeed boleh email saya.. kesoma.rai at gmail.com

set bersalin ni untuk dalaman dan luaran..tak panas dan tak mengandungi kacip fatimah.. dari segi harga memang lebih murah dari set bersalin lain yang ada dipasaran..

saya cuma promote je :D. maaf kalau mengganggu.

btw. bulan ni ada promosi. email saya kalau berminat.

Syazlina Khairuddin said...

wah2..advance gitu..tp bgus la rara dh buat research =)

Hana Soffelia said...

Raraaaa, cer survey tanamera set lak. Baca testimoni dia. best2. hehe

pendapat hana pasal kebimbangan Rara utk susukan baby tu kan, like hana said before, masa antenatel class, O&G ada ckp, susu kita memang semulajadi akan keluar once susukan baby, so dont worry sgt kot. Until now, hana tgk officemate still bf baby dia berumur 1 year without eat any medicine, just bnyk minum air putih je dia ckp. Insya Allah. Bkn apa, tkt efek kat baby. Then mengikut O&G, if susu hanya keluar sikit, dia ada ajar mcm mana nk bnykkan susu, maybe Rara blh ajak hubby g Antenatel Class like hana buat sebelum ni. Very useful for new parents like us. hehe (hanya beri pendapat)

diana said...

biasanya set berpantang ni akak beli lepas dah bersalin.masa mengandung memang tak siap sedia beli la..sebab tak tahu lagi keadaan baby..

masa bersalin kat maisara lepas 100 hari baru akak ambik jamu sebab nurse tak bagi ambik awal2.

Farah Shamsudin said...

bukan semua orang bernasib baik boleh fully bf kan.. tapi, cubalah yang terbaik dear..

Liyana said...

sy pn same pening fkr psl set berpantang.. sbb nk bf ank..huhu

mcm berkenan dgn shaklee n tanamera jgk.. tp harga.. boleh tahan.. hihi

Shakina Farhan said...

kina beli tanamera sbb ade promo aritu dari rm360 dpt rm90..mujarab ke tak kena tggu pas abis pantang..hee..tp yg best xd jamu2..

LiNda said...

huuu...mmg bagus kalo amik tau dr awal kan set2 bersalin ni. Linda pun xtau pape. Oh..bagusla rara nk breastfeeding utk baby, blh avoid kanser payudara tau.:)

Hana Soffelia said...

Cuba Rara col Specialist kat KL, biasanya dia orang ada buat class. Nanti leh booked awal2. Hana rasa kat KL lagi banyak class tu. hehe

Rara jgn pening2 ye. Looking for the best to ur baby and urself. ekeke

puan.mila said...

rara, share info byk2 eh..mila lg la xtau ape2..hehe

✿ pink velvet ✿ said...

aku amek set kurus shaklee lah yg terus low bp, haha! ehh tapi shaklee mmg bagus actually, just x sesuai dgn aku kot

~ NANA ~ said...

i mkn shaklee sejak anak dara lagi & mmg bagus sgt2! hehe

tanamera & nona roguy pon i beli...dua2 best! :)

Yana Libra said...

pernah dengar jugak jamu ni tak elok diambil masa tengah menyusukan anak..salah satu sebab boleh kena demam kuning kan??

Wawa Tasliman said...

good info untuk ibu-ibu confinement.. jangan salah amik set jamu ok.. takut mudarat untuk baby..

shedameor said...

okay, akleh campur. sheda bukan ibu2 mengandung. hehe

leeza said...

eh? kite pon tgh pikir2 nak makan jamu or shaklee.. baru mlm td mak suruh makan jamu tp kite nak full BF takut badn panas, cian baby :( dilemaaaaaa~

MiSS iZZati said...

saya pun tengah survey2 ni..bercadang nak beli set tanamera..testimonial macam best~

nini said...

erm...bestnya siti....maintain aje...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...