14 June 2012

cara cara menumbuk sambal


idea ni dtg masa aku tgk pic mokcik kat atas ni menumbuk sambal.
muahahahaha aku teruk tersenyum sendiri,peristiwa berbelas belas tahun lepas
menerjah fikiran *ecehhhh ayat!

aku ingat lg dulu masa aku kecik,xkecik sgt lah,
dlm sekolah menengah x silap i,my mom penah suruh tumbuk sambal
or bawang,i paling x suke tumbuk sambal sebabnya nanti kalau biji dye
terbang mst akan masuk dlm mata,xpon kalau air air nya
terkena mata mst pedih,sampai nanges nanges,
salah satu cara yg i buat nk elakkan kena mata,
nak tau x i buat apa? i amik pinggan yg jenih tu tutup muka.
muahahaha,zaman dulu kan mak mak kita pakai
pinggan yg jenih tu,so still boleh nmpk cili n pasti x percik kena mata.

kalau dh lenguh sgt pakai pinggan,
i akan pakai spek mata sambil tumbuk cili.
tu lagik hebak kan.heee~

tapi tu lah kenangan masa zaman kecik kecik
dulu yg xboleh dilupakan,sgt indah bila dikenang kembali.
ada kah anak anak aku akan buat perkara yg sama?
ntah lah.mak nya pon xpandai masak,cane lak anak nk masuk dapur.
haiiiissss pitam jap pk.tp maybe mak mak skrg banyak guna blender je kan 
untuk buat sambal,dah xyah guna lesung batu dh.blender mudah dan pantas.
heeeee~

14 comments:

Rara Nasiha said...

style la makcik ni. hihi :)

aimi said...

aimi smpi skrg wt lagi yg tutup pki pinggan 2 =) hihihiihih

ieda said...

ekekekek tumbuk sampai sarung plastik ke kepala tuu x menahan ..
tapi aah kan , kenapa x terfikir nak buat macam tuu .. lagilah selamat dari terkena sambal yg ditumbuk tuu ekeke ;)

Ardini Humaira said...

selamat! hihih... kalau tak, pedih mata ooo...

Yana Libra said...

pakai cermin mata yang paling praktikal..huhu~~ :P

deno said...

hihi... kelakar je.. :)

Sally Yatiey said...

Bagus jugak cara mokcik kat atas ni menumbuk sambal. hehe :D

THE LEKAT LEKIT STORY said...

asben akak slalu suruh buat mcm makcik tu... nyampah! akak dua2 guna.. tgk keadaan memerlukan yg mana 1 la.. takkan nak tumbuk ikan bilis 2 3 ekor nk cmpur dlm bubur lala x kn nak guna blender lak kan

siti kektus said...

cara lah kak nak tumbuk sambal. :D


kite kecik2, cuma tutup lubang lesung batu guna tgn, pastu, kepala toleh lain. tak lah pedih sgt. :D

Bazilah (^0^) said...

kelakar lah makcik ni..kalo tumbuk bawang kompem mata berair-air mcm sedih sgt hehehe

shedameor said...

hihik. kelakar !

Fana | Aqim said...

huhu..kalau pakai blender tak sedap sambalnye kalau tumbuk baru rasa kawww kawww nye...:p

LiNda said...

linda pon selalu gune pinggan jernih tu kalo tumbuk sambal, dah mcam perisai je. Hihi..tp kan rara kalo wat smbal lg sedap tumbuk dengan lesung batu, kalo blend kurang sedap la...:)

cik najihah said...

hhahaha sy dlu lapik dnegan pinggn kace kot..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...