28 June 2012

my third trimester! hello!

hai 3rd trimester!
7bulan.yes 7bulan.rasa mcm baru haritu i update pasal 6bulan.
rini dh 7bulan.seyes mmg pantas masa berlalu.
7bulan org kata dh boleh ready apa apa barang basic baby.
sbb 7 bulan ni lah boleh jugak ada yg dh beranak kan.
( hope i ok je,boleh bersalin cukup bulan,Amin )

org kata 7 bulan jgn lasak sgt,kena jaga jaga sket.
jgn ingat awal awal bulan je kena jaga,
dh masuk 7 bulan pon kena jaga lg.
tapi mcm aku ni selamber je naik turun tangga laju laju.
mcm bukan mengandung,tambah ag kalau dh lambat,
nk berlari pon ada,yelah dh biasa kan.jalan nk laju aje!

haissshhhh dh nk masuk 7 bulan pon boleh cm tu lg.
lagik 1 i ni kalo tidur suka menggeliat.xpe ke eh?
x effect ke kat baby kalau kita menggeliat.dh biasa lah dr anak dara.
kalo dpt menggeliat tu puas hati rasanya.sampai now terbawak bawak.

dh masuk 7 bulan ni kat bawah perut tu kdg kdg sakit bila bangun.
tambah ag kalau kat opis kita duduk banyak kan.
bila bangun nk kencing sakit kat bawah.tp x lama,
bila dh bangun tu dh ok.cuma mula mula bangun tu je mcm ngilu sakit.
dorg kata sbb baby dh kebawah,yeke?

now pergerakan baby pon dh makin aktif n makin rasa sgt sgt.
dlm perut kadang kadang mcm rasa mcm baby joget lambak kat dalam.
berkocak je perut.kalau tendang pon bukan sket sket.sampai terbonjol perut ibu.
kalau pakai baju yg nmpk bentuk perut lg best.nmpk setiap pergerakan baby.
even rasa ngilu n kadang kadang sakit.xpe,i suke,hapy sgt sgt!

rasa nk terkencing skrg ni jgn ckp lah.
jalan sket je mmg nk kencing,tp bukan nk kencing sgt pon.
g toilet ada lah 2 3 titik je kencing.haihsssshhhh~

solat pulak i masih ag solat mcm biasa,
cuma badan dh rasa berat sikit.ada org suruh solat duduk.
tapi i mcm xpelah,boleh ag solat cm biasa,so solat cm biasa lah.
kalau dh xlarat sgt baru duduk kot.tapi masa nk sujut kaki kena kankang kan sket
sbb nk bg laluan kat perut.heee.boleh ke mcm tu?
konpius jugak neh.sape tau leh bg tau eh =)

see my pp n hidung! heee~


29 comments:

Sue-Rya Qistina said...

saya mase dah sarat, mmg solat duduk je. senang pun senang. klau berdiri tu agak sakit skit.

Aeen said...

so far bile solat ok lg la...bangun tu jd lambat sikit..hehehe...biase la perot da berat kan...aah aeen pn kdg2 rasa sakit kt bwh tu...

leeza said...

hahaha.. samelah kite puan rara uii, bile berdiri rase sakit sikit kat bawah tu, perut dah terbonjol2 time baby gerak, BEST!.. time sujud kene bg laluan sikit kat baby :p haha~ dah strt solat duduk if xlarat, berat uii perut.. baby dh besar :D

LiNda said...

Kejap je da 7 buln kan rara...semoga rara n baby sihat2 aje

pok amai-amai said...

Ms sy preggy, sy aktif. Sy bt keje tu. Bt keje ni. Sy suke berjalan. Sy suke turun nek tangga. Sy tak pasif. Sy tak suke baring je. Alhamdulillah. Allah permudahkan urusan sy ms bersalin.

Asz Miza said...

Masuk 3rd tri asyik nak pee pee je kan? Pastu slalu sakit/ngilu kat ari-ari. Betul kot sbb baby kepala kat bawah. Solat alhamdulillah masih boleh mcm biasa :D harap2 dipermudahkan segala urusan kita kan. :)

merahitujambu said...

ibu ckp org ngandung memang akan kerap rasa nk kencing sbb baby tekan kt rahim tu kan..jadi memang kerap la kencing..=)

cikpingu said...

sweet je muke 2..hihi..

xpe kot mngeliat.. kite dlu pun suke benor mngeliat.. konon cm regangkn badan lah.. :)

:: Mrs.Eady :: said...

semoga dipermudahkan semua nyer,amin ~

Nor Suhaiza said...

org dlu slalu jgk mngeliat tp sjk tiba2 kaki kna lipat mngkarung time tgh mgeliat trus x mngeliat dah.xsnggup sakit.hik3..

Wawa Yusoff said...

mcm wawa dlu, memang semayang duduk atas kerusi. sebab penah sekali solat mcm biasa masa nak bangun tu mcm tejatuh, pastu klu solat bediri masuk rakaat ke-3 tu dah x khusyuk sebab dah senganl2 kaki. better solat duduk atas kerusi. bediri mcm biasa, bila bab nak sujud dan tahiyat sahaja duduk atas kerusi.

rara, persoalan pasal CD tu my sis dah tolong komen dan jawabkan :)

as ♥ Leenda said...

dulu saya pregnant tak boleh menggeliat langsung..mesti kena simpul biawak punyelah..
lps bersalin je, terus je menggeliat sepuas hati..terus rase lega..hehhe..

Nurul Aziz said...

Dulu masa hujung-hujung pregnant takut sangat nak mengeliat. Lagi-lagi tang kaki, takut je nak luruskan betul2, sebab kadang-kadang tu tetiba cramps. Menangis rasanya, azab :p

kaklong said...

tp rara tetap cun hokey! :)

Bazilah (^0^) said...

berseri jer muka ibu mengandung nih hehe. all the best in ur third trimester ! :)

Ros Anis Rusli said...

anis solat duduk je ms dh msk 9 bulan..dh xley sujud..rs tkepit prt n susah nk bgn...

ieda said...

yelah dikk
dlm 7 bulan nie bila2 masa sahaja dia boleh deliver ..
semua di tangan tuhan .. doa2 semua selamat sehingga ke bulan kelahiran tau dik ..

x der lah bambam punn .. dah adat , ngandung semua akan mengembang ikut peyut ekeke ;)

mira maisara said...

comel puan rara nie.. dah 7 bulan yee.. jaga diri elok2 ya mummy..hee

Syazlina Khairuddin said...

bestnya bace pengalaman ibu2 nie..

msredcheesecake said...

nk jalan laju2 terpulang, tp hati2 k... keselamatan bby tanggungjawab kita... cute nya M2B..HHEE

cik fadh said...

maintain comel ! hihi

mama aryan said...

semoga dipermudahkan semuanya & moga puan rara & baby sihat

Munnafendy said...

rara..bila leh jumpa? nak amik berkat...hahahahahaha

mia izzati said...

teringat zaman mgandung tu..sonok time dia gerak..husben pon excited giler..mengeliat?? saya tak brani..tkaottt..hehe

aTy _faRed~ said...

waahahh...dah masuk 3rd trimester..tahniah...macam kejap jer kan...haaa...tak lame dah tu...:) i pulak tak sabar..heheh..
pasal mengeliat tu..same macam i ar..dulu suker mengeliat..tak per jer...tapi sekarng anak i pon suker sangat mengeliat..i tak pasti tu memang normal or mengikut i dulu..heheh ;p

mia-ina said...

mia pulak rara....ms ngandung dh msk hmpir ke 8 bln dh mula rs termengah2x nk jln..tp ms awl 7 bln ok lg nk grk sana sini..cuma drive tersangkut gak la menangis sorang2x..suami jauh kan....psl tido tue ikut keselesaan kata nurse..i/allah baby xpe2x....jeles tgk gmbr dia..x naik pun muke...kte dh tembam

cik najihah said...

kak..rasa mcm x percaya je akak nak ada baby dah.. i follow ur blog since u're stil not married.. adore with u sista :)

Miss Sunshine said...

Alhamdulillah... setakat ni masih lagi boleh solat berdiri... tapi ade rasa payah masa nak sujud tau... sebab perut dah membulat.. hihi

Yana Libra said...

moga semuanya dipermudahkan ye,,kalau dah besar sangat perut tu, solat duduk je la~ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...