Image and video hosting by TinyPic

27 June 2012

sifat ibu semasa mengandung mempengaruhi sifat anak dlm kandungan

selamat pagieee,heee punya lah panjang aku punya tajuk pagi ni.hee.
yelah,tajuk ringkas sgt kang org x paham pulak kan!
bia tajuk panjang panjang,baru best nk baca entry nya kan.

mcm biasa,pg pg dgr suria,tapi suria topik pasal olimpik london.
ah busannnn,trus switch ke Sinar Fm,mmg bersinar sinar lah pg ku!
tambah pulak ada datuk Dr Fadzilah Kamsah pulak.
mmg fav dr dulu dulu ag,heee~

ada satu caller ni mengadu,suami nya dlm masa berapa bulan eh,
lupa dh.asek tukar keje je.dye mcm xboleh stick dgn satu kerja,
asek lah nk bertukar,balik rumah je.ada je masalah yg diadukan kat wifenya.
and now wife nya pon tgh preggy.suami nya pulak asek bertukar kerja.
bila DMFK tanya,anak sulung ke bongsu.dye kata laki nya anak sulung.
( anak sulung ngan anak bongsu ni mengada sket ) * DMFK ckp eh,bukan aku.hehe
then wife nya mintak pendapat lah.mcm mana nk buat ngan suami nya ni.

DMFK kata,sifat anak yg lahir ni kadang kdang lahir dr sifat ibu nya yg sedang mengandung.
kalau masa preggy tu ibu nya sensitip,asek cepat terasa,asek nanges.
so mcm tu lah jd nya anak yg lahir nanti.bila lahir,anak nya akan jd cm tu.
salah sikit terasa n sensitif.tapi bila dilihat balik,
mmg betul pun,ramai yg aku tgk kalau mak nya masa preggy anak
asek nanges je,then sket sket mengada ke apa.mst akan turun ke anak.

terus aku pon terfikir pasal diri sendiri,
aku ni mcm mana pulak.aku pon sama lah.
sket sket nk terasa,then nanges je.salah ckp sket nanges.
hopefully anak aku x mcm tu.hope anak aku kuat!
heee.

then DMFK kata suami tu kena banyak dekatkan diri dgn Allah.
banyakkan lakukan solat solat sunat.and selalu baca doa untuk
memulakan tugas agar segala tugas sewaktu kerja akan lancar.
dan x akan tukar kerja lg.banyak kan bc doa.
tu je.

ni i ada copy doa memulakan tugas.
so leh lah amalkan tiap tiap pg ye! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 comments:

  1. betul kan... masa pregnant no 3 akak asik marah2 je, yg no 3 pun selalu marah2... haish... skang ni susah nak ajar dia cool down... rara kena sabar selalu, ignore je benda2 kecik ...

    ReplyDelete
  2. anak dalam kandungan tu tau yg kita nie hepi ka, suka ka..kita hepi dia tumpang hepi..memang ibu preggy nie kena jaga tingkah laku .. nanti prangai ikut kat anak..

    ReplyDelete
  3. aah dikk
    sedikit sebanyak lahh .. x semua sama ;)

    ReplyDelete
  4. thx rara share info mcm ni..thn lps ada join kursus DMFK, mmg byk info boleh dpt compare dgn DMFK dlm tv :))

    ReplyDelete
  5. Sy pun dgr gak Sinar Pagi td. Heee~ Mmg dgr isu yg same mcm Rara taip utk entri arini.

    =D

    ReplyDelete
  6. oleh itu sentiasa ceria ye kakak :)

    ReplyDelete
  7. mmg betul rara.. walaupun lom ada pengalaman, sy perhatikan hal ni pd org yg mengandung.. tp sy jg perhatikan kpd perangai si bapa..

    ReplyDelete
  8. sheda dulu susah nak nangis. susah sangat. now, senang sangat nak nangis. senang sangat. haa, camne tuu ? hehe

    ReplyDelete
  9. wahh..macam tu ke..boleh jadikan panduan ni..

    ReplyDelete
  10. kalau ibu kuat marah anak pun camtu.ibu asik sentap anak nnt pun sama.sbb tu org kata mengandung ni kena jg tingkah laku sbb ada anak dlm perut tu.

    ReplyDelete
  11. mesti stress wife dia kan, kalo laki asik tukar keje je. Fuhhh..camne la nak stabil. So, rara pun kene la kuat, supaya baby nanti x kuat nagis cam rara..hehehe

    ReplyDelete
  12. hehehe, mak ena pun ada cakap sedemikian.. tak mengapa, banyak2kan berdoa dan baca benda yang baik baik untuk baby.. semoga akk dan baby sihat.. amin

    ReplyDelete
  13. BETOL KOT..SEBAB MY SECOND BABY PUN BERPERANGAI SAMA..KALO NAK APA-APA MESTI NAGIS GULING-GULING TANDA PROTES...SUE MEMANG JENIS DEGIL..KALO TERINGIN APA-APA MESTI NAK JUGAK...

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com