Image and video hosting by TinyPic

18 June 2012

taknak makan NANGKA dah!

semalam petang suami punya aunty aunty dtg,
dorg dtg bawak nangka n pelam epal.
dr jauh suami i dh jerit,dye kata ada pelam epal eb,
sedapnyaaaa.then masuk dlm rumah,mula lah sesi kupas
mengupas nangka n pelam.i pon xlari dr memakan seulas nangka.
hanya seulas je i makan,sbb nmpk sedap + i suka gak nanga and cempedak ni.
masa i nk amik mkn tu suami dh jeling,dye kata eb jgn mkn nanga,nanti angin.
tapi i ckp nk mkn satu tu.taw taw.heee.nangka tu sgt manis,seyes mcm mkn ngan gula.

tapi kemanisan tu x kekal lama,dh masuk petang sket nk ke magrib perut aku
dh rasa lain mcm, + mkn durian plak 3 ulas,manggis n pelam lg.huaaaa rasa nk nangis gak.
gagah jugak mandi n solat n react cm biasa,hope boleh ok.lepas dinner
perut rasa semakin tegang,kepala pulak makin sakit.suami pulak dh nk balik manjung.
i decide nk gosok baju cepat cepat n solat.lepas solat perut rasa makin tegang,
baby pulak tendang tendang,risau sgt masa tu.rasa nk nangis,tapi xnk nangis.kena kuat.
sape suh mkn gak nangka tu.tp i mkn seulas jeeeee.huaaaa sadis taw!

sebelum suami pulang,dye bg i mkn ubat yg mcm kapur tu.
kaler putih tu,masa i kena gastrik dulu doc bg mkn ubat ni,
dlm hati takut gak nk mkn,tapi risau melarat mkn jugak,then trus tido.
mula susah gak nk tido,last last terlena sendiri,bangun pg Alhamdulillah 
perut dh rasa back to normal.Ya Allah,nasib x pape.risau sgt masa tu.
lepas ni seyes,n tobat mmg x nk dh mkn nangka.sedap hanya sekejap.
sakitnya,huaaaa xtahan nk tanggung.

to all preggy momies yg angin tu,jgn lah mkn nangka,nt jd mcm saya yg degil ni.
makan mmg sedap.bila dtg angin tu.xsanggup rasanya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26 comments:

  1. moral of story...dgr ckp suami ^__^.

    ReplyDelete
  2. nasib bek x angin kalau tak susah la nak mkn mcm2 kan. sabar jela

    ReplyDelete
  3. Oh! baru saya tahu makan nangka buat badan angin. Tapi saya dulu mengidam mahu makan cempedak, hari2 mahu makan cempedak. memang buruk lantak!

    ReplyDelete
  4. looor .. ekekke
    kan dah kena .. huhuh nangka tuu tahan layie sbb sebiji .. nie laga ngan deyan lakksss .. 3 biji ! ... ko memang cari penyakit dikk
    manggis layie .. seyess sib baik x masuk sepital ... berlaga2 dlm tuu , ciannnn kat bb tuuu .. pening ! ..

    haaa moral dia , len kali dgr cakap hubby tauu .. x per2 ... nak rasa sgt kan , kang takut punan lak kan .... bila jadi macam nie e bukan rasa layie dikk .. ekkeke sabor2 .. dlm ngandung nie smeua nampak sedap .. ;)

    ReplyDelete
  5. mmg x blh mkn nagka ke kak???

    ReplyDelete
  6. akak memang pantang makanan yg angin2 ni... tak sanggup tanggung sakit!

    ReplyDelete
  7. tliur plak tgok pic nangka tu...
    ;)
    take care yer...

    ReplyDelete
  8. kemanisan nye hanya sekejap.. sakit die yg lame ek.. haha.. tu la.. sape suruh xnk dgr ckp somi :)

    ReplyDelete
  9. rara...xmo nangka ye lagi buat sementara neh..mmg terasa nak mkn kan tp kena kawal sbb baby dan angin...ju masa ngah pregnant neh x leh amam buah cikuuu...uihhhh dulu penah termakan buah ciku masa pregnant 3 bulan...hbs semua urat2 sakit dan sakit2 badan sbb angin x dpt kuarrrrrrr...nangesss gak lahh sbb sendiri cari pasal kan....ada sayur2 yg kita x leh mkn tau buat sementara waktu yg buat penyebab angin...cth ye sayuran jenis kekacang mcm bendi, kcg panjang,ubi kentang...dll. Huh! bila terkena diri julia sendiri pun seriau dah rara...take care ya :)

    ReplyDelete
  10. depends ngan org gak kot?
    eB mkn nangka byk2 alhamdulillah ok.
    eB preggy kemaruk buah nangka, durian & manggis... hik3... walhal eB mmg jenis angen ... hu3

    ReplyDelete
  11. tahanlah skit...11 bulan jer termasuk berpantang...lepas tuh, mknlah sampai rasa tak mampu nak mkn...hehehehhe....lain kali dgr ckp suami...piat telinga tuh kang!!!! hehehehhehe

    ReplyDelete
  12. yana pun ada poblem angin..mmg banyak makanan kena pantang..sedih..huhu

    ReplyDelete
  13. So far, hana makan nangka xdelah kena angin mcm Rara. Lain orang lain kot kesannya. Rara ingt, jgn nk mkn2 lg.

    ReplyDelete
  14. tu makan sekali dengan durian sebab tu effect die mcm lg trok..huhu..take care rara..

    ReplyDelete
  15. Sy ms preggy, plg takut mkn benda berangin. Hatta jagung pun sy tak makan. Durian tu angin tau Rara sbb dia menghasilkan gas. So, be careful ye sayang?

    ReplyDelete
  16. mgu lps mila baru berangan nk mkn nangka tp xmkn pun..tkut dgr kish rara..tobat xmkn jgk la lps ni until due :-)

    ReplyDelete
  17. Dulu2 kan...kawan kata makan nangka kembar darah...hahaha tak logik nya..tanya doc, doc gelak je..

    pastu mak kat rumah plaks suka btl beli nangka.makan la byk2..pastu mak nampak mak kata tak elok mkn sb nangka ni buat bdn byk angin.sekali dah melantak sampai 3,4 ulas...hambik!! lembik trus terkulai tak ber maya.start tu husband tak bg makan.mkn pn 1 je...

    cian nangka...haha

    ReplyDelete
  18. lepas ni be careful ye kakak syg..

    ReplyDelete
  19. sy pun hantu nangka gak.. tp x berani mkn byk2... hee
    ermm... belum bersalin lg ler... x sbr ni nk jmpe baby..doakan eh...xnk ler induce.. hehe

    ReplyDelete
  20. nasib baik x pape..jaga diri baik2..

    ReplyDelete
  21. okey, okey. nanti nak pesan kat bakal bini. haha. tahun bila entah

    ReplyDelete
  22. memang kalau orang pegnan mkn bende2 berangin macam nangke..jagung..banyak agi ar..memang seksa lepas tu..serik kan..heheh..i pon pernah rase gak ..:)

    ReplyDelete
  23. pasni kena dgr ckp suami yew dear..

    ReplyDelete
  24. haa. tu lah. degil lagi ye kak. heheheee :D

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com