18 July 2012

HEINZ x halal ?!

kredit piccy to sis icha fb!

actually i mushkil,semalam sis icha kat FB bgtau,
anak nya boy,baru masuk 4 bulan and sis icha bg anak dye
mkn solid food sbb dye rasa mcm baby dye x cukup minum susu je.
always dengar perkara mcm ni sbb selalu kan mmg baby boy kuat mkn.
ok lah done.tapi selepas di komen komen oleh rakan rakan sis icha,
ada yg kata heinz ni x halal.i pelik dan mushkil lah.
" haiiii x kan buah buahan pon x halal kan "

bukan sbb buah buahan tu tak halal,
tp menurut senior,heinz x halal sbb ada akohol dlm bahan dye.
tu sbb buah tu sedap dan baby suka mkn.

i tak sangka pulak dlm solid food untuk makanan baby
dorg boleh pulak buh akohol kan.apeee daaaaa~
kecik kecik dh suruh baby mkn akohol ke?
ichhh xbest betul bila dpt tau benda ni.

hasil i google,ramai ibu kata meragui status halal sbb
tanda halal tu mcm ala kadar je,bukan mcm cop halal kita.
and ada yg kata x jumpa pon status halal tu.
and carian Jakim i rasa heinz ni x de dlm senarai dorg.

susah lah mcm ni kan,bila kita kena buat aduan dulu
baru boleh dorg cek makanan tu halal ke x,
xboleh ke dorg cek siap siap sebelum jual di pasaran.
ramai lg ibu ibu yg i tgk bg heinz ni kat anak anak.
apa yg berlaku kalau anak diberi mkn heinz ni selama
2 3 tahun.hmmm sadis!

bg yg mushkil,better x payah bg lah lepas ni.
i pon baru berangan nk bg kat baby nanti.
tapi lepas meragui ke halalan nya,so x jd lah bg.
better buat solid food sendiri jelah kan.

32 comments:

Cik Tqah said...

bkn sos die pon org ckp xhalal ke.. hm...tah la..

Munnafendy said...

rara, call la jakim

LiNda said...

teruknye, makanan baby pon dah x halal. memang kene btul2 teliti if nk membeli makanan ni

mOoN said...

baru 1st time dengar sal produk ni.. huhu..

Gadis said...

baru teringin nk bgi jugak...
tapi dh bile mcm ni..
mmg was was la nk bgi baby mkn...
huhuhu

THE LEKAT LEKIT STORY said...

akak pun pernah bg lala makan dulu.. tp sekejab je lepas tu dia x nk dah. btl ke x halal??

cik najihah said...

ni produk ape kak? setahu sy hanye logo asal halal je yang sah. kalau was2 lebih baik jangan makan

nuyui a.k.a miss YUI said...

xtau la plak pasal ni.

mas saari said...

kalau dah meragukan jgn bagilah.. lebih elok buat puree buah sendiri je!

imie fatiema © said...

akak pun rasa konpius kat Heinz,slalu nak try beli tapi beli tengok takde tanda Halal terus cancel..

♥ dak pink said...

Sebab ragu-ragu lah I tak bagi kat anak.

Rajin-rajin kan tangan je lah mummy2 sekalian masak tok anak. =)

mama aleen said...

XSURE GAK.. TAPI MMG TAKDA LOGO HALAL KAN.. RANEA PUN TAK SUKA SGT.. :)

Yaya Azura aka Naz Azra said...

akak tak pernah beli...tapi brand nie pernah keluar tv lama dulu...produk ushawan muda luar negara..tp time tu halal...

Mrs. Norrie said...

saya tahun pasal tak halal nih since 2008 masa mula2 nak bg anak mkn....beli stok byk2 then ke tong sampah jadinya...

izla said...

betol tu rara..baik buat makanan sendiri untuk anak2 kita.
yakin!

ieda said...

entah .. akk x pernah gune huhuh

Bitt (double IS) said...

masak sendiri untuk baby lagi bagus yunk :)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

kalau diragui, memang haram jadi nya.. baiklah buat puree sndri. dah tentu terjamin kehalalan dan kebersihan nya..

careno said...

pernah jugak bagi beberapa kali kat baby... huhuhuu...

shedameor said...

macam2 la dorang ni. makanan baby kott.

miss she said...

gud info... thanks sis

::puan ungu:: said...

rara homemade je nanti...xsusah pun=)

KhaiRin : anies said...

bkn produk ni je, seme produk Heinz sy mmg meragui 'halal' nya..

Ardini Humaira said...

dni memang tak beli heinz, nutella.. sebab diragui statusnya :)

Ros Anis Rusli said...

kena wat sndiri la naty utk baby kita...xsusah pun kan wat solid food sndiri utk anak....

Sue-Rya Qistina said...

saya buat solid food dan buah2an sendiri je utk anak2 saya. x berani nk try produk dari overseas ni, mmg was2. pastu HEINZ ni ade yg ckp x halal, pernah dulu jab agama keluarkan surat. klau was2, better jgn makan, takut mudarat

Miss Sunshine said...

kalau was2, dah jadi makanan syubhah.. elok dielakkan..
baru je tau pasal ni... kalau tak, mesti ade hati nak beli untuk anak nanti..

nini said...

bahayanya sekarang ni.......masak sendiri jugak is the best way...=D

cha said...

pg check dululah takut tu semua fitnah je. kalau ragu-ragu jugak better tak pyh bg :)

CikPuan Ira said...

kena behatihati pasni

CikPuan Ira said...

kena behatihati pasni

Carlos Santiago said...

Tapi heinz ada certificate dari kosher.. Halal yahudi.. sama jer dgn halal islam.. bleh check google.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...