05 July 2012

kamu bersalin kat mana nanti?

*PERHATIAN! entry agak panjang ye!

i suka baca entry mommyfara neh.entry nya menarik dan penuh isi.
entry ni pon dibuat lepas baca entry terbaru mommyfara
mommyfara salah sorg yg menyokong hospital kerajaan.bukan menyokong
actually,but suka menggunakan khidmat kerajaan.aku selalu nya akan bersetuju dgn
pendapat dye.heee~

cerita pasal hospital kerajaan ni,ramai yg dh tanya i,
" kamu nk bersalin kat mana nanti? "
dlm hati i,sebelum kawen dulu,i nak beranak kat swasta sbb best.
layanan yg baik,bg i biar lah mahal sket tp kita akan puas hati.

but lepas kawen ni,lain pulak cerita nya,i tak tau knp hati i lebih terbuka
untuk menggunakan khidmat hospital kerajaan.i dont noe y.
but itu yg i rasa, plus i pun dh keje gov,so paling kurang i akan dlm
bilik 2nd class,bayar sket myb boleh duk 1st class.but for me,kalau 2nd class pon
dh ok,nk beranak je pon.bukan nk g bercuti.

i tanya pendapat my mom pon,my mom kata dye ok je masa beranak.
dulu lg teruk,mulut misi misi mcm puaka,tp kalau kita ok dorg akan ok.
my mom beranak kan 5anak di hospital kerajaan secara normal.
siap beranakkan adik kembar i lagi kat kerajaan,but Alhamdulillah ok semua.
*dgn izin Allah

mcm yg mommyfara ckp, "  Namun, saya berserah pada kun fayakun. Kalau Allah sudah hendak jadikan kita begitu, nak tak nak kita terpaksa redha (walau dalam kepasrahan). "

ya i mcm setuju dgn ayat tu,walau dimana kita berada,kalau Allah kata nk jd mmg akan jd,
even kita menjaga sebaik mungkin,berhabis duet sebanyak mana,kalau benda nk jd,akan
jadi juga.lagi pon,bila dgr pendapat org org keliling kata,
hospital kerajaan dh semakin ok,
hospital Ipoh dan hospital Ampang banyak mendapat feedback yg baik,
org bersalin kat sana sume kata ok.so lepas satu keluhan berat,mmg tak risau nk
bersalin kat gov. ( dgn izin Allah juga ) dan ada jugak yg kata kalau 
kandungan kita ada masalah,selalu nya swasta xnk terima,dye akan tolak
ke hospital kerajaan jugak.

bercerita pasal suami i,dye mmg xkisah,tapi kalau masa mula mula preggy dulu,
dye nk i check up di swasta,dan kalau boleh dye nk bg i besalin di swasta,
katanya duet boleh kumpul,dan boleh cari.akan tetapi bila dipikirkan balik,
i rasa duet yg dicari tu baik lah disimpan untuk sakit pening anak untuk masa depan.
i rasa xperlu nk membazir di tempat yg kita boleh berjimat.betul x.

i mmg kalau boleh nk bersalin n checkup di PUSRAWI,
ramai kata kat situ best n ok.tapi bila i dpt tau bersalin anak pertama untuk tahun
ni je dh naik 2300rm,so i rasa,hmmmm xpayah lah.2300rm tu boleh simpan untuk
bli barang baby,bukan kedekut,tp mcm yg i kata,selagi boleh jimat kita jimat.
aku dh biasa bersederhana.

pasal mulut org keliling lak yg kata servis kerajaan teruk tu,yg menakut nakut kan aku tu.
aku xkisah.bersalin,g hospital terbaik mcm mana sekali pon mmg sakitnya tetap sakit.
sakit bersalin tetap sama.bak kata MIL,dye bersalin abang kepada suami aku di hospital.
sakit sgt katanya,so bila bersalin suami aku,dye x nk bersalin di hospital,nk bersalin g dirumah.
mana tau kalau kalau x sakit.tp dia kata sakitnya sama je,rumah ke,hospital ke sama je.

so mcm tu lah cita nya.cuma x dinafikan,bila di swasta ni kita dilayan mcm raja,
yelah mana x raja nya,dye dh cekik duet kita awal awal kan.kalau xraja mmg saja lah.
tapi x jugak semuanya baik di hospital swasta dan tak semua nya xelok di hospital kerajaan.

untuk anak pertama ni tak pelah i bersalin di hospital kerajaan,
kalau sok lusa masa i preggy ank ke 2 ke 3 ke,mana tau i dh jd jutawan,
boleh lah bersalin kat pusrawi.hehehehe.

entry ni adalah luahan hati je eh,
jgn ada sesapa yg sentap lak,kita ikut kata hati dan
kemampuan masing masing,mmg lah sape xnk bersalin di swasta kan.
i siap suami offer lagik " nk bersalin kat mana,ckp je "
tapi aku yg gatai xnk,sbb rasa mcm nk berjimat untuk masa depan baby.
moga masa beranak di hospital kerajaan nanti,tiada yg tak elok terjadi.
moga Allah permudah kan jalan ku nanti.Amin.
kita doakan jelah yg terbaik.

p/s : bila turn nk menunggu tu,hospital kerajaan mmg champion lah! heee
mmg menguji kesabaran lah kan.

36 comments:

Cik Saila said...

pendapat sy, sume ni nasib jgk..ada yg bersalin kt hospital gov xok, ada yg ok..kat swasta pun sama ada yg ok, ada yg x. ok ke x, semua atas kehendak Allah. Rara byk2 je doa supaya ms bersalin nnt semuanya ok,nurse ok,doc ok,baby ok.. :))

fifi tiez said...

rara ni klakar tau.skejap pakai aku,skejap pakai i..mesti pnyakit pelupa (macam sy jugak).hehe.sy ni,lepas kwn sy cite yg kawan dia bersalin kat private,kena caj 8k, sy terus batal hasrat nak bsalin kat swasta.huhu..8k tu banyak tau..

Cik Tqah said...

hoho.. xpe..janji semua selamat.. swasta kalau de complication dieorg anta kerajaan gk kan?

izla said...

saya bersalin kat hospital serdang.
bagi saya kadang2 gomen ni checkup dia teliti.
kalau private ni asyik nk scan je. kadang2 ada skip itu ini.
cuma betolla kata rara, penantian kat gomen mmg satu penyeksaan.

Syima Syaz said...

setuju....semuanya bergantung pada nasib..

THE LEKAT LEKIT STORY said...

akak bersalin spital gomen jugak dok wad kelas 2 jugak.. kt wad kelas 2 memang byk kakitangan awam.. Sakit bersalin tu bersalin atas langit sekalipun bg akak sakit dia sama jer.. Bg yg mampu.. nak bersalin kt private, buat la. Bg yg tak berapa mampu @ mcm rara nk jimat & spent duit tu kpd perkara yg lbh penting.. spital gomen pn x krg hebat dh skrg. tntg mulut puaka misi tu.. dh x byk walau still ada. Tp sepuaka2 misi skrg puaka lg mulut makcik security spital.. Tp kalau dok 1st & 2nd class ni rara.. misi kebanyakkn x puaka sgt sbb byk kakitangan kerajaan kan. Tu dr pengalaman akak bersalin lala la.. kot2 dorang takut kena komplen. yg byk misi puaka ni maybe spital yg dkt luar bandar mcm kg akak kulim. Mentang2 byk org kg.. dorang suka hati je nk ckp apa2.. dorang igt org kg tak skolah kot.

msredcheesecake said...

Ada certain hosp kjn yg teruk, ada yg ok... Pepe pun serah kat DIA kan....

MizzTina said...

kdg² khdmt yg baik bkn base on gov atau swasta.. swasta bg layanan baik sbb bayaran mahal.. xberbaloi la klu khdmt mcm hampeh tp byr mahal smpi boleh buat DP beli kete.. semua kwn akak ok je bersalin kt sepital kerajaan..

Aeen said...

kite pun choose hospital kerajaan je...betul tu slagi boleh jimat kite berjimat la kan...bkn kedekut..tp same je...saket ttp saket gk ....

Wawa said...

sy dlu checkup smapi 7 bulan kat swasta...kunun nk bersalin kat swasta...tp sbb layanan kat ctu cam hampeh, sesaje try gomen...walaupun hati cam berat nk g sane...hihi...sekali g checkup gov, mmg terbaek...kalah swasta..last2 decide beranak kat gov je...hihi...:)

S.n.Fariza said...

MANA2 pun ok. swasta mahupun govern.
rezeki masing2 x sama. tp doakan yg terbaik buat diri kita ok.

CikPuan Ira said...

i besalin normal kat gov. smua ni kehendak Allah.Allah dah aturkan kat mana ia berlaku. tp gov skrg dah ok n tiptop.. rindunya saat melahirkan

~ yus ~ said...

hospital kerajaan skrg oklah. Akak pun bersalin hospital kerajaan. Masa anak first dulu, suami bukan keje gov, dptlah wad kelas 3 je. Rasa siksa, tp masa anak no 4 dpt wad kelas 1, best rasanya. Ada tv gak...toilet pun takde kongsi2 dengan orang lain. Bilik pun ada aircond. Sakit masa bersalin tu mmgle sakit, mana2 kita bersalin pun sakit. Yang penting doa2 banyak selalu, sebelum masuk labour room tu, minta maaf dengan suami dan ibubapa dulu, InsyaAllah semuanya di permudahkan.

Ardini Humaira said...

dni pilih gov hosp je :D

::EIDA:: said...

Yup. Betul. Mana mana bersalin pun sama.. Sakitnya tetap ada.. Dapat doktor best ke tak, itu semua rezeki kita..... Yang penting ibu & baby selamat.. ~ kan... Eh? ida cakap macam orang berpengalaman je.. hikhikhik

Ryn said...

bagi ryn...selagi boleh berjimat...jimat la...lagi pona nak pertama ni..byk lagi duit yg nak digunakan...g pon dah keje pon gabemen...tapi..kalau ade rezeki lebih..nak jugak merasa hopital swasta kan...nak gak dilayan bagai raja..hehehehe...tp kalau dah jd jutawan bak kate rara..hihihi

qasqas said...

sbnrnya best kt hospital kerajaan sb apa...klu guna vakum ke forcep ke...caj tak mahal...kalau kt swasta msti kaw2 punye...sy dlu masa ank sulung caj gomen rm39 je...xamik kelas 2 pun..sbb masa itu mcm ok je dh kelas 3 itu...hospital ampang servis mmg tiptop..nurse n doktor mmg best...:)

ieda said...

same je dik
kalau operate akk preffer swasta lahh sbb kita x perlu susah2 jaga bb .. tapi kalau biasa .. kerajaan or swasta same aje layanan dia ;)

:: Mrs.Eady :: said...

hosp kerajaan dah bnyk perubahan,bnyk dah yg baik..

faraherda. razalan said...

Tq Rara sbb highlight entri sy tu. Tiba2 ramai lak yg follow blog picis tu. Hahahaha...

Semoga komen kwn2 Rara yg lain dpt menambah lagi semangat Rara. Jgn susah hati ya? Janji Rara selamat dan anak sihat. Govt atau private, seme tu blkg kire. Sy doakan t Rara mudah bersalin.

=D

~ NANA ~ said...

i pulak terbalik...org asyik dok tanya & marah kenapa i pilih private utk bersalin sedangkn i ada problem...tp i percaya pilihan i tu adalah yg terbaik & semuanya dh dirangcangkn oleh Allah...so tak kira la private or gov tempat kita akan tercampak bila nak bersalin nnti, juz percaya semuanya sudah tertulis :)

Sue-Rya Qistina said...

saya pulak mase 1st preggy, bersalin kt hosp pantai. mmg layanan sgt mesra dan terbaik. dan kos waktu tu rm2.2k utk 3D2N. 2nd preggy, bersalin kt hosp sg buloh. not bad lah. even ade je nurse/doc yg layan x brp nak mesra, tp bila difikirkan balik, untung dpt bersalin kt govt hosp secara percuma sbb guna GL. bersyukurlah dgn apa yg ada. duit yg beriban2 tu boleh simpan dan guna utk pendidikan anak2 di masa akan dtg. :)

mama aryan said...

bersalin kat mana2 pun sama juga..ikut nasib, cuma kita bole berdoa semoga Allah permudahkan segalanya utk kita..insyaAllah

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

tepuk dada, tanya selera,,,
kan ?

Hanis MY said...

Semoga semuanya dipermudahkan insyaAllah.

diana said...

akak pun besalin kat hospital kerajaan.kalau nak kata layanan kat swasta macam raja,rasanya layanan kat hospital gov pun akak dapat macam raja jugak.anak nangis depa yang dukung dan pujuk.seminggu akak dok hospital seminggu la depa yang tukar kan tuala wanita..baby pun depa yang mandikan dan pakaikan baju.tak tau la pulak kalau kat swasta tu layanan nya sampai kita tidur pun depa tepuk kan..hahahahah..

akak besalin kat hospital manjung.dan kali ni pun besalin kat sana.

Ujie said...

tersenyum2 fara baca entri ni..^_^

kalau ibu/bayi takde prob. kesihatan, bersalin kat spital gomen pun ok. kalau ada prob. elok ke swasta. Org katalah..sbb takde pglmn lagi.

Cik tikah said...

nak kumpul duit. nak beranak kat hospital swasta sbb adalah sebabnya :)

Bazilah (^0^) said...

gov hospital kot :)

siti kektus said...

tak cuba tak tau lagi kan kak mcm mana rasa layanan hospital gomen ni. harap smeuanya ok lah. :D

shedameor said...

beranak kat mana2 pon okay. asal akak and baby selamat sudah ye dak :)

kakak sheda beranak kat hospital ipoh okay je :)

Golden Rose said...

tak kisahlah kat mane pun yg penting kite & anak selamat & selesa.

nuyui a.k.a miss YUI said...

huhu..no komen.. mak yui 4x beranak, semua nya kerajaan.. =)

abbeysama said...

i bersalin nk tau brapa habis??

RM36 sajeee...hahah..murah kn? kt hospital kuantan..sb pantang umah mentua..settle..xde beban2 nk byr guna kedit card sampi ribu2..alhmdulilah..selamat..

azizah :) said...

memandangkan kami dua2 gov better bersalin kat gov je.. rugi GL tau tau!
kalau private sebarang kes komplikasi semua tolak ke gov.. dorang tak terima kes bhaya..huhuhu dorang mahal sepadan gan kualiti yg dorang berikan tiptop! bayangkan swab je dah rm200..mahal giler..huhu
tapi sebenarnya sakit bersalin sama je..rezeki masing2 tak sama..

Bitt (doubleIS) said...

apa2 pon doa terbaik utk awak dan bakal baby...semoga dipermudahkan segalanya :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...