06 July 2012

kek batik 10 minit siap!

semalam lepas terbaca blog eida,aku terliur gila nk mkn kek batik.
mmg dh lama nk mkn,tp tgk yg dijual kat tepi tepi jalan tu mcm x menarik.
kaler pon x mengancam,so smlm eida ada bg resipi skali,so dgn pantasnya
menyalin dan balik rumah trus bli bahan bahan.

senang je rupanya.mmg boleh ingat dlm kepala hotak.hehe.

bahan bahan : 
butter 250gram
susu 1/2 tin
biskut marie sepeket
milo sepeket kecik.

so dgn pantas nk tanpa salin baju,
balik rumah trus masak.muahahah,yelah.smlm kan puasa.
so hope boleh mkn masa buka puasa nanti.

mula mula cairkan butter,agak agak cair masukkan susu
separuh tin,and masuk milo.kacau,api jgn kuat sgt.nt berketul lak.
mcm i smlm api terkuat,so mcm nk terhangit dh.kena kacau sampai dye
jd cm lava tu.bau nya mmg sgt best.sedap sgt.

masa tgh masak tu,baby tendang tendang.kuat gila.
suka kot dgn bau tu.hehehe.tapi baby boleh bau ke? mushkil!

then dh rasa mcm masak tu korg masukkan lah biskut marie.
kacau sebati.masa tu mmg nampak sedap sgt,rasa nk jilat je milo tu.
tapi sbb puasa,ku tahan jebat!

masukkan dlm bekas,padat padat kan.then masuk peti.
dlm 30mint boleh mkn dh lepas dye keras.masa buka smlm i mkn
kek batik dulu.sgt yummeh.sedap sgt.thanks eida!

tapi sape yg kurang manis,boleh kurangkan sket susu tu kot.
lain kali kalau i nk buat pon i akan kurangkan susu sket.
sbb smlm lepas mkn banyak.rasa sakit gg lak.hehehe.

hasil smalam.


selamat mencuba! 

p/s : korg boleh add on kacang or badam kalau suka.

19 comments:

cha said...

sedapnya i pn dh lama teringin nk buat. ni kek paling simple dan senang kan pasni nk tryla huhu

fifi tiez said...

sy buat kek batik pun failed! sedih betul..huhu

FUZY said...

sedapppppp!! i loike it

Munnafendy said...

2,3 hari lps biras ada buat..tp bketul2...hihi

faraherda. razalan said...

Uish!! Sedap ni Rara. Dulu ms sy blaja, ada kwn tu klu blk kmpg....sy mst kirim kek batik ni. Kakak die bt sedap. Siap ada kekacang lagi. Nak bt gaklah mcm ni.

LiNda said...

tetibe rase nk buat kat kmpung malm ni...sedapnye. :)

pena rozie said...

nak buat ....

cik fadh said...

salu jgk bt kek batik sbb senang..

terliur jgk tp ku tahan jebat ! sbb diet ! hik hik..

careno said...

huh... musim kek batik ke ni... nak paksa wife buat jugak laa... hehehe...

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

aaaaaaa..looks really yummy !

Anne Nurain said...

nak try la nnt..
teringin nak makan kek batik,, nak cari malas.. hehe..

msredcheesecake said...

aduhai.... tak menahan tengoknye ni... bila lak nak cuba ni...hheeee

::EIDA:: said...

Hehe~ Jadik rara buat! Yeah!!!~ Aah next time ida pun nak kurangkan susu, nak banyakkan milo.. Aci tak? hihihi

abbeysama said...

aduh...terliur la plak..
sy dh la puasa ni..ni hari last..means..esok raya!

mlm ni nk wat kek batik jugek la..hihi..biskut marie kt umah tu xde sapa usik..

jum2 beraya!

nuyui a.k.a miss YUI said...

sgt sng kan kak..besh!

PinQib said...

amboi.. boleh terlioq tengok

Bazilah (^0^) said...

nak buat jgk. selalu nk buat tpi selalu jer encik malas dtg hehehe

Syima Syaz said...

kalau letak milo bukan dia jadi liat ke? aritu guna milo liat gile sampai bengkak gusi...selalunya guna van houtan

roslina idaya said...

nampak menarik dan sedap .. boleh dicuba ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...