25 July 2012

Malaysia dah x sopan?


salam 5 Ramadhan kawan kawan!
pg td i dgr topik pagi kat HotFm,
agak menarik sbb bercerita pasal Malaysia
adalah ranking ke 34/36 tak silap i dlm bandar
yang paling RUDE or paling x sopan.

masa i dgr tu i senyum sorg sorg,
sbb nya i rasa mmg betul-betul sgt sgt.
mmg Malaysia sgt RUDE!

tapi x jugak sebenar nya,
masih lg ada insan yg berhai mulia dlm Malaysia ni.
cuma ada sesetengah je yg rude GILA and i rasa
kdg kdg dorg buat cm tu atas desakan hidup.
heee,desakan hidup ke? ntah lah.i pon x tau nk describe.

kalau tgk dlm keratan akhbar kat atas tu.
dlm 10 10 perkara tu,jarang sgt i buat,org selalu buat
kat i ada lah.mcm kena hon hon kat jalan,
kena potong dgn tiba tiba,tu mmg selalu sgt lah kena.
kalau i org nk masuk jalan,i selalu mengalah.i bg je.
sbb kalau x bg pon buat apa,bukan dpt sampai awal pon
kat rumah,xde effect pon rasanya.tapi yg
x menyempat ni i x paham knp.siap nk hon tuh,
mcm marah sgt kita slow,padahal kat depan mmg slow.
dlm hati ni mmg marah,rasa nk carut je,
tp bila pk anak dlm perut,i ber istigfar je.senyum je.

mmg boleh naik gila kdg kdg nk bersabar dgn
sikap org lain,tapi nk buat cam ner kan,redho je lah.
kita x boleh nk ubah semua org.

lagi satu kalau jenis perangai yg
suka berkumuh lepas mkn masa kat kedai mkn.
adoooiii mmg melampau kan.i mmg patah selera kalau
ada manusia yg buat cm tu.bayangkan siap meludah ludah.
mmg nk muntah rasanya.dan i x paham,bila org lain buat
korg marah x? ke mmg korg x kisah?!
huh xsuke.

lagi satu kalau kita ke bazar time time 
bulan puasa ni,penah x korg bli mknan yg nmpk sedap.
tp bila mkn xsedap n dh basi,plus dpt cirit birit lg.mmg sakit hati kan.
i pelik dgn org yg berniaga ni,jual lah elok elok,knp lah nk jual
makanan yg x elok tu.org bayar dgn duet,bukan amik
free kan.sooo sendiri mau ingat.

i masih berharap lagik 
Malaysia akan menjadi country yg
baik dan sopan.sama sama lah kita!

21 comments:

Phat said...

mmg kuang ajar kat jalan raya tu biasa kat msia ni rara

KhaiRin : anies said...

setuju sgt2 dgn no. 1 n 2 tu!

nuyui a.k.a miss YUI said...

xsemua la kan..hihi.tp itula,kena tempiasnya juga..

azizah :) said...

yup..kebanyakkan rakyat malaysia rude macam ni...takde kesedaran sivik sebenarnya.. semua pikir nak cepat, nak cepat kaya tapi nilai2 murni di abaikan..emm

MizzTina said...

setuju semuanya.. nama je org asia, penuh adat ketimuran, tp biadap..

Asz Miza said...

Agree!!

Cik Tqah said...

mostly tu mmg ade sikat kat orang Malaysia dikalangan orang Malaysia sendiri.. kalau ngan orang asing especially mat salleh mmg sangat bersopan plis.. Cik Tqah rasa sebab desakan hidup di bandar yang kalau boleh semua nak cepat bagai.. membuatkan orang semua penting diri.. kalau hidup di bandar ni cool je rasanya semua orang pon cool..

~~Ticer Wann~~ said...

pernah alaminya... rasa sakit gak hati...tapi nak buat camna dah ada baby dalam perut ni kena banyak sabar je la.. :)

::EIDA:: said...

Betul.. Kadang kadang yang sedihnya, perempuan pun ada dikalangan tu.. Moga moga kita tak temasuk dalam 10list tu! huhuhu

Sue-Rya Qistina said...

yessss..rakyat malaysia mmg lgsg x berdisiplin! saya setuju sgt. biadap di jalanraya, dlm LRT/komuter dll. mase saya preggy pun pernah alami spt itu di mana xde sorg umat manusia pun beri saya duduk sdgkn perut dh memboyot terpaksa berdiri. then mase saya tgh dukung anak, ade la sorg umat manusia drp Indonesia yg beri saya duduk. sungguh mulia hatinya. terharu di situ melihat warga asing memberi layanan yg baik sdgkn majority dlm bas itu adalah warganegara kita sendiri. :(

With Julia said...

Good advise rara...mmg ramai tgk muda mudi zaman sekarang dah xd sifat sopan tuh * segelintirnyalah kan...

Mcm semalam, ju dok umah apartment, so masa nak naik lif tuh ada 3 org termasuk juju. Masa lif dh smpaikan sorang girl mcm baya2nya juju lah gak kan masuk dulu tanpa tekan punat lif berhenti...seeee bkn x nampak pun mak yg tgh memboyot nih bawak pewot nak naik lif gak dgn sorang pakcik yg penuh bawak brg...dia dgn selamba tgk mesej x hbs2...langsung x tgk persekitaran...aiseymannnnn..last2 lif tuh hampir2 nak himpit juju...and sempatlah gak ju tekan punat lif berhenti utk pakcik tuh masuk....kesiann tau kt pakcik tuh. Huh! itu pompuan tuh rara...x faham sifat manusia neh..nak tegur jek tp apa kan daya rara, bila bawak anak dlm pewot terasa sgt2 kan. Siapalah kita nak tegur org2 zaman sekarnag...tetiba dpt idea nak wat entry mcm neh....tgguu :(

Hunny Kitty said...

no.3 - kene semalam
no.4 - nampak kejadian semalam
no. 7 - kene kat diri sendiri pagi tadik

aTy _faRed~ said...

haaa..aty pon dengar pagi tadi..memang rakyat meysia sekarang dah hilang nilai timur..semua jadi sangat rude lagi2 kat atas jalan raye..

cikpingu said...

btul3... msia skrg ni sgt xbdisiplin... kbanyakkan org wat hal sndri n memalukan n sakitkn ati org...

LiNda said...

yup..linda penah bace 1 artikel yg menyenaraikan Malaaysia antara negara yg mempunyai penduduk yg paling x sopan. dalam artikel tu jugak ade inform yg rakyat malaysia susah nak ucap thanks..same2 la kite improve diri kite ..:)

ieda said...

huhuhu x dinafikan ;)

Riana said...

no 7 tu penah jadi kat yana..aduhai..nasib xtersepit perut ni..cian baby..apela rakyat mesia skrg nikan..

Syima Syaz said...

dulu masa 4,5bln gi kerja naik LRT... walaupun perut dah besar tp selalu tak dpt tmpt duduk.i bkn racist tp yg biasa rude gile ni paham2 la sapa...dh dpt duduk jgn harap la nak bgn bagi pompuan mengandung... sapa lagi cha.ya la...

tp beza nya masa kat singapore.nak lintas jln walaupun bkn lampu merah, diorg akan berhenti bg kita jln.kat mesia ni? lagi dia laju ada la....geram tau...

Ini BAMBS! said...

Cakap kuat2 kat fon tu memang betul.Memang dah terdidik cakap terpekik atau orang sebelah sana tu yang pekak.Kurang paham -_-

Bazilah (^0^) said...

memang setuju sgt dengan gmbr2 tuh. tp tu lah tak semua rakyat msia cmtu, yg tak berhati perut tu lah yg menyumbang kepada rude tu!

ct kektus said...

kalau kat jln raya tuu, tak tau lah apa yg dikejarkan sangat sebenarnya. tau nak cepat aje.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...