25 July 2012

mcm mana nak tau yang baby kita x larat nk puasa?!

ni soalan yang paling i nk tanya sgt sgt,sbb now tgh risau
and x tau solution nya mcm mana.

i puasa,i rasa badan ok,x lapar,sihat,cuma badan cm lemau sikit.
biasa lah puasa kan.tapi dr semalam,baby mcm kurang move,
move pon sikit sikit je,harini dye ada move,cuma i rasakan
tendangan yg slow.kalau x selalu berombak je perut ni.

dalam hati risau yg hamat! tapi nk teruskan puasa.
perlu ke aku berbuka? tapi rasa badan ok.
baby gerak,tapi sangat slow.please please,tolong jawap.

huaaaaaaaaaaaaa~

28 comments:

hayati hashim said...

sedih kan.. i pun x tw cmne nk jawab rara. sbb i pun konfuse. tpi kalau u rasa sihat, i rsa bby ok kot.. lain la kalu rasa nk pitam, berpeluh semacam, itu mmg kna buka la.. kita mmg nk puasa penuh kalau boleh, tpi kebajikan anak kena jaga..

msredcheesecake said...

AKK DULU PREGNEN POSA, TERASA BBY KURANG GERAK... TP ALHAMDULILLAH... AKK CUMA KIRA TENDANGAN DIA MACAM BIASA, MASIH CUKUP...

Hilmirda Daud said...

Dulu Amy pun pernah tanya doktor pasal ni. gerakan baby dah semakin kurang.
Doktor suruh kira berapa kali dia bergerak dlm sehari. lagi satu .. mungkin baby tu dah besar , agaknya ruang dia nak main dah sempit kot hihihi.

rATu kEBaYA said...

akak pun sama kalau masa tgh puasa.. cuma lepas berbuka nanti terus aktif balik baby tu... kekadang perasaan kita je... tapi kalau dah kurang sangat aktif tu.. cutilah puasa sehari..

With Julia said...

My dear rara...
KITA SERUPA....sama sgt...baby julia pun move to slow bila berpuasa...bila x puasa ligat dok main gong dlm pewot tau dear...itulah badan rasa ok jek pagi smpi tengahari..tang petang mmg ar rasa lemau and pening sikit...tp abaikan je malas pk...ermmm ju ada tanya my gnae dr. fidak (dr.pakar), berpuasa x menjejaskan anak dlm kandungan sbb baby dpt cukup nutrien dari badna ibunya...yg lapar is kita rara...not baby. Baby selamat, dont worry, mungkin baby faham kan ibunya berpuasa...so x nak lasak sgt...see makhluk Allah yg sekecil ini pun belum kenali dunia pun pandai behave kan rara...masyaAllahhhh :)

Sue-Rya Qistina said...

mase saya preggy dulu, x larat sgt sbb dh 8mths+, berbuka je demi keselamatan anak dlm kandungan. bila berpuasa mmg pergerakan anak akan slow sedikit berbanding mase x berpuasa..better awk dptkan nasihat dr pakar :)

Asz Miza said...

Insyaallah tak ada pape tu Rara..myself pun kadang2 dia slow je gerak..kadang2 senyap..kadang2 dia aktif..maybe Rara banyak berdiri ke? Try la baring mengiring..slalu kan bby akan gerak2..

Aeen said...

mcm aeen ...so far..time tgh puasa ni lah dy kuat tendang...sampai xleh nak wt keja..maybe dia mtk makan...tapi aeen tetap x makan...tahan jugak sampai berbuka..makin kuat dy tendang..makin lapar kot..huhuh..
maybe kurang move dia tido kot...dia pun letih puasa gak..hehe..tp kalo nak lagi pasti...pergi jumpa doktor..

faraherda. razalan said...

Rara, ms sy sarat nak dkt bersalin dulu, movement baby mmg agak pasif. Risau gak masa tu. Tapi as long as die stil bergerak, maybe ok kot? Ataupun klu risau, ley g klinik ke?

~~Ticer Wann~~ said...

bby kurang gerak sbb kita berpuasa... dia keletihan sama cam ibu dia.. sbb jadi cam rara gak n terus g klinik.. doktor ckp kira jugak gerakan.. if tak sampai 10 gerakan smpi kul 9 mlm baru refer to hospital.. :)selagi bby gerak biarpun slow takde masalah :)

Syima Syaz said...

rara...i baruuuu jmp doc semalam..

mmg baby akan slow move time kita puasa sbb dia mmg lapar.bila berbuka dia akan aktif balik sbb dia dpt makan.normal...tp kena gak kira movement dia kena cukup 10 within 12hours tu.kalau risau sgt, berbuka lah.

mama aleen said...

kalau mama ok, baby pun Insyaallah ok.. pantau gerak baby.. kalau kurang kena refer klinik la.. tapi sahur la jangan tak makan lgsung ok..

e k i n ♥ y u s r i said...

klu kite x mkn, baby memg kurg gerak
risaukan rara?
kesian kat baby....

rara ckplah elok2 ngan baby
kesian kat mommy

Anonymous said...

dear,

apa yg saya tau. ibu mengandung mmg ada rukhsah untuk tidak berpuasa. tapi ni hanya diberi kalau ada mudarat. contoh, pitam, muntah2 dan sebagainyalh.

ustaz di university saya pernah explain; "tidak boleh untuk tidak berpuasa kalau mind set kita kata baby xsihat/lapar/etc". because Allah tu maha adil, even berpuasa, akan sentiasa ada rezeki untuk baby.

so, kalau rasa badan masih ok untuk mengandung, kita boleh proceed puasa. insyaAllah, baby xkan ape2.

Anonymous said...

dear,

apa yg saya tau. ibu mengandung mmg ada rukhsah untuk tidak berpuasa. tapi ni hanya diberi kalau ada mudarat. contoh, pitam, muntah2 dan sebagainyalh.

ustaz di university saya pernah explain; "tidak boleh untuk tidak berpuasa kalau mind set kita kata baby xsihat/lapar/etc". because Allah tu maha adil, even berpuasa, akan sentiasa ada rezeki untuk baby.

so, kalau rasa badan masih ok untuk mengandung, kita boleh proceed puasa. insyaAllah, baby xkan ape2.

Anonymous said...

dear,

apa yg saya tau. ibu mengandung mmg ada rukhsah untuk tidak berpuasa. tapi ni hanya diberi kalau ada mudarat. contoh, pitam, muntah2 dan sebagainyalh.

ustaz di university saya pernah explain; "tidak boleh untuk tidak berpuasa kalau mind set kita kata baby xsihat/lapar/etc". because Allah tu maha adil, even berpuasa, akan sentiasa ada rezeki untuk baby.

so, kalau rasa badan masih ok untuk mengandung, kita boleh proceed puasa. insyaAllah, baby xkan ape2.

:: Mrs.Eady :: said...

if u tak rasa yakin dibenarkan utk berbuka puasa utk ibu mengandung dan org yg uzur.islam tu tak kejam.

Ardini Humaira said...

dni dah 8m...
baby punya movement malam2 memang laju... siang2 macam sebelum ni juga. tak terlalu banyak tapi terasa dia gerak2. kadang lama kadang kejao. tapi tak terdetik risau dalam hati... selalu selawat dan bacakan ayat yang diafal.. baby suka bacaan ayat suci al-quran.. usap2 sambil baca, konfem dia gerak :)

shedameor said...

alamak, tak tahu nak jawab. hehe

aTy _faRed~ said...

rara..aty nyer pendapat..kalau rara dah risau macam ni..aty cadangkan rara bukak jer pose..sebab kes rara dah consider rara risaukan kandungan rara..memang di haruskan berbuke..bukak pose minum manis lebih..sebab baby akan bergerak aktif kalau mak nyer minum manis..kalau masih gak tak bergerak dalam mase sejam atau kurang..jangan lambat2 gi klinik terus..

Puan Ira said...

kalau kiraan tendangan dia cukup yunk..insyallah smua ok

aTy _faRed~ said...

rara jangan bertangguh atau menunggu tau...tak per...

mas saari said...

memang kurang move sbb dia pun lapar ngan penat jugak.. tapi takpe tak jejaskan kesihatan dia pun! nanti lepas berbuka mesti dia akan gerak kerap kan?

lady scooter said...

takpe... teruskan buat kiraan pergerakan.kalau kurang dari yg sepatutnya baru u perlu risau. sebab tu mesti sahur kalau nak puasa. kalau u tak puasa sebab risaukan kesihatan anak, tak silap sy cara penggantian puasa tu berbeza dari orang lain. tapi tak ingatlah ape dia... dan yg penting... doa orang puasa kan mustajab...doakan yg baby tu sentiasa sihat dan selamat...insya-allah DIA akan melindungi baby u...;-)

Nor Suhaiza said...

ermmm...sama la.baby org pon xkuat sgt bgerak.so, smlam pi klinik wt check-up nurse tu kata, kalau kiraan cukup xperlu risau.lagi satu, rajin2 la bcakp dgn die n bselawat smbil usap2 perut.Insyallah semuanya selamat....
take care :)

THE LEKAT LEKIT STORY said...

akak pn sempat juga puasa masa pregnant walau 20 hari jer.. rasanya bulan puasa kalau kita puasa memang baby kurang gerak. at least kita rasa ok.. rasanya baby ok kot. elok la tanya pada yg pakar.

izla said...

memang kalau kita puasa, baby pon macam x berapa nak gerak.
selalu usap-usap perut kejutkan baby.
kalau risau sangat mintak advice doktor.
kadang2 doktor cakap, 'elok awak x puasa'..so kita tau la apa terbaik.
take care k!

Siti Nursyamimi said...

mimi prnh tnye doc jgk..doc kata klu bln pose mmg baby kurg gerak..
tp asal ada prgerakan its ok lah kan..doc tetap sarankn sruh brbke je klu rsaukn kesihatan baby..
dlm Islam pn kte diharuskn kan..
InsyaAllah Tuhan Maha Mengetahui niat kte..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...