26 July 2012

mendobi baju baby dgn hati yg sayu~

dh nk masuk 8bulan baru sebok nk mendobi baju baby,
sepatut nya org kata 7bulan dh ready beg.apa lah ibuu ni.
asek nk senang je.hehehe.bukan nk senang! alasannya sbb
xbli lg pencuci baju baby,so xkn nk cuci baju baby pakai dynamo kan.
hehehe.sian lak baby xselesa nanti.kena lah pakai pencuci khas kan.

sabtu lepas i dgn semangat nya mendobi baju n lampin anak,
hari sabtu tu mula mula dobi lampin dulu.MIL i pesan,better kena
ada jugak lampin sbb mana tau berguna jugak kan lampin,
tp last last MIL i jugak yg bli kn.heee.lampin MIL i bli anakku 
punya brand,beli dlm 10helai,so far i rasa cukup lah kot.
sbb ibuu pemalas nk pakai kan anak pampers je.hee.

lepas settle lampin baju hooded blanket baby,
and towel mandi and towel kecik kecik.
masa basuh baru sedar yg towel baby baru ada 1 je.
sadis! kedekut nya ibuu n papa,towel baby baru beli 1 je.
actually x perasan pon towel ada 1 je,i rasa mmg x cukup towel baby 1 je.
kena beli lg ni,xpe xpe,sabtu ni ada expo kat midvalley kita beli lg eh.

hooded blanket pon ada 2 helai je,rasa mcm x cukup.
nanti nk tambah lg 2 helai kot.baby kan,bukan boleh pakai
ulang ulang cm kite.yang banyak nya towel kecik,punya lah banyak,
sampai ada 8 helai.haisshhh towel kecik nk buat apa.nk lap muka je
lepas lah,last last ibuu pulak yang pakai kang.

lepas dh jemur jemur sume penat pulak rasa,yelah buat keje mendobi
sorg sorg,suami jauh! buat lah sorg sorg, sob sob~ 
dh masuk tgh hari plak tu,mcm x larat nk basuh baju baju,
so baju baju plak basuh esok hari nya.

sok pg ahad tu dgn semangat nya basuh baju baby lak,
bila tgk baju baby kecik kecik comels je,
rasa nk nanges tgk baju anak,poyo kan! bukan apa sbb 
mcm xcaye yang aku dh nk ada anak,rasa mcm masih anak dara.
rasa mcm masih bercinta lagik dgn suami,tp sedar x sedar dlm perut
dah ada zuriat sendiri.sedih + terharu. aku dh tua rupanya.hehehe.
xsabar nk tgu si tecit ni pakai all da baju.heee.

baju anak aku baru ada 27helai,hehehe + - baju baju lain rompers
ada lah 30 lebih helai. skit kan.i ckp kat suami,
" syg sikit je baju anak kita.cukup ke eh? "
suami kata cukup,nanti org bagi lagi mst banyak.hehehe.
adoooiii laki aku ni nk tgu org bagi pulak kan.hehe.
tapi MIL aku lak kata x yah banyak,nt baby cepat besar,
tgk cm anak sedara i skrg cukup lah.dye tinggi,so baju sume x muat dh
sbb dh singkat n ketat.hehehe.rugi je baju newborn cantik cantik,
sume dh kena simpan je.

* last last suami kata,eh sikit ni baju anak,nt papa beli lg eh.
mana satu ntah papa Princess ni.haissshhhh

barut lak i ada 8 helai,rasa nya cukup x?
kat rumah my mom ada lg my mom dh beli.
so cukup kot.boleh basuh rasanya barut.as long as xkena
taik dlm masa sehari tu leh guna balik kan.

mitten n booties pon baru ada 8pasang.
so mitten n booties pulak kena pakai sehari satu.
hehehe sabo jelah kan,xpelah,mitten n booties nt ibuu
n papa beli lg k syg! lg pon skrg ni yg ada just utk
persediaan basic utk ke hospital je.nanti kalau xcukup
kita beli lg bila anak ibu ni dh lahir taw taw!

so sekian ceritera mendobi.pic xde lah,xamik pon pic
sbb mls nk pegang kamera time tangan basah basah.hehehe.

sarung bantal n tilam kena basuh gak ke eh??? hmmm

cantikkan booties ni.nk try buat lah rasanya.hehe

33 comments:

Aeen said...

hahahah...aeen pun da selesai mendobi...xsnap pic gak..malas..hehe...2 lah kan..xsangka nak jadi ibu dah....rase still anak dara lagi..auwww..:p

Pn. Sheila@CC said...

Allhamdulillah... xpe towel blh beli jer bila2 masa... rajinnya rara mendobi sesorang yer...

akak tak prepare apa pun lg utk baby wlupun dh msk 7 bulan ni... baju baby br ada sepasang... huhu...

1st baby dulu pun akak lambat jg prepare. byk benda kena fikir dlm ms terdekat ni... kdg2 bt akak pandang sebelah mata jer nak prepare brg baby... akak berserah jer apa akan terjadi... ada rezeki InsyaAllah akak akan prepare secepatnya brg baby.... wlupun dpt bonus, byk pkara yg perlu akak fikirkan utk masa depan akak...

Wawa said...

lampin sgt2 berguna...mcm ktrg tkde la buat lampin letak kat montot...tp jadikan towel...hihi...towel ktrog jarang gune, yg gune nye lampin tu jeeee...:p

mOoN said...

wah!!! 30 helai.. moon bli ari tu x smpi 20 pasang kut.. hehehe.. sib bek jugak arr.. ri tu iya2 blikan bju saiz newborn skali baby kuar besar.. hehe.. skang baru sibuk nak blikan baju baru lgi.. :)

KhaiRin : anies said...

nk tumpang skali bleh rara? ;-)

cik najihah said...

x lame je lagi baby nak keluar kan

Siti Nursyamimi said...

wahh!! byk nye bju baby dia..
kte pnye tersgtlah sket tau..
ingt pas lahir nnt r br nk beli agi..hehe..

aTy _faRed~ said...

rara...napkin tu memang tak pakai nak bungkus die..tapi bergune gak tau..aty selalu buat lapik kat tikar getah die..atau lapik alas lepas mandi..kekadang biler dah terdesak..buat towel gak..heheh..10 tu ok dah...
lagi..towel tu..haaa..better beli lebih..10 helai pon tak per..beli jangan kecik2 alam..tp jangan beli besau mcm kite nyer..biler yg tok baby tu...baby sitter aty tukar towel anak 2 hari sekali..die kate tak elok tuk kulit anak kalau nak pakai lelame..lagi pon..beli banyak tak per..towel ley pakai lame selagi tak reput..;p

Suria Karim said...

Salam, baby cepat membesar tau... rasanya xyah beli byk sgt... nti org dtg pon akn bwak hadiah.

Bazilah (^0^) said...

jom jom meramaikan org kt mid valley hehehe

Nor Suhaiza said...

waaaa...smgt.org mdobi pon ag.ingt blik smjung t bru nk mdobi.sbb kt sna ada sparuh ag brg..ag pon cuaca kt sni x mnentu...

miss she said...

huwaaa.. baca entri ni excited macam sya lak nak dapat baby,.. tapi sy plg suka bau baby.. best

✿ pink velvet ✿ said...

wahhh! bestnyer saat ni kan, huhu~

:: Mrs.Eady :: said...

teruja!

cikpingu said...

towel beli la lg 1... sbb kdg2 bby lps mnid bru die nk kncing.. blm sempat lg kite nk pkikn pampers dh kencing..hihi...

lain2 ok la kot.. baju bby xyah beli yg newborn pling kecik.. beli newborn tp besar.. hehe.. ade..

('',)pzAEdy~ said...

Wahhh dah mendobi ek. tu la rasa mcm mimpi lak sbb da nak ade anak. sila tampor muka sndiri. hehehe. eh byk nye brg2 baby u. i lg relax sume beli ckit2 coz nak soping ngn baby nnt, lg pun baby kan cpt besau. so beli ala kadar je kot.

♥ dak pink said...

Lampin kadang-kadang nurse minta time bersalin. So, get ready je lah.

Pssst, kalau mak/nenek jenis rajin, boleh basuk kan hari-hari, cukup dah baju byk tu.

Tapi kalau tak rajin, sila cari lagi baju tambah mana yg patut. ;p

SURIA AMANDA said...

Rara..sediakan yang basic dulu..yg newborn nyer baju beli agak2 cukup jer sebab baby membesar dear..takut nanti dah x leh pakai..kejap jer kan..

THE LEKAT LEKIT STORY said...

akak dulu pun semua buat sendiri sorang2 kt umah.. akak ni x tau hati apa.. takde rasa tacing sgt. kekekekeke.. bab baju ke hapa ke semua decide sendiri dgn hubby jer.. lampin tu 10 helai dh cukup. percayalah ibu2 skrg semua pakai diaper sebaik keluar je anak dr perut. kt spital pn nurse mana ada bg pakai lampin dh. semua minta diaper jer.. lampin tu just guna utk bedung baby jer.. bab baju tu kalau akak dh cukup. memang syg bila baby dh besar tp ada baju yg baru pakai skali dua jer.. jadi better jgn beli byk2. :D

~ NANA ~ said...

hehe rasa mcm x caya je kn dah nak ada anak? :)

i rasa baju 30helai tu dh cukup kot...nanti baby dh keluar blh top up lg :)

hayati hashim said...

kita serupa la rara. basuh baju pun nangis....hihi

btw, yt basuh je smua sarung tilam, bantal, quilt.. ye la.. bnda tu duk kesana cni rata rata, xpasti tahap hygenenya. basuh jek la... hihi

fifi tiez said...

banyak juga baju tu.baju baby sy sikit sangat sebab sy malas nak beli baju baby..hehe.takpelah,tunggu dia lahir beli lagi kot

Prettywrite said...

macam2 barang baby nak prepare ek..hee teruja jugak ni..

faraherda. razalan said...

Rara bt sy rindu ms zaman preggy dulu.

=D

ieda said...

haaaaaaaaaaa akk baca lak sayu nie huhuhu

Munnafendy said...

hehe sweet la rara...lampin tu kalau neneknya rajin,nenek la pakaikan lampin :p

Miss Sunshine said...

rara.. kita pun boleh start mendobi...
baju2 baby sume kat shah alam..
baby dgn mak die kat kuching..
cmner lah nak mendobi..?

Asz Miza said...

Rara..bila basuh baju tu terasa syahdu je kan..hehee..da nk mak budak tak lama lagi..baju i beli pun dalam 30 helai jugak..tapi campur2 sizes..asalkan keperluan nk ke spital dah complete okey la..nnt bby lahir boleh top up lagi baju..

Jom kita ramai2 g Mid Valley!! :)

babYpose said...

Aslmkum, excited kan nak dapat baby, sama la dah 6 bulan dah deliver. Untung dear, MIL beli mak sendiri beli, best ramai tak sabar ni tunggu baby :) Alhamdulillah...

suri solehah said...

terujakan nak sambut baby,,tapi akak setuju..baju baby tak yah banyak sangat sbb baby cepat besar,,lainlah kalau kita bercadang nk beranak tiap tahun,,boleh pas kat adiknya nanti,,kalau tak,,tunggu baby besar skit baru beli baju byk2 hehe

shedameor said...

nampak dah excited seorang ibu. hehe

Marya Yusof said...

As salam Rara,

Ibu takmo sedih2 nnt effect kat baby! Senyum2 selalu ek... Terasa seronok pulak nak dpt bb teringat dulu2 masa preggykan Iman mcm tak caya je dah nak ade anak... Baju2 tu rs mcm...eeeeiii... anak aku punya ke ni...mcmanalah rupa dia nnt ek...hehehe

Rasanye semua ibu punya perasaan yg sama... take care Rara... :)

mama aleen said...

baju jgn beli new born banyak.. baby cepat besar.. macam ranea dulu ada baju yg pakai sekali je.. ada yg org hadiahkan langsung tak pakai.. tau2 dah tak muat.. hehe.. lampin memang kena beli buat standby.. kalau towel takda boleh guna lampin je buat lap.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...