12 July 2012

penting ke untuk tau berat baby?!

now i dh nk masuk 30weeks,but sejak i g KKIA dr 1st buat buku dulu.
baru sekali je KK scan perut i untuk tgk baby,dan lepas lepas tu dorg dh x scan,
i xtau sama ada mmg dorg xkan cek ke apa.selalu kalau i g
dorg akan buat ultrasound je utk cek jantung baby.

i tau berat baby pon masa buat scan 3D/4D masa kandungan
nk masuk 26weeks ritu,masa tu berat baby i 700gram.
and Jezz kata berat baby normal n okay.
and now i rasa mcm i nk tau berat baby i berapa sbb dah 
masuk 30weeks,sbb i rasa mcm baby dh besar.hehehe.

and persoalannya sekarang.
penting or perlu ke kita tahu berat baby kita dlm kandungan?
adakah berat baby dlm kandungan tu penting?

masa i post kat KIM,
ada akk senior kata,berat baby x penting sgt,
asal kan baby sihat dan aktif,hmm lega sket rasa masa tu.
tapi i rasa i nk tau berat baby sbb nk tau dye membesar dgn sihat.
and kita pon x penah preggy kan,ni yg 1st,kerisauan tu mcm
asek dtg je,sbb bila tgk blog org lain,
tiap kali cek mst akan dpt tau berat baby bape.

hmm pening ni pening.so mcm mana eh?

google : xmembantu.tiada jawapan.

hope nanti leh buat baju cm ni.hehehe.sama ngan anak.heee

24 comments:

Gadis said...

hari tu gadis scan jugak tau...

baru 29 weeks..berat baby gadis dh 1.5kg...doktor ckp mmg besar sgt sedangkan perut gadis kecik..huhuhu

:: Mrs.Eady :: said...

kalau ikutkan penting utk tahu berat baby nie...sebab dari situ kiter tahu anak kiter membesar ke tidak ke jenis kerdil ke tidak..gitu la...setiap kali scan mesti kene tahu berat & besar anak...

THE LEKAT LEKIT STORY said...

kalau KK memang dia tak scan tiap2 bulan. akak dulu scan 2 kali je.. masa 4 bulan & 8 bulan. masa 8 bulan tu Dr kata berat baby dh 2kg++ tp x btl pun sbbnya lala lahir 1.9kg je.. memang perut je besar baby x besar pn. masa lahir asben akak ckp byk air keluar.. berat air je la tu..

CikPuan Ira said...

xtau la pntg kew x..cuma kalau org ckp baby besar susah nak meneran..maybe ada pandangan lain kot..

hayati hashim said...

i rsa penting jugak utk kita nk tahu bby kita mmbesar seperti spatutnya or tak.. tapi as long as kita tau dia gerak2 aktif, kita dh lega kan. tw dia slmt kt dalam..

fifi tiez said...

sy kat KK, baru 2 kali jer dia scan guna mesin yg old skool tu.berat baby sy rasa penting..sebab kalau baby besar,kenalah kurangkan beli baju baby newborn.kalau baby normal jer, bolehlah beli baju NB 4-5 helai..

Sue-Rya Qistina said...

bagi saya penting. both pregancy dulu, mmg saya nak tau berat baby. kita boleh tau berat baby kita brp, brp besar baby kita. klau terlalu besar, kita dh bole start kurangkan ape yg patut. xtau la kan, ni berdasarkan pengalaman. :)

aTy _faRed~ said...

penting kot..:) tapi selalunyer kalau dokter kate sihat..tak de ape nak dirisaukan...biler masuk jer 30++ minggu...biler rara makan ape2..berat baby akan bertambah..bertambah dan sentiasa bertambah...berat mak akan berhenti..mungkin kalau bertambah pon tak banyak sangat...time tu ar baby betul2 ngah membina daging die..:)

♥ dak pink said...

Berat baby tu penting lah dik utk menentukan baby kita membesar dgn sihat ke tak, cukup makan dalam perut ke tak.

Sy dulu, suka pergi scan sendiri kat klinik swasta, so kat situ dapat tau berat dan tengok baby dalam perut. =)

Hunny Kitty said...

tak de pun ura2 nak scan baby buat kali ke dua kat KK

faraherda. razalan said...

Sy rs tak penting kot. Lagipun klu dpt tau berat baby, bukannye tepat. Tak pe Rara, janji baby sihat. Bile dah kua t, bru dpt tau seme tu. Surprise kan best? Hehehehe...

Mmg gomen akan scan sekali je. Melainkan klu baby ade problem.

=D

e k i n ♥ y u s r i said...

ade pentingnye
sbb ms nak lahirkan tue, nak tau badan kite boleh lahirkan baby normal or x....

Nor Suhaiza said...

bg org brt bby tu pnting utk kta tau baby mbesar dgn sihat ke x.kalo lhir2 t xckup brt cm ne???
erm...org tiap kali appoinment utnk jmpa doc,doc akn scan.pe yg org tau, bla dh 30 weeks doc akn cek plasenta.sama da btol @ tidak kdudkannya..@ placenta previa.n bla dh ujung2 pregnancy ni nk tau smada kdudkn bby still ag breech or dh ke kdudukan cephalic.

Nurul Aziz said...

Rasa macam penting jugak, sebab nak tahu terlebih berat ke, kurang berat ke.. or bla bla.. Walaupun berat time scan takdela 100% betul sangat, tapi etlis membantu jugak.. Macam saya last scan (sehari sebelum edd), doktor cakap baby akan less dari 3kg, lagipun perut memang kecik.. tapi bila keluar.. 3.23 kg.. :)

mOoN said...

bg moon lak,, memang penting kita tau berat baby supaya dapat ready masa nak bersalin nanti..

macam moon ri tu,,bila tanya dr. kat KK dia kata berat 2kg ++.. so dah set kat kepala baby senang nak kuar.. alih2 bila baby kuar,, jauh beza dari berat yg dr. kat KK btau.. huhu..

mia-ina said...

bg mia amt ptg tau berat baby..mcm mia dirujuk pkr o&g, mmg 3-4 buln sekali gi, doktor akan scan..dpt tgk skrin smbil tanya berat...i/allah 36weeks t, doc nak check ..leh tau berat....mcm kte nak beli barut,kena tau berat anggaran baby,tkt x muat..ibarat nk beli pampers la...kwn2x la ckp hal ni.

mcm saat akhir nak bersalin ni ..lg nk tau berat baby..klu berat dia 2. something, org kata x besar sgt kepala nk out..tp klu 3. ke atas berat baby tue

diana said...

kenapa kk tu tak scan selalu ye??kk kat tempat akak ni masuk hujung bulan ni 5 kali dah kena scan.tapi asyik lupa je nak tanya berat baby..hujung bulan ni nak tanya la..

Syima Syaz said...

i pun tak tau nak ckp penting ke tak...tp sbb size perut bkn size sebenar baby dlm tu kan...utk i penting la sbb org asyik kata perut i kecik, kecik, kecik..so takut dia mmg kecik...tp everytime scan, dia ok..normal...lama2 org ckp kecik, kita tau anak kita normal...takde lah risau sgt.
tu je...

Asz Miza said...

Tak tau lah penting ke tak..tapi rasanya mcm penting sbb nak tau baby kita membesar ikut umur dia ke tak..one more sebab nak tau nanti kita boleh bersalin normal ke tak. Kalau baby besar sangat dan tak padan dengan tulang pinggul kita susah nak keluar nanti dan biasanya diorang suh czer. My baby last scan masa nak masuk 28w dah cecah 1.4kg. Harap2 membesar dengan elok la.

εïз mummyHaza εïз said...

berat baby penting darling :)

harap ini membantu

http://babyfit.sparkpeople.com/articles.asp?id=654

With Julia said...

Julia setiap kali pi chekup mesti my gnae dr.fidak scan my pweot...x pernah miss...anyway my doctor said berat baby dan pjgn baby tersangat lah ptg utk ketahui sama ada bb tuh terlebih besar or kecil...very2 important rara...sbb dari berat baby lah boleh tahu sama ada ia normal atau tidak...sometimes pendapat doktor lain2...but refer with pakar berlainan sekali jawapannya dear...wahh rara dah masuk 30 weeks x lama lagi mesti dpt tau berat dlm btuk kilogram...yeppi :)

Ardini Humaira said...

penting kalau si ibu ada masalah kesihatan.. kalau ibu sihat, biasanya berat baby normal. itu yang doktor bagitahu dni... yang jadi masalah bila ibu ada kencing manis/darah tinggi... kena pantau berat baby skali:)

('',)pzAEdy~ said...

hye !!
i ponk check up kat KK, so far da 2x scan tapi doc kata everything was ok. so no need to worry la dear. kalo x ok msti doc da bg tau. b positive k. cuma nak tau berat baby ni bg i utk beli baju baby la. coz pnah tjadi kat kwn i, beli baju NB byk satgi baby kluar 3.8 n baju NB x leh nk pakai sgt n bazir.

Bazilah (^0^) said...

hmmm tak penah tahu lagi berat baby berapa. Ada appointment dgn KK utk scan masa 30 weeks nnti. Harap dia bgtahu la huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...