09 July 2012

Pregnancy : Checkup 29Weeks

Salam.hai semua.sihat ke? 2hari x jumpa kan?!
renduuuu.heee poyo! rini i cek up 29 minggu,
patut nya 2 minggu lepas.tp sbb terlupa yg hamat,
so postpone rini.tp best g KK rini sbb tak ramai org.
selalu nya hari isnin akan ramai kan.tp ni lengang lah.
i appointment kul 8am,tapi kul 9.15 dh siap sume.hee.

1stly mcm biasa timbang berat! dan bulan ni berat aku naik
3kg,kurang 1kg dr bulan lepas.aduhhh xpaham lah aku mcm mana
leh naik lg.susu dh stop minum.tp naik banyak gak.
ahhhh lantak lah.mls pk pasal berat baby.
cek perut,jantung baby sume ok.then misi amik HB.

rasa nya last checkup yg lepas misi dh amik dh darah i
nk cek hb,tp kali ni amik lg.ich sabo jelah.tapi td amik hujung jari je.
bis tu darah aku yg di ambil banyak last checkup ritu dorg buat apa?
ich suka suka hati je taw!

kali ni cek hb,hb aku rendah,xpasal pasal ada pen merah
kat dlm buku tu.sblm ni xde pn.huaaa sedih!
adakah hb rendah sbb aku stop minum susu?
ada kah aku kurang makan sayur?
maybe kot,mmg kurang makan sayur,
dulu pon masa mula mula preggy aku suka mkn daging.
tapi now dh kurang mkn daging.mybe sbb tu jugak kot.

so disebabkan HB rendah,so mendapat lah Iron Tablet neh.
sape penah mkn? hmm nk tanya,cane cara mkn dye eh?
sama mcm obimin ke? sbb td lupa tny misi tu.


then td misi dh start suruh catat tyme baby kick.
heee.sukanya.misi kata tiap jam kena catat.
so sok kena mulakan operasi mencatat kicking baby.

kalau baby x gerak,tepuk tepuk perut kasik gerak! hee






19 comments:

fifi tiez said...

sy memang diberi iron tablet ni dari baby 4 bulan aritu. HB sy ok jer..sy makan pagi, sebelum breakfast. orang cakap seeloknya makan 2 jam sebelum makan tapi sy makan dalam sejam sebelum bekpes. bangun pagi,mandi,makan iron tablet,bersiap then gi keja.baru bekpes..

sy tak pasti efek kat orang lain (selalunya org cakap kalau makan ni sembelit, dan najis kita warna hitam)..sy pula asal makan benda ni jer, sy cirit birit. tapi takla teruk.

eh,terpanjang pula komen ni..hihi..

izla said...

rasanya iron tablets ni kene makan 2 biji setiap hari.

e k i n ♥ y u s r i said...

iron tablet tue,ekin kne mkn jugak
2 biji sehari
mkn sblum tdo
ble HB dah naik balik, bru mkn sehari sebiji je

ros_reeza said...

owh kena makan iron tablet ek.. tak ada pengalamn sendiri lagi, tp selalu tengok akak2 kat opis ni makan :)

hayati hashim said...

iron tablet ada cara makan ke rara? yt makan mcm mkn ubt biasa la.. dlu msa alergic obimin, makan iron + asid folic + vitB sekaligus, sekarang dh bo mkn obimin, jd x amek yg lain dh la..

MizzTina said...

kena byk mkn sayur n minum susu okey!!

Ryn said...

riyn pernah makan ubat tu..2 biji seklai makan sejam sebelum makan..or 2 jam lepas makan....2 kali sehari...tp riny x leh masuk ubt ni..muntah semua yg riny makan lepas beberape jam makan ubat ni..sudah nye stop cmtu jer...hehehehe

Sue-Rya Qistina said...

pernah jugak mkn ni sbb low hb. sedih :(

cik chinta said...

bestnye. bile la turn kite ni (:

Aeen said...

aeen awal2 da kene makan iron tablet ni...mula2 mkn sebijik skali jer...lps tu hb kejap turun n naik...aeen kene makan 2 bijik 1 hari..sbb nk bg naik hb kene mkn 2 bijik.tp cm rara maybe hb x rendah sgt kot..leh ar mkn sebijik sehari je...

faraherda. razalan said...

Mcm ne ley rendah tu Rara? Takpelah, bukan psl susu tu. Tp Rara ade control diet kot? Mkn sumting yg hi iron eh? Boleh google makanan yg tinggi zat besi ni.

Asz Miza said...

Heee.rara..sama la kita..masa i checkup 28w pun dapat iron tablet sebab HB low..tak pasal2 ada pen merah dlm buku. :D Makan skali sehari sekali dengan obimin jugak. :)

KhaiRin : anies said...

x pe yg penting kesihatan baik

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

ooh, seronok nya.. pengalaman2 ni yang tak sempat lagi saya rasa.

Bazilah (^0^) said...

makan tablet tu sebelum makan pagi. Sejam or setgh jam before breakfast, nurse lah ckp heehehe. Bazi kne mkn 2 ketul tablet tu sehari wuwuuu

Rara Nasiha said...

tahniah sis. jangan diri baik-baik tau :)

nasha said...

rara,kalau hb rendah,cuba makan dragon fruit..member yg pregnant yg mkn dragon fruit,hb semuanya cantik...try lah,mana tau menjadi,hihi...;)

mia-ina said...

mia pernah hb down ms pregnancy 24-32weeks (tp x nah la bwh pd 9.7 lg)....ms awal2x tu time 24-25week,nurse bg iron ni juga...tp ble jumpa pkr o&g dan pgalaman kwn2x diaorg suggest trs je amik 'iberect folic 500mg'..ni suggestion..klu bgtau nurse rara dh ada ubat ni, diaorg tahu & x kan bg lg ubat iron tu..

susu xde kait la sgt dgn hb...mia amalkan 2 hari sblm ke KK...mia minum jus oren blend + mkn 1 pil iberect 1day...2-3hari sblm cek up tu la nk pi cari msk peria,bayam,..hehe nk + darah rara.

lani hb mia maintain 11.5...tu pun msh kena leteran nurse...tp mia buat biasa je..asalkan normal.

diana said...

sejak awal pi buat buku lagi akak memang dah dapat iron tablet ni.bangun2 pagi terus makan sebab takut lupa...

berat rara berapa dah sekarang??banyak tu kalau naik 3 kg.tak tau la nak bagi tips aa kat rara ni.kurang makan pun naik jugak..hahahah..timbang depa rosak kot..:p

akak naik sekilo je bulan ni.sekarang 69.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...